Family tree Goossens x Van der Heijden » Dirck Dielis de Hoppenbrouwer (1515-1580)

Personal data Dirck Dielis de Hoppenbrouwer 


Household of Dirck Dielis de Hoppenbrouwer

He had a relationship with Aleydt Goossen Claes Schepens.

The relationship started in the year 1545 at Oirschot, he was 30 years old.

Krijgen 4 kinderen: Dirck, Dielis getrouwd met Lijsken Wouter Loy Timmermans, Goessen en Mariken en waarschijnkijk nog een dochter getrouwd met Henrick Jansse van de Hoeven. (zie een boedeldeling van Dielis zoon van Dielis op 4-4-1629).
Schepen van Oirschot: 1561,1578.

Child(ren):



Notes about Dirck Dielis de Hoppenbrouwer

Woont in herdgang Kerkhof, ook goederen in herdgang Straten en Hedel.
Schepen van Oirschot: 9-11-1558 (opvolger Jan Gijsbrecht H. overleden 12-7-1558), 1561, 1567, (1581 waarschijnlijk een andere Dirck Dielis). Ook H. Geestmeester, achtman en ontvanger van de keizer (1550).
Is voogd van Jan Jan Thomas Gijsbrecht Hoppenbrouwers. Ondersteunt ook Margriet en jenneken drs. van Thomas Gijsbrecht Hoppenbrouwers.

Sch. v. O. d.d.: 11-3-1586 ==================090=======================

Aleijdt dochter van wijlen Goossen Schepens, weduwe van Dirck Dielis de Hoppenbrouwer, geassisteerd door Aerden Sgraets haar hierbij gekozen voogd, doet hierbij afstand van haar recht van vruchtgebruik inzake het gehele bezit zowel binnen als buitenOirschot en wel ten behoeve van Dirck, Dielis en Goossen, broers, Willem Jans de Metser als man van Mariken, zuster, en nog ten behoeve van Henrick Jans van der Hoeven als voogd over de minderjarige kinderen van Henrick, zijnde allen kinderen van genoemde Dirck de Hoppenbrouwer en Aleijt. Aleijt belooft alle lasten van haar kant af te handelen. Datum 11 maart 1586, getuigen P. Schoot en Ekerschot.
==================091=======================
Dirk, Dielis, Goeswijn, broers, verder Willem Jans de Metser als man van Marieke, gezusters en verder Henrick Janssn. van der Hoeven als voogd over de minderjarige kinderen van Henrick, zijnde allen kinderen van Dirk de Hoppenbrouwer verwekt bij Aleijd dochter Goossen Schepens, hebben een boedelscheiding gemaakt inzake de nalatenschap van genoemde Dirk de Hoppenbrouwer.
Bij deze verdeling heeft genoemde Dirck een halve akker gekregen genoemd de Schoordonck gelegen in Oirschot, herdgang Straten, het erf van de heren van Frentz, de weduwe van Jacop Jacops, de Schoordonkse dijk. Ook krijgt hij nog een halve beemd genoemd de Spijkersbunder, gelegen in herdgang Verrenbest, b.p. Juetkenen van Broekhoven, de Roij Rijt. Genoemde twee beemden worden elk jaar gewisseld. Verder krijgt hij een akker groot ca. 2 lopenzaad, genoemd de Cleijn Breeken, herdgang Kerkhof aan de Hovel, b.p. Jan Peter Goijaerts, de erfgenamen van Eelken Lipkens, de grote Breeckt waarvan het is afgedeeld. Verder krijgt hij nog een lopenzaad en7 roeden land, gelegen in de Nieuwe ekkers langs de Rotelen, ter zelfder plaatse gelegen, b.p. het stuk dat er van is afgedeeld, een gemeenschappelijk pad. Verder krijgt hij nog een mudde rogge per jaar, uit een pacht van 3 mudde rogge, Oirschotse maat, te ontvangen uit het bezit van Jan van Ham. Verder krijgt hij een rente van 5 gulden en 15 stuivers in twee verschillende brieven te ontvangen van de weduwe van Denis Peters de Cort. Verder krijgt hij een rente van 4 gulden per jaar te ontvangen van Henrick de Schout van Zeelst, nog 4 gulden per jaar te ontvangen uit het bezit van Jan Petersde Cort. Uit dit erfdeel moet jaarlijks de grondchijns worden betaald en moet recht van overpad worden verleend.
Bij deze verdeling krijgen genoemde Dielis en Willem de Metser samen het huis, tuin, schuur, schop en de boomgaard groot in totaal 12 en een halve lopenzaad groot, gelegen in Oirschot herdgang de Kerkhof aan de Heuvel, b.p. Willem Jan Vos, Jan PeterGoijaerts, de gemeenschap-pelijke straat. In dit stuk ligt een perceel van een lopenzaad en 7 roeden dat eigendom is van genoemde Dirck. Verder krijgen ze nog een beemd genoemd den Berckt, gelegen in Oirschot herdgang Spoordonck, b.p. Jan van Esch,de kinderen van Jan van Beerse, Peter de Raet, de gemeijnte. Verder krijgen ze een weiland genoemd de Papenvoort aan de Heuvel, b.p. Antonis Peter Schoots, Peter van de Schoot, Michiel van der Vleuten, het Beersveld. Verder krijgen ze een mudde rogge per jaar te ontvangen uit het bezit van Yefken weduwe van Hendrick Jan Cornelissen, nog 7 lopen rogge per jaar uit een pacht van 9 mudden rogge per jaar op het bezit van Jan Henrick Nijs Collen, nog 4 gulden per jaar te ontvangen uit het bezit van Adriaen Jan Dirck Sijkens. Genoemde Dielis alleen krijgt nog 6 gulden en tien stuivers per jaar op onderpand van het bezit van de kinderen van Jan van Houdt en nog een half mudde rogge op onderpand van het bezit van Willem Jan Vos. Genoemde Willemde Metser krijgt een rente van 7 gulden per jaar te ontvangen van Peter van Os, nog 20 stuivers per jaar uit het bezit van Willem Joorden Melis. Uit dit erfdeel moeten ze jaarlijks samen een pacht betalen van 6 lopen rogge aan de Tafel van de H. Geest te Oirschot, nog 4 lopen rogge per jaar aan de St. Odulphuskerk te Best, nog twee gulden en 14 stuivers per jaar aan het kapittel van Den Bosch, nog twee stuivers en een halve braspenning per jaar grondchijns aan het kapittel te Oirschot, nog het derde deel van negen stuivers en twee oort en 3 penningen grondchijns aan de heer van Oirschot.
Bij deze verdeling hebben genoemde Goessen en de minderjarige kinderen van genoemde Henrick een beemd gekregen genoemd de Shaestenbeemd met een nieuw stuk land dat erbij ligt, gelegen in Oirschot herdgang Hedel, b.p. Jan van Haren, Denis Cornelissenen meer anderen, Jan van Esch en meer anderen, Jacop Thomas van Kerkoerle, de gemeijnte. Verder krijgen ze een akker groot ca. 3 lopenzaad genoemd de Grote Breeck, gelegen in Oirschot herdgang de Kerkhof aan de Hovel, b.p. de kinderen van Jans van Beerse, de kleine Breecke waarvan het is afgedeeld, Jan van Esch, de gemeenschappelijke kerkweg. Verder krijgen ze een akker groot ca. 3 lopenzaad genoemd de Rijsinck, ter zelfder plaatse gelegen, b.p. Aelijdt weduwe van Henrick van Berendonck, de gemeenschappelijke straat genoemd de Achterstraat. Verder krijgen ze een pacht van twee mudde rogge per jaar uit een rente van drie mudde, Oirchotse maat uit onderpanden van Jan van Ham. Verder krijgen ze een rente van 8 gulden en tien stuivers per jaar te ontvangen van Jan Peter Goijaerts. Nog 9 gulden per jaar op onderpand van de kinderen van Jan Eijmbert Schepens. Genoemde Goessen alleen krijgt nog een rente van 5 gulden per jaar vanwege zijn huwelijkse voorwaarden, op onderpand van de weduwe van Willem Keijmps. Ook krijgt hij nog een rente van 3 gulden per jaar op het bezit van Wouter Denis van den Dijck. De genoemde kinderen alleen krijgen een rente van een half mudde rogge per jaar uit het bezit van Goijaert Janssn. de Riemeslach. Uit dit erfdeel moeten ze samen, uit de Shaestenbeemd, 12 stuivers een oort grondchijns betalen, nog 50 gulden eenmalig uit deze zelfde beemd aan degenen die daar recht op hebben.
Genoemde partijen en erfgenamen beloven elkaar deze boedelscheiding altijd gestand te zullen doen. Indien het huis dat door Dielissen en Willem de Metser samen is geerfd, binnen nu en twee jaar door een algemene brand vernield zou worden, dan zullende gezamenlijke erfgenamen dat weer helpen opbouwen, danwel daarvoor 150 gulden betalen. Datum 11 maart 1586, getuigen P. Schoot, P. Goossens en Ekerschot.
==================092=======================
Genoemde erfgenamen hebben ermee ingestemd dat hun moeder Aleijdt zowel in als buiten Oirschot mag gaan wonen en ze beloven haar liefdevol te zullen onderhouden in al hetgeen ze nodig heeft zoals kinderen dat aan hun ouders zijn verschuldigd zijn ineten, drinken, kleding, vuur, licht, slaapgelegenheid etc., zodat ze zich daarover niet zal hoeven te beklagen.
Daarnaast krijgt ze nog haar leven lang een halve steen reeds gehekeld vlas. Daarnaast krijgt Aleijdt zolang ze leeft een rente van 8 gulden per jaar van Jan Vos, nog een half mudde rogge per jaar te ontvangen van Willem Willems van de Maerselaer enhoeft ze geen enkele pacht of belasting te betalen. Datum en getuigen als boven.
==================093=======================
Nadat dit is gebeurd hebben de erfgenamen elkaar beloofd elkaar te zullen vrijwaren voor de eigen verplichting. Datum en getuigen als boven.
==================094=======================
Goessen zoon wijlen Dirck de Hoppenbrouwer partij enerzijds en Dirck Dirck de Hoppenbrouwer en verder Henrick Jans van der Hoeven als voogden over de minderjarige kinderen van wijlen Henrick zoon Dirks de Hoppenbrouwer partij anderzijds, hebben een boedelscheiding gemaakt inzake de goederen en rentes die ze vandaag hebben geerfd, met uitzondering van de Shaestenbeemd, die nog onverdeeld blijft liggen.
Bij deze verdeling krijgt Goossen een akker genoemd de Grote Breeck gelegen in Oirschot herdgang de Kerkhof aan de Hovelse akkers, b.p. de kinderen Jan van Beerse, het stuk dat er van is afgedeeld, Jan van Esch, de gemeenschappelijke kerkweg. Verderkrijgt hij een rente van 8 gulden en tien stuivers per jaar te ontvangen van Jan Peter Goijaerts.
Bij deze verdeling krijgen genoemde Dirck en Henrick vanwege de minderjarige kinderen een akker groot ca. 3 lopenzaad genoemd de Rijsdonck gelegen in Oirschot herdgang de Kerkhof, aan den Hovel, b.p. Aleid weduwe Henrick van Berendonck, Daniel Henricks van Berendonck, de Achterstraat. Verder krijgen ze een jaarlijkse rente van 9 gulden te ontvangen van de weduwe en kinderen van Jan Eijmbert Schepens.
Genoemde partijen beloven elkaar deze boedelscheiding altijd gestand te zullen blijven doen. Datum en getuigen als boven.

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Dirck Dielis de Hoppenbrouwer?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Dirck Dielis de Hoppenbrouwer

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



Visualize another relationship

The data shown has no sources.

Matches in other publications

This person also appears in the publication:

About the surname De Hoppenbrouwer


When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
M. Goossens, "Family tree Goossens x Van der Heijden", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-goossens-van-der-heijden/I24466.php : accessed June 7, 2024), "Dirck Dielis de Hoppenbrouwer (1515-1580)".