Family tree Holman » Nicolaes Jan Goossens (1520-1599)

Personal data Nicolaes Jan Goossens 


Household of Nicolaes Jan Goossens

He has/had a relationship with Anna Peter Haecks.

The relationship started before 1553 at Oirschot, Noord-Brabant.

Krijgt samen met Geerit de Collenbergse hoeve te Liempde. Verhuurt op 5-12-1562 een hofstede te Liempde aan Henrick Loyen voor 8 jr.36 gld/j en helft opbrengst koren en eieren.
Gaat later naar Naastenbest hui Creijmselaer geerfd via zijn vrouw.
Is regelmatig schepen van Oirschot van 1560-1578 in toerbeurt met zijn broer Peter en Jan Jan jr.

Child(ren):

  1. Heijlke Nicolaes Goossens  ± 1555-± 1585 


Notes about Nicolaes Jan Goossens

Krijgt samen met Geerit de Collenbergse hoeve te Liempde. Verhuurt op 05-12-1562 een hofstede te Liempde aan Henrick Loyen voor 8jaar en 36 gld het jaar en de helft opbrengst koren en eieren. Gaat later naar Naastenbest in het huis Creijmselaer geerfd via zijn vrouw. Is regelmatig schepen van Oirschot van 1560-1578in toerbuurt met zijn broers Peter en Jan Jan jr. Ook Fabriksmeester en Kerkmeester van de St Peterskerk.

===================================================Schepen van Oirschot 1560, 1563, 1569, 1572, 1575, 1578, 1581 (elke drie jaar afwisselend met broers Peter en Jan Jr.); corpuslid 1582, kerkmeester 1565, 1567.

===================================================
ORA Oirschot (137b fol 28 no131 dd 14-2-1553) Meester Gabriel zoon wijlen meester Baltasar van Vlierden, priester en kanunnik van de St. Bavokerk te Gent, verkoopt hierbij een akker genoemd de Geskens akker, gelegen in Oirschot herdgang de Kerkhof, b.p. de kinderen van Aert Thomassen van den Ven, de gemeenschappelijke straat, Adriaen Willems van den Hovel. Hij verkoopt het perceel nu aan Niclaes Jan Goessens (…) (idem 132) Niclaes zoon wijlen Jan Goessens en met hem Wouter Thomaes van den Venne als zijn borg hebben samen en ieder hoofdelijk beloofd om aan meester Gabriel van Vlierden die een bedrag van 320 gulden te zullen gaan betalen per a.s. Maria Lichtmisdag. Als onderpand verbinden zij hiervoor speciaal een akker genoemd de Geeskens akker.

===================================================ORA Oirschot (137b fol 87 no 342 dd 15-10-1554) Jacop zoon wijlen Willem Jacops verkoopt hierbij zijn vordering van 26 gulden en tien stuivers welk bedrag heer Henrik Ariens die Harnismaker priester deze Jacop is verschuldigd vanwege de levering van bijen, vervallend per afgelopen St. Bavodag. Hij verkoopt deze vordering nu aan Niclaes Jan Goessens.

===================================================
ORA Oirschot (139b fol 105v no 347 dd 6-10-1562) Henrick Gijsbrechts van Kerkoerle verkoopt een akker genoemd de Doderom, groot ca. 3 lopenzaad, gelegen in Oirschot herdgang de Kerkhof, b.p. Aerts van Genuchten, Wouter Thomassen van den Venne, Peter Verhaegen, met meer anderen, een gemeenschappelijke weg, welke akker hij middels uitwinning heeft verkregen en hij verkoopt deze nu aan Nicolaes Jan Goessens.

===================================================
Idem (fol 117v no 378 dd 5-12-1562) Nicolaes Jan Goessens verhuurt hierbij aan Henrick Loijen een hofstede met toebehoren, gelegen onder Liempde, en wel voor een periode van 8 jaar, waarbij elk van de partijen halverwege de ternmijn kan opzeggen, hetgeen dan wel met Kerstmis daaraan voorafgaand dient te worden opgezegd. Henrick als huurder belooft hiervoor als huursom een bedrag van 36 gulden te zullen betalen waarvan de eerste termijn vervalt per a.s. Pinksteren over een jaar en het koren dat hij zal oogsten is ieder voor de helft. (…).

===================================================
ORA Oirschot (140a fol 149v no 309 dd 3-12-1566) Peeter natuurlijke zoon van heer en meester Henrick Hoze, volledig gemachtigd door deze Henrick Hoze, zijnde zijn vader voor het navolgende en zoals ons als schepenen voldoende is gebleken volgens een machtiging opgemaakt voor heer Jan Goijaerts als notaris en getuigen Andries Hubrechts en Goijaerden Niclaessen te Boxtel d.d. 30 november 1566, verkoopt hierbij een jaarlijkse rente van twee gulden met twee vervallen en een lopende termijn, welke rente Jan zoon wijlen Aert Jacop Smollers eerder had beloofd aan Henrick Hoozen steeds vervallend op St. Jansdag op onderpand van een huis, tuin etc. groot ca. 9 lopenzaad, gelegen in Oirschot herdgang Straten. Ook nog op onderpand van een beemd genoemd de Blaeckenbeemd, met 3 akkers land erbij gelegen die onafgemaakt zijn, de ene genoemd de Stockakker, de andere dat Groot Laer en de derde het Kleine Laer, gelegen in Oirschot herdgang Verrenbest, conform een schepenbrief van Oirschot d.d. 24 juli 1536. De rente wordt nu verkocht aan Niclaes Jan Goessens.

===================================================
ORA Oirschot (140b fol 378 no 44 dd 7-2-1569) Genoemde Lauwreijs heeft als schuldenaar beloofd om aan Niclaes Jan Goessens een bedrag van 12 gulden en 5 stuivers te zullen betalen.

===================================================
Idem (fol 411 no 154 dd 15-11-1569) Henrick zoon wijlen Peters die Leeuw verkoopt een jaarlijkse rente van 6 gulden met een vervallen en een lopende termijn, die hem toebedeeld is geweest bij de verdeling met de andere erfgenamen van genoemde Peter, en welke rente de kinderen van deze Peter hebben geerfd van wijlen Henrick Jan Seijsemakers verwekt bij Jenneke en welke rente Odulph zoon Peters die Schoenmaker eerder had beloofd aan Jenneken weduwe van genoemde Henrick Jan Seijsemakers, steeds vervallend op St. Jansdag van elk jaar in Den Bosch te betalen op onderpand van een huis, grond en akker, groot ca. 7 lopenzaad, genoemd de Keelbraecke, gelegen in Oirschot herdgang Verrenbest, b.p. Dirck Joordens, Joost Andriessen met meer anderen, de gemeenschappelijke straat, Geeraerts van Best en meer anderen conform diverse schepenbrieven daarover van Den Bosch. Hij verkoopt deze rente nu aan Niclaes Jan Goessens onze collega schepen.

===================================================
ORA Oirschot (141a fol 104v no 48 dd 11-1-1571) Henrick zoon Willem Andriessen heeft beloofd om aan Niclaes Jan Goessens een bedrag van 34 gulden te zullen betalen binnen nu en 13 dagen.

===================================================
Idem (fol 107 no 56 dd 12-2-1571) Goessen en Henrick, broers en kinderen van wijlen Goijaert Goessens, voor henzelf en ook optredend voor hun zuster Ijken, hebben beloofd om aan Niclaes Jan Goessens ten behoeve van Agnese dochter van Jan Gijsbrechts van Kerkoerle, een jaarlijkse rente van 4 gulden te gaan betalen.

===================================================
ORA Oirschot (141a fol 182v no 93 dd 21-7-1572) Bartholomeus en Peter, broers en kinderen van wijlen Henrick zoon Peter Bartholomeus Scrommen, verkopen een rente van 6 gulden per jaar, welke rente Goessen zoon Adriaen Roelofs eerder had verkocht aan genoemde Bartholomeus ten behoeve van diens vader Henrick, steeds vervallend op Maria Lichtmisdag en te betalen in de stad Den Bosch, op onderpand van een huis met tuin, schuur etc. groot ca. 6 lopenzaad, gelegen in Oirschot herdgang Verrenbest, b.p. Dircks van Waelre, de gemeenschappelijke straat, Rutger Henricks conform een schepenbrief van Den Bosch d.d. 1 februari 1560, welke rente van 6 gulden genoemde Peter bij een boedelverdeling toebedeeld is geweest, eveneens volgens een schepenbrief van Den Bosch. De rente wordt nu met een lopende termijn verkocht aan Niclaes Jan Goessens onze collega schepen.

===================================================
Idem (fol 185 no 100 dd 23-8-1572) Kaerl zoon wijlen heer Dircks van den Meer als man van Cathalijn dochter van Jan Peter Daniels verwekt bij Aleijten dochter van Niclaes Smulders, verkoopt de helft van een jaarlijkse rente van 6 gulden die hij in zijn hoedanigheid bij een boedelverdeling heeft verkregen met de andere kinderen van genoemde Jan Peters Daniels en Aleijt, welke rente Jacop zoon Willem Lonis van den Dooren eerder had beloofd aan Geerarden zoon wijlen Claes Smolders ten behoeve van de uitvoering van het testament van wijlen heer Jans van der Lusdonck die men ook wel Jan Smolders noemt. De rente vervalt elk jaar op Maria lichtmisdag op onderpand van een huis, tuin etc. groot ca. 4 lopenzaad, gelegen in Oirschot onder Boterwijck, b.p. de kinderen van Jan Peter Danels, Elisabeth weduwe en kinderen van Jan Vos. Ook nog op onderpand van een akker groot ca. 6 lopenzaad, ter zelfder plaatse gelegen, b.p. de kinderen van Jan Peter Danels, Gijsbrecht Pels, conform een schepenbrief van Oirschot d.d. 15 oktober 1539. De rente wordt nu verkocht aan Niclaes Jan Goessens onze collega schepen.

===================================================
ORA Oirschot (142a fol 166 no 12 dd 22-4-1579) Jan zoon wijlen Joost Crijns verkoopt het weiland genoemd Tsalder dat hij in de voorgaande akte heeft verkregen van Corstiaen Jan Corstens en Corstiaen op zijn beurt had gekocht van de erfgenamen van wijlen Jan Crijns, gelegen in Oirschot herdgang Verrenbest, b.p. de tafel van de H. Geest in Den Bosch, de kinderen van Odulphus Peter Haecks, Henrick Spierinkcs, de weduwe van Goijaert Maes, condorm een schepenbrief van Oirschot. Hij verkoopt het perceel nu aan Niclaes Jan Goessens.

===================================================
ORA Oirschot (142b no 205 dd 29-12-1581) Niclaes zoon wijlen Jan Goossens onze collega schepen heeft beloofd om aan Aerden Antonis Sgraets ten behoeve van Henrick Lodewijk Timmermans een jaarlijkse rente van 14 gulden te gaan betalen, steeds vervallend op Maria Lichtmisdag en voor de eerste keer per a.s. Maria Lichtmisdag op onderpand van een huis, tuin etc. groot ca. 6 lopenzaad, gelegen in Oirschot herdgang Naastenbest, b.p. Peter Jan Corstiaens, de weduwe van Jan Henrick Goijaerts en meer anderen, een gemeenschappelijke straat genoemd aan de Paelgiaert. (…).

===================================================
ORA Oirschot (142c fol 373 no 90 dd 22-5-1582) Niclaes zoon wijlen Jan Goessens als man van Annen dochter van wijlen Peter Haecks, verkoopt de jaarlijkse rente van 3 gulden met alle vervallen en lopende termijnen welke rente Dirck de Hoppenbrouwer aan genoemde Peter eerder had beloofd. De rente vervalt elk jaar op St. Jansdag op onderpand van een huis, tuin etc. in totaal ca. 3 mudzaad groot, gelegen in Oirschot herdgang de Notel, b.p. de straat, Bertken Toerkens, Alaert Lippen en meer anderen, Goijaert Willems, de gemeenschappelijke straat, conform een schepenbrief van Oirschot d.d. 5 juni 1537. Hij ruilt deze rente met een rente van 3 gulden en tien stuivers welke rente Aert van der Straten op het bezit van genoemde Niclaes heft en welke laatste rente hiermee is vervallen. (…).

===================================================
ORA Oirschot (143a fol 65 no 135 dd 3-8-1584) Niclaes zoon wijlen Jan Goossens als uitvoerder van het testament van wijlen heer en meester Jan Haex op grond van dit testament dat werd opgemaakt voor heer Joordenen Thoerkens, priester in plaats van de pastoor, waarbij de H. Sacramenten zijn toegediend d.d. 21 september 1571 zoals ons is gebleken, verkoopt het huis met tuin etc. welk huis Jan Haex eerder in een ruil had verkregen van Jacop Thomas van Kerkoerle (…) aan Dirck Willem Dirks genoemd Faes (…).

===================================================
ORA Oirschot (143a fol 127 no 195 dd 30-9-1585) Dirck zoon wijlen Dirks de Hoppenbrouwer is eerder gehuwd geweest met Heijlken dochter van Niclaes Jan Goossens en deze Heijlken is aan de pest overleden en heeft een zoon Peter achtergelaten. Dirk heeft slecht weinig persoonlijk bezit van deze Heijlken geerfd zoals Niclaes Jan Goossens ook verklaart, behoudens een koe en een bed en een jaarlijkse rente van 8 gulden vanwege de huwelijkse voorwaarden die destijds zijn gemaakt. Verder heeft Dirk van zijn vader Dirk ook geen goederen ontvangen en er zijn geen vaste goederen verdeeld omdat beide ouders van hem nog in leven waren en er zijn ook geen bezittingen in het huwelijk verworven omdat de ziekte van de pest waarmee Dirck zelf ook was besmet en waaraan Heijlke is gestorven er grote kosten zijn gemaakt. En dat vanwege het schrobben, het ziekbed, de uitvaart etc. waaraan veel geld is besteed en er was zelfs niet genoeg geld om die onkosten te betalen. Om daarover in de toekomst geen onmin te verkrijgen zijn nu verschenen Dirck de Hoppenbrouwer, partij enerzijds en Niclaes Jan Goossens, grootvader, Peter Jan Goossens en Goessen Dirck Hoppenbrouwers ooms en voogden van genoemde minderjarige Peter ter andere zijden en hebben de volgende regeling gemaakt. Dirck is in geen enkel opzicht verplicht om aan iemand iets van de roerende goederen te geven behalve in het geval deze Peter komt te huwen of enige ander geestelijke status heeft. Die krijgt dan een koe, een bed met toebehoren. Omdat genoemde Niclaes bij de huwelijkse voorwaarden aan deze Dirck een jaarlijkse rente had beloofd van 12 gulden, waarvan niet meer dan 8 gulden werkelijk is gegeven, belooft Niclaes aan Dirck dat hij deze belofte zal vernieuwen en daarvoor is Dirck de Hoppenbrouwer verplicht zijn zoon Peter groot te brengen totdat die in staat is zelf zijn kost te verdienen. De rente komt voor de helft toe wat betreft erfrecht aan Peter en zodra deze huwt krijgt hij de andere helft. Omdat Dirck de Hoppenbrouwer, vader van genoemde Dirck de Hoppenbrouwer is overleden tijdens het huwelijk van deze Dirck en Heijlke en waarbij Peter dus gerechtigd is in diens nalatenschap, zal Dirk de Hoppenbrouwer dit erfgoed zolang blijven bezitten waarmee hij zijn zoon Peter naar school kan laten gaan en beter zal kunnen kleden. Eerst als Peter komt te huwen zal hij dit erfdeel van zijn grootvader Dirk de Hoppenbrouwer krijgen. Partijen beloven elkaar over en weer dit kontrakt na te zullen komen. Datum als boven, getuigen Vleuten en Aelst.

===================================================
ORA Oirschot (143b no 11 dd 16-2-1588) Peter zoon wijlen Laureijs van de Sande voor zichzelf en ook optredend voor zijn broer Jan die afwezig is en ook voor zijn broer Rutger, verkoopt een akker met een hofstede daarop zoals ze die hebben geerfd van Jan Janssn. van den Ecker, conform een dokument daarover opgemaakt in Den Bosch voor Willemen Sheeren, kapelaan in het Grote Gasthuis aldaar d.d. 11 augustus 1586, zoals ons is gebleken en welk bezit genoemde Jan had gekocht van de erfgenamen van Jan Henrik Goijaerts, gelegen in Oirschot, herdgang Verrenbest, b.p. het erf van de koper, Jan van de Ecker, de gemeenschappelijke straat. Hij verkoopt dit perceel nu aan Niclaes Jan Goessens (…) (Idem 12) Niclaes Jan Goessens heeft als schuldenaar beloofd genoemde Peter uit de vorige akte 125 gulden te betalen.

===================================================
ORA Oirschot (143b fol 348v no 92 dd 13-11-1589) Niclaes Jan Goossens heeft beloofd om aan Dirck Dirck de Hoppenbrouwer, onze collega schepen een jaarlijkse rente van 3 gulden te gaan betalen, steeds op Maria Lichtmisdag en voor de eerste keer per a.s. Maria Lichtmisdag op onderpand van een huis etc. genoemd het Creemselaar, groot ca. 6 lopenzaad, gelegen in Oirschot herdgang Naastenbest, b.p. Lambert Franck Goijaerts, Jan Jan Goossens, de gemeijnte.

===================================================
ORA Oirschot (144b fol 282v no 371 dd 29-12-1594) Jan zoon Niclaes Jan Goossens verkoopt het huis en tuin en erbij gelegen gronden groot ca. 6 lopenzaad, gelegen in Oirschot herdgang de Kerkhof, b.p. meester Jan Castelijns, de gemeenschappelijke Notelstraat, de kantorij in Oirschot, het arme begijnhof. Ook verkoopt hij nog een stuk land van ca. 3 lopenzaad aldaar gelegen b.p. Jan Wuestkens, Peter van de Ven, Cornelis Lamberts, Philips van de Schoot. Hij had deze goederen eerder van zijn vader verkregen en verkoopt ze nu weer terug aan zijn vader Niclaes Jan Goossens (…) (Idem 372) Niclaes zoon wijlen Jan Goossens heeft als schuldenaar beloofd om aan zijn zoon Jan een bedrag van 700 gulden te zullen betalen.

===================================================
ORA Oirschot (144b fol 298 no 53 dd 20-2-1595) Niclaes zoon wijlen Jan Goossens, heeft zijn zoon Jan machtiging gegeven om aan de H. Geestmeesters van Oirschot een rente van 3 en een halve gulden per jaar te verkopen uit onderpand van een huis en toebehoren groot ca. 6 lopenzaad gelegen in Oirschot herdgang Kerkhof, b.p. Meester Jan Castelijns, de gemeenschappelijke straat, de cantorij in Oirschot, het arme begijnhof, welk rente eigendom is van genoemde Niclaes.

===================================================
ORA Oirschot (144c fol 344 no 314 dd 29-10-1596) Niclaes Jan Goossens, eerder schepen van Oirschot en Jacop Jan Dircks, belastinginner voor Oirschot, als buurlui van Jan Janssn. van der Waerden, hebben op verzoek van deze Jan samen met Wouter van Elmpt schout van Oirschot, een bepaald nieuw stuk grond bekeken, genoemd de Creijtenhoef dat in bezit is van genoemde Jan, gelegen in Oirschot herdgang Naastenbest. Binnenin dit stuk grond ligt een akker genoemd het heijtveld dat aan de weduwe en kinderen van Matheus Joosten behoort en men heeft daarbij gekonstateerd dat dit heiveld ook aan de gemeijnte grenst zodat het niet nodig is dat er over het perceel van genoemde Jan geweegd wordt. Toen het nieuwe perceel werd verkocht is daarbij vastgelegd dat als iemand de mogelijkheid heeft om over de gemeijnte te kunnen wegen dat hij dat dan ook moet doen. De schout heeft in aanwezigheid van ons als schepenen en in aanwezigheid van deze genoemde buurlui aan genoemde Jan de weg aangewezen waarvan deze weduwe en kinderen van Matheus Joosten voortaan gebruik zullen moeten maken, zonder dat ze op het perceel van Jan hoeven te komen.

===================================================
ORA Oirschot (144c fol 439 no 335 dd 11-12-1596) erfgenamen van wijlen Jacop Philips van de Schoot verkopen een stuk land, deels akkerland en deels weiland dat aan elkaar ligt, gelegen in Oirschot, herdgang Aerle, b.p. Gerart Janssn. van den Dijck, de erfgenamen van Jan Hanschoemakers, het erf van de koper, meester Dirck Toerkens. Het perceel wordt nu verkocht aan Niclaes Jan Goossens.

===================================================
ORA oirschot (145a fol 19 no 92 dd 21-2-1598) Dielis zoon wijlen Frans Leenmans en Goijaert Gijsbrecht Hoppenbrouwers als voogden van meester Jan zoon wijlen Frans Leenmans, die handelingsonbekwaam is, hebben verklaard dat Niclaes zoon wijlen Jan Goossens aan hen een rente van 9 gulden heeft afgelost samen met de achterstallige termijnen, welke rente genoemde Niclaes uit zijn bezit aan meester Jan Leenmans moest betalen. Dielis en Goijart doen nu afstand van de originele rentebrief en geven daarvoor kwijting. (idem 96) Dielis zoon wijlen Frans Leemans en Goijaert Gijsbrecht Hoppebrouwers als voogden over meester Jan zoon wijlen Frans Leenmans, verklaren vandaag vanwege deze Jan Leenmans van Niclaes Jan Goossens een bedrag van 165 gulden te hebben ontvangen vanwege een aflossing van een jaarlijkse rente van 9 gulden met de achterstand daarover, welke rente deze Niclaes jaarlijks moest betalen en die aflosbaar was met 150 gulden. De voogden hebben beloofd van deze 165 gulden een bedrag van 15 gulden meteen aan genoemde meester Jan te zullen uitreiken om in diens levensonderhoud te voorzien en inzake de 150 gulden krijgt genoemde Dielis 25 gulden en Goijaert 125 guldenper a.s. St Jacobsdag in de oogsttijd elk met een rente van 7 percent per jaar.

==================Los119=================
Los 68 en 68-v- 13 februari 1598
------------------------------------------
Niclaes zoon wijlen Jan Goossens draagt al zijn aanspraken en bezit over waarin hij gerechtigd is in huis, tuin en ander bezit, zowel vallend onder de schepenbank van Liempde als van Oirschot danwel elders zoals hij dat thans bezit, met uitzondering van een hofstede die hij heeft gekocht van de erfgenamen van Jan Henrick Goijaerts, gelegen in Oirschot herdgang Verrenbest. Ook nog met uitzondering van een akkertje groot ca. een lopenzaad aldaar gelegen in de Hoogakker, b.p. Jan Goossens. Ook nog met uitzondering van een heiveld gelegen te Verrenbest dat onlangs van de gemeente Oirschot is gekocht, b.p. Jan Gijsberts van Engeland, de gemeijnte. Ook nog met uitzondering van 14 opgaande eikebomen die hij naar zijn keuze uit al zijn bezit mag nemen. Hij draagt dit bezit nu voor een vierde deel over aan zijn zoon Jan Niclaes Goossens, voor een vierde deel aan Aerden Rutgers van der Hoeven als man van Hadewichen, een vierde deel aan Peter Dircks de Hoppenbrouwer verwekt bij Heijligen en nog voor een vierde deel aan Adriaen, Jan, Ijken, Heijlken en Mechteld, kinderen van wijlen Peeter Jans van Os en aan Geertruid, Peterken en Marieken kinderen van Ariaen Dircks van Waelre, verwekt bij Sophia dochter van Niclaes Jan Goossens. Datum 13 februari 1598, getuigen H. Hoppenbrouwer en Metser.

==================Los120=================
Los 68 en 68-v- 13 februari 1598
------------------------------------------
Jan zoon Niclaes Jan Goossens voor een vierde deel, Peter zoon Dirck de Hoppenbrouwer, geassisteerd door zijn vader Dirck de Hoppenbrouwer, ook voor een vierde deel, Aert Rutgers van der Hoeven als man van Hadewich, dochters van genoemde Niclaes Jan Goossens, Adriaen en Jan voor henzelf en ook met hun voogd Jan Niclaes Goossens optredend voor Ijken, Heijlken en Mechteld, hun zusters, kinderen van Peter van Os, en nog voor hun zusters Geertruid, Peterken en Marijken dochters van Ariaen Dircks van Waelre, allen verwekt bij Sophia dochter van Claes Jan Goossens, dragen al hun aanspraken en erfdelen die zowel onder de heerlijkheid Oirschot als Liempde vallen, hierbij opnieuw over en wel ieder voor diens vierde deel, aan Niclaes Jan Goossens en diens vrouw Anna, waarbij deze het recht van vruchtgebruik krijgen voor de tijd dat ze nog leven. Indien Niclaes Jan Goossens en diens vrowu Anna zijn overleden, dan vervalt dit bezit weer voor die erfdelen aan de huidige verkopers. Datum en getuigen als boven.

Genoemde Jan, Aert, Peter en de kinderen hebben elkaar wederzijds beloofd dat niemand van hen hun erfdeel zal bezwaren, verkopen of vervreemden middels een testament of hoe dan ook, niet eerder dan nadat genoemde Niclaes Jan Goossens en diens vrouw Anna zijn overleden en pas daarna onder hen kunnen worden verdeeld. Datum en getuigen als boven.

====================248=====================
Idem (fol 48v no 248 dd 1598) Niclaes Jacop Henricks als man van Mechteld dochter van Gerart Wouters van der Hoeven verkoopt een akker groot ca. 2 lopenzaad en 4 roeden, gelegen in Oirschot herdgang Naastenbest, b.p. Niclaes Jan Goossens, Jan Daniels van den Dijck, Dirck Goijaert Mathijssen. Het perceel wordt nu verkocht aan genoemde Niclaes Jan Goossens. akte 15-5-1598 in register 1605)

==================060=======================
Jan zoon wijlen Niclaes Jan Goossens voor zichzelf en ook vanwege zijn kinderen verwekt bij Anneke dochter van Ansem Lambert Martens, verder Peter zoon Dirck de Hoppenbrouwer verwekt bij Heijlken dochter van genoemde Niclaes, verder Adriaen Peters van Os vanwege de andere kinderen van Fijken dochter van genoemde Niclaes Goossens, zowel verwekt bij genoemde Peter van Os alsook door Adriaen Dirck Janssn. van Waelre, en verder Heesken dochter van genoemde Niclaes, daarbij geassisteerd door Adriaen Rutgers van der Hoeven als haar hierbij gekozen voogd, voor haar en haar kinderen verwekt bij Aerden Rutgers Verhoeven, zijnde allen kinderen en erfgenamen van genoemde Niclaes Goossens verwekt bij Anna dochter Peter Haecks, conform een bepaalde overdracht die door deze Niclaes en Anneke op ... anno 1598 voor schepenen alhier in Oirschot is gedaan, hebben nu een boedelscheiding gemaakt van de nalatenschap van deze Niclaes en Anneken.

Bij deze verdeling heeft genoemde Jan en Heeskenen met haar kinderen het huis met tuin etc. verkregen te Liempde respectievelijk in Boxtel gelegen, zoals Philips Wouters dat heeft gehuurd zonder enige uitzondering. Uit dit erfdeel moet jaarlijks 16 gulden worden betaald resp. aan Lijsken Frans Willems en aan de Raetmaker in Den Bosch, Peter genoemd, elk 8 gulden, verder een lopen raapzaad aan de kerk van Liempde, verder nog de grondchijns.

Bij deze verdeling heeft genoemde Peter en de kinderen van genoemde Fijken het huis gekregen met zijn toebehoren, gelegen in Oirschot herdgang Verrenbest, zoals Andries Beckers of ook genoemd van de Laeck, die gebruikt. Verder krijgen ze nog een hofstede genoemd het Bruijnsel te Naastenbest gelegen, zoals Peter Denis en anderen die thans in gebruik hebben. Verder krijgt hij alle grond, zijnde beemden, wegen, groesland, hei- en weilanden gelegen in Oirschot, zonder enige uitzondering zoals die in bezit waren van genoemde Niclaes en Anna. Verder krijgt hij nog een rente van 8 lopen rogge per jaar te vorderen van Goijaert Ghijsbrecht Hoppenbrouwers, nog 2 gulden per jaar te vorderen van meester Jacop Lintermans. Uit dit erfdeel moet jaarlijks 18 gulden worden betaald in plaats van vroeger 3 mudde rogge, aan Heijlken weduwe van Jan Thomas in Den Bosch. Indien deze weduwe hiermee niet tevreden is en dat er meer zou moeten worden betaald, dan zullen de erfgenamen dat gezamenlijk betalen. Ook moet er nog een mudde rogge per jaar worden betaald aan de cantorij in Oirschot, nog 21 lopen rogge per jaar aan het kapittel, de kapelanen en de H. Geest, verder nog de grondchijns, nog 22 en een halve stuivers per jaar gebuurcommer uit de akker genoemd de Bijvinck.

Partijen beloven elkaar deze boedelscheiding na te zullen komen en ieder de lasten op zijn erfdeel zodanig te betalen dat de andere erfgenamen daarvoor gevrijwaard zullen blijven. Indien er op enig erfdeel meer lasten zouden blijken te drukken dan nu bekend en vermeld is, dan zullen alle erfgenamen dit meerdere gezamenlijk betalen. Alle lasten etc. zullen tot a.s. Pinksteren toe worden betaald en daarna zal ieder uit zijn erfdeel alle pachten overnemen met een vervallen en een lopende termijn.
Datum 26 februari 1601, getuigen Hoppenbrouwer, Ven en Hoppenbrouwer.

==================071=======================
Peter zoon Dirck de Hoppenbrouwer verwekt bij Heijlkenen dochter Niclaes Jan Goossens, partij enerzijds en Adriaen zoon Peters van Os, verwekt bij Fijken dochter van Niclaes Jan Goossens, die ook optreden voor de andere kinderen van Peter en Fijken en ook nog voor de kinderen van Adriaen Dirks van Waelre verwekt bij dezelfde Fijken, partij anderzijds, hebben op grond van een transport van genoemde Niclaes Jan Goossens en diens vrouw Anna, zoals op ( niet ingevuld ) 1598, voor schepenen werd vastgelegd, een verdere boedelscheiding gemaakt van de nalatenschap die hen op 26 februari van dit jaar te deel is gevallen.

Bij deze verdeling krijgt genoemde Peter het huis met tuin etc. in totaal ca. 10 lopenzaad groot herdgang Verrenbest, aan de Paelgiaert b.p. Peter Martens, Peter van Oudenhoven, de gemeenschappelijke straat. Hij krijgt ook nog een akker genoemd de Grootakker aldaar gelegen b.p. Albert Henricks, Peter van Oudenhoven, Gijsbert van Engeland. Ook nog een akkertje genoemd het Heesterveld, aldaar gelegen, b.p. Gijsbert van Croonenburch, rondom in het erf van Peter van Oudenhoven. Nog een heiveld aldaar gelegen, b.p Michiel van de Vleuten, Niclaes van den Spijker, de gemeijnte. Ook krijgt hij een akkertje genoemd het Hei ekkertje, aldaar gelegen, b.p. Jan de Cuijper, Jenneke Jan Goossens, de kinderen van Jacop Henrick Keijmps. Ook krijgt jij een heiveld aldaar gelegen, b.p. Jan van Engeland, de gemeijnte. Nog een beemd genoemd de Beckershorck, aldaar, b.p. Jan Niclaes Jan Goossens, de Oeijendonck. Nog een beemd genoemd de Cruijsbeemd, b.p. de gemeijnte. Verder krijgt hij nog de achterste langen akker met het klein akkertje in het Creemsel tot aan Naastenbest, zijnde het deel dat tot Verrenbest loopt, met een weiland daar aan vast, groot in totaal 7 en een halve lopenzaad, b.p. het stuk daar het van af wordt gedeeld, Denis van Engeland, Jan Goossens. Verder krijgt hij nog een rente van twee gulden per jaar te ontvangen van meester Jacop Lintermans. Uit dit erfdeel moet jaarlijks 11 lopen rogge worden betaald aan de H. Geest, nog 4 lopen rogge aan het kapittel, 4 lopen rogge aan de oude kapelanen, nog 2 lopen rogge aan het beneficie van St. Dingen alles binnen Oirschot en de grondchijns.

Bij deze verdeling heeft genoemde Adriaen in zijn hoedanigheid
het huis en tuin met schuur et. gekregen gelegen te Oirschot herdgang Naastenbest, genoemd het Bruinsel, b.p. Wouter Dorstkens, de gemeijnte, Jacop Jan Jacops. Verder krijgt hij een stuk nieuw land, genoemd het Caperven aldaar groot ca. 9 lopenzaad, b.p. genoemde Jacop, Adriaen Wouters Verhoeven, de gemeijnte. Verder krijgt hij een akker genoemd de Grote Braecke, 9 en een halve lopenzaad groot, aldaar gelegen, b.p. Geusken Egons, Laureijs Danels. Nog krijgt het het voorste akker in het Cremsel naast Naastenbest, b.p. Lambrecht Vrancken, het stuk waarvan het wordt afgedeeld, Jan Goossens. Hij krijgt nog eens stuk land samen met een weiland genoemd de Bijvinck, aldaar gelegen b.p. Gijsbert Hoppenbrouwers, Jan Roefs, Gerard van den Dijck, de gemeijnte. Nog een weiland
aldaar achter het Cremsel gelegen, b.p. de H. Geest van Oirschot, Henrick Spierinck, het stuk waarvan het wordt afgedeeld. Ook krijgt hij nog de helft van een heiveld waarvan de andere helft in bezit is van Jan Jan Goossens, ter zelfder plaatse gelegen. Ook krijgt hij nog een halve beemd genoemd de Veerdonck die nog onverdeeld is met Jan Jan Goossens, ook ter zelfder plaatse gelegen, b.p. Dick Rutgers Janssn., Jenneke Jan Goossens, de abt van Perk, de gemeijnte. Ook krijgt hij nog een rente van 8 lopen rogge per jaar te ontvangen van Goijaert Ghijsbert Hoppenbrouwers. Uit dit erfdeel moet jaarlijks een rente van 18 gulden worden betaald aan Heijlwich weduwe van Jan Thomas in plaats van 3 mudde rogge en indien dat niet voldoende is dan moeten de erfgenamen dat gezamenlijk dragen, ook nog te betalen een
mudde rogge aan de kantor in Oirschot, nog 22 stuivers en 2 oort uit de Bijvinck, zijnde burencommer en verder de grondchijns.

Genoemde erfgenamen beloven elkaar deze boedelscheiding altijd
gestand te zullen blijven doen.
Datum 3 maart 1601, getuigen D. Hoppenbrouwer, Ven en Hoppenbrouwers.

ORA Oirschot 145c 1605, losse akten 119-120 dd 13 februari 1598) Niclaes zoon wijlen Jan Goossens draagt al zijn aanspraken en bezit over waarin hij gerechtigd is in huis, tuin en ander bezit, zowel vallend onder de schepenbank van Liempde als van Oirschot danwel elders zoals hij dat thans bezit, met uitzondering van een hofstede die hij heeft gekocht van de erfgenamen van Jan Henrick Goijaerts, gelegen in Oirschot herdgang Verrenbest. Ook nog met uitzondering van een akkertje groot ca. een lopenzaad aldaar gelegen in de Hoogakker, b.p. Jan Goossens. Ook nog met uitzondering van een heiveld gelegen te Verrenbest dat onlangs van de gemeente Oirschot is gekocht, b.p. Jan Gijsberts van Engeland, de gemeijnte. Ook nog met uitzondering van 14 opgaande eikebomen die hij naar zijn keuze uit al zijn bezit mag nemen. Hij draagt dit bezit nu voor een vierde deel over aan zijn zoon Jan Niclaes Goossens, voor een vierde deel aan Aerden Rutgers van der Hoeven als man van Hadewichen, een vierde deel aan Peter Dircks de Hoppenbrouwer verwekt bij Heijligen en nog voor een vierde deel aan Adriaen, Jan, Ijken, Heijlken en Mechteld, kinderen van wijlen Peeter Jans van Os en aan Geertruid, Peterken en Marieken kinderen van Ariaen Dircks van Waelre, verwekt bij Sophia dochter van Niclaes Jan Goossens. (Idem 120) Jan zoon Niclaes Jan Goossens voor een vierde deel, Peter zoon Dirck de Hoppenbrouwer, geassisteerd door zijn vader Dirck de Hoppenbrouwer, ook voor een vierde deel, Aert Rutgers van der Hoeven als man van Hadewich, dochters van genoemde Niclaes Jan Goossens, Adriaen en Jan voor henzelf en ook met hun voogd Jan Niclaes Goossens optredend voor Ijken, Heijlken en Mechteld, hun zusters, kinderen van Peter van Os, en nog voor hun zusters Geertruid, Peterken en Marijken dochters van Ariaen Dircks van Waelre, allen verwekt bij Sophia dochter van Claes Jan Goossens, dragen al hun aanspraken en erfdelen die zowel onder de heerlijkheid Oirschot als Liempde vallen, hierbij opnieuw over en wel ieder voor diens vierde deel, aan Niclaes Jan Goossens en diens vrouw Anna, waarbij deze het recht van vruchtgebruik krijgen voor de tijd dat ze nog leven. Indien Niclaes Jan Goossens en diens vrowu Anna zijn overleden, dan vervalt dit bezit weer voor die erfdelen aan de huidige verkopers. Genoemde Jan, Aert, Peter en de kinderen hebben elkaar wederzijds beloofd dat niemand van hen hun erfdeel zal bezwaren, verkopen of vervreemden middels een testament of hoe dan ook, niet eerder dan nadat genoemde Niclaes Jan Goossens en diens vrouw Anna zijn overleden en pas daarna onder hen kunnen worden verdeeld. Datum en getuigen als boven.

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Nicolaes Jan Goossens?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Nicolaes Jan Goossens

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Ancestors (and descendant) of Nicolaes Jan Goossens


With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).

Relationship Nicolaes Jan Goossens



Visualize another relationship

The data shown has no sources.

About the surname Goossens

  • View the information that Genealogie Online has about the surname Goossens.
  • Check the information Open Archives has about Goossens.
  • Check the Wie (onder)zoekt wie? register to see who is (re)searching Goossens.

When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Jannie van der Zanden, "Family tree Holman", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-familie-holman/I1091623901.php : accessed June 25, 2024), "Nicolaes Jan Goossens (1520-1599)".