Family tree Diehl » Boleslaw III van Polen Prins van Polen (1086-1138)

Personal data Boleslaw III van Polen Prins van Polen 


Household of Boleslaw III van Polen Prins van Polen

He is married to Zbyslava van Kiev.

They got married on November 16, 1102, he was 16 years old.


Child(ren):

  1. Wladyslaw II van Polen  1105-1159 


Notes about Boleslaw III van Polen Prins van Polen

Bolesław III, bijgenaamd Scheefmond (https://nl.wikipedia.org/wiki/20_augustus">20 augustus ca. https://nl.wikipedia.org/wiki/1086">1086 - mogelijk in https://nl.wikipedia.org/wiki/Sochaczew">Sochaczew (https://nl.wikipedia.org/wiki/Polen">Polen), https://nl.wikipedia.org/wiki/28_oktober">28 oktober https://nl.wikipedia.org/wiki/1138">1138) was een zoon van https://nl.wikipedia.org/wiki/Wladislaus_I_Herman_van_Polen">Wladislaus I Herman van Polen en van https://nl.wikipedia.org/wiki/Judith_P%C5%99emysl">Judith van Bohemen.

eight: normal; font-family: 'Linux Libertine', Georgia, Times, serif; line-height: 1.3; background-color: #ffffff;">Jeugd color: #202122; font-family: sans-serif; font-size: 14px; background-color: #ffffff;">Wladislaus en Judith hadden na vijf jaar huwelijk nog geen kinderen gekregen. Wladislaus had wel een zoon Zbigniew, maar die was niet wettig. Daarom was hij al zo ver gegaan om zijn verbannen neef en troonpretendent Mieszko uit Hongarije te laten komen en hem tot troonopvolger te benoemen. Wladislaus en Judith zonden in 1085, in de hoop op kinderen, rijke giften aan de abdij van Sint-https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Gillis_(eremiet)">Egidius in https://nl.wikipedia.org/wiki/Saint-Gilles_(Gard)">Saint-Gilles (Gard) in Zuid-Frankrijk. Bolesław werd een jaar later geboren, maar zijn moeder herstelde niet van de bevalling en stierf enkele maanden later.

ne; color: #0645ad; background: none;" title="Judith Maria van Zwaben" href="https://nl.wikipedia.org/wiki/Judith_Maria_van_Zwaben">Judith Maria van Zwaben, dochter van https://nl.wikipedia.org/wiki/Keizer_Hendrik_III">keizer Hendrik III en weduwe van https://nl.wikipedia.org/wiki/Salomo_van_Hongarije">Salomo van Hongarije. Judith noemde zich voortaan Sophia ter onderscheid van Wladislaus' eerste vrouw. Uit dit huwelijk werden alleen dochters geboren zodat Bolesław de enige wettige erfgenaam van zijn vader bleef.

: #202122; font-family: sans-serif; font-size: 14px; background-color: #ffffff;">In 1089 overleed Mieszko, wat goed uitkwam omdat zijn bestaan een probleem was geworden. Zbigniew werd naar de abdij van https://nl.wikipedia.org/wiki/Quedlinburg_(stad)">Quedlinburg (stad) gestuurd voor zijn opvoeding. Vermoedelijk was het de bedoeling om hem een geestelijke te maken, wat hem ook zou uitschakelen als concurrent voor Bolesław. Het wegvallen van Mieszko en Zbigniew voorkwam ook het ontstaan van hof fracties rond verschillende troonkandidaten en de conflicten die daaruit zouden kunnen voortkomen.

ize: 14px; background-color: #ffffff;">Ondertussen moest Wladislaus de werkelijke macht afstaan aan de paltsgraaf Sieciech, die de steun had van de adel. Sophia steunde Sieciech en algemeen wordt aangenomen dat ze minnaars waren. Sieciech voerde een repressief bewind en veel van zijn tegenstanders vluchtten naar Bohemen. In 1093 ontvoerden tegenstanders van Sieciech Zbigniew uit het klooster en brachten hem naar https://nl.wikipedia.org/wiki/Silezi%C3%AB">Silezië, een streek waar veel verzet was tegen zowel Sieciech als Wladislaus. Sieciech en Bolesław waren gevangengenomen in Hongarije. In hun afwezigheid ondernam Wladislaus een expeditie tegen de adel in Silezië maar die liep uit op een mislukking. Hij moest in 1093 daarom een verklaring ondertekenen waarin hij Zbigniew erkende als wettige troonopvolger. Na de ontsnapping van Sieciech en Bolesław uit Hongarije organiseerde Sieciech een veldtocht tegen Silezië. Uiteindelijk kwam het in 1096 tot een veldslag bij https://nl.wikipedia.org/wiki/Gniezno_(stad)">Gniezno (stad). Sieciech leed zware verliezen maar kon Zbigniew gevangennemen. Na bemiddeling door de bisschoppen werd in mei 1097 vrede gesloten, waarbij Zbigniew werd vrijgelaten en zijn rechten werden bevestigd.

st-Europa was had de https://nl.wikipedia.org/wiki/Eerste_Kruistocht">eerste Kruistocht tot een sterke toename van https://nl.wikipedia.org/wiki/Jodenvervolging">jodenvervolging geleid. Veel joden trokken daarom naar https://nl.wikipedia.org/wiki/Koninkrijk_Polen_(1025-1385)">Polen omdat het bewind van Wladislaus joden toestond om zich zonder beperkingen in heel Polen te vestigen. Wladislaus hoopte hiermee de modernisering van de Poolse economie te stimuleren.

lag bij verschillende fracties aan het hof. De partij rond paltsgraaf Sieciech en hertogin Sophia had de meeste invloed maar de partij rond de erfopvolgers Zbigniew en Bolesław werd steeds sterker. In 1098 eisten de broers dat het bestuur aan hen (en hun adviseurs, Bolesław was nog maar twaalf jaar oud) zou worden overgedragen. Wladislaus kwam ze in hoge mate tegemoet: Hij gaf het bestuur over Groot-Polen aan Zbigniew en het bestuur over Klein-Polen en Silezië aan Bolesław. Zelf hield Wladislaus het rechtstreekse bestuur over https://nl.wikipedia.org/wiki/Hertogdom_Mazovi%C3%AB">Mazovië met de stad https://nl.wikipedia.org/wiki/P%C5%82ock">Płock, en een aantal belangrijke steden als https://nl.wikipedia.org/wiki/Wroc%C5%82aw">Wrocław, https://nl.wikipedia.org/wiki/Krakau">Krakau en https://nl.wikipedia.org/wiki/Sandomierz">Sandomierz.

tuigde Wladislaus dat Zbigniew en Bolesław moesten worden aangepakt. In reactie organiseerde de grootgrondbezitter Skarbimir een https://nl.wikipedia.org/wiki/Vetsje">vetsje (volksvergadering, parlement) in Wrocław. Daar werd de voogd van Bolesław, een verwant van Sieciech, uit zijn functie gezet en vervangen door Skarbimir. Zbigniew en Bolesław sloten een formeel bondgenootschap. In 1099 kwam het tot een treffen aan de rivier https://nl.wikipedia.org/wiki/Pilica_(rivier)">Pilica (rivier) in de regio https://nl.wikipedia.org/wiki/Dopiewo_(gemeente)">Dopiewo (gemeente). De troepen van Zbigniew en Bolesław behaalden de overwinning. Wladislaus werd gedwongen om Sieciech zijn functie van paltsgraaf te ontnemen. Het kwam nog niet tot vrede: Sieciech werd achtervolgd toen hij naar https://nl.wikipedia.org/wiki/Sieciech%C3%B3w_(Mazovi%C3%AB)">Sieciechów (Mazovië) vluchtte. Wladislaus wilde hem helpen en het kwam tot een laatste confrontatie bij Płock. Dit was een duidelijke overwinning voor Zbigniew en Bolesław. Wladislaus droeg alle macht aan ze over en overleed enkele jaren later in 1102. Sieciech ging in ballingschap in Duitsland. Na verloop van tijd kon hij terugkeren naar Polen maar speelde geen rol van betekenis meer.

; border-bottom: 1px solid #a2a9b1; font-weight: normal; font-family: 'Linux Libertine', Georgia, Times, serif; line-height: 1.3; background-color: #ffffff;">Hertog van Polenbigniew kreeg Groot-Polen en Mazovië, Bolesław kreeg Klein-Polen en Silezië. In feite ontstonden zo twee aparte staten. Zbigniew en Bolesław regeerden apart van elkaar en volledig zelfstandig. Vanzelf leidde dit tot toenemende spanningen. Bolesław benoemde Skarbimir tot zijn paltsgraaf.

ont-size: 1.2em; line-height: 1.6; font-family: sans-serif; background-color: #ffffff;">Strijd om de macht in Polenrgin: 0.5em 0px; color: #202122; font-family: sans-serif; font-size: 14px; background-color: #ffffff;">Het echte conflict ontstond om https://nl.wikipedia.org/wiki/Hertogdom_Pommeren">Pommeren dat grensde aan de gebieden van Zbigniew. Bolesław wilde Pommeren bij Polen voegen maar Zbigniew wilde goede relaties met een onafhankelijk Pommeren. In de herfst van 1102 stuurde Bolesław een leger naar Pommeren dat o.a. https://nl.wikipedia.org/wiki/Bia%C5%82ogard_(stad)">Białogard plunderde. Als vergelding plunderden bendes uit Pommeren Poolse gebieden, maar dat waren natuurlijk de aangrenzende bezittingen van Zbigniew. De halfbroers begonnen nu een diplomatiek en militair steekspel om de macht:

urces/common/images/bullet-icon.svg?d4515'); margin: 0.3em 0px 0px 1.6em; padding: 0px; color: #202122; font-family: sans-serif; font-size: 14px; background-color: #ffffff;">: 0.1em;">Zbigniew deed zijn best om de goede relaties met Pommeren te herstellen en hij sloot een bondgenootschap tegen Bolesław met https://nl.wikipedia.org/wiki/Bo%C5%99ivoj_II_van_Bohemen">Bořivoj II van Bohemen;ondgenootschap met https://nl.wikipedia.org/wiki/Svjatopolk_II_van_Kiev">Svjatopolk II van Kiev en haalde de banden aan met belangrijke Hongaarse edelen;olor: #0645ad; background: none;" title="Paus Paschalis II" href="https://nl.wikipedia.org/wiki/Paus_Paschalis_II">paus Paschalis II en onderstreepte daarmee zijn onafhankelijkheid van Duitsland;wiki/Koloman_van_Hongarije">Koloman van Hongarije om koning te worden;igniew;>Bolesław sloot een overeenkomst met zijn stiefmoeder Sophia dat zij Zbigniew niet zou steunen, in ruil voor grote schenkingen (1105);1em;">Bořivoj II van Bohemen koos de kant van Bolesław, in ruil voor een groot bedrag aan geld (1106).4px; background-color: #ffffff;">Tijdens een landelijke vetsje werd besloten dat Zbigniew en Bolesław geen onafhankelijke buitenlandse politiek mochten voeren maar dat ze voor al hun beslissingen de goedkeuring van de ander zouden moeten vragen. Deze regeling was in het nadeel van Bolesław die diplomatiek veruit de sterkste positie had opgebouwd. Daarom besloot Bolesław tot oorlog tegen Zbigniew. Met hulp van Kiev en Hongarije kon hij vrij snel Groot-Polen veroveren. Het kwam tot onderhandelingen in https://nl.wikipedia.org/wiki/%C5%81%C4%99czyca">Łęczyca. Zbigniew erkende Bolesław als zijn heer maar hield het bestuur over Mazovië.

02122; font-family: sans-serif; font-size: 14px; background-color: #ffffff;">Zbigniew kon het niet opbrengen om zich volledig aan Bolesław te onderwerpen. Volgens afspraak met Bolesław moest hij enkele belangrijke versterkingen ontmantelen maar Zbigniew maakte geen aanstalten om dat ook te gaan doen. Ook weigerde Zbigniew om troepen te leveren voor een campagne tegen Pommeren. In de winter van 1107-1108 ondernam Bolesław daarom weer een expeditie tegen Zbigniew, opnieuw met steun uit Kiev en Hongarije. Zbigniew werd eenvoudig verslagen en werd door Bolesław verbannen.

n: 0.3em 0px 0px; padding-top: 0.5em; padding-bottom: 0px; overflow: hidden; font-size: 1.2em; line-height: 1.6; font-family: sans-serif; background-color: #ffffff;">Alleenheerser07 Bohemen binnen en plaatsten op 14 mei 1107 https://nl.wikipedia.org/wiki/Svatopluk_van_Bohemen">Svatopluk van Bohemen op de troon. Toen troepen uit Duitsland en Bohemen in 1108 Koloman aanvielen, viel Bolesław opnieuw Bohemen binnen om Koloman te helpen. Daar kwam nog bij dat Svatopluk de afspraak niet was nagekomen om Poolse steden die door Bohemen waren bezet, op te geven. Bolesław probeerde om Bořivoj II van Bohemen weer aan de macht te brengen maar dat mislukte.

Keizer Hendrik V" href="https://nl.wikipedia.org/wiki/Keizer_Hendrik_V">Keizer Hendrik V had in 1109 genoeg van de agressieve politiek van Bolesław. Samen met Svatopluk van Bohemen begon hij een oorlog tegen Polen. De strijd speelde zich vooral af in Silezië. Belegerde Poolse steden verdedigden zich fel en Bolesław ging een grote veldslag uit de weg maar maakte het zijn tegenstanders moeilijk met https://nl.wikipedia.org/wiki/Guerrilla">guerrilla-achtige stijl van verzet. Op 24 augustus versloeg het Poolse leger een aanzienlijk Duits leger in een hinderlaag bij Wrocław. Deze veldslag werd later de slag op het Hondenveld genoemd omdat er zoveel lijken op het veld lagen dat de zwerfhonden die ervan vraten in een staat van woeste razernij raakten, waardoor niemand het slagveld durfde te betreden. Of het werkelijk een grote veldslag en een verpletterende Poolse overwinning was is maar zeer de vraag. Zeker is dat de Duitse en Boheemse legers zich aan het einde van de zomer terugtrokken.

size: 14px; background-color: #ffffff;">Svatopluk van Bohemen was in 1109 in Polen gesneuveld en opgevolgd door https://nl.wikipedia.org/wiki/Wladislaus_I_van_Bohemen">Wladislaus I van Bohemen. Bolesław gaf echter de voorkeur aan https://nl.wikipedia.org/wiki/Sob%C4%9Bslav_I_van_Bohemen">Soběslav I van Bohemen. In 1110 viel hij dus nogmaals Bohemen binnen en versloeg het Boheemse leger - en trok zich vervolgens terug. In 1111 werd een bestand tussen Polen en Duitsland gesloten. Daarin werd bepaald dat Zbigniew mocht terugkeren naar Polen en dat Soběslav mocht terugkeren naar Bohemen. Zbigniew kwam inderdaad terug naar Polen en kreeg een toelage van Bolesław. En een jaar later liet Bolesław Zbigniew (letterlijk) de ogen uitrukken.

="margin: 0.3em 0px 0px; padding-top: 0.5em; padding-bottom: 0px; overflow: hidden; font-size: 1.2em; line-height: 1.6; font-family: sans-serif; background-color: #ffffff;">https://nl.wikipedia.org/wiki/Excommunicatie">Excommunicatie en boete over de behandeling van Zbigniew. Aartsbisschop Martin I van Gniezno (een oude aanhanger van Zbigniew) besloot om Bolesław te excommuniceren. Voor een feodaal heer betekende dat ook dat zijn vazallen hem niet hoefden te gehoorzamen. Bolesław had dus met een dreigende bestuurscrisis te maken en besloot op een overtuigende manier boete te doen. Hij vastte veertig dagen, droeg alleen maar grofharen kleding en sliep op de grond. Bolesław vroeg, en kreeg, vergiffenis van Zbigniew. Hij maakte een pelgrimstocht naar https://nl.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%A9kesfeh%C3%A9rv%C3%A1r">Székesfehérvár en terug in Polen deed hij boete voor de tombe van de heilige https://nl.wikipedia.org/wiki/Adalbert_van_Praag">Adalbert van Praag. Verder gaf hij grote giften aan de armen en aan de kerk. Uiteindelijk was de aartsbisschop overtuigd en hief hij de excommunicatie op.

ns-serif; font-size: 14px; background-color: #ffffff;">Onderwerping van Pommeren

>Bolesław had altijd het doel gehad om het onafhankelijke Pommeren te onderwerpen. Nu de binnenlandse situatie redelijk tot rust was gekomen begon Bolesław zich hier weer op te concentreren. Het was niet zijn doel om Pommeren in zijn geheel bij Polen te voegen, het hertogdom kon onafhankelijk blijven als het maar het Poolse oppergezag erkende. Daarnaast richtte Bolesław zich concreet op de versterking van de grens tussen Polen en Pommeren, en wilde hij wel de https://nl.wikipedia.org/wiki/Pommerellen">Pommerellen en de gebieden ten zuiden van de https://nl.wikipedia.org/wiki/Note%C4%87">Noteć annexeren.

en in het noordelijk grensgebied, zoals https://nl.wikipedia.org/wiki/Santok">Santok, te versterken. Daarnaast lukte het hem in 1114 om weer goede relaties te krijgen met Bohemen. Bolesław organiseerde een bijeenkomst aan de rivier https://nl.wikipedia.org/wiki/Nysa_K%C5%82odzka">Nysa Kłodzka waar Wladislaus I van Bohemen, Soběslav I van Bohemen en https://nl.wikipedia.org/wiki/Otto_II_van_Olomouc">Otto II van Olomouc aan deelnamen. Wladislaus en Otto waren getrouwd met zusters en om de goede verhoudingen te bezegelen trouwde Bolesław (inmiddels weduwnaar) met de derde zuster https://nl.wikipedia.org/wiki/Salomea_van_Berg-Schelklingen">Salomea van Berg-Schelklingen.

amily: sans-serif; font-size: 14px; background-color: #ffffff;">Nu de zuidelijke grens veilig was, begon Bolesław aan zijn campagnes in Pommeren. Die werden in 1117 verstoord doordat Skarbimir in opstand kwam. Skarbimir werd verslagen, zijn ogen werden uitgerukt en hij werd uit zijn ambt gezet. In zijn plaats werd Piotr Wlostowic tot paltsgraaf benoemd. Bolesław bezette in 1119 de Pommerellen en behaalde in 1121 een grote overwinning bij https://nl.wikipedia.org/wiki/Niek%C5%82ad%C5%BA">Niekładź. Bolesław stootte direct door en veroverde de goed versterkte stad https://nl.wikipedia.org/wiki/Szczecin">Szczecin bij verrassing, door de stad over de bevroren moerassen aan te vallen. De successen van Bolesław en het wrede optreden van zijn troepen, lieten de Pommeren geen keuze dan zich te onderwerpen. Hertog Wartislaw I van Pommeren zwoer in 1122 trouw aan Bolesław, beloofde hem op verzoek troepen te leveren, en om een jaarlijkse schatting van 500 zilveren marken te betalen.

politiek om het christelijk geloof in Pommeren te verspreiden, om Pommeren zo nauwer aan Polen te binden. In de eerste jaren had dit nauwelijks succes. Toen lukte het Bolesław om de zeer capabele bisschop https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Otto_van_Bamberg&action=edit&redlink=1">Otto van Bamberg voor de prediking in Pommeren te interesseren. Tegelijk verlaagde hij de schatting voor Pommeren naar 300 zilveren marken, en kreeg in ruil hiervoor de steun van Wartislaw voor de bekering. Met de steun van Wartislaw kon Otto in 1124 en 1125 grote groepen Pommeren bekeren. Hij sloopte de vier belangrijkste heiligdommen in Pommeren (in https://nl.wikipedia.org/wiki/Pyrzyce">Pyrzyce, https://nl.wikipedia.org/wiki/Kamie%C5%84_Pomorski_(plaats)">Kamień Pomorski, https://nl.wikipedia.org/wiki/Wolin_(stad)">Wolin (stad) en Szczecin) en bouwde kerken op die plaatsen. Door Pommeren stichtte Otto nog zeven kerken. Nadat Otto naar Duitsland was teruggekeerd braken er anti-christelijke opstanden uit in Pommeren. Het kwam zelfs zover dat bendes uit Pommeren plundertochten hielden in Polen. Bolesław wilde een strafexpeditie houden maar Otto kon een vreedzame oplossing bemiddelen. In 1128 keerde Otto terug naar Pommeren om zijn bekeringswerk voort te zetten. Bolesław hoopte in Pommeren een nieuw bisdom te stichten maar de aartsbisschoppen van Maagdenburg en Gniezno verhinderden dit omdat ze hun eigen gebieden met delen van Pommeren wilden uitbreiden. Pas na de dood van Bolesław zou er een apart bisdom in Pommeren komen (https://nl.wikipedia.org/wiki/Prinsbisdom_Kammin">Prinsbisdom Kammin).

;https://nl.wikipedia.org/wiki/Keizer_Lotharius_III">keizer Lotharius III een regeling waarbij Bolesław Lotharius erkende als zijn heer voor Pommeren en https://nl.wikipedia.org/wiki/R%C3%BCgen">Rügen. Onderdeel van de afspraak was dat Bolesław de schatting van Pommeren van de laatste twaalf jaar overdroeg aan Lotharius. Dit was een persoonlijke regeling en daardoor verloor Polen het gezag over Pommeren bij de dood van Bolesław in 1138. De bekering van Pommeren was toen nog lang niet voltooid, gezien het feit dat er in 1147 nog een kruistocht werd gehouden door Duitse vorsten.

ne-height: 1.3; background-color: #ffffff;">Testamentround-color: #ffffff;">In zijn testament verdeelde Bolesław Polen over zijn vier oudste zoons en zijn weduwe. Alle zoons kregen een hertogdom, en daarmee gelijk in rang, maar de oudste kreeg in het testament een leidende rol toebedeeld - als een soort staatshoofd. Ook kreeg de oudste hertog de senioriteitslanden, een groot gebied in het hart van Polen. Samen met zijn eigen hertogdom gaf hem dat een economisch en militair overwicht op de andere hertogen. De hertogdommen waren in principe erfelijk maar de senioriteitslanden waren verbonden aan de rol van eerste hertog. Krakau, gelegen in de senioriteitslanden, werd de feitelijke hoofdstad. De verdeling was als volgt:

px 1.6em; padding: 0px; color: #202122; font-family: sans-serif; font-size: 14px; background-color: #ffffff;">background: none;" title="Wladislaus de Balling" href="https://nl.wikipedia.org/wiki/Wladislaus_de_Balling">Wladislaus de Balling: Silezië en als oudste de senioriteitslanden (Klein-Polen en oostelijk Groot-Polen);iki/Boles%C5%82aw_IV_van_Polen">Bolesław IV van Polen: Mazovië;none;" title="Mieszko III van Polen" href="https://nl.wikipedia.org/wiki/Mieszko_III_van_Polen">Mieszko III van Polen: westelijk Groot-Polen;bieden rond https://nl.wikipedia.org/wiki/Sandomierz">Sandomierzom: 0.1em;">Salomea: de streek rond https://nl.wikipedia.org/wiki/%C5%81%C4%99czyca">Łęczyca, om in haar onderhoud te voorzien. Als zij zou sterven, hertrouwen of geestelijke zou worden, zou dit gebied bij de senioriteitslanden worden gevoegd. #202122; font-family: sans-serif; font-size: 14px; background-color: #ffffff;">Het testament lijkt sterk te zijn beïnvloed door Salomea. Niet alleen werd ze zelf goed bedeeld maar ook kregen haar zoons een veel groter deel van de macht dan gebruikelijk was. De jongste zoon https://nl.wikipedia.org/wiki/Casimir_II_van_Polen">Casimir II van Polen is geboren in het jaar dat zijn vader overleed, vermoedelijk pas nadat het testament was opgesteld, en kreeg geen erfdeel.

n lange periode van burgeroorlogen.

ia, Times, serif; line-height: 1.3; background-color: #ffffff;">Huwelijken en kinderenont-family: sans-serif; font-size: 14px; background-color: #ffffff;">Bolesław was in zijn eerste huwelijk (16 november 1102/1103) getrouwd met Zbyslava (ovl. ca. 1110), dochter van https://nl.wikipedia.org/wiki/Svjatopolk_II_van_Kiev">Svjatopolk II van Kiev. Zij kregen de volgende kinderen:

t-family: sans-serif; font-size: 14px; background-color: #ffffff;">ling" href="https://nl.wikipedia.org/wiki/Wladislaus_de_Balling">Wladislaus IItyle="text-decoration-line: none; color: #0645ad; background: none;" title="Moerom" href="https://nl.wikipedia.org/wiki/Moerom">Moeromt-family: sans-serif; font-size: 14px; background-color: #ffffff;">Bolesław was in zijn tweede huwelijk (voorjaar 1115) getrouw met https://nl.wikipedia.org/wiki/Salomea_van_Berg-Schelklingen">Salomea van Berg-Schelklingen. Zij kregen de volgende kinderen: en werd vader van:

ze: 14px; background-color: #ffffff;">or: #0645ad; background: none;" title="Rikissa van Polen" href="https://nl.wikipedia.org/wiki/Rikissa_van_Polen">Rikissa gehuwd met (1) https://nl.wikipedia.org/wiki/Magnus_Nilsson_van_Denemarken">Magnus de Sterke, met (2) Volodar van Polatsk (prins van Minsk) en met (3) https://nl.wikipedia.org/wiki/Sverker_I_van_Zweden">Sverker I van Zwedene="Koenraad van Proseck" href="https://nl.wikipedia.org/wiki/Koenraad_van_Proseck">Koenraad van Prosecki>Gertrudis (ca. 1124 - 7 mei 1160), non in de https://nl.wikipedia.org/wiki/Abdij_Zwiefalten">Abdij Zwiefaltenław IV van Polen" href="https://nl.wikipedia.org/wiki/Boles%C5%82aw_IV_van_Polen">Bolesław IV de Kroesharige-line: none; color: #0645ad; background: none;" title="Mieszko III van Polen" href="https://nl.wikipedia.org/wiki/Mieszko_III_van_Polen">Mieszko III de Oude>Hendrik van https://nl.wikipedia.org/wiki/Sandomierz">Sandomierz (ca. 1129 - 18 oktober 1166), bezocht Jeruzalem in 1154, sneuvelde tegen de https://nl.wikipedia.org/wiki/Pruisen_(volk)">Pruisen (volk).3 - 8 juli ca. 1173), als peuter (1136) gehuwd met https://nl.wikipedia.org/wiki/Ladislaus_II_van_Hongarije">Ladislaus II van Hongarije maar later was dit huwelijk blijkbaar niet opportuun en het werd ontbonden, daarna (1148) gehuwd met https://nl.wikipedia.org/wiki/Otto_I_van_Brandenburg">Otto I van Brandenburg, begraven in de kathedraal van https://nl.wikipedia.org/wiki/Bisdom_Brandenburg">Brandenburg,: 0.1em;">Agnes (ca. 1137 - na 1182), gehuwd (ca. 1151) met https://nl.wikipedia.org/wiki/Mstislav_II_van_Kiev">Mstislav II van Kiev.I van Polen" href="https://nl.wikipedia.org/wiki/Casimir_II_van_Polen">Casimir II de Rechtvaardigex solid #a2a9b1; font-weight: normal; font-family: 'Linux Libertine', Georgia, Times, serif; line-height: 1.3; background-color: #ffffff;">Vooroudersr: 1px solid #a2a9b1; padding: 0.2em 0.4em;">Overgrootouders: #0645ad; background: none;" title="Mieszko II Lambert van Polen" href="https://nl.wikipedia.org/wiki/Mieszko_II_Lambert_van_Polen">Mieszko II Lambert van Polen (990-1034)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Richeza_van_Lotharingen">Richeza van Lotharingen (1000-1063)://nl.wikipedia.org/wiki/Vladimir_van_Kiev">Vladimir van Kiev (956-1015)

? (-)decoration-line: none; color: #0645ad; background: none;" title="Břetislav I" href="https://nl.wikipedia.org/wiki/B%C5%99etislav_I">Břetislav I van Bohemen (1002-1055)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Judith_van_Schweinfurt">Judith van Schweinfurt (1003-1058)://nl.wikipedia.org/wiki/Andreas_I_van_Hongarije">Andreas I van Hongarije (1014-1060)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Anastasia_van_Kiev">Anastasia van Kiev (1023-1074/96)Grootouders href="https://nl.wikipedia.org/wiki/Casimir_I_van_Polen">Casimir I van Polen (1016-1058)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Dobrognewa_van_Kiev">Dobrognewa van Kiev (1012-1087)ass="mw-redirect" title="Vratislav II van Bohemen" href="https://nl.wikipedia.org/wiki/Vratislav_II_van_Bohemen">Vratislav II van Bohemen (1035-1092)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Adelheid_van_Hongarije">Adelheid van Hongarije (1040-1062)1; padding: 0.2em 0.4em;" colspan="4">https://nl.wikipedia.org/wiki/Wladislaus_I_Herman_van_Polen">Wladislaus I Herman van Polen (1043-1102)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Judith_P%C5%99emysl">Judith Přemysl (1057-1086);" colspan="5">Bolesław III van Polen (1073-1113)

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Boleslaw III van Polen Prins van Polen?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Boleslaw III van Polen Prins van Polen

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Ancestors (and descendant) of Boleslaw III van Polen


With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



Visualize another relationship

The data shown has no sources.

Matches in other publications

This person also appears in the publication:


Same birth/death day

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


About the surname Van Polen


The Family tree Diehl publication was prepared by .contact the author
When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
C.C.E.D. Diehl, "Family tree Diehl", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-diehl/I7967.php : accessed May 7, 2024), "Boleslaw III van Polen Prins van Polen (1086-1138)".