Family tree Wim en Annelies de Leede » Arnoldus Asselbergs (1811-1880)

Personal data Arnoldus Asselbergs 


Household of Arnoldus Asselbergs

He is married to Catharina Meyvis.

They got married


Child(ren):



Notes about Arnoldus Asselbergs

Arnoldus Asselbergs was koopman in aardewerk, kramerijen en handelaar in lompen.


Hij gaat na zijn huwelijk bij zijn schoonouders in de Kremerstraat wijk E nummer 16 alwaar ook de winkel was gevestigd.


Arnoldus zal een rol van betekenis gaan spelen in Bergen op Zoom. Hij moet in zijn zaken succesvol zijn geweest want hij koopt samen met een andere handelaar in lompen, Adrianus van der Hoeven, op 14 maart 1840 enkele percelen grond gelegen aan de Lindebaan tegen het bastion Belvédère.


Samen vragen ze het gemeentebestuur toestemming om op die percelen een smederij te mogen oprichten.


Op 27 december 1841 wordt aan Arnoldus Asselbergs en Adrianus van der Hoeven vergunning verleend om aan de Lindebaan, te Bergen op Zoom een smederij op te richten. De datum van dit besluit moet gezien worden als officiële stichtingsdatum van Asselbergs' IJzergieterij en Handelsmaatschappij N.V.


Zes jaar later vindt er uitbreiding plaats want op 16 november 1847 krijgen dezelfde personen toestemming tot het oprichten van een ijzergieterij. Dit was de eerste industrie in Bergen op Zoom die van stoomkracht gebruik maakte!


De beide kooplieden hadden ondanks hun beslommeringen met de ijzergieterij de lompenhandel die zij gezamenlijk dreven niet verwaarloosd.


In november 1851 vraagt Arnoldus verlof om in enkele panden, die daartoe waren aangekocht, een kunstwolfabriek te mogen beginnen. Nadat verlof was verkregen wordt op 30 april 1852 een akte opgemaakt: met ingang van 1 mei 1852 en voor de tijd van vijf jaar en acht maanden, gaan Arnoldus Asselbergs, Antonius Asselbergs (oudere broer van Arnoldus) en Adrianus van der Hoeven een vennootschap aan met als doel de fabricage van kunstwol onder de naam "A. en A. Asselbergs en Ad. van der Hoeven". (Kunstwol werd in die tijd vervaardigd uit lompen. Zie hier de link als van oudsher handelaren in lompen)


Deze fabriek was gelegen op de hoek Hooghuisstraat/Fluwelenbroekstraat. Het is vrijwel zeker, dat Antonius optrad als financier voor deze nieuwe onderneming. Deze constructie was geen lang leven beschoren. Omdat van der Hoeven, tijdens afwezigheid van Arnoldus Asselbergs, de zaken slecht had behartigd, moest hij reeds op 15 september 1852 afstand doen van zijn aandeel en rechten voor de ijzergieterij en kunstwolfabriek.


Arnoldus koopt hem volledig uit en Adrianus van der Hoeven begint voor zichzelf een nieuwe kunstwolfabriek. Arnoldus kan vanwege de financiën niet zonder zijn broer Antonius en gaat daarom met hem een nieuwe vennootschap aan. Op 27 oktober 1852 wordt voor de kunstwolfabriek een nieuwe vennootschap opgericht voor de tijd van vijftien jaar, welke periode geacht wordt te beginnen op 1 mei 1852 (volgens de oude constructie) en zou eindigen op 31 december 1867


Deze firma, "A. en A. Asselbergs' Kunstwolfabriek", hield het echter geen vijftien jaar uit en werd in 1865, na meningsverschillen tussen de broers, ontbonden.


Antonius zet de bestaande kunstwolfabriek op de hoek Hooghuisstraat/Fluwelenbroekstraat voort onder de naam "Asselbergs en Soffers Kunstwolfabriek" en Arnoldus richt op het terrein van de ijzergieterij aan de Lindebaan een nieuwe kunstwolfabriek op onder de naam "Arnoldus Asselbergs en Zonen Kunstwolfabriek".


Ook voor de ijzergieterij moest, na het uittreden van Adrianus van der Hoeven een nieuwe vennootschap worden opgericht t.w. "A. Asselbergs' IJzergieterij en IJzerhandel".


Op 6 april 1857 koopt Arnoldus het huis "London" gelegen in de Lievevrouwestraat nr. 41 te Bergen op Zoom. Hierin wordt de ijzerhandel gevestigd welke eerst deel uitmaakte van zijn bedrijf aan de Lindebaan.


Naast de ijzerhandel zou dit pand uitgroeien tot hoofdkantoor van de verschillende zaken. Op 18 mei 1857 start daar ook een kolenhandel. De leiding van de ijzerhandel en kolenhandel wordt overgedragen aan Johannes Petrus Asselbergs, Arnoldus oudste zoon.


Deze zoon verzorgde reeds jaren de correspondentie en administratie voor zijn vader. Later, in 1876 komt nog een zoon van Arnoldus, Antonius Elisabeth, helpen in de ijzerhandel.


Bij Koninklijk Besluit van 1 maart 1858 krijgt Arnoldus samen met zijn broers Wilhelmus en Antonius vergunning om een gasfabriek in Bergen op Zoom op te richten. Antonius en Arnoldus zijn de geldschieters terwijl Wilhelmus met de technische leiding wordt belast.


Op 31 maart 1877 koopt de gemeente Bergen op Zoom de gasfabriek van de gebroeders Asselbergs voor de som van 85000 gulden. Willem blijft directeur later opgevolgd door zijn zoon en kleinzoon. In 1865 krijgt Arnoldus toestemming om een gedeelte van het voormalige bastion Belvédère af te graven ten behoeve van uitbreiding zijner ijzergieterij, beenzwartbranderij en kunstwolfabriek. (Beenzwart is een poeder van verkoolde beenderen dat werd gebruikt ter ontkleuring van vloeistoffen, voor de zuivering van suikersap in filters en als verfstof)


Ook liet hij een vijftal woningen bouwen voor zijn werkkrachten. Aan ieder huis werd een smederij verbonden zodat zijn werknemers gelegenheid kregen bijzondere opdrachten uit te voeren en daarmee hun verdiensten op te voeren.


Op 16 december 1865 gaat Arnoldus met twee van zijn zonen een vennootschap aan onder de naam "Arnoldus Asselbergs en Zonen" met als doel het drijven van een ijzer- en kopergieterij, een smederij, de handel in plaat- en stafijzer en het fabriceren van kunstwol.


Deze nieuwe vennootschap onder firma gaat in op 1 januari 1866 De verdeling tussen de broers is als volgt: Johannes Petrus krijgt de leiding over de handelsafdeling gevestigd in de Lievevrouwestraat en Carolus Joannes krijgt de leiding over de bedrijven aan de Lindebaan.


In 1866 bouwt Arnoldus nog een achttiental huizen voor zijn arbeiders in de Fluwelebroekstraat. Zestien, recent gerestaureerde, woningen daarvan vormen de huidige Johannesstraat. Op 27 augustus 1868 gaat Arnoldus met een andere zoon, Wilhelmus Carolus, een vennootschap aan met als doel vanaf 1 maart 1869 handel te drijven in lompen, beenderen en oud-ijzer, onder de naam "Firma Arnoldus Asselbergs".


Wanneer de regering besluit om geleidelijk aan de vesting Bergen op Zoom te slechten koopt Arnoldus in 1853 en 1854 de lunetten "Gelderland" en "Holland" om ze vervolgens te slopen. De muren worden met zorg afgebroken om zo stenen te verkrijgen voor het bouwen van huizen en fabrieken.


Arnoldus koopt uitgestrekte percelen vestinggrond gelegen tussen de huidige Stationsstraat en Burgemeester van Hasseltstraat. Ook koopt hij grond aan de "Zure Made" waarop tientallen jaren later de kleinzonen van Arnoldus de "Zuid-Nederlandse IJzer- en Metaalgieterij en Machinefabriek" zouden vestigen. Op de aangekochte percelen laat Arnoldus in 1873 en 1874 de herenhuizen aan de zuidzijde van de Stationsstraat en de arbeiderswoningen in de Burgemeester van Hasseltstraat en Coehoornparkstraat bouwen.


In 1873 verhuist Arnoldus van de Kremerstraat naar de Stationsstraat. Hiermee houdt ook zijn winkel in de Kremerstraat op te bestaan.


Arnoldus gaat in het middelste en tevens grootste huis wonen (nr. 28) terwijl zijn kinderen in de huizen links en rechts van hem komen te wonen.


Op 27 februari 1873 krijgt Arnoldus toestemming om samen met de familie van Heijst, een bierbrouwerij op te richten. Deze bierbrouwerij, genaamd "Bergen op Zoomsche Beierschbier Brouwerij Asselbergs, Van Heijst en Co.", werd in 1873 gebouwd van stenen welke vrijkwamen uit de sloop van de vestingwerken in Bergen op Zoom.


De term Beiersch wordt in deze tijd veelal gebruikt om aan te geven, dat men volgens de in 1852 in Nederland ingevoerde nieuwe methode van ondergisting brouwde. Arnoldus is in 1875 voor meer dan honderdduizend gulden betrokken in deze bierbrouwerij.


Veel plezier heeft hij niet aan deze bierbrouwerij beleefd, want in 1878 vermeldt zijn aandeel in deze onderneming slechts "pro memorie" zonder een bedrag te noemen. Later zou Arnoldus de brouwerij van Méganck en Witte in de Engelsestraat te Bergen op Zoom kopen.


De leiding in deze nieuwe brouwerij kregen Adrianus Antonius van Heijst en zijn zoon Petrus Cornelis Adrianus van Heijst. Ook voor de suikerindustrie had Arnoldus zakelijke interesse. In 1871 stortte hij voor de Beetwortelsuikerfabriek van der Linden en Co. te Bergen op Zoom (Later de Potasfabriek) 14000 gulden en in 1872 nog eens 31500 gulden.


Naast zijn drukke werkzaamheden was Arnoldus: Van 12 december 1863 tot 28 november 1865 vice-voorzitter van de Kamer van Koophandel en Fabrieken te Bergen op Zoom.


Van 1874 tot 1879 lid van Provinciale Staten van Noord Brabant. Hij nam de plaats in van Johannes Adrianus de Ram (1798-1888, zie parenteel familie de Ram op deze site) en werd in 1879 opgevolgd door Mr. P.H. Maas.


Op 25 mei 1887 wordt tijdens een openbare vergadering van de Gemeenteraad van Bergen op Zoom besloten, "als hulde aan de man, die in Bergen op Zoom den eersten krachtige stoot gaf aan de industrie en aan de man die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor onze gemeente", een straat naar hem te vernoemen. Aldus werd de Noyellesstraat, in de buurt van de Stationsstraat, veranderd in "Arnoldus Asselbergsstraat".


 


 


 

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Arnoldus Asselbergs?
The author of this publication would love to hear from you!


With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



Visualize another relationship

The data shown has no sources.

Matches in other publications

This person also appears in the publication:

Historical events

  • The temperature on February 19, 1811 was about 3.0 °C. Wind direction mainly east-southeast. Weather type: half bewolkt omtrent helder winderig. Source: KNMI
  •  This page is only available in Dutch.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In the year 1811: Source: Wikipedia
    • January 17 » Mexican War of Independence: In the Battle of Calderón Bridge, a heavily outnumbered Spanish force of 6,000 troops defeats nearly 100,000 Mexican revolutionaries.
    • March 1 » Leaders of the Mamluk dynasty are killed by Egyptian ruler Muhammad Ali.
    • March 2 » Argentine War of Independence: A royalist fleet defeats a small flotilla of revolutionary ships in the Battle of San Nicolás on the River Plate.
    • May 14 » Paraguay: Pedro Juan Caballero, Fulgencio Yegros and José Gaspar Rodríguez de Francia start actions to depose the Spanish governor.
    • May 18 » Battle of Las Piedras: The first great military triumph of the revolution of the Río de la Plata in Uruguay led by José Artigas.
    • December 26 » A theater fire in Richmond, Virginia kills the Governor of Virginia George William Smith and the president of the First National Bank of Virginia Abraham B. Venable.
  • The temperature on February 11, 1880 was about 3.1 °C. There was 0.1 mm of rain. The air pressure was 1 kgf/m2 and came mainly from the northeast. The airpressure was 75 cm mercury. The atmospheric humidity was 89%. Source: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was from 1849 till 1890 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
  • In The Netherlands , there was from August 20, 1879 to April 23, 1883 the cabinet Van Lijnden van Sandenburg, with Mr. C.Th. baron Van Lijnden van Sandenburg (conservatief-AR) as prime minister.
  • In the year 1880: Source: Wikipedia
    • The Netherlands had about 4.0 million citizens.
    • February 13 » Thomas Edison observes Thermionic emission.
    • May 13 » In Menlo Park, New Jersey, Thomas Edison performs the first test of his electric railway.
    • June 7 » War of the Pacific: The Battle of Arica, the assault and capture of Morro de Arica (Arica Cape), ends the Campaña del Desierto (Desert Campaign).
    • June 24 » First performance of O Canada at the Congrès national des Canadiens-Français. The song would later become the national anthem of Canada.
    • June 29 » France annexes Tahiti, renaming the independent Kingdom of Tahiti as "Etablissements de français de l'Océanie".
    • September 1 » The army of Mohammad Ayub Khan is routed by the British at the Battle of Kandahar, ending the Second Anglo-Afghan War.


Same birth/death day

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


About the surname Asselbergs


When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Annelies de Leede, "Family tree Wim en Annelies de Leede", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-de-leede/I65591.php : accessed June 13, 2024), "Arnoldus Asselbergs (1811-1880)".