Family tree Holman » Embrecht (Heijmerick) Jan Daniel Schepens (1495-1560)

Personal data Embrecht (Heijmerick) Jan Daniel Schepens 


Household of Embrecht (Heijmerick) Jan Daniel Schepens

He is married to Heijlwich dr Henrick Henrick van Best.

They were married in church in the year 1515 at Oirschot, he was 20 years old.


Child(ren):



Notes about Embrecht (Heijmerick) Jan Daniel Schepens

=================208====================
Heijmerick Jan Schepens als man van Heijlwig dochter van wijlen Henrick van best, verkoopt aan Gijsbrecht Henrick Gijsbrecht Hoppenbrouwers ten behoeve van hem en ten behoeve van de andere kinderen van Henrick van Best, zijn deel van het bezit dat zijn vrouw heeft geerfd na de dood van Jan Gerits, welk bezit is gelegen in de gemeente Boxtel en nog het bezit dat hij namens zijn vrouw zal erven na de dood van Lisbeth, weduwe van Henrick van Best, zijnde de moeder van zijn vrouw.
15 september 1523 getuigen Vos en Gerit Jan Henricks

========================================
Peter Willem Scorten weduwnaar van zijn vrouw Katharina dochter van Henrick van Best en van diens vrouw Elisbath, heeft recht van vruchtgebruik verkregen als echtgenoot van zijn vrouw destijds, zoals Katalijn dat bij huwelijkse voorwaardes of door vererving had verkregen van genoemde Henrick en Elisabeth danwel de rechten die ze in de toekomst van deze Henricken Elisabeth zouden mogen verkrijgen. Peter doet er nu afstand van ten behoeve van Gerard, Henrick, als broers, Gijsbrecht Henrick Hoppenbrouwersals man van Elisabeth, Heijmerick Jan Scepens als man van Heijlwich, Gijsbrecht Peters als man van Barbara en ten behoeve van Jan Pauwels Vlemincks als man van Ijda, zijnde allen wettige kinderen van wijlen genoemde Henrick van Best en diens vrouw Elisabeth.
Datum einde december 1528 (feitelijk 1527, JT) getuigen Staijekker en Aerdt.

=================112====================
Heijmerick Jan Scepens als man van Heijlwich dochter van wijlen Henrick van Best, heeft afstand gedaan van zijn erchten samen metde huwelijske voorwaarden etc., ten gunste van Gerit en Henrick, broers en kinderen van wijlen Henrick van Best, verder ten gunste van Gijsbrecht Peters als man van Barbara, Jan Pauwels Vlemmincks als man van Yda en ten behoeve van Elisabeth dochter van Genoemde Henrick van Best die daar het vruchtgebruik van krijgt en haar wettige kinderen verwekrt bij wijlen Henrick Hoppenbrouwers het erfrecht, zijnde allen dochters en wettige kinderen van genoemde wijlen Henrick van Best verwekt bij diens vrouw Elisabeth Gerit Coppens. Hij doet afstand van alle roerende en onroerende bezit, van welke aard dan ook die Heijmerick als echtgenoot heeft geerfd of hem in huwelijkse voorwaarden zijn vermaakt door wijlen Henrick van Best en diens dochter Katalijn en nog zal erven van genoemde Elisabeth zijnde de moeder van zijn vrouw, waarvoor ze nog wel het vruchtgebruik houdt, maar met uitzondering van het bezit onder Zeelst, waarin hij zijn erchten blijft behouden. Verder is afspraak dat zolang Elisabeth van Best in leven blijft dat Heijmerick zolang geen inkomsten zal hebben uit het bezit onder Zeelst. Datum 24 februari 1529.
In marge :
Doorgehaald en niet gepassseerd.

=================114====================
De zelfde groep personen uit de vorige akte hebben beloofd om Heijmerick n diens hoedanigheid een bedrag van 100 Karlusguldens te gaan betalen en wel op de eerste Maria Lichtmisdag na de dood van Elisabeth van Best, zonder enige rente. Indien de sterfdag van Elisabeth meer dan een half jaar voor die Maria Lichtmisdag ligt, zal men aan Heijmerick nog een half jaar rente betalen over die 100 gulden tegen de penning zestien.
Datum 24 februari 1529.
In marge :
Doorgehaald en niet gepassseerd.

========================================
Gerit en Henrick, gebroeders, verder Gijsbrecht Peters als man van Barbara, Heijmerick Jan Scepens als man van Heijlwich, Jan Pauwels Vlemmincks als man van Iken, en verder Elisabeth weduwe van Gijsbrecht Henrick Hoppenbrouwers met Dirck Dielis Cremers en Gerit Henricks van Best als haar voogd en van haar kinderen, hebben met elkaar een boedelverdeling gemaakt van het bezit dat ze hebben geerfd van wijlen Henrick van Best en diens vrouw Elisabeth hun vader en moeder en ook het bezit dat ze hebben geerfd van wijlen Ijken dochter van Henrick van Best weduwe van Dirck Lucassen, zijnde deze Iken hun tante.
Genoemde Gerit Henricks van Best krijgt een huis, tuin etc. gelegen inde parochie Zeelst, genoemd die Veldecker aan een straat daar genoemd dat Juijpt. b.p. Dirck Gijben, Ardt Hans en meer anderen. Lasten hieruit zijn een oort stuiver als grondchijns, nog 3 blanken aan de fabriek van Zeelst, een half vuurijzer aan de fabriek van St. Severinus. Verder krijgtGerit nog een rente van 2 stuivers 3 oort jaargeld te ontvangen van Peter Willem Happen. Nog krijgt hij een beemd genoemd die Juijpt, gelegenin Zeelst, b.p. Jan Neelen, de gemeenschappelijke straat genoemd
die Juijpt, b.p. Aert die Clerk, de straat. Er moet worden gezorgd voor onderhoud van wegen en waterlopen.
Henrick Henricks van Best krijgt het huis, tuin etc. gelegen in herdgangStraten, b,p. Heijmerick Claes Scepens, een pad die eigendom is van Dielis Hoppenbrouwers, Elisabeth Dirck Hoppenbrouwers, de gemeenschappelijkestraat. De lasten hieruit zjn een halve oude grote als grondchijns aande hertog, nog een mud rogge per jaar aan Henrick van Ostade, of aan de houder van de brief daarvan. Verder krijgt hij een akker genoemd THertogenland, met de weg erbij ter plaatse gelegen in de Hersel ekkers (waarschijnlijk herdgang de Notel, JT) , b.p. Willem Loijen, Gerit Henrick Gerits,heer Gerart van der Schaut, de H. Geest van Oirschot. Lasten hieruit zijn een mud rogge per jaar en een mud gerst aan de hertog van Brabant. Verder krijgt hij een pacht van 5 lopen rogge te ontvangen van de kinderen van Bueijen Pauwels, nog 3 lopen rogge per jaar te ontvangen van de kinderen van Willem Janssen. Verder krijgt hij een akker genoemd dat Casterlendken, met de weg erbij etc. gelegen in herdgang Straten, b.p. Aert Switten, de kinderen van Dirck Hoppenbrouwers, Aert Wouter Thijs, Loijwijch Timmermans. De lasten hieruit zijn een oude grote als Hinckaertse chijns. Verder krijgt hij een eeuwsel genoemd den Blaeckenbeemd ter zelfder plaatse gelegen, b.p. Peter Henrick Gerits, Jan Joerden Sbrouwers, een pad daar, Gijb Ghijsbrecht Hoppenbrouwers. Nog krijgt hij een akkertje genoemd dat Geroeden, ofwel het hopveld, ter zelfder plaatse als hiervoor in de Castert gelegen, b.p. de kinderen van Jan Collenberchs, een pad, Dielis Hoppenbrouwers. Men moet zorgen voor onderhoud van wegen en waterlopen.
Genoemde Gijsbrecht in zijn hoedanigheid krijgt een beemd genoemd de Barmaker, met de weg die erbij hoort, gelegen in herdgang Straten onder Ameijden, b.p. Gijb Vlemmincks junior en meer anderen, Dirck Crijns, Ardt Ghijbkens. De lasten hieruit zijn een half hoen als chijns aan de heer van Pietershem. Verder krijgt hij een beemd met de gebruikelijke weg, genoemd die Mundonck, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. Gijb Vlemincks senior, de kinderen van Rutger van den Hoven, de kinderen van wijlen Willem Bierkens, Jan Goessens, wijlen Mechteld Hoppenbrouwers. De lasten hieruit zijn 2 Wilhelmus tuin per jaar aan het kapittel te Oirschot. Verder krijgt hij een akker met de gebruikelijke weg, genoemd dat Steelant, gelegen in herdgang Straten in die Castart, b.p. Willem Scorten, Jan Joerden Sbrauwers, Heijmerick Claes Scepens, Geerlack Dirck Hoppenbrouwers. Nog krijgt hij een akker genoemd de Streep, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. Heijmerick Scepens, Goijaert Ghijbekens, Dielis Hoppenbrouwer, het erf dat wordt gebruikt door Gerart Henrick Gerarts namens de kinderen van Jan Collenberchs. De lasten hieruit zijn 3 blanken als chijns aan de hertog. Verder krijgt hij een pacht van 11 en een halve lopen rogge per jaar, maat van Zeelst, te onvangen van Jan Delis. Nog te moetenzorgen voor onderhoud van wegen en waterlopen.
Genoemde Heijmerick krijgt een beemd genoemd de Eelsdonck gelegen in herdgang Straten, b.p. Heijmerick Scepens, de kinderen van Jan Ghijb Hoppenbrouwers, Dirck Dielis Cremers, de gemeijnte, Jan Scepens. Lasten hieruit2 oude groten als gronchijns aan de hertog. Verder krijgt hij een beemdgenoemd de Verdonck, gelegen in herdgang Straten, b.p. Dirck Dielis Cremers, de kinderen van Henrick Huijskens, de gemeijnte aldaar genoemd Waelsdonck. Verder krijgt hij een akker genoemd die Huijst, gelegen in de Aerle Akkers, b.p. Henrick Hoppenbrouwers, de gemeenschappelijke weg daar, Jacop Tolofs, een pad. Lasten hieruit 15 stuivers jaarrente aan het gasthuis te Oirschot. Verder krijgt hij een half mudde rogge maat van Zeelstte ontvangen van de kinderen van Reijner Gerits. Nog krijgt hij een heiveld gelegen in de heide van Oirschot bij een heiveld eigendom van de kinderen van Henrick Swolfs en aan de Eckensrijth. De lasten hieruit zijn eenoude grote als chijns aan de hertog en een stuiver gebuurchijns, verderte moeten zorgen voor onderhoud van wegen en waterlopen.
Genoemde Jan Pauwels krijgt een beemd genoemd de Cromdonck, gelegen ter Ameijden, b.p. Jacop Willem Smetsers, de gemeijnte, de kinderen van Jan van Gestel. Lasten hieruit zijn een braspenning als grondchijns aan de heer. Verder krijgt hij de helft van de Brakelsbeemd, met de gebruikelijke weg, waarvan de andere helft eigendom is van de kinderen van Dielis Lucassen, gelegen in herdgang Naastenbest, b.p. voor het geheel, Jan van den Ecker, Willem van Berse en meer anderen, Cornelis Danels. Lasten hieruit een stuiver grondchijns aan de hertog, nog een halve braspenning Hinckaert chijns, nog de helft van 8 stuivers jaargeld aan Jenneke Jan Reijners. Verder krijgt hij een akker genoemd de Marten, gelegen in herdgang Straten, b.p. Dielis Hoppenbrouwers, Aert van Zeelst, de gemeenschappelijkestraat. Verder krijgt hij een eeuwsel genoemd dat Heijlaer, gelegen in herdgang Straten in de Castart, b.p. Jan Daniel Scepens, een pad daar, Dielis Hoppenbrouwer, de kinderen van Gijsbrecht Hoppenbrouwers. Verder krijgt hij een mudde rogge maat van Eijk (Bergeijk?, JT) op de erfgenamen van wijlen Jan van Loen. Er moet worden gezorgd voor onderhoud van wegenen waterlopen.
Genoemde Elisabeth als weduwe krijgt voor haar recht van vruchtgebruiken haar wettige kinderen het erfrecht, een beemd genoemd de Quinckert, gelegen onder Ameijden, b.p. Henrick Duijts (ook Doijts genoemd, JT), de gemeijnte daar genoemd het Quinckertse Broek. Verder krijgt ze een beemd genoemd die Clockert, ter zelfder plaatse al hiervoor gelegen, b.p. RutgerRutgers van der Hoven, de kinderen van Jan van den Maerselaer, Peter Bierkens, de gemeijnte. Lasten hieruit zijn een braspenning als grondchijns aan de hertog,. Verder krijgt zij een akker genoemd de Weijekker, met hetgebruiksrecht van een gemeenschapplijke weg daar, gelegen in herdgang Straten, b.p. Ardt Ardt Jacops, Peter Bierkens, de gemeenschappelijke weg, Wouter Peter Alaerts. De lasten hieruit zijn een half mudde rogge per jaar die werd geheven door wijlen Willem van Elsen. Verder krijgt ze nog een akker genoemd de Donck, gelegen in die Castart, b.p. Henrick Corstens, de genoemde kinderen, Goijaert Wouter Keijmps, een pad. Verder krijgtze een mud rogge per jaar maat van Eijk, te ontvangen uit het bezit van wijlen Jan van Loen. Er moet worden gezorgd voor onderhoud van wegen en waterlopen.
Genoemde verdelers beloven elkaar deze boedelverdeling altijd gestand tezullen doen.
Datum 28 november 1530, getuigen Schoet en Hoppenbouwer.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Gerit Henricks van Best (Hanscoemakers, JT), voor hemzelf handelend en als voogd over de wettige kinderen van wijlen Gijsbrecht Henrik Hoppenbrouwers verwekt bij Lisbeth Henrick van Best, verder Henrick Henricks van Best, Heijmerick Jan Schepens als man van Heijlwich dochter van genoemde Henrik van Best, verder Gijsbrecht Peters als man van Barbara dochter van Henrik van Best en nog Jan Pauwels Vlemmincks als man van Ijken ook dochter van Henrik van Best verkopen hierbij aan Dirck Hoppenbrouwers als fabriekmeester van de kerk te Oirschot die de helft van een jaarlijkse rentevan 40 schillingen met een lopende termijn, welke ze als verkopers hadden geerfd van Ijken dcohter van wijlen Henrick van Best, weduwe van Dirck Lucassen (van den Schoet, JT) en welke rente Faes Bierkens vandaag dedag betaalt. De rente was eerder door Henrick Henrick Hanscoemakers van Best beloofd steeds vervallend op St. Maartensdag op onderpand van een stuk land genoemd de Colenhof, welke bezit Henrik Blieck had verkocht (er staat gepacht tegen , JT) aan Henrick Henrick Hanscoemakers voor die rente van 40 schillingen, b.p. Henrick Vos van Straten, de kinderen van JanPeter Smeets. De rente van 20 schillingen is altijd aflosbaar op St. Maartensdag tegen betaling van 6 gulden. Datum 21 maart 1531, getuigen Meijen, After en Schoet.
In marge :
De originele brief over de 40 schillingen is in handen van Gerit Henricks van Best.
Bewerking van het oud rechterlijk archief Oirschot door Jan Toirkens 1531
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Heijmerick Jan Scepens als man van Heijlwich dochter van wijlen Henrick van Best, heeft aan Gerard en aan Katalijn kinderen van wijlen GijsbrechtHoppenbrouwers, ten behoeve van henzelf en ten behoeve van Jan, Anna, Heijlwich en Oijken hun broer en zusters, de ene helft en aan Gijsbrecht Peters de andere helft, een heiveld overgedragen groot een bunder, gelegen bij Eckersrijt in de gemeente Oirschot, b.p.de kinderen van Joerden Zwolfs, bepaalde personen uit Woensel, aan de Eckensrijt, de gemeijnte van Oirschot. Lasten hieruit zijn een oude grote als chijns aan de hertog en een stuiver als gebuurchijns. Datum 2 november 1531, getuigen After en Schoet. (de gebuurchijns is tamelijk uitzonderlijk, JT)
Bewerking van het oud rechterlijk archief Oirschot door Jan Toirkens 1531
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Heijmerick Jan Scepens als wettige man van Heijlwigen dochter van wijlenHenricks van Best verkoopt hierbij een akker genoemd de Huist, groot ca.2 lopenzaad en 19 en een halve roede, gelegen in
Oirschot herdgang Straten, b.p. Henrick Hoppenbrouwers, de gemeenschappelijke straat, Roelof Backs. Het perceel wordt nu verkocht aan Gerarden zoon wijlen Henricks Sroijen die het per a.s. oogsttijd kan aanvaarden. Deverkoper belooft alle lasten van zijn kant af te handelen, behalve 15 stuivers per jaar met ingang van a.s. Maria Lichtmisdag over een jaar aan het Gasthuis
van Oirschot en de burenbijdrage en de geleende gelden voor zover het bezit daarvoor is aangeslagen. Datum 22 januari 1540, getuigen Vos en Huijsken.
In marge :
Gerart zoon wijlen Henrick Sroijen verkoopt dit akkerland genoemd de Huijst op grond van het recht van vernadering nu weer aan Jan Henrick Hasselmans als man van Annen dochter van wijlen Gijb
Hoppenbrouwers en de verkoper belooft alle lasten van zijn kant af te handelen, behalve een jaarlijkse rente van 2 en een halve gulden aan Heijmerick Jan Scepens. Datum 23 juni 1540, getuigen
Vos en Huijsken.
Bewerking van het oud rechterlijk archief Oirschot door Jan Toirkens 1540
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Goossen zoon wijlen Claes Scepens voor zichzelf handelend en ook vanwegede weduwe en kinderen van wijlen Cornelis van Peelt, verder Alaert zoon wijlen genoemde Claes Scepens, verder Heijme-
rick Jan Scepens voor hemzelf handelend en ook vanwege diens vader Jan, verder Aert Jan Zwitten als man van Heijmeriksken dochter van wijlen Daniel Scepens, hebben hierbij verklaard dat Jan zoon wijlen Bartholomeus Eeschen aan hen het vijf dertiende deel heeft afgelost inzake een jaarlijkse pacht van anderhalf mudde rogge die uit zijn bezit zijn geheven. Het betreft een pacht op
onderpand van een stuk beemd en heideveld, gelegen in Oirschot herdgang Aerle, dat hen en door de andere erfgenamen van Aert Scepens jaarlijks wordt betaald zoals ze zeiden volgens een brief
daarover. Ze geven deze Jan Eesschen hiervoor nu kwijting wat betreft dat vijf dertiende deel van die pacht, waarbij hij wel verplicht blijft uit die anderhalve mudde rogge jaarpacht daarvan een mudde rogge te moeten blijven betalen aan Jenneken Hoppenbrouwers, begijn in Den Bosch en wel zolang ze leeft maar niet langer dan als zodanig. Datum als boven, getuigen Vlueten en Aert.
Bewerking van het oud rechterlijk archief Oirschot door Jan Toirkens 1540

==================161=======================
Heijmerick Jan Scepens als wettige man van Heijlwigen wettige
dochter van wijlen Henrick van Best, verkoopt hierbij een beemd,
genoemd de Eelsdonck, gelegen in Oirschot herdgang Straten, b.p.
Heijmerick Claes Scepens, de kinderen van Jan Hoppenbrouwers,
Dirck Dielissen, de gemeijnte, Jan Scepens. Het perceel wordt nu
verkocht aan Dirck zoon wijlen Dielis Cremers en de verkoper
belooft alle lasten van zijn kant af te handelen behalve twee
oude groten als grondchijns aan de hertog.
Datum 21 maart 1541, getuigen getuigen Aert en Leeman.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Heijmerick Jan Scepens heeft beloofd om aan Henrick Mathijs Huijskens ten behoeve van Goijaerden zoon van genoemde Heijmerick Jan Scepens, ter betaling van een bedrag van 100 gulden die deze Heijmerick samen met zijnzoon Goijaert bij de huwelijkse vooraarden, zoals zij zeiden waren beloofd, die voortaan een jaarlijkse rente van 6 gulden te gaan betalen, steeds vervallend op St. Philips en St. Jacopsdag en voor de eerste keer pera.s. St. Philips en St. Jacopsdag, op onderpand van een akker genoemd deBraeck, groot ca. 7 lopenzaad, gelegen in Oirschot herdgang Straten, b.p. Aleijt weduwe en kinderen van Jan Adriaens, de gemeijnte. Datum 11 oktober 1542, getuigen Goessen en Meijen.
De rente is altijd aflosbaar op St. Philips en St. Jacopsdag van elk jaar, tegen betaling van 100 gulden en de achterstallige termijnen. Datumen getuigen als boven.
Bewerking van het oud rechterlijk archief Oirschot door Jan Toirkens 1542
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Jan Daniel Scepenszoon doet afstand van zijn recht van vruchtgebruik inzake een huis, tuin, grond etc. en inzake een akker die daarbij ligt, groot in totaal ca. 9 lopenzaad, gelegen in Oirschot herdgang Straten, b.p.Jan Goessens, Peter Antonis van der Ameijden, Wouter Peter Alaerts, de gemeenschappelijke straat. Hij doet er nu afstand van ten behoeve van zijnwettige zoon Heijmerick. Datum 7 januari 1544, getuigen Vleuten en Heijmerick die het aandroegen.
In marge : 1544
Heijmerick Jan Scepens heeft zijn vader Jan beloofd om die voortaan een jaarlijkse rente te gaan betalen van 20 gulden als lijfrente zolang die leeft en steeds vervallend op Maria Lichtmisdag en voor de eerste keer pera.s. Maria Lichtmisdag over een jaar, op onderpand van een akker en een huis daarop, groot ca. 9 lopenzaad, gelegen in Oirschot herdgang Straten,b.p. de lopende straat, de gemeenschappelijke straat, Goijaert Ketelbueters, Jan Dircks. Datum en getuigen als boven die het aandroegen.
Bewerking van het oud rechterlijk archief Oirschot door Jan Toirkens 1543
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Bij deze verdeling krijgen Jan Willems Scortten, Gielis, Dirck en Danielkinderen van Willems Cortten, verder Jan Peters van de Laeck als man vanElisabeth, Henrick Jan Huiskens als man van Aleijt, Willem Willems als man van Agnees, Thomas Janssen als man van Katarina en nog Anna met haar voogd en ook de 3 wettige onmondige kinderen van Antonis Willem Cortten met hun voogd, zijnde allen wettige kinderen van genoemde Willem Scortten, samen tegenover Jan Scepens en Heijmken Jan Scepens diens wettige zoon, een huis met tuin groot ca. 2 lopenzaad, gelegen in Oirschot herdgangStraten, b.p. Jan Hasselmans, Aert Lambrechts, Henrick van den Ven, de gemeenschappelijke straat. Verder krijgen ze een stuk land genoemd den Ijndakker, ter zelfder plaatse gelegen, b.p. Pauwels van Zeelst, Jacop Dirk Hoppenbrouwers, de gemeenschappelijke weg, Heijmken Claes Scepens. Verderkrijgen ze een stuk land met een daarbij gelegen eeuwsel, b.p. Henrick van Best, Jan Scepens, een gemeenschappelijke weg. Ook krijgen ze nog twee stukjes beemd, een ervan is ter zelfder plaatse gelegen, rondom in degemeijnte aldaar en het andere is gelegen eveneens aldaar b.p. Elias Scilders, Jan Gerits, de gemeijnte.
Hieruit moeten zij jaarlijks 20 lopen rogge betalen zowel in Den Bosch als elders en nog aan Willem die Cort 16 lopen en verder de grondchijnsen de burenlasten. Genoemde Jan Scepens doet afstand van aanspraken op dit erfdeel ten behoeve van de genoemde kinderen en ten behoeve van dienszoon Heijmerick. Datum 3 september 1544, getuigen Heijmerick en Leonaert.
Bij deze verdeling krijgt Jan Scepens die daarvan het vruchtgebruik krijgt en zijn zoon Heijmerick daarvan het erfrecht, een akker gelegen in Oirschot herdgang Straten, b.p. Dirck in de Linde ( ? ), genoemde Heijmerick zelf, de gemeenschappelijke straat, de kinderen van Goijaerts van denDoren. Verder krijgt hij een stuk beemd, b.p. Dirck Gielis, Heijmerick Scepens, de gemeijnte.
De genoemde kinderen beloven deze verdeling altijd gestand te zullen doen ten behoeve van deze Jan Scepens. Hieruit moet jaarlijks 30 stuivers worden betaald en de grondchijns en de burenlasten. Datum en getuigen alsboven.
Bewerking van het oud rechterlijk archief Oirschot door Jan Toirkens 1544
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Heijmerick zoon wijlen Jan Scepens heeft als schuldenaar beloofd om aan Gerard Goijaert Voszoon die jaarlijks zolang ze een van beiden leven en niet langer, die jaarlijks 4 mudden rogge te zullen leveren, Oirschotse maat en wel binnen Oirschot waar Gerart dan woonachtig is, steeds vervallend met Kerstmis en voor de eerste keer per a.s. Kerstmis. Daarvoor verbindt hij zijn persoon en bezit. Genoemde Gerart heeft op zijn beurt beloofd aan deze Heijmerick dat hij bij de levering van deze rogge voor deze rogge 10 gulden en 7 stuivers zal betalen.
Datum 1 juli 1549, getuigen Hoppenbrouwers en Ven
Bewerking van het oud rechterlijk archief Oirschot door Jan Toirkens 1549

==================231=======================
Heijmerick Jan Scepens verkoopt hierbij een akker groot ca. 7 of 8 lopenzaad, gelegen in herdgang Straten, b.p. de straat, Aleijt weduwe Jan Ariaens, Henrick Hoppenbrouwers. Hij verkoopt deze nu vanwege het opmaken van huwelijkse voorwaarden bij het a.s. wettige huwelijk tussen zijn zoon Daniel en Katalijn dochter van Goijaert Hoppenbrouwers, nu aan Jacop Hoppenbrouwers ten behoeve van deze Daniel. Als Daniel komt te sterven zonder wettig nageslacht bij Katalijn te hebben verwekt dan versterft de akker weer op genoemde Heijmerick of op diens wettige kinderen, waarbij de dode partij met de levende moet delen, waarbij Katalijn wel altijd haar recht van vruchtgebruik blijft behouden zolang ze leeft. De verkoper belooft alle lasten van zijn kant af te handelen, behalve de grondchijns van een oude grote aan de hertog en een half mudde rogge per jaar. Datum 10 mei 1551, getuigen Hoppenbrouwer en Jan Joirdens die het aandroegen.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Goijaert, Henrick, Daniel en Jan gebroeders en wettige kinderen van Embrecht Jan Scepens verwekt bij Heijlwigen dochter van wijlen Henrick van Best, en nog Gijsbrecht Jan Hoppenbrouwers als man van Mechtelden dochter van gemnoemde Embrecht en Heijlwich, hebben met elkaar een boedelverdeling gemaakt inzake het bezit dat ze hebben geerfd vanwege de dood van genoemde Heijlwich hun moeder dat nu door hun vader is overgedragen.
Bewerking van het oud rechterlijk archief Oirschot door Jan Toirkens 1563

==================252=======================
Embrecht zoon wijlen Jan Scepens en zijn vrouw Heijlwich dochter van wijlen Henricks van Best, hebben met wederzijdse instemming hun testament opgemaakt. Ze herroepen alle eerdere testamenten van voor deze datum.Ze bevelen hun ziel, als ze zijn komen te overlijden, aan bij de Almachtige God en diens moeder Maria. Voor begane zonden en onrechtvaardigheden vermaken ze aan de St. Lambrechtsfabriek te Luik en de 4 biddende ordes elk een stuiver eens die na hun dood wordt betaald. Verder vermaken beide testateurs elkaar de langstlevende van hen beiden alle roerende bezittingen die de langstlevende naar eigen keuze mag gebruiken en ermee doen wat die wil. Verder willen de testateurs dat hun beider wettige kinderen na hun dood allen evenveel zullen krijgen. Maar diegene die vanwege huwelijkse voorwaarden meer vooruit heeft gehad die moet zolang wachten totdat de anderen evenveel hebben gehad. Daarnaast zal Gijsbert Jan die Hoppenbrouwer vanwege zijn vrouw nog zolang wachten totdat Goijaert, Henrick en Jan hun zonen net zoveel hebben gehad als het geld dat deze Gijsbert Jan Hoppenbrouwers al eerder heeft gehad en wel ten bedrage van 65 gulden. En Daniel zal moeten wachten totdat genoemde Goijaert, Henrick en Jan eerst 55 gulden hebben gehad. De kindskinderen komen bij de erfdeling in de plaats van hun ouders, waarbij de dode partij met de levende moet delen ook al zouden de kindskinderen uit het eerste, tweede of derde huwelijk afkomstig zijn.
De voorkinderen van hun zoon Goijaert zullen vooraf eerst 100 gulden krijgen die deze Goijaert bij diens huwelijk heeft gekregen. Verder verklaren de testateurs dat ze eerder een akker hebben gekocht, genoemd den Ouden Hof, groot ca. 4 lopenzaad, ten behoeve van genoemde Goijaerden maar die akker is nochtans nog niet officieel overgedragen hoewel deze akker wel aan deze Goijaert toebehoort als diens nakomelingen daarvoor 100 gulden zullen betalen. Verder willen de testateurs dat de langstlevende van hen beiden die de roerende goederen gebruikt, na de dood van de eerst overledene aan Heijlken dochter van genoemde Goijaert een bedrag van 16 gulden zal betalen en een koe geven. De testateurs verklaren dat dit hun testament is en willen het als zodanig uitgevoerd hebben.
Datum 8 augustus 1558, getuigen Bogaert en Leeman.

==================277=======================
Embrecht Jan Scepens doet afstand van het recht van vruchtgebruik inzake alle bezit waarin hij gerechtigd is, behalve inzake een stuk land van ca. 60 roeden groot, genoemd de Ketelaershof, .... daar op staande. Hij doet er afstand van ten behoeve van Goijaert, Henrick, Daniel en Jan, broers en wettige kinderen van genoemde Embrecht en ten behoeve van Gijsbrecht Jan Hoppenbrouwers als man van Mechtelden dochter van genoemde Embrecht verwekt bij Heijlwigen dochter van Henricks van Best. Datum 22 november 1563, getuigen Schoet en Schoet.

==================278=======================
Goijaert, Henrick, Daniel en Jan gebroeders en wettige kinderen van Embrecht Jan Scepens verwekt bij Heijlwigen dochter van wijlen Henrick van Best, en nog Gijsbrecht Jan Hoppenbrouwers als man van Mechtelden dochter van gemnoemde Embrecht en Heijlwich, hebben met elkaar een boedelverdeling gemaakt inzake het bezit dat ze hebben geerfd vanwege de dood van genoemde Heijlwich hun moeder dat nu door hun vader is overgedragen.

Genoemde Goijaert heeft een akker verkregen genoemd de Paijakker, gelegen in Oirschot herdgang Straten, b.p. de erfgenamen van Gijsbrecht Janssen, de gemeenschappelijkee straat, Gijsbrecht Jan Hoppenbrouwers, Gijsbrecht Jan Joirdens. Verder krijgt hij een weiland genoemd de Erdborre ( Erdborn ), ter zelfder plaatse gelegen, b.p. de kinderen van Jan Aerts, de weduwe van Jan Hoppenbrouwers, de kinderen van Nicolaes Embrechts, een gemeenschappelijke pad tot aan het erf van Dielen Dircks. Verder krijgt hij een beemd genoemd de Nageldonck, ter zlflfder paaltse gelegn, b.p. Dielen Dircks, de
gemeenschappelijke straat, Frans Embrechts. Ook krijgt hij een akker genoemd de Sleebosch, ter zelfder plaatse gelegen, b.p. De weduwe van Aelbrechten Heijn Aelbrechts, de erfgenamen van Peter Antonissen, Jan Bierkens, de kinderen van Henrick Mathijssen, vrij van alle lasten. Als Goijaert twee soorten kinderen zou krijgen, dan krijgen de voorkinderen van hem vooraf 100 gulden eens volgens het testament van genoemde Embrecht en Heijlwich, zoals Eijmbrecht verklaarde.

Genoemde Henrick krijgt een beemd genoemd de Hooge Verdonck, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. Lijntkenen weduwe van Peter Heijn Gerits, de gemeenschappelijke straat, Henrick van den Hovel, Henrick Daniels die in Liempde woont, met de verplichting om het erf van Jan Daniels overpad te moeten verlenen. Verder krijgt hij een jaarlijkse rente van 5 gulden aflosbaar tegen 100 gulden af te lossen door de kinderen van wijlen Lauwerijns Verhoeven. De beemd mag door Embrecht zolang hij nog leeft worden gebruikt.
In marge :
Deze 12 gulden per jaar is door Peter afgelost op 5 ... 1564.

Genoemde Daniel krijgt een akker genoemd die Braecken groot ca. 10 lopenzaad, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. Adriaen Ijven, verder rondom in de gemeijnte. Hieruit jaarlijks een oude grote als grondchijns aan de hertog te betalen. Verder krijgt hij nog een beemd genoemd de Nieuwe Dijk, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. de erfgenamen van Jan Stijnen, Lijntken Baeten, de gemeijnte daar.

Genoemde Jan krijgt hierbij een akker en een eeuwsel, aan elkaar gelegen genoemd het Nijland, ter zelfder plaatse als hiervoor, b.p. Lijntken weduwe van Peter Heijn Gerits, heer Ricalt van Merode heer van Frentz, het Bijsterveld aldaar, Goijaert Embrecht Schepens, Peter Jan Goessens, de kinderen van Augustijn in de Leeuw. Er moet overpad worden verleend door de pachter van het Bijsterveld aldaar. Verder krijgt hij nog een beemd genoemd de Walsdonck, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. de kinderen van Jan Huiskens, de kinderen van Dielis Zuetericks, Dielen Dircks, de gemeenschap-pelijke straat daar.

Genoemde Gijsbrecht in zijn hoedanigheid krijgt een akker genoemd de Paijekker, ter zelfder plaatse al hiervoor gelegen en in de zelfde herdgang van hiervoor, b.p. Frans Goijaerts van Doeren, Dielen Dircks, Goijaert Embrecht Schepens. Verder krijgt hij nog een beemd genoemd de Monick, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. Jan Willem Lemmens met meer anderen, Caerle van Osch met meer anderen, de gemeijnte aldaar genoemd de Oijendonck.

Genoemde verdelers beloven deze verdeling altijd gestand te zullen doen en doen over en weer afstand van aanspraken op elkaars erfdeel en ieder zal de lasten zodanig afhandelen dat het erfdeel van de anderen daarvoor gevrijwaard blijft. Indien er op iemands erfdeel meer lasten zouden blijken te drukken of dat het minder waard wordt, dan zullen ze dat aan elkaar vergoeden.
Datum 22 november 1563, getuigen Schoet en Schoet.

==================279=======================
Goijaert, Daniel en Jan en nog Gijsbrecht als man van genoemde Mechteld hebben samen en ieder hoofdelijk beloofd om Embrecht Jan Scepens uit de voorgaande akte, die daarvan het vruchtgebruik krijgt die elk een jaarlijkse rente van 8 gulden en te gaan betalen nog ieder ook een he.... dus in totaal 42 gulden per jaar, zolang hij leeft, steeds vervallend op Maria Lichtmisdag en voor de eerste keer per a.s. Maria Lichtmisdag over een jaar op onderpand van de bezittingen uit de voorgaande akte. Indien het zou gebeuren dat iemand van hen vieren niet betaald dan zal deze onwillige wel alle kosten rentes etc. dienen te betalen.
Datum 22 november 1563, getuigen Schoet en Schoet.

==================280=======================
Goijaert, Henrick en Daniel uit de voorgaande akte met genoemde Gijsbrecht als man van Mechtelden verkopen hierbij het huis, tuin, grond etc. behalve het voorste deel van het huis tot aan de schouw toe aan de oostkant en behalve het vierde deel van de boomgaard en de bijenhal te moeten laten staan, groot in totaal ca. 10 lopenzaad, gelegen in Oirschot herdgang Straten, b.p. de gemeenschappelijke straat, de gemeijnte, de erfgenamen van Jan Bollen, Peters van den Venne. Ook verkopen ze nog een beemd genoemd de Hoijdonck, ter zelfder plaatse gelegen, b.p. de kinderen van Goijaert die Hoppenbrouwer, Anna Robbrechts, de gemeenschappelijke straat.
Ze verkopen deze bezittingen nu aan Jan Embrecht Scepens tegen betaling van bepaalde pachten en lasten en de verkopers beloven alle lasten van hun kant af te handelen, behalve een jaarlijkse rente van 12 gulden, waarvan 100 gulden kapitaal aan Jenneken Loijen en de andere 100 gulden aan Mechteld Coelborchs ( Collenburch, JT ), nog 9 gulden per jaar aan Margriet Hoppenbrouwers, nog 2 gulden en 15 stuivers per jaar aan de O.L. Vrouwekapel, nog 2 gulden per jaar aan Jan Goessens, nog 3 gulden per jaar aan Gijsbrecht Jan Hoppenbrouwers, nog een gulden per jaar aan Geertruiden Dircks, nog 3 gulden per jaar aan de weduwe van Jan Hermans, nog 4 gulden per jaar aan Jacoppen van de Schot ( Schoot ), nog ca. 3 stuivers aan de O.L. Vrouwekapel, nog 20 lopen rogge per jaar aan Lipprechten van Beerwinckel, nog 19 lopen rogge per jaar aan de kinderen van Henrick Heijnen, nog 6 lopen rogge per jaar aan Jan Roefs in Velder, nog 4 en een half lopen rogge per jaar aan Aleijten eerder echtgenote van Jonker Cornelis de Bever, nog 5 lopen rogge per jaar aan het altaar van St. Anna ....... de koper moet deze lasten zodanig jaarlijks betalen dat de verkopers daarvoor verder gevrijwaard blijven. De eerste termijn vervalt per a.s. Maria Lichtmisdag over een jaar.
Datum 22 november 1563, getuigen Schoet en Schoet.

==================281=======================
Goijaert, Henrick, Daniel en Jan, broers en wettige kinderen van Embrecht Jan Scepens en Gijsbrecht Jan Hoppenbrouwers als man van Mechtelden dochter van genoemde Embrecht, verkopen hierbij een stuk land met een huisje dat erop staat, zoals Embrecht dat eerder heeft gekocht van de erfgenamen van wijlen Jan Ghijskens, gelegen in Oirschot, herdgang de Notel, b.p. het erf dat eerder eigendom was van Henrick Thijssen, Margriet Mathijssen en meer anderen, de gemeenschappelijke straat. Het bezit wordt nu verkocht aan Embrecht Jan Scepens die er naar eigen keuze mee mag doen wat hij wil en de verkopers beloven alle lasten van hun kant af te handelen.
Datum 22 november 1563, getuigen Schoet en Schoet.

==================112=======================
Heijmerick Jan Scepens, verder Henrick, Daniel en Jan, broers en
wettige kinderen van genoemde Heijmerick Jan Scepens, verder Gijsbrecht Jan Hoppenbrouwers als man van Mechtelden ook dochter van genoemde Heijmerick Scepens, verkopen een akker genoemd de Ouden Hof, die deze Heijmerick eerder had gekocht van Peter zoon wijlen Henrick Gijsbrechts van der After als man van Anna, verder van Jan zoon wijlen Peter Bierkens namens Thomaes Hermans Steemetsers als man van Marien, van Jan Gijssels als man van Heijlwig, van Peter Vos als man van Cathalijn allen wettige dochters van wijlen Adriaen Coolen. Het perceel is 4 lopenzaad groot, gelegen in Oirschot herdgang Spoordonck, b.p. de lopende straat, de gemeijnte, Jacop Goijaerts van den Maerselaer, een straatje. Ze verkopen dit perceel nu aan Goijaerden Heijmerick Jan Scepens voor wat betreft de helft daarvan, waarvan hij zelf het vruchtgebruik krijgt en zijn wettige kinderen verwekt bij wijlen Mechtelden dochter van Henrick Thijssen daarvan het erfrecht. De verkopers beloven alle lasten van hun kant af te handelen.
Datum 14 januari 1566, getuigen Schoet en Stockelmans.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Embrecht zoon wijlen Jan Scepens weduwnaar van Heijlwich dochter van Henrick van Best, ziek in zijn bed liggend maar wel goed bij zijn verstand, heeft zijn 5 zonen gemachtigd en zijn testament opgemaakt op de wijze vaneen codicil. Hij beveelt zijn ziel, zodra hij is overleden, aan bij God Almachtig en wenst dat zijn lichaam in gewijde aarde wordt begraven. Hij wenst dat zijn voorzoon Jan, vooruit een akker krijgt zijnde de hofstad van de oude Jan Gijsbrechts, gelegen herdgang de Notel, b.p. de gemeenschappelijke straat, Aert Henricks van Gestel, de weduwe van Jan Daniels. Jan mag de akker direkt aanvaarden zodra Embrecht dood is en hij schenkt hem deze akker vanwege de trouwe diensten van Jan. De overige goederen vermaakt hij aan al zijn kinderen gezamenlijk, waarbij ieder evenveel moet krijgen. Hij verklaart dat dit zijn testament is en wil het als zodanig uitgevoerd hebben. Datum 1 september 1571 ten huize van de testateur na demiddag omtrent 11 uur. ( wanneer was het toen middag dan?, JT ), getuigen Peter Jan Goessens en Crom die het aandroegen.
Bewerking van het oud rechterlijk archief Oirschot door Jan Toirkens 1571

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Embrecht (Heijmerick) Jan Daniel Schepens?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Embrecht (Heijmerick) Jan Daniel Schepens

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Ancestors (and descendant) of Embrecht (Heijmerick) Jan Daniel Schepens


With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).

Relationship Embrecht (Heijmerick) Jan Daniel Schepens



Visualize another relationship

The data shown has no sources.

Matches in other publications

This person also appears in the publication:

About the surname Schepens

  • View the information that Genealogie Online has about the surname Schepens.
  • Check the information Open Archives has about Schepens.
  • Check the Wie (onder)zoekt wie? register to see who is (re)searching Schepens.

When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Jannie van der Zanden, "Family tree Holman", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-familie-holman/I1091623252.php : accessed September 23, 2024), "Embrecht (Heijmerick) Jan Daniel Schepens (1495-1560)".