Family tree Diehl » Anthony Abraham Cassa (1759-1817)

Personal data Anthony Abraham Cassa 


Household of Anthony Abraham Cassa

(1) He is married to Anna Christina van der Haer.

They got married on October 27, 1782 at Harlingen, Nederland, he was 23 years old.


Child(ren):

  1. NN Cassa  1784-1784


(2) He is married to Anna Maria Frederika van Liebeherr.

They got married after April 19, 1803.


Child(ren):

  1. Henry Emanuel Cassa  1808-1833
  2. Albert Benjamin Cassa  1811-1845 
  3. Jamina Eleisa Cassa  1814-????


(3) He had a relationship with Njai Patra van Sumanap (vrije Boeginese vrouw).


Child(ren):

  1. Anthony Iszac Cassa  1811-????
  2. Abraham Cassa  1812-????

Event (MYHERITAGE:REL_PARTNERS).

Event (MYHERITAGE:REL_PARTNERS).


Notes about Anthony Abraham Cassa

Anthony Abraham wordt gedoopt in de Nieuwe kerk. Getuigen bij de doop zijn Frederik Abraham Cassa en Cornelia de Reus. Van vader Anthony Isaac wordt hier nog vermeld dat hij oud opper Coopman en gewesen secretaris van de Hoogmogende Heren scheepenen der stad Batavia is geweest.

hij als Onderkoopman buiten emplooi op 18-7-1794 in afwachting van emplooi naar Java gaat, waar hij eerst kassier en ontvanger der domeinen wordt en op 26-10-1795 wordt hij eerste pakhuismeester te Semarang.

kantoor voor de Engelsen in bezit te nemen en tevens als Opperhoofd aldaar in funktie te treden. Door de vastberadenheid en Vaderlandsliefde van het Nederlandse Opperhoofd Hendrik Doeff worden de maatregelen van de Engelsen verijdeld en blijft de Nederlandse vlag op Decima waaien. Hendrik Doeff zelf beschrijft de situatie als volgt:

13 kwamen twee Hollandsche schepen in het gezigt. Geen twijfel kon er bestaan, want die schepen gaven het in 1809 bepaalde geheime sein, en de afgegeven verpraaibrieven waren in orde. Het voormalige Opperhoofd Wardenaar, Raad van Indië, was als Commissaris aan boord, alsmede het nieuwe Opperhoofd Cassa. En toch, het bleek dat het eiland Java den Engelschen in handen was gevallen, en dat Wardenaar met eenen Engelschman, vanwege den Engelschen Luitenant-Gouverneur over Java en ondehoorigheden, naar Japan kwam, om van het Nederlandsche Opperhoofd het eilandje Dezima met de Faktorij, voor de Engelschen over te nemen. Moeijlijk, ja verpletterend was deze toestand voor al de in Japan zijnde Nederlanders, maar bovenal voor Hendrik Doeff. Hij liet zich evenmin bevreesd maken, als omkopen. Doeff en Blomhoff (de pakhuismeester) deden de beide Britsche Commissarissen gevoelen, hoe eensdeels hun leven en dat van alle opvarenden steeds in het dringendst gevaar verkeerde; en hoe anderdeels, op het zachts genomen, als te onregt van de Nederlandsche vlag hebbende gebruik gemaakt, de schepen en lading van regtswege verbeurd, en zij met de hunnen als krijgsgevangenen te beschouwen waren. Zodra zij daarvan overtuigd waren, moesten zij zich elk voorstel laten welgevallen. Met de Commissarissen Wardenaar en Ainslie sloot het Opperhoofd eene overeenkomst tot afbetaling der schuld van de Faktorij aan de Nagasakische geldkamer, ten bedrage van ruim 112.000 thails, tot aan het einde van 1813, uit de aangebragte goederen. In dier voege werden de zaken geschikt. De schepen met beide Commissarissen en het medegekomen Opperhoofd Cassa vertrokken".

ff was eveneens met deze reis naar Java gegaan om met de Luitenant Gouverneur van Java de overeenkomsten af te sluiten. Het enige struikelblok hierin bleef de onafhankelijkheid van de Nederlanders. Hij werd verzocht zich aan het hoofd te stellen van een nieuwe zending naar Japan. Ondanks een aanbieding van Rx 15.000 bleef hij weigeren.

r de tweede maal wordt Anthony Abraham Cassa als Opperhoofd naar Japan gestuurd. Deze tweede tocht wordt als volgt beschreven:

n van de Oogstmaand 1814 ter reede van Nagasaki. Het stormachtige weder strekte ten voorwendsel der niet-vertoning van het geheime sein, terwijl Cassa en Voorman zorg  droegen zich te vertoonen. De waakzaamheid der Japanners, die met eene boot ter verkenning waren uitgezonden, was dusdoende verschalkt geworden. Alhoewel Cassa aan Doeff kennis gaf van de heugelijke omkeering in Nederland ten vorigen jare, eischte hij evenwel de overgave der Faktorij aan de Engelschen. Het Opperhoofd had thans, en uit hoofde dier omwenteling, en vanwege het stilzwijgen van den gemachtigde Cock Blomhoff, geen meerdere redenen, om zich aan de bevelen der Engelschen te onderwerpen, dan toen hem, het jaar tevoren, dat voorstel door zijnen vriend Wardenaar werd gedaan. De brief van Raffles, door Cassa medegebragt, getuigde van sluwheid. De handelwijze van Cassa getuigde daarvan niet minder. Twee der oppertolken had hij in zijne belangen weten over te halen. Hij werd nogtans door Doeff vergaauwd; en deze deed hem niet enkel eene overeenkomst teekenen, gelijk aan die, welke het vorige jaar door Wardenaar en Ainslie was geteekend, maar verklaarde bovendien, in zijn bijwezen, aan alle de Japansche hoofdambtenaren, dat gewigtige gebeurtenissen, welke in Europa hadden plaats gegrepen, waarschijnlijk aan den oorlog een einde zou maken, en alle zaken herstellen zoo als ze geweest waren, waarom ook door zijne meesters noodzakelijk werd geoordeeld, dat hij, tot op dat tijdstip, als Opperhoofd in Japan zoude blijven. Hagchelijk bleef nogtans Doeff's toestand tot op het oogenblik van Cassa's vetrek, dewijl hij steeds moest vreezen diens streken te zullen zien gelukken. In het volgende jaar had Doeff het genoegen zich te zien ontslaan van de beide tolken, die met Cassa hadden samengespannen".

class="MsoNormal"> 

delijk twee schepen, die niet alleen de Nederlandsche vlag, maar ook het secrete sein lieten waaijen, dat men in den jare 1809 had ingesteld. Doch hoe verwonderde de heer Doeff zich, toen hij uit de hem ter hand gestelde stukken zag, dat Java in handen van de Engelschen was en de Luitenant-Gouverneur Sir Thomas Stamford Raffles hem gelastte, zich onder de orders van den heer commissaris Wardenaar te stellen (dezelfde die van het jaar 1800 tot 1804 opperhoofd geweest was), hebbende bij den heer A.A. Cassa tot opperhoofd en opvolger van den heer Doeff benoemd. Doeff vermeende hier aan geen gehoor te moeten geven, zoo lang de Japansche regering toestond, dat de Nederlandsche vlag op Decima bleef waaijen. Men hield de zaak voor de Japansche regering geheim en gaf voor, dat het ingehuurde schepen waren. Doeff bleef in zijne betrekking en, om alles te bemantelen, liet hij de beide schepen met een kleine lading naar Batavia vertrekken.

d andermaal kapitein Voorman met een schip naar Japan, aan boord waarvan de genoemde Cassa was als opvolgend opperhoofd, komende de 8sten Augustus 1814 in de baai van Nagasaki ten anker; doch zijn doel niet kunnende bereiken, keerde hij onder eene voorgewende ziekte, ten einde bij den Gouverneur van Nagasaki geen argwaan te verwekken, onverrigter zake naar Java terug".

een Engelse registratie van personen op Batavia te Java van 1815 komen we een Mr. Abraham Anthony Cassa tegen. Zijn functie is ‘Magistrate’ en ‘Acting Ballieu of the Town and Suburbs’. Hij is dan woonachtig te Molenvliet.

hij nog voor 21.000 gulden wissels af op H.M. de Kock doch hij betaalt niet.

n zijn boedel door een curator vindt plaats van november 1817 tot 1821.

Haer is Anthony kapitein in het regiment mariniers onder Generaal Majoor Douglas.

ij Luik.

de kortingen verleend:

cm; text-indent: -1cm;">-        op 28-4-1842 wordt de korting aan de Vries Robbé ingetrokken en tot een bedrag van 7.193,05 gulden verleend t.b.v. C.H.Carl.

eduwe Cassa met de Solliciteur Van Foorn heeft afgerekend.

oen nog de volgende aantekeningen gevonden:

mo Juni 1844 zonder overlegging eener attestatie de vita, geautoriseerd. De weduwe Cassa gewaarschuwd tegen het niet opvolgen der bestaande reglementaire bepalingen 12-7-1844".

r: -moz-use-text-color windowtext windowtext -moz-use-text-color; padding: 0cm 3.5pt; height: 24.75pt;" valign="top" width="312">te Den Haag, zoon van Anthony

-55.5pt;">-Kapitein van een compagnie onder het 1ste bataljon

e="margin-right: -55.5pt;">Douglas

izoen te Vlissingen

-color: -moz-use-text-color windowtext windowtext -moz-use-text-color; padding: 0cm 3.5pt; height: 24.75pt;" valign="top" width="97">tyle="color: black;"> 10-10-1782

lass="MsoNormal"> 

?

1pt; border-width: medium 1pt 1pt medium; border-style: none solid solid none; border-color: -moz-use-text-color windowtext windowtext -moz-use-text-color; padding: 0cm 3.5pt; height: 24.75pt;" valign="top" width="309">>-Commissie / instructie Zeeland   Isis Zeeland

lass="MsoNormal"> 

lijk te Vlissingen met de Weledelgeboren

sp; Collectie Wolters; Vlissingen  

olor: blue;">Met dank aan Joop van Campen   (1 kind)

-Overleden te Batavia.   Met dank aan Roel Corzaan

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Anthony Abraham Cassa?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Anthony Abraham Cassa

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Ancestors (and descendant) of Anthony Abraham Cassa

Beatrix Louw
1698-1752

Anthony Abraham Cassa
1759-1817

(1) 1782
NN Cassa
1784-1784
(2) > 1803
(3) 
Abraham Cassa
1812-????

With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



Visualize another relationship

The data shown has no sources.

Matches in other publications

This person also appears in the publication:

Historical events

  • The temperature on January 5, 1759 was about 8.0 °C. Wind direction mainly southwest. Weather type: geheel betrokken. Source: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was from 1751 till 1795 sovereign of the Netherlands (also known as Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden)
  • Regentes Anna (Huis van Oranje-Nassau) was from 1751 till 1759 sovereign of the Netherlands (also known as Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden)
  • In the year 1759: Source: Wikipedia
    • January 11 » The first American life insurance company, the Corporation for Relief of Poor and Distressed Presbyterian Ministers and of the Poor and Distressed Widows and Children of the Presbyterian Ministers (now part of Unum Group), is incorporated in Philadelphia, Pennsylvania.
    • January 15 » The British Museum opens to the public.
    • May 1 » Josiah Wedgwood founds the Wedgwood pottery company in Great Britain.
    • July 25 » French and Indian War: In Western New York, British forces capture Fort Niagara from the French, who subsequently abandon Fort Rouillé.
    • August 1 » Seven Years' War: The Battle of Minden, an allied Anglo-German army victory over the French. In Britain this was one of a number of events that constituted the Annus Mirabilis of 1759 and is celebrated as Minden Day by certain British Army regiments.
    • August 19 » Battle of Lagos Naval battle during the Seven Years' War between Great Britain and France.
  • The temperature on January 8, 1760 was about -6 °C. Wind direction mainly northeast. Weather type: betrokken. Source: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was from 1751 till 1795 sovereign of the Netherlands (also known as Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden)
  • Regent Lodewijk Ernst (Hertog van Brunswijk-Wolfenbüttel) was from 1759 till 1766 sovereign of the Netherlands (also known as Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden)
  • In the year 1760: Source: Wikipedia
    • January 9 » Ahmad Shah Durrani defeats the Marathas in the Battle of Barari Ghat.
    • March 20 » The Great Boston Fire of 1760 destroys 349 buildings.
    • June 27 » Anglo-Cherokee War: Cherokee warriors defeat British forces at the Battle of Echoee near present-day Otto, North Carolina.
    • August 15 » Seven Years' War: Battle of Liegnitz: Frederick the Great's victory over the Austrians under Ernst Gideon von Laudon.
    • October 10 » In a treaty with the Dutch colonial authorities, the Ndyuka people of Suriname - descended from escaped slaves - gain territorial autonomy.
    • October 25 » King George III succeeds to the British throne on death of his grandfather George II
  • The temperature on October 27, 1782 was about 10.0 °C. Wind direction mainly northwest. Weather type: betrokken. Source: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was from 1751 till 1795 sovereign of the Netherlands (also known as Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden)
  • In the year 1782: Source: Wikipedia
    • January 15 » Superintendent of Finance Robert Morris addresses the U.S. Congress to recommend establishment of a national mint and decimal coinage.
    • March 16 » Anglo-Spanish War (1779): Action of 16 March 1782.
    • July 1 » Raid on Lunenburg: American privateers attack the British settlement of Lunenburg, Nova Scotia.
    • September 13 » American Revolutionary War: Franco-Spanish troops launch the unsuccessful "grand assault" during the Great Siege of Gibraltar.
    • September 14 » American Revolutionary War: Review of the French troops under General Rochambeau by General George Washington at Verplanck's Point, New York.
    • November 30 » American Revolutionary War: Treaty of Paris: In Paris, representatives from the United States and Great Britain sign preliminary peace articles (later formalized as the 1783 Treaty of Paris).
  • The temperature on September 23, 1817 was about 14.0 °C. Wind direction mainly north-northwest. Weather type: half bewolkt. Source: KNMI
  •  This page is only available in Dutch.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In the year 1817: Source: Wikipedia
    • January 24 » Crossing of the Andes: Many soldiers of Juan Gregorio de las Heras are captured during the Action of Picheuta.
    • February 8 » Las Heras crosses the Andes with an army to join San Martín and liberate Chile from Spain.
    • March 8 » The New York Stock Exchange is founded.
    • July 4 » In Rome, New York, construction on the Erie Canal begins.
    • July 19 » Unsuccessful in his attempt to conquer the Kingdom of Hawaii for the Russian-American Company, Georg Anton Schäffer is forced to admit defeat and leave Kauai.
    • October 16 » Simón Bolívar sentences Manuel Piar to death for challenging the racial-caste in Venezuela.


Same birth/death day

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


About the surname Cassa