Family tree Holman » Willem Dirck Corten (1477-< 1547)

Personal data Willem Dirck Corten 


Household of Willem Dirck Corten

He had a relationship with Henriekske dr Daniel Heijmerick Scepens.

The relationship started in the year 1510 at Oirschot, Noord-Brabant, he was 33 years old.


Child(ren):

  1. Anna Willem die Cort  1524-1591 
  2. Jan Willem die Cort  1512-1570
  3. Alijt Willem die Cort  1514-1570 
  4. Agnees Willem die Cort  1520-> 1576


Notes about Willem Dirck Corten

Ook Willem die Cort vermeld of Scorten.
Is Schepen van Oirschot.
Hij woont in herdgang Straten. o.a. Cortenhof.

=================097====================
Simon Dirck Scortten verkoopt aan zijn broer Willem die een huis, tuin etc., gelegen in herdgang Spoordonk in de Broekstraat daar, b.p. Rutger Willem van Oudenhoven, Jan Lemmens, Jan de Verwer, de straat. Nog verkoopt hij hem een bocht land genoemd de Ludsdonk, b.p. Willem van Elsen, Rutger Willems, Jan de Verwer, Simon Stoepkens. Dat perceel was Simon na de dood van zijn vader toebedeeld geweest. . Datum 9 februari 1511, getuigen Aelbert en Rutger Verhoeven.

=================098====================
Willem Dirck Scortten belooft aan zijn broer Simon Dirck Scortten die een pacht van 5 mud rogge, Oirschotse maat en in Oirschot te leveren, steeds op Maria Lichtmisdag en voor de eerste keer per a.s. Maria Lichtmisdag op onderpand van het bezit uit de vorige akte.
Datum 9 februari 1511, getuigen Aelbert en Rutger Verhoeven.

=================056====================
Willem Dirck Corten weduwnaar van Henrick dochter van wijlen Daniel Scepens, verder Jan en Thonis broer en kinderen van deze Willem en Henrick, voor hezelf handelend en voor al hun broers en zusters, hebben verklaard dat Gerit Willems aam hen de jaarrente van 2 en een halve gulden heeft afgelost uit een rente van 3 en een halve gulden, welke rente Gerit Willem Gerits eerder had verkocht (er staat beloofd, JT ) aan wijlen Aert Scepens, op onderpand van een akker groot 4 lopenzaad, herdgang Aerle, b.p. Willem Jan Stijnen. Nog op onderpand van een akker groot een half mudzaad, ter zelfder plaatse als hiervoor, conform een schepenbrief van Den Bosch. Deze 3 en een halve gulden had Willem Dirck Corten vanwege diens vrouw geerfd van wijlen genoemde Aert Scepens.
Datum 2 februari 1531, getuigen Laeck en Aerd Henricks.

=================057====================
De zelfde Willem Dirck Corten met zijn kinderen verkoopt aan Adriaen Gerit Willems die een jaarlijkse rente van een gulden uit een jaarlijkse rente van 3 en een halve gulden. waarvan de 2 en een halve gulden zijn afgelost.
Datum 2 februari 1531, getuigen Laeck en Aerd Henricks.

=================008====================
Willem die Cort, Dielis en Jan broers en wettige kinderen van genoemde Willem, verder Jan Peters van den Laeck als man van Elisabeth dochter van genoemde Willem, waarbij Dielis, Jan en Jan samen ook optreden voor Antonis, Dirck, Daniel, Aleijt, Katalijn, Agnees en Annen hun broers en zusters, verkopen hierbij een stuk land deels akker en deels weide, aan Willem Rutgers van Oudenhoven. Het perceel ligt in Oirschot herdgang Spoordonk, b.p. Wouter Peter Gerits, de gemeenschapplijke straat, de H. Geest van Den Bosch, de weduwe en kinderen van Ansem van Lievelt. De verkopers beloven alle lasten van hun kant af te handelen, behalve een halve brasdenier als grondchijns aan de hertog.
Datum 8 januari 1534, getuigen Aert en Henrick.

=================009====================
Willem Rutgers van Oudenhoven heeft beloofd om aan Willem de Cort uit de vorige akte die 8 gouden Karolusguldens te gaan betalen per a.s. Maria Lichtmisdag over een jaar.
Datum 8 januari 1534, getuigen Aert en Henrick.
In marge :
Met instemming van partijen doorgehaald.

=================010====================
Dielis Willem Corten verkoopt hierbij zijn erfdeel en alle aanspraken inzake het huis grond etc. met het water er omheen, de grond en de grienden, in totaal groot 11 lopenzaad en 15 roedes en anderhalve voet, gelegen in Oirschot herdgang de Kerkhof, b.p. Willem Wouter Colen, het erf van genoemde Dielis waarvan is afgedeeld, de gemeenschappelijke straat. Hij verkoopt het bezit nu aan Mechtelden wettige dochter van Steven Godschalks zijnde de vrouw van Jaspar van Esch en de verkoper belooft alle lasten daarin van zijn kant af te handelen, behalve een rogpacht van een mud rogge per jaar aan het kapittel te Oirschot, nog 3 lopen rogge per jaar aan de rector van het St. Jorisaltaar in de kerk van Oirschot, nog 7 stuivers per jaar aan de rector van het St. Jorisaltaar in het gasthuis te Oirschot en verder de grondchijns aan de hertog van Brabant. Het bezit was eerder eigendom van heer Antonis Bruinincks en Gielis en Mechteld hadden dat bezit samen verkregen met de last van ongeveer anderhalve oude grote als grondchijns. De koper moet zorgen voor onderhoud van wegen en waterlopen.
Datum 8 januari 1534, getuigen Meijen en Scoet.
(Dus het bezit van heer Antonis Bruinincks wordt hier tussen hen opgedeeld, een deel ervan gaat naar Mechteld Godschalks en het andere deel naar Dielis Willem Corten. Het deel van Jaspar van Esch, echtgenoot van Mechteld Godscalks betreft huize Coolmont te Oirschot, JT)

=================351====================
Jan, Antonis, Dielis, Dirk en Daniel, gebroeders en Aleijt, Katharijn, Agnees en Anna gezusters met Simon Dirck Scorten als hun voogd, alle wettige kinderen van Willem Dirck Scorten verwekt bij diens vrouw ijlen Henrick Daniel Scepens, verder hierbij Jan Peters van de Laeck als wettige man van Elisabeth dochter van genoemde Willem en Henrick, hebben met elkaar een boedeldeling gemaakt van het bezit dat ze hebben geerfd van wijlen hun moeder Henrick en waarvan hun vader Willem afstand van zijn recht van vruchtgebruik heeft gedaan.

Bij deze deling krijgt Jan een huis, schuur, schaapskooi etc. in total groot ca. 2 en een halve lopenzaad, gelegen in Oirschot herdgang Straten op de Weverhuls daar, b.p. Aert die Wit, Pauwels van Seelst, de gemeenschappelijke straat. Hieruit jaarlijks een half mud rogge te betalen aan de H. Geest te Oirschot, nog een half mud rogge aan Goijaert van Geloven, nog een halve oude grote en een half oort als grondchijns aan de hertog, nog een halve brasdenier aan de kapel van O.L. Vrouw te Oirschot.

Genoemde Antonis en Katalijn krijgen samen een huis, schuur met grond etc., groot ca. een lopenzaad, gelegen in Oirschot herdgang Straten, b.p.de lopende straat, Jan Meeus, de gemeenschappelijke straat, Hieruit jaarlijks anderhalve stuiver als grondchijns aan de heer. Verder krijgen ze een stuk land genoemd de Cortenhof, met de grond ook van de schaapskooi, die afgebroken zal worden, groot ca. 3 lopenzaad, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. de kinderen van Jans van Collenberge, Jan Huijskens, de straat. Er moet aan anderen overpad worden verleend.

Genoemde Dielis en Aleijt krijgen samen de schaapskooi op het stuk land van hiervoor, genoemd de Cortenhof, die wordt afgebroken daar. Verder krijgen ze een akker genoemd de Nagelmakers Akker, groot ca. 8 lopenzaad, met recht van overpad over het erf van Jan Meeus en dat van Jan Huijskens, gelegen in Oirschot herdgang Straten, b.p. Aert Jacops, Jan Meeus, Peter Ruelens, Jan Huijskens. Hieruit jaarlijks 14 lopen rogge te betalen aan de rector van het St. Antonisaltaar te Oirschot, nog 7 lopen rogge Bossche maat en in Den Bosch te leveren aan de zusters daar. Er moet overpad worden verleend aan diegenen die er recht op hebben.

Genoemde Dirck krijgt een akker genoemd de Tiendeloze akker, groot ca. anderhalf lopenzaad, gelegen in Oirschot herdgang Straten, b.p. Heijmerick Scepens, de erfgenamen van Gijsbrecht Cremers, Peter Stijnen, de straat daar. Verder krijgt hij 8 Karolusguldens een te vorderen van zijn broer Antonis die zulks uit zijn erfdeel heeft beloofd. Verder krijgt hij de helft van een weiland en heiveld genoemd de Castart, met recht van overpad over een pad daar, gelegen in Oirschot herdgang Straten in de Castaert, b.p. Jan van den Scoet, de erfgenamen van Mechteld Hoppenbrouwers, de erfgenamen van genoemde Mechteld, Jan Aerts. Hieruit jaarlijks de helft van anderhalf mud rogge te betalen aan Henrick Belaerts.

Genoemde Daniel krijgt een akker genoemd de Sleebosch, groot ca. 3 lopenzaad, gelegen in Oirschot in de Heuvelse Akkers, b.p. heer Gerart van der Schaut, Aert de Hoppenbrouwer, Peter Laureijssen, de kinderen van Mathijs Huijskens. Hieruit jaarlijks 6 lopen rogge te betalen aan het kapittel te Oirschot. Nog krijgt hij een akker genoemd 't Hoefken, groot ca. een lopenzaad, gelegen in Oirschot onder Ameijden, b.p.de straat, Metken Happen, Dirck Heijstermans. Verder krijgt hij een bedrag van 8 Karolusguldens eens te ontvangen van zijn broer Antonis uit diens erfdeel.

Genoemde Annen en Agnees krijgen samen een akker genoemd dat Berchland, met recht van overpad zoals daar gebruikeleijk is, groot ca. 5 lopenzaad, gelegen in Oirschot herdgang Straten, b.p. Heijmerick Scepens, een pad daar, Peter Laureijssen, de kinderen van Dielis Hoppenbrouwers. Hieruit jaarlijks 5 en een halve lopen rogge te betalen aan de rector van het St. Jorisaltaar te Oirschot, en nog 3 en een halve stuivers Hinckartse grondchijns. Verder krijgen ze een akker genoemd het Steeland, met recht van overpad over een pad daar, groot ca. 3 lopenzaad, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. de kinderen van Dirck Hoppenbrouwers, Jan Joirdens, Jacop Hoppenbrouwer en de kinderen van Dielen Hoppenbrouwers.
Hieruit jaarlijks 5 gulden te moeten betalen aan Heijmerick Scepens en een halve brasdenier als Hinckaertse chijns. Verder is er recht van overpad over het erf van Jan Joerdens. Nog krijgen ze de helft van een weiveld genoemd de Castaert, zoals gespecificeerd in het erfdeel van Dirck. Daaruit de helft van anderhalf mud rog te moeten betalen aan aan Henrik Belaerts. Nog krijgen ze 8 Karolusguldens van hun broer Antonis en van Katalijn uit hun erfdeel van vandaag.

Genoemde Jan Peters van de Laeck krijgt een beemd genoemd Ertbruggen met recht van overpad over het erf van Willem Goijaert Aelbrechts, en over het erf van Pauwels van Seelst, gelegen in Oirschot onder Ameijden, b.p. Pauwels van Seelst, de kinderen van Gijb Vlemmincks, Dirck van den Maerselaer, Willem Aelbrechts. Hieruit een halve oude grote als grondchijns aan het kapittel van Oirschot te moeten betalen.

Genoemde verdelers beloven elkaar deze boedeldeling altijd gestand te zullen doen en dat ieder de lasten op het eigen erfdeel zodanig zal betalen dat de erfdelen van de anderen daarvoor gevrijwaard blijven. Indien er op iemands erfdeelmeer lasten blijken te drukken dan zullen ze die gemeenschappelijk betalen.
Datum 13 mei 1534, getuigen Laeck, Hoppenbrouwer en meerdere die het aandroegen.

=================136====================
Agnees en Anna, gezusters en wettige kinderen van Willem Dirck Corten met Simon die Cort als hun voogd hierin, verkopen hierbij een akker, met recht van overpad daar, groot ca. 3 lopenzaad, gelegen in Oirschot herdgang Straten ter plaatse genoemd Steeland, b.p. Gijsbrecht Hoppenbrouwers, Jan Joerden Sbrouwers, Jan Gielis Hoppenbrouwers, een gemeenschappelijke weg daar, Jacop Dirck Hoppenbrouwers. Ze verkopen het perceel nu aan Heijmerick Claes Scepens en de verkoopsters beloven alle lasten hierin van hun kant af te handelen, behalve een halve brasdenarius als Hinckaertse chijns. Verder moet er overpad worden verleend aan diegenen die daar recht op hebben.
Datum 19 februari 1539, getuigen Esch en Goessen.

=================137====================
Genoemde Agnees en Anna uit de vorige akte verkopen hierbij een stuk akkerland, met het gebruikelijke recht van overpad daar, groot ca. 5 lopenzaad, gelegen in Oirschot herdgang Straten, b.p.de gemeenschappelijke straat, Heijmerick Scepens, de koper, Peter Laureijssen. Ze verkopen het perceel nu aan Jan Dielis Hoppenbrouwers en de verkoopsters beloven alle lasten hierin van hun kant af te handelen, behalve 5 en een half lopen rogge per jaar aan de rector van het St. Jorisaltaar te Oirschot, nog 2 en een halve stuiver als Hinckaertse chijns. Indien men konstateert dat er in de toekomst meer lasten op zouden blijken te drukken,dan zullen ze dat aan de koper vergoeden volgens landrecht daarin.
Datum 19 februari 1539, getuigen Esch en Goessen.

=================138====================
Jan Dielis Hoppenbrouwer heeft beloofd aan Agneese en Anna, gezusters en wettige kinderen van Willem die Cort, die voortaan samen een jaarlijkse rente van 9 gouden Karolusguldens te gaan betalen, steeds vervallend op Maria Lichtmisdag en voor de eersts keer per a.s. Maria Lichtmisdag, op onderpand van de akker uit de vorige akte. Hij belooft het onderpand in goede staat te houden voor de betaling van de rente. Actum als boven.
In marge :
Met instemming van partijen doorgehaald. Datum 29 december 1627, getuigen Huijskens, Loon en Croonenburg.

De rente is altijd aflosbaar op Maria Lichtmisdag, mits er 3 maanden vooraf is opgezegd, in een keer danwel in twee keer met in totaal 154 Karolusguldens.
Datum 19 februari 1539, getuigen Esch en Goessen.

==================001=======================
Er is een doodslag gepleegd in Oirschot door Jan Bouwen Gijssels die Antonis wettige zoon van Willem die Cort om het leven heeft gebracht. Om daarover een eeuwigdurende vrede te bereiken, zijn voor ons verschenen Jan als misdadiger met zijn vrienden als partij ter ener zijde en Willem die Cort als vader van de vermoorde, verder Dielis en Jan de oudste broers van de vermoorde, die voor henzelf optreden maar ook namens de minderjarige kinderen van wijlen genoemde Antonis als partij ter andere zijde en hebben deze zaak voorgelegd aan 6 arbiters. Jan als misdadiger heeft Lambert Aertszoon, Frans Cleijnael en Willem Aelbrechts van Liempdt benoemd en Willem die Cort met genoemde Dielis en Jan die Cort als broers hebben Jasper van Esch, Goossen Scepens en Jan van den Scoet benoemd. Partijen beloven elkaar dat ze de uitspraak van deze arbiters na zullen komen en ook alle opgelegde verplichtingen uit zullen voeren. Hierbij
zijn ook aanwezig geweest Michiel Dielis Lucassen en Peter Henricks Gijben en hebben zich mede borg daarvoor gesteld dat als Jan als misdadiger niet zou betalen dat zij dat dan zelf zullen betalen. Na rijpe overwegingen hebben de arbiters het volgende bepaald. Jan als als misdadiger moet tot troost van de ziel van de vermoorde een bedevaart maken naar St. Mathijs in Trier als het weer vrede wordt binnen nu en een jaar en als dat niet zo is, dan wordt dat ter beoordeling overgelaten aan de arbiter voor de tijd dat hij leeft. Verder hoeft hij geen voetval te doen, maar wel 4 kloostergewinnen laten doen en 3 zoenguldens betalen in 3 keer om de 17 weken binnen een jaar, elke zoengulden van 10 stuivers. Verder moet hij aan Willem 3 wassen kaarsen geven, elk met een gewicht van een pond, om die naar diens keuze ergens neer te zetten. Verder Jan moet aan de kinderen van de vermoorde een bedrag van 32 zoenguldens betalen. Ook moet Jan 3 jaar lang uit Oirschot wegblijven maar hij mag er wel als gast komen en moet dan de familie van de vermoorde tot in de derde generatie toe ont wijken op wegen herbergen etc., voor zover dat in de herberg aan hem bekend is of duidelijk is gemaakt. Als Jan wel in een herberg is en de
familie komt dan binnen en als hem dat dan kenbaar wordt gemaakt dan moet hij zijn bier opdrinken en de herberg verlaten. Partijen verklaren over en weer hiermee tot een akkoord te zijn gekomen en als er in de toekomst onduidelijkheden over zijn, dan behouden de arbiters zicht het recht voor om dat alsnog te verduidelijken.
Datum 14 januari 1543, getuigen Scoet en Huis-
kens.

==================033=======================
Jan, Gielis, Dirck en Daniel, gebroeders en kinderen van Willem de Cort, verder Jan Peters van den Laeck als man van Elisabeth dochter van genoemde Willem de Cort, verder Henrick Jan Huijskens als man van Aleijt ook dochter van genoemde Willem de Cort, Thomaes Janssoen van der Ameijden als man van Katharina dochter van Willem de Cort en nog Willem Willem Jacop Keijmps als man van Agnes, en nog Simon die Cort als voogd over Annen dochter van genoemde Willem de Cort en nog Jan Willems Corten als aangesteld voogd over de minderjarige kinderen van Antonis die Cort, hebben aan Jan Jan Aerts Jacobs een akker verkocht met een daarbij gelegen eeuwsel, genoemd de Erdborn, gelegen in Oirschot herdgang Straten, b.p. Henricks van Best, de straat. De verkopers beloven alle lasten van hun kant af te handelen, behoudens een jaarlijkse pacht van een Bosch mudde rogge en ook daar te leveren aan de weduwe van Jan de Raijmaker, nog 3 lopen rogge per jaar aan Henrick Gijsbrecht Hoppenbrouwers, nog 3 lopen rogge per jaar aan de weduwe en kinderen van Antonis die Cort en de grondchijns die erop drukt.
Datum 17 januari 1545, getuigen Schoet, Esch en Cort.

==================034=======================
Genoemde Jan, Gielis, Dirck, Daniel en alle andere zwagers uit de voorgaande akte, verkopen aan Jan Henricks Graets een stuk land genoemd de Ijndakker, gelegen in Oirschot herdgang Straten, b.p. Pauwels Aerts van der Schueren, Jacop Dirck Hoppenbrouwers, Heijmbrecht Claes Scepens, de straat. De verkopers beloven alle lasten van hun kant af te handelen, behalve een jaarlijkse pacht van 16 lopen rogge te betalen aan Willem de Cort voor zolang hij leeft, daarna vervalt deze pacht wat betreft het erfrecht aan de verkopers. Genoemde Jan Graets zal na het overlijden van deze Willem de Cort deze 16 lopen rogge per jaar wel mogen aflossen op Maria Lichtmisdag tegen betaling van 60 gulden en de achterstallige termijnen. verder moet uit dit perceel de jaarlijkse grondchijns worden betaald voor zover die daar op wordt geheven.
Datum 17 januari 1545, getuigen Schoet, Esch en Cort.

==================035=======================
Genoemde Jan, Gielis, Dirck, Daniel en alle andere zwagers uit de voorgaande akte, verkopen aan Jan Goijaerden Henricks van den Maerslaer een stuk beemd genoemd dat Maerslaer, gelegen in Oirschot herdgang Straten, b.p. de gemeijnte. De verkopers beloven alle lasten van hun kant af te handelen, behalve de grondchijns die erop drukt, nog een jaarlijkse rente van 4 gulden aan de erfgenamen en aan Aernden Roefs.
Datum 17 januari 1545, getuigen Schoet, Esch en Cort.

==================036=======================
Genoemde Jan, Gielis, Dirck, Daniel en alle andere zwagers uit de voorgaande akte, verkopen aan Jan Willems Cortten een stuk beemd genoemd de Veerdonck, gelegen in Oirschot herdgang Straten, b.p. Jan Gerits, Aleijt Zwitten, de straat. De verkopers beloven alle lasten van hun kant af te handelen, behalve de grondchijns die erop drukt
Datum 17 januari 1545, getuigen Schoet, Esch en Cort.

==================178=======================
Jan, Dielis en Dirck gebroeders en wettige kinderen van Willem die Cort, verwekt bij deze Willem en bij diens vrouw Henrieken dochter van wijlen Daniel Scepens, voor henzelf optredend en nog voor de wettige kinderen van wijlen hun broer Antonis waarvoor ook Jan en Dielis optreden, verder Thomas Janssen van der Meijen als wettige man van Katalijnen, verder Jan Peters van de Laeck als man van Elisabeth, nog Willem zoon wijlen Willem Jacops als man van Agneesen, Henrick Jan Huijskens als man van Aleijt en nog Anna, zijnde alle wettige dochters van genoemde Willem de Cort en Henrieken, waarbij deze Anna is vergezeld van haar voogd Simon die Cort, verkopen hierbij hun 9 delen van de tien delen, inzake een huis, tuin, grond etc. groot ca. een zesterzaad, gelegen in Oirschot herdgang Straten, b.p. Jan Hasselmans, Aert Jan Lambrechts, de gemeenschappelijke straat, Pauwels van Seelst, Henrick van de Ven. Ze verkopen dit bezit nu aan Daniel de wettige zoon van genoemde wijlen Willem de Cort en de verkopers beloven alle lasten van hun kant af te handelen, behalve een oude grote als grondchijns aan de hertog, nog 10 lopen rogge per jaar aan Henrick Hoppenbrouwer, nog een stuiver en 3 en een halve oort per jaar aan de rector van het St. Lucia altaar.
Datum 20 juni 1547, getuigen Crom en Lauwer.

==================068=======================
Jan, Dielis en Daniel, broers, verder Jan Petersoon van den Laeck als man van Elisabeth, verder Thomas Janszoon van der Ameijden als man van Catharijn, Henrick Jan Huiskens als man van Aleijt, Willem zoon Willem Jacops als man van Agnese, Jan zoon Jan Crommen als man van Annen, gezusters en allen wettige kinderen van wijlen Willems die Cort verwekt bij Henrieksken dochter van Daniel Scepens, verder Henrick zoon wijlen Antonis Willems de Cort voor zichzelf handelend en ook voor Mariken en Ariaenken, zijn zusters, dochters van genoemde Antonis Willems die Cort die in de plaats van hun vader staan, hebben een verdeling gemaakt van de navolgende bezittingen die ze bij de dood van hun vader en moeder hebben geerfd.

Bij deze verdeling krijgen Jan die Cort en Thomas Janssoon van der Ameijden een jaarlijkse pacht van een mudde rogge Oirschotse maat te ontvangen van Joost Wouters, nog 15 gulden eens te ontvangen van Jan Henrick Gerits en nog 12 gulden eens te ontvangen van de weduwe van Henrick Schellekens, nog 5 gulden eens te ontvangen van genoemde Jan Peters van den Laeck.

Bij deze verdeling krijgen Dielis die Cort en Jan Jan Crommen samen een jaarlijkse pacht van 14 lopen rogge, te ontvangen van Antonis Dirk Corstens samen met 7 gulden achterstand, nog 3 en een halve gulden eens te ontvangen van Willem Cornelis van Beerwinckel, nog 4 en een halve gulden per jaar te ontvangen van Gijsbert Jan Hoppenbrouwers, nog 5 gulden eens te ontvangen van de kinderen van genoemde Antonis die Cort.

Bij deze verdeling krijgt Daniel die Cort een jaarlijkse pacht van 9 lopen rogge Oirschotse maat te ontvangen van Gijsbert Jan Hoppenbrouwers.

Bij deze verdeling krijgt Jan Peterszoon van den Laeck een jaarlijkse rente van twee gulden te ontvangen van Michiel Joost Michiels, nog een jaarlijkse rente van 20 stuivers te ontvangen van de weduwe van Wouter Janssen anders ook wel Cort Wuijtken ( of Woutken?, JT ) genoemd. Verder moet hij wel aan Jan die Cort en aan Thomas Janssen een bedrag van 5 gulden betalen.

Bij deze verdeling krijgt Henrick Jan Huiskens een beemd gelegen in Oirschot aan de Langendijk aldaar, b.p. de weduwe van Jans van der Moelen, Daniel meester Aerts van der Ameijden, Tshaestenbeemd, de gemeenschappelijke straat. Hieruit moet jaarlijks een oude grote als grondchijns worden betaald aan de hertog, nog twee gulden per jaar aan een persoon te Boxtel, nog 6 gulden per jaar in Den Bosch.

Bij deze verdeling krijgt Willem Willem Jacops een bedrag van 45 gulden te ontvangen van Jan Henrick Gerits.

Bij deze verdeling krijgt Henrick Antonissen met zijn zusters samen een jaarlijkse rente van twee gulden te ontvangen van Peter Henricks van den Schoot. Verder krijgen ze een jaarlijkse rente van 20 stuivers te ontvangen van de weduwe van Rutger Mathijs Huiskens. Ze moeten wel 5 gulden eens aan Dielis die Cort en aan Jan Jan Crommen betalen.

Genoemde erfgenamen beloven elkaar deze boedelverdeling
altijd gestand te zullen doen en dat ieder de lasten op het eigen erfdeel zodanig zal betalen dat de erfdelen van de andere partij daarvoor gevrijwaard blijven. Indien er op iemands erfdeel meer lasten zouden blijken te drukken dan zullen ze die gemeenschappelijk betalen.
Datum 29 januari 1555, getuigen H. Hoppenbrouwer en Vlueten.

==================069=======================
Dirck zoon wijlen Willems die Cort verkoopt hierbij zijn erfdeel in alle bezit dat hij bij de dood van zijn vader Willem heeft geerfd. Hij verkoopt dit nu aan zijn wettige broers en zusters en de verkoper belooft alle lasten van zijn kant af te handelen.
Datum 16 januari 1555, getuigen H. Hoppenbrouwers en Bogaert die het aandroegen.

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Willem Dirck Corten?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Willem Dirck Corten

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).

Relationship Willem Dirck Corten



Visualize another relationship

The data shown has no sources.

About the surname Corten

  • View the information that Genealogie Online has about the surname Corten.
  • Check the information Open Archives has about Corten.
  • Check the Wie (onder)zoekt wie? register to see who is (re)searching Corten.

When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Jannie van der Zanden, "Family tree Holman", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-familie-holman/I1065870935.php : accessed June 3, 2024), "Willem Dirck Corten (1477-< 1547)".