Family tree Hans » Grietje Stevens Cremer (1683-± 1755)

Personal data Grietje Stevens Cremer 


Household of Grietje Stevens Cremer

She is married to Berent Luirts Doornbusch.

They got married on February 19, 1720 at Kleinemeer, she was 37 years old.


Child(ren):

  1. Berent Berents Doornbosch  ± 1723-1772 


Notes about Grietje Stevens Cremer

Grietje Stevens Cremer (1683 - ca. 1755). Grietje Cremer was de oudste dochter van de al vaker genoemde Steven Cremer en Tjitske Jeipes. Op 19 februari 1720 trad Grietje Cremer voor het eerst in het huwelijk in het kerkje van de Zwitserse doopsgezinden in Kleinemeer (onder Sappemeer) met Berend Luirds Doornbusch (1691 - ca. 1725). Het huwelijk werd voltrokken door Hans Anken, op dat moment oudste van de Zwitserse doopsgezinden in Sappemeer en Groningen. Berend Doornbusch was een zoon van de welgestelde Luird Jans Doornbusch (ca. 1660 - 1727) en Jantje Berends (1664-1751). De familie Doornbusch bezat in Groningen, naast vele huizen en landerijen, bovendien een bierbrouwerij in de Heerestraat. Berend Doornbusch en Grietje Cremer verwierven pas in 1722 een boerderij aan het Achterdiep, nabij Sappemeer. Mogelijk was Grietje als ongehuwde met haar zuster Webbeken Cremer meegekomen naar Kalkwijk. Reeds in 1723 werd een nieuwe boerderij aangekocht in Noorderhogebrug, iets ten noorden van de stad Groningen gelegen, en werd de boerderij aan het Achterdiep van de hand gedaan. Het verblijf aan het Achterdiep is dus van korte duur geweest.

Zoals reeds vermeld, werd Grietje Stevens Cremer omstreeks 1725 weduwe van Berend Luirds Doornbusch. In 1729 had zij het voornemen om opnieuw in het huwelijk te treden. In verband met de bescherming van de financiële belangen van de twee minderjarige kinderen uit haar eerste huwelijk werd een inventaris opgemaakt van het vermogen van de overledene. Het is in deze inventaris, dat we ene Folkert Tijssen aantreffen, namelijk als schuldenaar van Berend Luirds Doornbusch voor een bedrag van f 103,-. Indien het hier om een en dezelfde persoon gaat, moet de laatste ondertekenaar in de kring rondom Grietje Stevens Cremer gezocht worden.

Wij zagen al dat de Groninger Berend Luirds Doornbusch zich in 1720 met de Zwitserse Grietje Stevens Cremer in de echt liet verbinden door Hans Anken. Zijn zuster Willemtje Luirds Doornbusch trouwde zelfs in 1722 met Hans Anken. Een andere zuster, Grietje Luirds Doornbusch, liet zich op 7 april 1723 dopen door Hans Anken en huwde een jaar later met de inmiddels weduwnaar geworden Jan Berends Cremer.
Groninger ‘Amish’ hadden meer dan een eeuw een eigen gemeente

door Beno Hofman

De Amerikaanse Amish-gemeenschap kreeg ongewenst veel media-aandacht als gevolg van een verschrikkelijke moordpartij. Hun Groninger geloofsgenoten van enkele eeuwen geleden hoeven voor aandacht niet zo bang te zijn, al hadden ze die in het kader van de ‘Dag van de Groninger geschiedenis’ wel kunnen krijgen. Het thema van de dag in het RHC Groninger Archieven 2006 was namelijk ‘Geloof en bijgeloof’.

Hun geloof brengt de doopsgezinden van oudsher in conflict met overheden. Vooral het afwijzen van de kinderdoop en het weigeren van wapendienst veroorzaken nogal eens problemen. In de zeventiende eeuw treedt de Zwitserse overheid zo hard op tegen de doopsgezinden dat grote aantallen vluchten naar de Elzas of de Palts. Een aantal van hen komt later vanuit de Palts in Groningen terecht.

Na een korte periode van betrekkelijke rust nemen vanaf 1710 de vervolgingen van de dopers in Zwitserland weer toe. Dit leidt opnieuw tot een uittocht. Velen vluchten naar het Amerikaanse Pennsylvania, onder wie de volgelingen van Jacob Ammann die Amish worden genoemd. In de zomer van 1711 komt er ook een grote groep naar Nederland. Groninger en Sappemeerse doopsgezinden vangen 126 van deze vluchtelingen op.
Het Kleine Vinkhuis
Het Kleine Vinkhuis in 1969. Foto: E. Folkers [1785-3488]
Het Kleine Vinkhuis in 1969. Foto: E. Folkers [1785-3488]

Omdat veel Zwitsers een boerenachtergrond hebben, helpen de Groninger doopsgezinden hen door boerderijen en koemelkerijen voor ze te kopen of te huren.

Zo wordt het Grote Vinkhuis of het omstreeks 1710 gebouwde Kleine Vinkhuis spoedig betrokken door de Zwitser Steffen Symon.

De twee Vinkhuizen worden, evenals het in de loop van de achttiende eeuw westelijker bijgebouwde Nieuwe Vinkhuis, op den duur door leden van de Zwitsers doopsgezinde familie Leutscher bewoond.

De Leutschers spelen een grote rol in de Zwitserse gemeente, alleen al getalsmatig.

Doordat de Zwitsers zich in de stad bij de al eerder gekomen Paltsers aansluiten, worden zij vaak net zo genoemd.

Als zij in een slop in de Muurstraat - dan Achter de muur geheten – een eigen ‘kerkje’ krijgen, wordt deze daarom de Paltzergang genoemd.
Scheuring
Boerderij "Groot Klooster", ca. 1930. Foto: P.B. Kramer [1785-28502]
Boerderij "Groot Klooster", ca. 1930. Foto: P.B. Kramer [1785-28502]

Omstreeks 1720 leidt de aankoop van de boerderij ‘Groot Klooster’ – nu in vernieuwde vorm ten noorden van het Van Starckenborghkanaal - door de Zwitserse ‘oudste’ Hans Anken tot een scheuring in de gemeente.

De hoge hardstenen stoep is te werelds in de ogen van zijn mede-oudste Abraham Lauffer.

De volgelingen van Lauffer gaan verder als Oud-Zwitsers, die van Anken als ‘Nieuw-Zwitsers’.

Eind achttiende eeuw zijn er al verscheidene Zwitsers overgegaan naar een van de twee Groninger doopsgezinde gemeenten en zijn de overigen weer samengegaan.

Het samengaan van de Groninger doopsgezinden leidt op 19 oktober 1815 tot een verhuizing van de Zwitsers. Zij nemen het oude kerkgebouw van de ‘Verenigde Waterlandsche en Vlaamsche Doopsgezinde Gemeente’ op die dag in gebruik.

Diezelfde gemeente, die eigenaar is van het Zwitserse gebouwtje aan de Palzergang, verkoopt dit enkele maanden later.

Erg lang kerkt de Zwitserse gemeente niet in haar nieuwe gebouw. Na het overlijden van de nog jonge ‘leraar’ Christiaan Jacobs Leutscher op 8 augustus 1824, besluiten de Zwitsers zich aan te sluiten bij de Verenigde Doopsgezinde Gemeente in de Oude Boteringestraat. En zo worden 34 Zwitserse doopsgezinden op 24 oktober van dat jaar overgeschreven.

Van de twee Zwitserse kerkgebouwen is thans geen spoor meer. Het ene is nu het achterhuis van café De Coaster aan de Muurstraat. Het andere is opgeslokt door het winkelpand van de Wibra aan de Pelsterstraat.

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Grietje Stevens Cremer?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Grietje Stevens Cremer

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Ancestors (and descendant) of Grietje Stevens Cremer

Grietje Stevens Cremer
1683-± 1755

1720

    Show complete ancestor table

    With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

    • You can enter text in lowercase or uppercase.
    • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
    • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



    Visualize another relationship

    The data shown has no sources.

    Matches in other publications

    This person also appears in the publication:

    Historical events

    • The temperature on February 19, 1720 was about 7.0 °C. Source: KNMI
    •  This page is only available in Dutch.
      Van 1702 tot 1747 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Tweede Stadhouderloze Tijdperk.
    • In the year 1720: Source: Wikipedia
      • January 21 » Sweden and Prussia sign the Treaty of Stockholm.
      • February 29 » Ulrika Eleonora, Queen of Sweden abdicates in favour of her husband, who becomes King Frederick I on March 24.
      • March 24 » Count Frederick of Hesse-Kassel is elected King of Sweden by the Riksdag of the Estates, after his consort Ulrika Eleonora abdicated the throne on 29 February
      • August 14 » The Spanish military Villasur expedition is wiped out by Pawnee and Otoe warriors near present-day Columbus, Nebraska.
      • October 20 » Caribbean pirate Calico Jack is captured by the Royal Navy.
      • November 9 » The synagogue of Judah HeHasid is burned down by Arab creditors, leading to the expulsion of the Ashkenazim from Jerusalem.

    About the surname Cremer

    • View the information that Genealogie Online has about the surname Cremer.
    • Check the information Open Archives has about Cremer.
    • Check the Wie (onder)zoekt wie? register to see who is (re)searching Cremer.

    The Family tree Hans publication was prepared by .contact the author
    When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
    E.W. Hans, "Family tree Hans", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-hans/I2093.php : accessed May 16, 2024), "Grietje Stevens Cremer (1683-± 1755)".