Family tree Holman » Lenaert Andriesse van de Sande (1569-????)

Personal data Lenaert Andriesse van de Sande 


Household of Lenaert Andriesse van de Sande

He has/had a relationship with Merike dv Elias Marcelis Mortels.

The relationship started in the year 1595 at Oirschot, Noord-Brabant, he was 26 years old.


Child(ren):



Notes about Lenaert Andriesse van de Sande

Ook Lennaert, Lenaert en Driessen of Andriessen als achternaam.
Woont in Naastenbest en is Fabrieksmeester van de St. Odulphuskerk en H.Geestmeester.

==================315===================
Jan Henrick Marten Spierincks heeft afstand gedaan van al zijn aanspraken waarop hij enigermate rechten zou kunnen doen gelden inzake een beemdgenoemd het Sonderen, die hij op 14 oktober ( moet zijn 14 september!,JT ) 1600, daarbij geassisteerd zijnde door Gijsbrecht Pauwels van Croonenburg had verkocht aan Elias Marcelis Mortels, gelegen in Oirschot herdgang Naastenbest, b.p. Jan Jan Goossens, Aert Verroten, Denis Gijsberts, het Salroth aldaar.
Datum 1 september 1610 ( geen getuigen vermeld ).

==================316===================
Verder is hierbij afspraak dat deze Elias Marcelis Mortels uit deze beemd jaarlijks een jaarlijkse grondchijns van 4 stuivers zal betalen aande baanderheer van Duffel als heer van Oirschot, welke chijns op 14 september 1600 destijds daarbij niet was vermeld geweest. Omdat deze Elias Marcelis Mortels inmiddels is overleden heeft genoemde Lenaert Andriessen van de Sande als man van Meriken dochter van genoemde Elias Marcelis Mortels, nu beloofd deze grondchijns van 4 stuivers uit deze beemd voortaante gaan betalen. Datum en getuigen als boven.

==================317===================
Genoemde Lenaert Andries van de Sande heeft beloofd om de betalingsbelofte die destijds is gemaakt tussen vermelde Jan Henrik Marten Spierincksen Elias Marcelis Mortels, op 14 september ( jaar 1600, JT ) inzake de jaarrente van 5 gulden die uit deze beemd moet worden betaald aan de H. Geest in Den Bosch, volledig te zullen nakomen ondanks het feit dat Lenaertdaarvoor nu 5 gulden en 5 stuivers per jaar moet betalen.
Datum 1 september 1610, getuigen als
boven.
===============186======================
Meriken weduwe wijlen Lenaert Andries van den Sande dochter wijlen Elias Marcheliszoen, geassisteerd met haar voogd, geeft haar recht van vruchtgebruik van bepaalde goederen over aan Andries, Jan, Gerard en Willem haarzonen. Het betreft alle goederen die Lenaert Andriessen haar man zaligerheeft achtergelaten en ook die goederen die van haar ouders zijn gekomen, waar die ook gelegen mogen zijn. Zij belooft alle lasten af te handelen behalve vrijheidscommer.
Datum 10 september 1636, getuigen Kemps en Scepens.

===============187======================
Andries, Jan, Gerard en Willem, broers, zonen wijlen Lenaert Andriessen van den Sande verwekt bij Meriken dochter Elias Marchelis hebben verklaard met elkaar een erfelijke verdeling te hebben gemaakt van de goederen die zij van hun ouders hebben verkregen.
De genoemde Gerard heeft door loting verkregen een huis en varkenskooien de grond die erbij hoort, de hof, boomgaard en erven die erbij liggenmet de houtopstand en al de toebehoren, behalve 2 eikenbomen die daarop staan, gelegen in Oirschot, St. Oduiphusparochie, herdgang Naastenbest, b.p. de weduwe en kinderen wijlen Lambers Corstens, Adriaen Jacobs Kemps,de weduwe Margriet Arien Henricx en de gemeenschappelijke straat. Verderheeft hij nog verkregen ongeveer 3 lopenzaad land zowel akkerland als groesland, in een kamp gelegen in Oirschot, ter genoemde parochie en herdgang, ter plaatse gewoonlijk genoemd aan de Schutsboom zoals het daar afgepaald is, b.p. het erf van genoemde Jan waarvan het afgedeeld is, de gemeijnte, Aart Rutgers de Leest, Willem Goorts de Cuijper. Verder heeft hij nog verkregen de helft van een koewei, gelegen in eerdergenoemde parochie, herdgang Verrenbest ter plaatse gewoonlijk genoemd in de Sonderes, b.p. Peter Henrick Jans waarvan het afgedeeld is, wijlen Adriaen Gijsbertsvan Croonenborch, Peter Goossens van Oudenhoven, de weduwe Arien Andrieszoon van den Sande. Verder heeft hij nog verkregen 1/4e deel in een hooibeemd gewoonlijk genoemd de Broekbeemd, gelegen in laatstgenoemde parochieen herdgang ter plaatse gewoonlijk genoemd in Besterbroek, b.p. van de gehele beemd Jonker Anthonis van Grevenbroek, Adriaen Everts de Harnismaker, Denis Meester Aerts en andere, de gemeijnte , gewoonlijk genoemd de Bodemsteegde. Hieruit moet betaald worden elk jaar aan de tafel van de H. Geest in Oirschot 7 en een halve lopen roggen en 2 kwarten en nog 12 lopen rogge die altijd betaald zijn met 5 gulden per jaar. Verder nog 2 lopen rogge per jaar aan de Kerk of H.Geest te Esch, nog 30 stuivers per jaar aan de parochiekerk van St. Odulphus en 10 stuivers per jaar aan de kosterij van de St. Peterskerk in Oirschot, de grondcijns, vrijheidscommer, onderhoud van wegen en waterlaten.
De genoemde Jan heeft het huis en pakhuis verkregen en de grond en de erbij gelegen erven behalve de opgaande bomen op het voorhoofd staande die voor algemeen gebruik zijn gereserveerd om eens samen te mogen gebruiken.Deze goederen liggen in Oirschot, St. Odulphusparochie herdgang Naestenbest, ter plaatse gewoonlijk genoemd aan de Schutsboom, b.p. de kinderen Niclees Ariens, Willem Goorts de Cuijper en de gemeijnte. Verder heeft hijnog verkregen een stuk akkerland gewoonlijk genoemd den Achtersten Hof gelegen ter genoemde plaats, b.p. Odulphus Goossens en Willem Goorts de Cuijper. Verder heeft hij nog verkregen ongeveer 6 lopenzaad van een kamp land gedeeltelijk akkerland en gedeeltelijk groesland gelegen ter genoemdeplaats zoals het daar afgepaald is, b.p. het erf van genoemde Gerard waarvan het afgedeeld is, de kinderen Henrik Gerits de Roij, Willem Goortsde Cuijper, Aarts Rutgers de Leest. Verder heeft hij nog verkregen een stukje akkerland groot 41 lopenzaad gelegen ter genoemde plaats, b.p. Joost Corstens, genoemde Andries waarvan het afgedeeld is, de kinderen Niclaes Ariens, de gemeijnte. Verder heeft hij nog verkregen een koewei gelegen in de eerder genoemde parochie en herdgang, ter plaatse gewoonlijk genoemd in de Dijkerstraat, b.p. de kinderen Dirks van Doormalen en anderen, de gemeenschappelijke straat en de weduwe Wouter Walravens. Uit dit perceel moet voor algemeen gebruik gereserveerd worden het opgaande hout wat er op staat. Verder heeft hij nog verkregen het 1/4e deel in de Broekbeemd zoals in het voorgaande erfdeel omschreven. Uit de koewei moet betaald worden aan de tafel van de H. Geest in Den Bosch een Bosch malder rogge, de grondcijns, de vrijheidscommer en wegen en waterlopen te moeten onderhouden.
Genoemde Andries heeft de schuur verkregen, en schop die bij het huis staan, bij de Schutsboom om afgebroken te worden binnen 2 eerstkomende jaren. Verder heeft hij nog verkregen een stuk akkerland gewoonlijk genoemdde Princ-heester gelegen in eerdergenoemde parochie, herdgang Naestenbest, b.p. Henrick Joost van Cronenburg, Jan Henrik Santegoeds, Gerard Jan Goossens, de erfgenamen Jan Aert Jan Scheijntgens, genoemd de Creijthoef.Verder heeft hij nog verkregen een stuk akkerland gewoonlijk genoemd de Steegde-ekker gelegen ter eerder genoemde plaats, b.p. de kinderen DanielGoorts, de kinderen Jan Thomas van den Akker en de pastorie van Beerze. Verder heeft hij nog verkregen een stuk akkerland gelegen nabij de Schutsboom in eerder genoemde parochie en herdgang, b.p. genoemde Jan, genoemdeWillem en nog eens het erf van genoemde Willem, waarvan het beide is afgedeeld, de kinderen Niclees Ariens van Nistelroij en de gemeijnte. Verderheeft hij nog verkregen de helft van een koewei gewoonlijk genoemd het Creemsele, gelegen in de St. Odulphusparochie herdgang Naastenbest, ter plaatse gewoonlijk genoemd in de Sonderens, b.p. voor de gehele koewei Odulphus Jan Goossens, de erfgenamen wijlen Aert Anthonis Verroten, de kinderen Odulphus Peters van de Maerselaer, Wouter Willem Goortszoon, met zijnweg over het erf van genoemde Odulphus Goossens en het erf van Jan Henrick Jans. Verder heeft hij nog verkregen het 1/4e deel in de Broekbeemd zoals in het eerste erfdeel is omschreven. Hieruit moet hij betalen, te weten uit het Creemsele de helft van 5 gulden 5 stuivers aan de tafel vande H. Geest in Den Bosch, de grondcijns, vrijheidscommer, zorgen voor het onderhoud van wegen en waterlaten.
Genoemde Willem heeft de schuur verkregen en de schop die bij het oud huis staan om afgebroken te worden binnen 2 eerstvolgende jaren. Verder heeft hij nog verkregen een stuk akkerland gewoonlijk genoemd de Harde gelegen in de St. Odulphus parochie, herdgang Naastenbest, b.p. Daendel Aertsde Leest, Dielis Janszoon van Kerkoerle, Wouter Meester Aerts, de gemeijnte, behalve de houtopstand die bedoeld is voor algemeen gebruik. Verder heeft hij nog verkregen een stuk akkerland gewoonlijk genoemd de Stokakker gelegen ter genoemde plaats. B.p. Henrik Jan Thomas, Gerard Jan Goossens, Jan Goort Dirks, Wouter Meester Aerts. Verder heeft hij verkregen een stuk akkerland gewoonlijk genoemd de Hoge Akker gelegen ter genoemde plaats. B.p. de kinderen Wilbert Mathijszoon, de weduwe Adriaen Andriessen van den Sande, Dirks Rutten en het hierna beschreven erf. Verder heeft hij nog verkregen een stukje land gelegen ter genoemde plaats naastde genoemde Hogenakker en het erf van genoemde Andries waarvan het afgedeeld is, de kinderen Niclaes Ariens van Nistelroij, en de gemeijnte. Verder heeft hij nog verkregen de helft van het Creemsele zoals in het voorgaande erfdeel nader omschreven. Verder heeft hij nog verkregen het 1/4e deel in een hooibeemd gewoonlijk genoemd de Broekbeemd zoals in het eersteerfdeel al beschreven is. Hieruit moet hij betalen de helft van 5 gulden5 stuivers aan de tafel van de H. Geest in Den Bosch, de grondcijns, vrijheidscommer, zorgen voor het onderhoud van wegen en waterlaten.
De erfdelers doen volledig afstand van alle aanspraken, de ene ten behoeve van de andere.
Ze beloven elkaar de erfdeling altijd te zullen handhaven en nakomen. Als later mocht blijken dat er meer lasten op de goederen drukken dan is beschreven, dan zullen ze die meerdere lasten samen dragen elk voor 1/4e deel. Ieder zal verder al zijn eigen cijnsen, lasten etc., zodanig afhandelen dat de andere partijen daar geen schade van ondervinden.
Datum 10 september 1636, getuigen Kemps et Scepens.

===============188======================
Gerard zoon Lenart Andriessen eerder genoemd heeft beloofd als schuldenaar te zullen betalen aan zijn broer Jan Lenaerts ter verevening van zijn erfdeel, een bedrag van 50 Carolus guldens, te betalen direkt na het overlijden van zijn moeder Meriken. Als het geld dan niet betaald zal worden dan zal de schuldenaar jaarlijks 3 gulden rente moeten betalen, vanaf de dood van Meriken.

Datum 10 september 1636, getuigen Kemps et Scepens
In marge:
Deze 50 Carolus guldens zijn betaald aan Leneert zoon Jan van de Sande op 24 augustus 1656, getuigen Eijmberts et Santegoets, schepenen. Getekend loco-secretaris: F. van Esch, 1656.

=================070====================
Meriken weduwe van Lenaert Andriessen van de Sande met haar voogd heeft verklaard dat Denis Willem Goorts voor zichzelf daarin handelend en ook voor Henrick Cornelis Henricks aan haar een bedrag van 100 gulden hebben terugbetaald met de rente ervan zijnde 5 gulden per jaar, welke bedrag zij op 2 april 1629 aan Henrick had geleend. Dat betrof een kapitaal dat was vermelde bij de verkoop van een stuk land genoemde het Steenoventje, gelegen in herdgang Naastenbest in Oirschot ter plaatse genoemd in de Cremselen zoals dat bedrag op 27 januari 1633 aan genoemde Denis was vermeld. Ze geeft nu kwijting aan genoemde Henrick en aan Denis.
Datum 5 maart 1638, getuigen Velde en Francken.

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Lenaert Andriesse van de Sande?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Lenaert Andriesse van de Sande

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).

Relationship Lenaert Andriesse van de Sande



Visualize another relationship

The data shown has no sources.

Historical events

  • Stadhouder Prins Frederik Hendrik (Huis van Oranje) was from 1625 till 1647 sovereign of the Netherlands (also known as Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden)
  • In the year 1626: Source: Wikipedia
    • February 27 » Yuan Chonghuan is appointed Governor of Liaodong, after leading the Chinese into a great victory against the Manchurians under Nurhaci.
    • May 4 » Dutch explorer Peter Minuit arrives in New Netherland (present day Manhattan Island) aboard the See Meeuw.
    • May 24 » Peter Minuit buys Manhattan.
    • November 18 » The new St Peter's Basilica is consecrated.

About the surname Van de Sande


When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Jannie van der Zanden, "Family tree Holman", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-familie-holman/I1064949136.php : accessed May 17, 2024), "Lenaert Andriesse van de Sande (1569-????)".