Family tree Goossens x Van der Heijden » Rutger Goossens van Oudenhoven (1427-1503)

Personal data Rutger Goossens van Oudenhoven 


Household of Rutger Goossens van Oudenhoven

(1) He had a relationship with Heijlwich Jan Jan Bruijstens.

The relationship started in the year 1450 at Oirschot, he was 23 years old.


Child(ren):



(2) He has/had a relationship with Adriana Merten Soutmans.

The relationship started in the year 1463 at Oirschot, he was 36 years old.

Rel. vermeld op Sch. v. O. d.d.: 5-5-1503 (135) zie zoon Henrick. Alleen Adriaen vermeld, maar zie aktes bij de man Rutger van 25-4-1466.

Child(ren):



Notes about Rutger Goossens van Oudenhoven

Naam ook Rutger Goessens, Rutger van Oudenhoven, Gooswijns, Aldenhoven.
Is Schepen in Oirschot: 1450, 1451, 1456, 1466, 1481, 1487, 1494, 1497, 1500, 1503 (juni., juli, aug., sept.)
Woont in herdgang de Kerkhof de Hovel op de Laerdijk, heeft ook een erf de Austege.
Het erf van Rutger Goessens van Oudenhoven genoemd de Laerstege.

BP 1216 (Oirschot) okt 1445 – sept 1446 folio 16r
Rutger Goossenss van Audenhoven
Dirck Goossen Daemssoen

BP 1227 (Oirschot) okt 1456 - sept 1457 folio 190r
Rutger zoon wijlen Goossenss van Audenhoven natuurlijke zoon wijlen Heer Rutger van Audenhoven, priester
Jan Willem Vos
Mr. Aert van Weilhusen

BP 1227 (Oirschot) okt 1456 - sept 1457 folio 143r
Rutger Goossenss van Audenhoven heeft opgedragen aan Henrick natuurlijke zoon van wijlen Heer Rutgers van Audenhoven al zijn beesten en al zijn roerende en haaflijke goederen: Henrick verhuurt dat alles aan Rutger voor 12 jaer vanaf nu, 18 juli 1457

Sch. v. O. d.d.: juni 1463 =================052====================

Verschenen is Rutger Goeswijns van Oudenhoven en heeft aan Goijaert Henrik Goijaert Delien, samen met alle brieven daarover, een huis met tuin etc. verkocht, gelegen in Oirschot herdgang de Kerkhof, b.p Henrick Godevaert Delien, genoemde Rutger, de gemeenschappelijke straat. Rutger had dat bezit geerfd na de dood van zijn vader Goeswijn en van zijn moeder Lisbet. De verkoper belooft alle lasten hierin van zijn kant af te handelen, behlave 4 hoenderen aan de jonker van Petershem, nog 3 oude penningen, 4 lopen rogge per jaar, nog 25 lopen rogge per jaar aan Rutger de verkoper, steeds op Maria Lichtmisdag. Als extra zekerheid voor de betaling van die pacht stelt Goijaert een huis in onderpand, etc. dat zijn eigendom is en nog een huis en tuin etc. gelegen onder Boterwijk, b.p. Henrick van Hagelaer, genoemde Rutger, de gemeenschappelijke straat. Hij belooft de onderpanden in goede staat te houden voor de betaling van die 25 lopen. De eerste termijn van die pacht zal zijn a.s. Maria Lichtmisdag over twee jaar. (geen datum en geen getuigen vermeld, akte is doorgestreept).

Sch. v. O. d.d.: 21-2-1464 =================029====================

Verschenen is Rutger Goessens van Oudenhoven en verkoopt hierbij met schepenbrieven van Oirschot aan Diederick Henrick Moermans een pacht van 11 lopen rogge per jaar, maat van Oirschot die hij heeft verkregen van Wouter Laureijs van Baest en Wouter op zijn beurt had verkregen van Engbrecht natuurlijke zoon van Engbrecht van den Hoven, als man van Lisbet, verder van Gijsbrecht Gijsbrechts van Westelbeerze als man van Peternellen, verder van Dierk de broer van genoemde Gijsbrecht en van Korstienen dochter van Wouter Laureijs van Baest en haar voogd. De pacht vervalt jaarlijks op Maria Lichtmisdag. Als extra zekerheid voor de pacht geeft Rutger nog in onderpand het land dat Rutger van Diederick heeft gekocht gehad en Dirck had geerfd bij dedood van zijn vader Henrick Moermans en van zijn moeder Bertken, gelegen in Oirschot herdgang de Kerkhof, b.p. genoemde Rutger, Beelen Smollers, de gemeenschappelijke straat. De verkoper belooft alle lasten hierin van zijn kant af te handelen. Actum als boven.

Sch. v. O. d.d.: 15-4-1464 =================104====================

Verschenen is Henrick Dircks van der Staecken en verkoopt hierbij aan Rutger Goessen van Oudenhoven die een pacht van een half mud rogge, Oirschotse maat, samen met 3 vervallen termijnen, steeds vervallend op Maria Lichtmisdag, op onderpand van een stuk land genoemd de Moest, gelegen in Oirschot herdgang de Notel, b.p. Jans Swisen, Henrick Peters. Hij had die pacht verkregen van Wouter van den Breecken (of Braecken? JT) zoals hij zei en deze (*)Wouter na de dood van diens natuurlijke vader in een testament was vermaakt(*, het deel tussen * is doorgestreept, JT). Henrick als verkoper belooft de pacht op het onderpand te garanderen. Datum als boven, getuigen Catwijk en Ellaer.

Sch. v. O. d.d.: 10-8-1464 =================159====================

Verschenen is Rutger Goessens van Oudenhoven en heeft zijn achterstallige vordering aangetoond inzake een jaarlijkse pacht van een half mud rogge die 3 jaar lang onbetaald is gebleven, maat van Oirschot. Hij had deze pacht verkregen van Henrick Dircks van de Staeck en Henrick had die weer verkregen van Wouter van den Broeck. De pacht vervalt jaarlijks op Maria Lichtmisdag op onderpand van een stuk land genoemd de Moest, gelegen in Oirschot herdgang de Notel, b.p. Jan Swisen, Henrick Peters, conform schepenbrief van Oirschot d.d. 15 april 1464. Daarop hebben wij vonnis afgegeven etc. en het bezit is aan Rutger verkocht die het weer aan Marie als weduwe heeft doorverkocht. ( is me niet helemnaal duidelijk dat de pacht in 1464 dan al 3 jaaronbetaald is gebleven, tenzij het schuldvernieuwing is geweest in 1464, JT)
=================160====================
Verschenen is Rutger Goessens van Oudenhoven en draagt het bezit uit de vorige akte nu weer over aan Marie weduwe van Jan Swisen en aan haar wettige dochter Katalijn. De verkoper belooft alle lasten hierin van zijn kant af te handelen. Datum 10 augustus 1464, getuigen Catwijk, Henrick Snep en Wolf.

Sch. v. O. d.d.: jan 1465 =================027====================

Verschenen is Pauwels zoon wijlen Jan Bruinen en heeft Rutger Goessens aangemaand inzake een onbetaalde pacht van 14 lopen rogge per jaar, Oirschotse maat, die hem waren beloofd door genoemde Rutger. De pacht vervalt per Maria Lichtmisdag alles volgens zijn schepenbrieven daarvan. Datum 3 dagen voor Maria Lichtmisdag anno 1465 (geen getuigen vermeld, JT)

Sch. v. O. d.d.: Aswoensdag 1466 =================031====================

Verschenen is Thonis van Woensel en verkoopt hierbij met schepenbrieven aan Rutger Goessens van Aldenhoven ( Oudenhoven, JT) onze collega-schepen, die alle aanspraken en erfdeel dat hij heeft verkregen van Jacop en Merten , broers en kinderen van wijlen Merten Soutmans en van hun broers en zusters, en dat zij op hun beurt hadden geerdf bij de dood van hun zuster Adriana ook dochter van Merten Soutmans. De verkoper belooft alle lasten hierin van zijn kant af te handelen. Datum op Aswoensdag anno 1466, getuigen als boven.

Sch. v. O. d.d.: 25-4-1466 =================058====================

Verschenen is Rutger Goessen van Oudenhoven onze collega-schepen, als gemachtigde voor Antonis van Woensel en verkoopt nu aan Pauwels Jan Bruijnen (Beijnen?, JT), die een pacht van 2 en een halve lopen rogge, maat van Oirschot, uit een pacht van 15 lopen rogge per jaar, steeds vervallend op Maria Lichtmisdag op onderpand van een stuk land genoemd dat Eeckerschot, eerder eigendom van Aert Appels, gelegen in Oirschot onder Boterwijck, b.p. Aleijt de vrouw van Jan Bruijnen en haar kinderen, Jan van Ele, Goessen Wuesten, Jan Daniels. Die pacht van 2 en een halve lopen had Antonis verkregen van Marten en Claes, broers en van de andere broers en zusters, kinderen van wijlen Merten Soutmans en op hun beurt hadden zij die pacht verkregen van hunzuster Adriaen wettige dochter ook van genoemde Merten Soutmans. Rutger als gemachtigde belooft alle lasten hierin van zijn kant af te handelen. Datuim 25 april 1466, getuigen Dirck (Hoppenbrouwers) en Huijskens.

Sch. v. O. d.d.: 7-12-1466 =================166====================

Verschenen is Rutger Goessens van Oudenhoven onze collega-schepen en belooft als schuldenaar om aan Henrick Scaubroecks die 6 gouden peters te zullen betalen per a.s. Maria Lichtmisdag, elke peter tegen 19 stuivers, met nog 3 lopen rogge als rente, Oirschotse maat. Datum als boven, getuigen Hoppenbrouwer en Dirck Huijskens.

Sch. v. O. d.d.: 22-6-1467 =================130====================

Verschenen is Rutger Goessens van Oudenhoven en verkoopt met schepenbrief van Oirschot aan Jacop van Dormalen, onze collega-schepen die een stuk land genoemd de Berthen Wouterhof, gelegen in Oirschot herdgang de Kerkhof, b.p. Jan Henricks van Castelre, Katalijn Snorkens (?), de straat. Rutger had dat perceel van zijn vader Goessen geerfd bij diens dood en zijn vader had het gekocht van Henrik van Strijp en op zijn beurt had Henrik het verkregen van Willem Wouters van der Capellen en van WillemJan Corten als man van Lisbeth en van Dirck Rademakers als man van Heijlwich, zijnde dochters van Gijsbrecht Hoeven en zij hadden dat bezit geerfd bij de dood van Wouter van de Cappelen zoals ze zeiden. En genoemde Wouter had het weer verkregen vanWillem van der Meer die natuurlijke zoon was van heer Willem van der Meer, priester, over …. (zeer onduidelijk, JT) volgens schepenbrieven van Oirschot. De verkoper belooft alle lasten hierin van zijn kant af te handelen, behalve 14 lopen rogge perjaar, Oirschotse maat aan Jan van Heerbeck, verder nog 5 lopen rogge aan de zelfde Jan van Heerbeeck, deze 5 lopen te betalen op onderpand van het perceel genoemd dat Laer, verder nog 3 hoenderen per jaar als chijns aan de heer van Petershem. Datum22 juni 1467, getuigen Stockelmans en Loij van Hersel.

Sch. v. O. d.d.: 27-9-1467 =================138====================

Verschenen is Rutger Goessens van Oudenhoven en verkoopt nu aan Jacop van Dormalen, onze collega-schepen die met schepenbrief van Oirschot een pacht van 25 lopen rogge per jaar, samen met de achterstand ervan Oirschotse maat, die wordt betaald op onderpand van een huis tuin etc., gelegen in Oirschot onder Boterwijk hier, eigendom van Goijaert Henrik Gerit Delien. De verkoper belooft alle lasten hierin van zijn kant af te handelen. Datum 27 september 1467, getuigen Geldrop en Daniel.

Sch. v. O. d.d.: 1-12-1467 ==================037====================

Verschenen zijn hier Henrick Moel Haubraken, Dirck van Ellaer, Peter Jacops van Esch en Peter Daniel Riembesleger en hebben samen en hoofdelijk beloofd om aan Willem Henricks van de Velde, ‘ingebieder’ die per a.s. Maria Lichtmisdag 27 Bossche muddes rogge te gaan betalen. Datum 1 december 1467 (attentie jaartal, JT), getuigen Daniel en …. (naam valt weg in rand, JT)
==================038====================
Verschenen is hier Rutger Goessens van Oudenhoven en hij draagt nu aan Henrick Moel Haubraken, Dirck van Ellaer, Peter Jacops van Esch en Peter Daniel Riembeslegers, die al zijn roerende en onroerend bezit over, waar dan ook gelegen etc., Actum als boven. (het lijkt er op dat Rutger in betalingsmoeilijkheden was ten opzichte van de ‘ingebieder’ en dat de 4 personen borg voor hem staan, JT)

Sch. v. O. d.d.: 30-1-1468 ==================068====================

Verschenen is hier Pauwels Jan Bruinen en maant hier Rutger Goessens aan voor een jaarpacht van 14 lopen rogge per jaar, Oirschotse maat die 3 jaar onbetaald is gebeleven, steeds te betalen op Maria Lichtmisdag, op bepaalde onderpanden hier, volgensschepenbrieven ervan. Datum 30 januari 1468, getuigen Vos en Joerden.

Sch. v. O. d.d.: 17-11-1469 =================019====================

Verschenen is Rutger Goeswijns van Oudenhoven en verkoopt hierbij aan Henrick natuurlijke zoon van heer Melis van der Daesdonck, die een stuk land met een huis en schuur er op, gelegen in Oirschot herdgang de Kerkhof, b.p. de kinderen van Diericks Bruinen waarvan is afgedeeld, de Laerdijck daar, de gemeenschappelijke straat. Genoemde Ruthger had dat bezit geerfd na de dood van zijn vader Goeswijn en zijn moeder Lisbeth, en genoemde Goswijn had het gekocht van Jan Vlemminck en van diens zoon Jan voor een pacht van 25 lopen rogge per jaar, steeds te betalen op Maria Lichtmisdag volgens schepenbrieven van Oirschot. De verkoper belooft alle lasten hierin van zijn kant af te handelen. Datum 17 november 1469, getuigen Jan de Wolf en Vranck dieHaest.

Sch. v. O. d.d.: 16-7-1469 =================149====================

Verschenen is Rutger Goessens van Oudenhoven en verkoopt nu aan Alaert Wuesten die al zijn vee, zowel koeien, schapen, beesten, paarden etc. dat hij vandaag de dag bezit. Datum 16 juli 1469, getuigen Catwijk en Vranck die Haest.

Sch. v. O. d.d.: 17-11-1469 =================190====================

Verschenen is Rutger Goeswijns van Oudenhoven en verkoopt hierbij met schepenbrieven van Oirschot aan Henrick natuurlijke zoon van heer Melis van der Daesdonk die een stuk land genoemd de Laer, welk perceel hij heeft geerfd van zijn vader Goeswijn en zijn moeder Lisbeth. Goeswijn op zijn beurt had het deels verkregen van zijn broer meester Rutger als natuurlijk kind, en was hem deels verstorven na de dood van diens moeder Aleijt en hem vermaakt in een testament zoals is vastgelegd in een schepenbrief. Rutger als verkoper belooft alle lasten hierin van zijn kant af te handelen. Datum 17 november 1469, getuigen Jan de Wolf en Vranck die Haest.

Sch. v. O. d.d.: 3-1-1470 =================008====================

Verschenen is Henrick natuurlijke zoon van heer Marcelis van der Daesdonck en verkoopt met schepenbrieven van Oirschot nu aan Rutger Goeswijns van Oudenhoven die een stuk land met een huis erop en een schuur, gelegen in Oirschot herdgang de Kerkhof,b.p. de kinderen van Dirck Bruijnen waarvan is afggedeeld, de Laardijk daar, de gemeenschappelijke straat,zoals hij geerfd heeft bij de dood van zijn vader Goeswijn en van zijn moeder Lisbet. Goeswijn op zijn beurt had het verkregen van Jan Vlemincks en diens zoon Jan tegen een pacht van 25 lopen rogge per jaar, Oirschotse maat, steeds vervallend op Maria Lichtmisdag alle conform schepenbrief van Oirschot. Ook verkoopt hij hem een perceel land genoemde de Laer. Datum 3 januari 1470, getuigen Dirck Ellaer en Dirck Huijskens.
=================009====================
Verschenen is Henrick natuurlijke zoon van heer Marcelis van der Daesdonk en verkoopt met schepenbrief van Oirschot aan Rutger Goeswijn van Oudenhoven ( akte is doorgestreept en niet afgemaakt, JT)
=================010====================
Verschenen is Rutger Goeswijns (van Oudenhoven, JT) en verkoopt nu met schepenbrief van Oirschot aan Jan Willem Vos die een huis met tuin, schuur etc. gelegen in Oirschot herdgang de Kerkhof, b.p. Aert Simonns van de Papenvoort, de kinderen van Dirck Bruijnen, Alert Wuesten, de Laerdijk, de gemeenschappelijke straat. Rutger had dat bezit van zijn vader verkregen en zijn vader Goeswijn weer van Jan Vlemmings en van diens zoon Jan, voor een pacht van 25 lopen rogge, Oirschotse maat, steeds vervallend opp Maria Lichtmisdag. Rutger doet nu afstand van de pacht van 25 lopen die Goeswijn had gekocht ten behoeve van genoemde Jan Willem Vos. De verkoper belooft alle lasten van zijn kant af te handelen, behalve 14 lopen rogge per jaar, Oirschotsemaat aan Pauwels Alemans (?) en nog 4 mud rogge aan meester Vranck van Boert, deken te Oirschot en nog de helft van 10 stuivers en de helft van 4 en een halve oude grote en een hoen per jaar aan de deken van Oirschot. Datum 3 januari 1470, getuigenEllaer en Dirck Huijskens.
=================011====================
Verschenen is Jan Willem Vos en belooft aan Rutger Goeswijns van Oudenhoven dat hij de rogpacht van 4 mud jaarlijks zodanig aan heer Vrank van Boert zal betalenm, zoals Rutger hem in een schepenbrief van Den Bosch had beloofd, dat Rutger daarvoor verder gevrijwaard blijft. Actum als boven.
=================012====================
Verschenen is genoemde Rutger en verklaart dat hij is voldaan voor het geld dat Jan aan Rutger schuldig was te voldoen en hij geeft nu kwijting aan genoemde Jan. Actum als boven.

Sch. v. O. d.d.: 7-1-1470 =================015====================

Verschenen is hier Alaert Wuesten en doet afstand ten behoeve van Rutger Goessens (van Oudenhoven, JT) inzake een stuk land dat Jacop Jacop Cuijpers (?) had uitgewonnen met een schepenbankvonnis vanwege een achterstallige pacht die onbetaald was gebleven door genoemde Rutger. Genoemde Wuesten had de koop daarvan verworven en de koop was een ‘weer’. Alaert belooft nu alle lasten van zijn kant hierin af te handelen. Datum 7 januari 1470, getuigen Ellaer en Henrick.
=================016====================
Verschenen is hier Rutger Goeswijns van Oudenhoven en verkoopt nu aan Jan Willem Vos die een stuk land met het huis erop, gelegen in Oirschot herdgang de Kerkhof, b.p. Jan als koper, Rutger als verkoper, het erf dat eerder van de kinderen van Bert Bruijnen was en zoals is afgepaald. De ene paal staat aan de Heijmelicheijt (?) en de andere aan de gemeijnte, zoals hij de helft … … richting het erf van Rutger zelf. (deels volstrekt onleesbare tekst, JT). De verkoper belooft alle lasten hierin vanzijn kant af te handelen en de koper moet overpad verlenen. Actum als boven.

Sch. v. O. d.d.: 9-6-1470 =================252====================

Verschenen is Rutger Goessens van Oudenhoven en verkoopt nu aan heer Goijaert de Crom, priester en kanunnik van de St,. Janskerk in Den Bosch die een stuk land, groot ca. 8 lopenzaad, gelegen in Oirschot herdgang de Kerkhof (akte is niet afgemaakt en doorgestreept, JT)
=================253====================
Verschenen is Rutger Goessens van Oudenhoven en verkoopt met schepenbrieven van Oirschot nu aan heer Dirck de Crom, priester ten behoeve van heer Goijaert de Crom priester en kanunnik in Den Bosch, die een stuk land gelegen in Oirschot herdgang de Kerkhof aan de Hovel hier, b.p. Beelen Smollers en haar kinderen, genoemde Rutger als verkoper, de gemeijnte. Rutger had het perceel eerder gekocht van Dirck en Daniels, broers en van Lambrecht Herberts Neijns (?) als man van Lisbeth, zijnde allen kinderen van Henrick Moermans. Ze hadden dat bezit verkregen van hun vader Henrick en van berthen hun moeder, dochter van Dirck Bruijnen. Genoemde Dirck Bruijnen had het weer verkregen van diens broer Willem de Bruijn. Rutger als verkoper belooft allelasten van zijn kant af te handelen. Datum 9 juni 1470, getuigen Gedlrop, en Jacop van Dormalen. (In jaar 1429 was heer Goijaert de Crom al deken te Lier, dus nu in 1470 moet de man al op redelijk hoge hoge leeftijd zijn gekomen, JT)
=================254====================
Verschenen is hier Rutger Goessens van Oudenhoven en verkoopt nu met schepenbrieven van Oirschot aan heer Dirck de Crom ten behoeve van heer Goijaert de Crom, priester en kanunnik in Den Bosch, die 2 bunders broekland, gelegen in Oirschot herdgang Spoordonk onder Wippenhout, b.p,. Dirck Corstiaens die Bleser, de kinderen van Jan Scomakers, de gemeenschappelijke weg, Willem Jan Scomakers, Rutger had die 2 bunders eerder gekocht van Jacop, Jan en Peter, broers en wettige kinderen van Peter van der Hamsvoort en van Jan zoon van Lambrecht van den Weken als man van Marie ook dochter van genoemde Peter van der Hamsvoort. Rutger als verkoper belooft alle lasten van zijn kant af te handelen. Datum 9 juni 1470, getuigen als boven.

Sch. v. O. d.d.: 2-4-1471 ================124====================

Komen is Dirck Dirck Schoefs en machtigt hierbij Gerard Mathijssen en Frank Gerards de Haest om voor hem een bepaalde beemd te verhuren, zoals hij die heeft verkregen van Rutger Goessens van Oudenhoven in een schepenbrief van Den Bosch. De beemd is gelegen in herdgang de Kerkhof, b.p. Henrick Riemslegers, Goijaert van de Papenvoort, de gemeijnte van Beerse en van Oirschot, de gemeenschappelijke straat. De machtiging geldt tot wederopzeggen. Dick belooft zijn gemachtigde te zullen vrijwaren voor de kosten etc. die hiermee samenhangen. Datum 2 april 1471, getuigen als boven.

Sch. v. O. d.d.: 15-5-1471 ================263====================

Komen is heer Goijaert de Crom, priester en kanunnik van de St. Jan in Den Bosch, voor hemzelf handelend en voor het hele kapittel van Den Bosch en verklaart hier voor schepenen van Oirschot aan Laureijs van Baest ten behoeve van Rutger van Oudenhoven, dat als Rutger uit de vorige akte last zou overkomen over de brief waarin Rutger aan het kapittel van Den Bosch een pacht van 4 mud rogge per jaar heeft beloofd, die aflosbaar zijn met 35 peters per mud rogge, elke peter tegen 18 stuivers gerekend, dat Rutger of diens erfgenamen daarvoor gevrijwaard zijn. Actum als boven. (mogelijk was er op de Popenboschbeemd uit de vorige akte een pacht van 4 mud aan het kapittel in Den Bosch te betalen, JT)

Kap. v. O.: (460) 1471 mei 15
Schepenen van Oirschot oorkonden dat Rutger Goossenzn van Audenhoven overgedragen heeft, aan Godevart de Krom, kanunnik van Sint-Jan in 's-Hertogenbosch: perceel beemd Papenbos in Hedel in Oirschot, dat vroeger erfelijk uitgegeven is
Origineel inventarisnr 352
Met fragment-schependomszegel

Sch. v. O. d.d.: 1-6-1472 =================048====================

Komen is heer Godevaert de Crom, priester en kanunnik van de St. Janskerk in Den Bosch en verkoopt met schepenbrieven aan Zebrecht Herman Janssen een stuk beemd genoemd het Popenbosch groot ca. 2 en een halve lopenzaad dat hij eerder had gekocht vanRutger Goossens van Oudenhoven en Rutten weer had geerfd na de dood van zijn vader en zijn vader Goessen had verkregen van Jan Dircks van Berse en van diens zuster Heijlwig met haar voogd, die dit erf weer hadden verkregen van hun vader Dirck en Dirck op zijn beurt had verkregen van Berthoet, Dirck. Henrick, Goossen, Rutger, Diederick Pauwels en Jan, broers (als?) kinderen van Henrick Dirck Neven en van Godstuwen en haar zuster Margriet met hun voogd en wel tegen 2 oude schilden per jaar, eenmud gerst en 2 oude groten per jaar. Het perceel is gelegen in herdgang Hedel, b.p. de genoemde kinderen, Jan Smeeds, Henrick Everaerts, de straat, volgensde schepenbrief ervan. De verkoper belooft alle lasten van zijn kant af te handelen. Datum 1 juni 1472, getuigen Frank de Haest en Gerard Huijskens.

Sch. v. O. d.d.: 16-5-1477 =================123====================

Komen is Rutger zoon wijlen Goeswijn van Oudenhoven en verkoopt aan Aleijt weduwe van Peter van Gestel een stuk land dat zijn eigendom is, gelegen in herdgang de Kerkhof, ter plaatse genoemd aan de Papenvoort, b.p. de erfgenamen van wijlen Dirck vande Papenvoort, Rutger als verkoper, de gemeenschappelijke straat. De verkoper belooft alle lasten van zijn kant af te handelen behalve een pacht van 1 mud rogge per jaar maat van Oirschot aan heer Philips van Geldrop, priester. Verder zal Aleijt haar erf zodanig omheinen dat Rutger daar geen laste van heeft. Als extra zekerheid is hierbij verschenen heer Henrick Vos, kanunnik en priester en heeft ook afstand van dit stuk land gedaan ten behoeve van genoemde Aleijt. (geen datum en geen getuigen vermeld, JT)
=================124====================
Komen is genoemde Aleijt uit de vorige akte met haar voogd en belooft Rutger dat ze het mud rogge jaarlijks zo zal betalen dat die daarvoor gevrijwaard blijft. Verder zal Aleijt haar erf omheinen en de ´graft´ (sloot, JT) aan de straat zelf in bezithouden en niet verkopen zodat Rutgers andere bezit daarmee omheind blijft. Datum 16 mei 1477, getuigen Vlierden en Joerden.
=================125====================
Aleijt als weduwe (van Peter van Gestel, JT) belooft heer Henrick Vos de principale brief te overhandigen van een stuk land dat Rutger Goeswijns (van Oudenhoven, JT) aan haar had verkocht met een schepenbrief van Oirschot en wel per a.s. St. Bavodag. Actum als boven. (blijkbaar is de kanunnik dus de echte koper van het perceel, JT)

Sch. v. O. d.d.: 17-10-1479 =================133====================

Komen is Rutger zoon wijlen Goessens van Oudenhoven en verkoopt aan Willem Philips van Geldrop het bezit dat hij had verkregen van Dirck Everdijs, vorster, als gemachtigde die het bezit had laten uitwinnen vanwege de achterstalligheid van een pacht van 1 mud rogge, die de kinderen van wijlen heer Philips van Geldrop op dat bezit hadden te vorderen. De verkoper belooft alle lasten af te handelen. Actum als boven.

Sch. v. O. d.d.: 30-6-1483 =================240====================

Komens zijn Rutger Goossens van Oudenhoven en met hem zijn wettige kinderen Jacop en Henrick, voor henzelf handelend en voor hun zuster Lisbeth en beloven voortaan aan Mechteld dochter van wijlen Peter van Gestel die een jaarlijkse rente van 4 pond paijment te betalen, zoals die in Den Bosch geldig zijn, steeds op St. Jacopsdag te betalen en voor de eerste keer per a.s. St. Jacopsdag over 1 jaar, op onderpand van een huis, tuin, beemd etc., genoemd dat Vorst Laer, gelegen in Oirschot, b.p. Henrick Riemslegers, het erf van de verkoper ook genoemd het Laer, Henrick van de Dijck, Ansem Deenen. De verkopers beloven alle lasten van hun kant af te handelen. Datum 30 juni 1483, getuigen Lieveld en Jan Crom.

Sch. v. O. d.d.: 1-8-1483 =================268====================

Komen is Bertha dochter van wijlen Dirck Bruinen met haar voogd en verkoopt met een schepenbrief een pacht van 11 lopen rogge, maat van Oirschot, met 6 achterstallige termijnen aan Aerden Gerits van Vught op onderpand van een huis, tuin etc. genoemdde Zwaan, gelegen in herdgang de Kerkhof, welke pacht haar vader Dirck had gekocht van Rutger Goessen van Oudenhoven. De verkoopster mede namens haar vader Dirck belooft alle lasten af te handelen. Datum 1 augustus 1483, getuigen Brouwer en Jan Dormalen.

Kap. v. O.: (512) 1483 juni 30
Schepenen van Oirschot oorkonden dat Rutger Goossenszn van Audenhoven en zijn kinderen beloofd hebben aan Mechteld, dochter van Peter van Gestel: erfcijns uit huis, hof en beemd in Oirschot aan de Hovel
Origineel inventarisnr 154

1485.03.11 's-Hertogenbosch
Datum undecimo die mensis Marcii anno Domini millesimo quadringentesimo octuagesimo quarto.
Schepenen van 's-Hertogenbosch, Dirk de Borchgeve en Hubert Monix, oorkonden, dat broeder Gozewijn van
Herentals als biechtvader en gemachtigde van de zusters Dominicanessen van Wondrinchem met schepenbrieven
van Oirschot heeft overgedragen aan Henrik Wouterszoon van den Dijck een jaarpacht van 25 lopen rogge, maat
van Oirschot, te betalen door Godevaert Henrik Godevaertszoon Delyen oorspronkelijk aan Rutger Goossenszoon
van Audenhoven uit
1. een erf met aanhorigheden te Oirschot onder Boterwijk, belendende percelen: Henrik Godevaertszoon Delyen,
Rutger Goossens van Audenhoven en de gemeynt,
2. huis en aangelag te Oirschot onder Boterwijk, belendende percelen: Henrik van den Hagelaer en Rutger
Goossens van Audenhoven.
Deze pacht had Godevaert de Crom, Kanunnik te 's-Hertogenbosch, verkregen van Jacob van Dormalen.
Het uithangend zegel van Boschgreve is beschadigd, dat van Monix met de staart verloren gegaan.
Origineel: Inv.nr. 2616. Charter A-408. Retroactum hiervan: 1463.08.11.
1487.09.22 (1) 's-Hertogenbosch

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Rutger Goossens van Oudenhoven?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Rutger Goossens van Oudenhoven

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).

Relationship Rutger Goossens van Oudenhoven



Visualize another relationship

The data shown has no sources.

Matches in other publications

This person also appears in the publication:

About the surname Van Oudenhoven


When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
M. Goossens, "Family tree Goossens x Van der Heijden", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-goossens-van-der-heijden/I38554.php : accessed May 18, 2024), "Rutger Goossens van Oudenhoven (1427-1503)".