Family tree Familie van Gardingen » Hendrikus Driekske "Driekske" van Gardinge (1840-1930)

Personal data Hendrikus Driekske "Driekske" van Gardinge 

  • Nickname is Driekske.
  • He was born on July 22, 1840 in Eindhoven, Noord-Brabant, Nederland.
  • Birth registration on July 23, 1840.Source 1
  • Profession: Goud- en zilversmid.
    Vervaardigde o.a.:
    * Het tabernakel van de kapel In 't Zandt te Roermond in 1897.
    * Een ciborie, hoogte met deksel 53 cm, viet 18 cm, verguld zilver, neogotisch, merken: HvG boven 9 en HG9(= H. van Gardinge, Eindhoven), jrl. X(=1907),lopend leeuwtje, minervakopje, zwaardje. Op de zeslobbige voet zes reliëfs, waaronder Nicasius als monnik met boek en palmtak; op de cuppa de inscriptie 'SSmo Cordi Jesu me dedicavit Barth.
    * remonstrans voor Heuvel van den Pastoor inwoner Cardiff Engeland, motieven van Pixis uit Venray, 19-07-1900
    * mirakel van O.L.V. van Goede Raad kerk Genezano bij Rome, 15-01-1898
    * tabernakel deur voor Paterskerk Eindhoven, 12-04-1899
    * monstrans, ciborie jubileum 50 jaar priester, 22-05-1897
    * beeld O.L.V. van Goede Raad Italie, Spinhuissteeg Amsterdam
    * ciborie naar model Brans Antoon voor Liefdegesticht Oirschot
    * altaar voor kerk Augustijnen te Amsterdam
    * ciborie kerk Veendam
    * kelk voor kapelaan Nielen St. Jan, 's Bosch
    * kelk voor pastoor te St. Oedenrode
    * altaar, doopvont voor kerk Reusel
    * bloemvaas op zilveren voetstuk voor burgemeester Raamsdonk
    * godslamp voor kerk St. Oederode
    * zilveren godslamp voor kerk Stratum schenking 25 jaar huwelijk
    * koperen drijfwerk voor altaar kerk Deurne, 15-01-1902
  • Function from 1869 till 1906: Tekenleraar Gemeentelijke Teekenschool.Source 2
  • Record.
    geopend fabriek magazijn kerkwerken Eindhoven
  • Religion: Rooms Katholiek.
  • Resident from 1884 till 1885: Rechtestraat.Source 3
    Verlengde van Stratumseind vlakbbij hoek Stationsweg. Vlakbij station. Lag om de hoek
  • (Overig) .
    H. VAN GARDINGE, Fabriek en Magazijn van H. VAN GARDINGE, Opvolger van 11. P, HERMANS SMITS, A 51 Eindhoven. Kerkvaatwerk en Sieraden in Gothischen, Romaanschen en modernen stijl, van Goud, Zilver, Zi
  • He died on November 23, 1930 in Eindhoven, Noord-Brabant, Nederland, he was 90 years old.Source 4
    Begrafenisdatum niet zeker.
  • He is buried on November 25, 1930 in Eindhoven, Noord-Brabant, Nederland.
  • A child of Henricus Johannes van Gardinge and Francina Paulina Spelthaan
  • This information was last updated on September 28, 2017.

Household of Hendrikus Driekske "Driekske" van Gardinge

He is married to Hendrina Christina Brams.

They got married on September 11, 1873 at Eindhoven, Noord-Brabant, Nederland, he was 33 years old.Source 5


Child(ren):



Notes about Hendrikus Driekske "Driekske" van Gardinge

Hij was een goede vriend van Vincent van Gogh.
"Besides the three aforesaid amateurs[Hermans, Kerssemakers and van de Wakker, see Letter 453c], and Jan Bayens in Rechte Street, at whse shop he bought his colours, Vincent van Gogh also occasionally visited other inhabitants of Eindhoven, among others the goldsmith Driek van Gardinghe, and Van der Sande, organist of St. Catherine's Church".
stie: http://webexhibits.org/vangogh/letter/15etc-435b.htm

- VINCENT EN DE VERENIGING BOUWKUNDIGE VAKKEN -
Van de brieven van de moeder van Vincent van Gogh aan broer Theo in Parijs en verzameld door de weduwe Jo van Gogh Bongers, weten we dat ze schreef dat Vincent conversatie had gevonden bij lieden in Eindhoven in de periode 1883-1885.

Dat waren niet alleen zomaar gewone mensen die in boeken en publicaties genoemd worden zoals Jantje Baijens de verfleverancier of leerling amateurs en vrienden die les kregen van Vincent zoals: Anton Kerssemakersfoto2-foto6-foto7 - leerlooier/tabakshandelaar, Antoon Hermansfoto10 - goudsmid, Dimmen Gestel - lithograaf, Willem v.d. Wakker - telegrafist. Ook Directeur Driekse van Gardinge - direkteur van de Teekenschool en Joseph van der Harten van de bierbrouwerij. Hein van der Zande de organist en muziekleraar. Dr. K. v.d. Loo maar en zeker ook een aantal familieleden van deze inwoners, hun personeel en de mensen waar Vincent op locatie verbleef en schilderde. Het waren ook vooral de notabelen en industriëlen, werkgevers, onderwijzers, winkeliers/handelaren en mensen uit het culturele leven.

Al in 1874 organiseerden een aantal van hen zich in het zich ontwikkelende industriestadje. De "Vereniging van Bouwkundige Vakken"foto1 was al opgericht, 10 jaar voordat Vincent van Gogh hen leerde kennen in deze biotoop. De vereniging trok de zorg naar zich toe voor de opleiding van toekomstige vaklieden welke een steeds grotere noodzaak was geworden.Het was niet alleen de materiële waarde maar ook de ideële motieven en dat vroeg om specifieke pedagogische en didactische kennis. De vereniging was ontstaan uit een al langer bestaande vriendenclub van ondernemers. De aanleiding was dat er speciale aandacht gegeven werd aan het zilveren regeringsjubileum van Koning Willem III in 1874 omdat landelijk een oproep was gedaan om dat groots te vieren. De animo was oorspronkelijk niet geweldig onder de bevolking doch door Harmonie Apollo’s Lust, de werkgevers en de vertegenwoordigers van de grafische industrie en kunsten is toch gezorgd voor een feestelijke optocht en een triomfwagen. Een verenigingslid en kunstenaar/schilder P.H. Bockholtszie ook vaandel-foto3 vervaardigde de schetsontwerpen.

Ledenlijst 21-8-1874

Bestuur:

Jacq.Heezemans (president), J.H. van Alphen, W.H.Booms (secretaris), * J.J. Baijens (penningmeester), J.M. Kluijtmans (bibliothecaris), L.Bockholts (vice-president), J.H. Ader, Fr. van der Somme, Fr. R. van Rooij.

Overige leden:

Toon Hoppenbrouwers, H.H. Leyten. Pzn, P.J. van Dijck, G.v.d. Waerden, P.H. Bockholts, H. Marto, E. Wiekering, M.F. van Piere, H. Weijtens, W. van Vlokhoven, J. van Nuenen, Hub. Hezemans, H. van Lieshout, T.A. van Dijck, P. Kluitmans, A.J. van Piere, *H.G. van Gardinge, H. van Kemenade, Onleesbaar, C.de Haan (oprichter), P. Harkx, Casper de Haan, M. Hezemans, C. van Bakel, J. de Coninck, H. Louwers, P. Bockholts, Jan v. Dijck Verhagen, Alb. Bockholts, Frans van Dijck, F.J. van Piere, M.J. de Haan, C.J. van Dijck, P. v.d. Mark.

De edelsmid en kunsthandelaar Driek van Gardingen had een winkel in kerkartikelen in de Volderstraat.79
Hij werd door Dimmen Gestel genoemd in zijn memoires in het Eindhovens Dagblad van 10 oktober 1930
als één van de Eindhovense contacten van Vincent. Van Gardingen had de leiding over de afdeling handtekenen
van de tekenschool op de Markt in Eindhoven. Enkele Eindhovense onderzoekers menen in de
schets Kop van een man Driek te herkennen.80 Daarvoor is tot nu toe echter geen steekhoudend bewijs
geleverd.81 Of Vincent de man echt heeft gekend blijft in het vage. Als hij al bekend was met de tekenschool
die de edelsmid runde aan de markt, dan had hij er weinig mee op. Want al in het najaar van 1884 maakte
hij plannen om in ‘s-Hertogenbosch lessen te gaan volgen van de Duitse beeldhouwer Johan Theodore
Stracké, die in die stad op dat moment directeur was van de tekenacademie.
(http://eindhoven.notudoc.nl/cgi-bin/showdoc.cgi/action=view/id=596916/Bijlage_2__Van_Gogh_rapport_Eindhoven_V2B.pdf)

De met * gemerkte personen als leden van de "Vereniging van Bouwkundige Vakken" verkeerden met Vincent van Gogh.

*Jan Joseph Baijens 1838-1914

De vereniging van ongeveer 44 prominente leden bracht geld bij elkaar en formeerde een bestuur met een belangrijke verantwoordelijkheid van onze bekende Jan Joseph Baijensfoto9 als Penningmeester. Naast zijn schildersbedrijf en leverancier voor kunstmaterialen had hij ook een agentschap en vertegenwoordigde Duitse en Engelse bedrijven met voor die dagen hoogwaardige producten zoals telegraaf en telefoondraden en draad voor elektrisch licht. Maar ook brandweerslangen en nu minder populaire asbest producten voor verpakking en bekleding.Vele van de namen zijn nog steeds Eindhovense namen en bedrijven. O.a. Casper de Haan was een van de oprichters en generaties van zijn familie zouden lid van de vereniging blijven (zie ledenlijst en notulenboek 1874).

*H.van Gardinge (Driekske) 22-7-1840 - 23-11-1930

Was een van de leden en was de directeur van de Teekenschool aan de Markt in het Waaggebouw en opgetekend door van Gogh ongeveer vanaf de plaats van de Sociëteit van J. van der Harten wiens uitspanning ook de vergaderlocatie was van de VBK. Driekse had het atelier van goudsmid Anton Hermans overgenomen en had daarbij ook nog een winkel in religieuze artikelen in de Volderstraat (Demer). Een ander lid van het eerste uur was Toon Hoppenbrouwers en ook zijn familie zou een belangrijke rol spelen in kunstzinnige activiteiten en o.a. zou zijn zoon aan de wieg bij de oprichting van de "Krabbedans" staan volgens Jacques, de zoon van Karel Vermeeren.

Na afloop van de geslaagde festiviteiten heeft de vereniging haar statuten opgesteld. De doelstelling was: "De bevordering der verschillende Ambachten, Nijverheid en Kunst in Eindhoven en omgeving”. De groep van ca. 40 "werkbazen" en kunstenaars blijft in de periode 1874-1894 vrijwel constant. Ook had de vereniging een eigen vaandelfoto3 en het ontwerp is gemaakt door P. Bockholtsfoto3, een hedendaagse nazaat Albert stuurde een kopie daarvan.

Piet Bockholts was ook een verdienstelijk schilder en recentelijk is werk van hem opgedokenfoto3. Hij ontwierp ook de praalwagens. Vincent van Gogh zou in 1885 naar Antwerpen vertrekken.

In 1891 besluit men wederom een tentoonstellingfoto4 te organiseren en de V.B.V. vergadering wordt gehouden bij Joseph van der Harten (1852-1925) in de sociëteitszaal Concordia aan de Markt (later zaal van Pelten en daarna Poort van Kleef). Joseph was ook directeur van de Bierbrouwerij de Haes in de Vrijstraat. Deze Joseph was ook preparateur van dieren en bezocht van Gogh in Nuenen, mede voor de collectie vogelnestjes en werd genoemd in de correspondentie, samen met telegrafist Willem van de Wakker, welke ook een van Vincents leerlingen was en Eindhoven zou verlaten in 1891 en naar Rotterdam verhuizen.

1892

Een tentoonstelling zou gepland worden in 1892 wat uiteindelijk 1893 is geworden en er is een bezoek gebracht aan Hasselt als goed voorbeeld. In 1892 is een regelingscommisie ingesteld met wederom Jan Baijens als Penningmeester. Besloten is ook om de tentoonstelling te laten plaats vinden in het gebouw en tuin van Apollo’s lust aan de Vestdijk. Ook wordt een Eere-commisie geïnstalleerd welke bestaat uit 20 Personen.

Hierbij het lijstje en men ziet dat het niet de minsten zijn:

J. Smits Burgemeester van Eindhoven, lid van de 2e kamer, A. v. Moorsel, pres. van de kamer van Koophandel, J. van Lieshout, wethouder van Eindhoven, J. Boex, lid der Provinciale Staten, H. Smits, lid van de gemeenteraad, A.J. Burgers, fabrikant, J.J. Fens, notaris, Jos de Heer, fabrikant.

*P.A. Hermans 1822 - 1897foto10

Veelvuldig voorkomend in de correspondentie van van Gogh. Goudsmid/kunstschilder (die we kennen als schildersleerling van Vincent maar ook als opdrachtgever van de voorschildering van de panelen in zijn huis aan de Keizersgracht).Belangrijk in het Eindhovense culturele leven, vriend van architect Pierre Cuypers van de Sint Catharinakerk en van het huis van Hermans aan de Keizersgracht. Groot kunst- en antiek verzamelaar en verkocht meerdere malen zijn collectie aan Nederlandse Musea.

Ook fotograaf van stadsgezichten en bezienswaardigheden in de omgeving. Verkocht werken t.b.v. armlastigen en deed zijn atelier over aan vriend Driekse van Gardinge (directeur Teekenschool). Betaalde reisjes en materialen. Vincent vond hem een vrek maar vond wel dat hij er een goede vriend aan had. Vincent zal vaker aan huis zijn geweest .

*A.Kerssemakers 1846 - 1924 foto2

Leerlooiersbedrijf/tabakshandelaar en zoon van textielfabrikant in Gestel. Kunstschilder. Die we kennen als wel zeer persoonlijke vriend van Vincent en niet alleen met hem in de omgeving schilderde, maar ook vergezelde op de reisjes naar Antwerpen en Amsterdam. Toon was ook bestuurslid van de Koninklijke Harmonie Apollo’s Lust waar Vincent hem vaker bezocht op zondagen. Schreef zijn herinneringen naar kranten en van Gogh onderzoekers. Bezocht en beschreef atelier van Gogh bij koster Schaffrat in Nuenen.

Ph. Keizer Koopman, A.J. Mignot, fabrikant, L. Redelee, fabrikant, A. Rijser, postdirecteur, Alph. Schellens, fabrikant, L.W. van Buel, burgemeester van Stratum, E.H. van Gennip, burgemeester van Gestel, A. v.d. Ven, burgemeester van Tongelre, H. Vlijmincx, burgemeester van Woensel, J. Vogels, burgemeester van Strijp.

*Dimmen Gestel zou pas lid worden in 1892 als representant van Drukkerij Gestel & Zn. en lithograaf/kunstenaar. Vriend en metgezel van Vincent op hun schilderstochten in de omgeving. Personeel op de drukkerij welk behulpzaam was bij vervaardiging van Litho’s en levering van papier en inkten. De familie Gestel en vooral de broer Dirk Gestel. Schreef zijn herinneringen in het Eindhovens Dagblad in 15 afleveringen. Brieven aan onderzoekers o.a. Plasschaert en Menno Stokvis.

De opening van de tentoonstelling was definitief vastgesteld op 30 April 1893 en er worden vele prijzen en medailles beschikbaar gesteld ook o.a. door Jan Baijens. Rond 1900 was er een focus en splitsing voor de ambachtelijke vakken en of ze zouden doorgaan als Gemeentelijke Ambachtsschool en minimaal Kunstnijverheidsonderwijs. Ondertussen moesten de Eindhovense kunstenaars zichzelf bedruipen met minimale middelen, totdat in de jaren 50 weer op een heuse kunstacademie werd onderwezen en de Academie voor Industriële vormgeving tot stand kwam.

Note 1

Eigenlijk is per vandaag de scheiding gebleven met de overigens succesvolle constructie van Brainport, waarbij overheid, onderwijs en ondernemers met elkaar samenwerken. Echter is in de constructie van Triple Helix, de verbinding met de autonome cultuur niet volwaardig geïntegreerd.

Note 2

Door gemotiveerde mensen van Couleur Locale en daarna Citydynamiek gaf burgerinitiatief de ruimte om cultuur in brede zin te betrekken bij de stad (zoals in 1874) met hoogtepunten zoals GLOW.

Dan de tentoonstelling van 1914 om het 40 jarig bestaan van de vereniging te vieren. Dit initiatief is besproken door burgemeesters en wethouders van de gemeente Eindhoven met het bestuur en er komt een beslissing dat het leegstaande MULO gebouw aan de Willemstraat daarvoor kosteloos beschikbaar wordt gesteld. Matheus (Thijs) de Haan presenteert een ruime begroting.

*Dimmen Gestel

zorgt voor ontwerp en druk, van pers en reclame materiaal. Op de tentoonstelling van 1914 hebben de leerlingen van de ambachtsschool en de Gemeentelijke Teekenschool het grootste lokaal van het tentoonstellingsgebouw voor hun meesterstukken. De leerlingen van de Teekenschool zijn aanwezig met hun werk in het kunsten paviljoen. De burgemeester van Gestel Th. Kolfschoten had maandenlang op kosten van de VBV door Nederland gereisd om gerenommeerde kunstenaars en ambachtshandelaren op de tentoonstelling te doen schitteren. Op het tentoonstellingsterrein verkopen dames Champagne in koelers als een hoed op het hoofd dragend (zou misschien nu ook niet misstaan). Zoals gebruikelijk zou de Koninklijke Harmonie Apollo’s Lust zorgen voor een aubade.

PS.

In 1914 zou Jan Baijens overlijden voor de opening en hij staat dan niet meer tussen de leden, poserend in jacquet en hoge zijde op de groepsfoto. In 1915 vraagt de vereniging een Koninklijke goedkeuring welke in 1917 gehonoreerd word. Mede door de recessie van de 1e Wereldoorlog zakt de animo weg en zou de vereniging verzandden.

Maart 1975 word een bestuur gekozen voor de heroprichting van de Vereniging van Bouwkundige Vakken welke per vandaag (26 januari 2013) nog bestaat.

De leden toen waren o.a:

J.A.M. de Haan, W.M.C.P. van der Schoot, Fr. P.C. Tielemans, J.M.C. Raaijmakers, P.H.G. v. Beek, A.L. v. Straten, J.C. Nolte, L.J.J. de Bever, A.A.M. v.d. Horst, C.A.J.M. de Haan, J.J.M. v.d. Meulen, Th. Bossers, E.L.J. Lambers

De met * gemerkte personen waren de contacten van van Gogh met de leden van "de Vereniging van Bouwkundige Vakken".

Geraadpleegde bronnen/literatuur en publicaties:

De Vereniging van Bouwkundige Vakken 1874-1982 (Ed Marcelissen), Inventaris Regionaal Historisch Centrum Eindhoven - collectie nummer A-0034, Eindhoven Tussen Gloeikouske en Gloeilamp - Karel Vermeeren, Eindhoven toen Eindhoven nog Eindhoven was - Karel Vermeeren, Ik voel me thuis daar - Jack van Hoek, Informatie van A. Bockholts en E van Heijnsbergen, J.W. de Theije, Frans Tielemans, Wisse Dekker, Marcel van Bussel.

(1) Vereniging van Bouwkundige Vakken

(2) Anton Kerssemakers

(3) Vaandel door P.H. Bockholts

(4) Tentoonstelling Vereniging Bouwkundige Vakken

(5) O.a. van Gardinge

(6) Huis van Kerssemakers

(7) Luchtfoto huis Kerssemakers

(8) schilderij P. Bochholts

(9) Penningmeester J.J.B.

(10) Toon Hermans

Gemeentelijke Teekenschool
Gemeentelijke Teekenschool.
In 1817 propageert koning Willem I de oprichting van locale tekenscholen, wanneer de plaats qua inwonertal groot genoeg is of er voldoende belangstelling voor is. In Eindhoven geeft Jan Baijens particulier handtekenlessen en Hendrik Koenen geeft met succes bouwkundig tekenen in Woensel, zodat hij zijn onderricht in de Openbare Nederduitse School in Eindhoven kan uitbreiden.
Op 22 december 1824 komt de Gemeentelijke Teekenschool tot stand, waar onvermogenden kosteloos les kunnen krijgen in handtekenkunde en bouwtekenkunde. Na een verbouwing wordt in 1830 het hoekpand op de Markt betrokken, waarin de Latijnse School ook gehuisvest is. Jaarlijks moet er door de commissie van toezicht een jaarverslag opgesteld worden om voor provinciale subsidie en voor prijsmedailles in aanmerking te komen.
Aan de afdeling hand- en perspectieftekenen wordt onderwijs verzorgd van 1827 tot 1839 door Arnoldus Gerardus van Dijck, vervolgens van 1839 tot 1857 door Lambertus van den Wildenberg(h), dan keert Van Dijck terug en zal Driekske van Gardingen van 1869 tot 1906 het vak onderrichten.
De afdeling bouwkundig tekenen verzorgt Hendrikus Servatius Koenen met assistentie van zijn zoon Jacobus Koenen. Hij wordt opgevolgd door stadsarchitect Jan A. van Dijck, die in 1891 vertrekt en August Asselbergs tot 1896 wordt aangesteld. Daarna verschijnt Louis Kooken ten tonele, geassisteerd door Frans Wolters, terwijl een zekere Van der Heijden bij het handtekenafdeling als hulpkracht actief is.
In 1906 gaat het tekenonderwijs op in de nieuw gestichte ambachtsschool. Voortdurend is er discussie geweest over de onbevoegdheid van de leraren, maar het gemeentebestuur is daar steeds mee kunnen wegkomen.
Bronnen: J. Brouns, De Tekenschool te Eindhoven 1824-1906. Technisch vakonderwijs voor jongens in de negentiende eeuw, Weert 1981 (scriptie M.O. Geschiedenis Katholieke Leergangen Sittard)

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Hendrikus Driekske "Driekske" van Gardinge?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Hendrikus Driekske "Driekske" van Gardinge

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Ancestors (and descendant) of Hendrikus Driekske van Gardinge


    Show complete ancestor table

    With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

    • You can enter text in lowercase or uppercase.
    • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
    • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



    Visualize another relationship

    Sources

    1. 10246 Gemeentebestuur Eindhoven, 1811-1913 (1920) Folio 47 Inv.nr. 2890
    2. J. Brouns, De Tekenschool te Eindhoven 1824-1906. Technisch vakonderwijs voor jongens in de negentiende eeuw, Weert 1981 (scriptie M.O. Geschiedenis Katholieke Leergangen Sittard)
    3. http://eindhoven.notudoc.nl/cgi-bin/showdoc.cgi/action=view/id=596916/Bijlage_2__Van_Gogh_rapport_Eindhoven_V2B.pdf
    4. Eindhovensch Dagblad 26-11-1930
    5. 10246 Gemeentebestuur Eindhoven, 1811-1913 (1920)Inv.nr.2914

    Historical events

    • The temperature on July 22, 1840 was about 16.0 °C. Wind direction mainly southwest. Weather type: half bewolkt regen. Source: KNMI
    •  This page is only available in Dutch.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In the year 1840: Source: Wikipedia
      • The Netherlands had about 2.9 million citizens.
      • February 10 » Queen Victoria of the United Kingdom marries Prince Albert of Saxe-Coburg-Gotha.
      • February 11 » Gaetano Donizetti's opera La fille du régiment receives its first performance in Paris, France.
      • May 1 » The Penny Black, the first official adhesive postage stamp, is issued in the United Kingdom.
      • May 7 » The Great Natchez Tornado strikes Natchez, Mississippi killing 317 people. It is the second deadliest tornado in United States history.
      • June 20 » Samuel Morse receives the patent for the telegraph.
      • October 7 » Willem II becomes King of the Netherlands.
    • The temperature on September 11, 1873 was about 17.2 °C. There was 2 mm of rain. The air pressure was 12 kgf/m2 and came mainly from the west. The airpressure was 76 cm mercury. The atmospheric humidity was 68%. Source: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was from 1849 till 1890 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
    • From July 6, 1872 till August 27, 1874 the Netherlands had a cabinet De Vries - Fransen van de Putte with the prime ministers Mr. G. de Vries Azn. (liberaal) and I.D. Fransen van de Putte (liberaal).
    • In the year 1873: Source: Wikipedia
      • The Netherlands had about 4.0 million citizens.
      • March 1 » E. Remington and Sons in Ilion, New York begins production of the first practical typewriter.
      • March 10 » The first Azerbaijani play "The Adventures of the Vizier of the Khan of Lenkaran" prepared by Akhundov was performed by Hassan-bey Zardabi and dramatist and Najaf-bey Vezirov.
      • March 22 » The Spanish National Assembly abolishes slavery in Puerto Rico.
      • August 30 » Austrian explorers Julius von Payer and Karl Weyprecht discover the archipelago of Franz Josef Land in the Arctic Sea.
      • September 18 » The bank Jay Cooke & Company declares bankruptcy, contributing to the Panic of 1873.
      • October 9 » A meeting at the U.S. Naval Academy establishes the U.S. Naval Institute.
    • The temperature on November 23, 1930 was between 5.0 °C and 9.1 °C and averaged 7.1 °C. There was 6.2 mm of rain during 2.3 hours. There was 3.7 hours of sunshine (44%). The average windspeed was 5 Bft (very strong wind) and was prevailing from the west-northwest. Source: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1948 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
    • In The Netherlands , there was from August 10, 1929 to May 26, 1933 the cabinet Ruys de Beerenbrouck III, with Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP) as prime minister.
    • In the year 1930: Source: Wikipedia
      • The Netherlands had about 7.8 million citizens.
      • February 3 » Communist Party of Vietnam is founded at a "Unification Conference" held in Kowloon, British Hong Kong.
      • February 10 » The Việt Nam Quốc Dân Đảng launches the failed Yên Bái mutiny in hope to overthrow French protectorate over Vietnam.
      • February 18 » Elm Farm Ollie becomes the first cow to fly in a fixed-wing aircraft and also the first cow to be milked in an aircraft.
      • April 2 » After the mysterious death of Empress Zewditu, Haile Selassie is proclaimed emperor of Ethiopia.
      • April 18 » The British Broadcasting Corporation announced that "there is no news" in their evening report.
      • October 5 » British airship R101 crashes in France en route to India on its maiden voyage.
    • The temperature on November 25, 1930 was between 7.5 °C and 10.9 °C and averaged 9.0 °C. There was 0.6 mm of rain during 0.4 hours. There was 0.3 hours of sunshine (4%). The average windspeed was 4 Bft (moderate breeze) and was prevailing from the south-southwest. Source: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1948 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
    • In The Netherlands , there was from August 10, 1929 to May 26, 1933 the cabinet Ruys de Beerenbrouck III, with Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP) as prime minister.
    • In the year 1930: Source: Wikipedia
      • The Netherlands had about 7.8 million citizens.
      • January 26 » The Indian National Congress declares 26 January as Independence Day or as the day for Poorna Swaraj ("Complete Independence") which occurred 17 years later.
      • March 6 » International Unemployment Day demonstrations globally initiated by the Comintern.
      • May 7 » The 7.1 Mw  Salmas earthquake shakes northwestern Iran and southeastern Turkey with a maximum Mercalli intensity of IX (Violent). Up to three-thousand people were killed.
      • July 7 » Industrialist Henry J. Kaiser begins construction of Boulder Dam (now known as Hoover Dam).
      • October 27 » Ratifications exchanged in London for the first London Naval Treaty go into effect immediately, further limiting the expensive naval arms race among its five signatories.
      • December 16 » Bank robber Herman Lamm and members of his crew are killed by a 200-strong posse, following a botched bank robbery, in Clinton, Indiana.
    

    Same birth/death day

    Source: Wikipedia

    Source: Wikipedia


    About the surname Van Gardinge


    When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
    Wim van Gardingen, "Family tree Familie van Gardingen", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-familie-van-gardingen/I577.php : accessed June 11, 2024), "Hendrikus Driekske "Driekske" van Gardinge (1840-1930)".