Stamboom Daniel Van den Eede » Petrus Joannes van den Eede (1794-1865)

Personal data Petrus Joannes van den Eede 

  • He was christened on March 3, 1794 in Meldert.Source 1
    Worden vermeld op overlijdensakte:

    Zijn vader: Guillielmus Van den Eede.
    Zijn moeder: Francisca Pieters.
    Zijn vrouw: Joanna Catharina Van Vaerenbergh.
  • Occupations:
    • starting 1821 Landbouwer..Source 2
      Volgens huwelijksakte
    • starting 1826 Arbeider.Source 3
      Volgens geboorteakte zoon Benedictus
    • starting 1837 Landbouwer.Source 4
      Volgens geboorteakte Judocus.
  • Resident:
    • starting 1822: Wijk Ten Nule, Meldert.Source 5
      Bij geboorte zoon Felix
    • starting 1823: Dorp, Meldert.Source 6
      Bij geboorte zoon Carolus.
    • starting 1829: Parijsstraat, Meldert.Source 7
      Bij geboorte dochter Joanna Catharina
  • He died on June 2, 1865 in Meldert.Source 8
    Worden vermeld op overlijdensakte:

    Zijn vader: Guillielmus Van den Eede.
    Zijn moeder: Francisca Pieters.
    Zijn vrouw: Joanna Catharina Van Vaerenbergh.
  • A child of Guillelmus van den Eede and Anna Francisca Pieters
  • This information was last updated on November 6, 2023.

Household of Petrus Joannes van den Eede

He is married to Joanna Catharina van Vaerenbergh.

They got married on November 21, 1821 at Meldert.Source 9

De bruid was twee maand zwanger van haar eerste zoon Felix toen Joanna trouwde met Petrus.

Child(ren):

  1. Felix van den Eede  1822-1902 


Notes about Petrus Joannes van den Eede

De Franse Tijd (1794 - 1815)
----------------------------------
In 1792 werden de Zuidelijke Nederlanden en het prinsbisdom Luik door troepen van de Franse Republiek veroverd. Het volgende jaar werden zij echter door de Oostenrijkers opnieuw verdreven. Een nieuwe, Franse, militaire campagne verdreef de Oostenrijkers definitief. De ingelijfde gebieden kregen dezelfde republikeinse wetten en instellingen als in Frankrijk. Toen Napoleon aan de macht kwam, ging België deel uitmaken van het Franse Keizerrijk. Hij voerde een nieuw systeem van burgerlijk recht in. Het nieuwe burgerlijke wetboek werd de Napoleontische Codex genoemd en het vormde de basis van het latere Belgische burgerlijke wetboek.

Tijdens het Franse tijdvak startte de Industriële Revolutie in België. Vanuit Groot-Brittannië werden stoommachines naar België gesmokkeld. Fabrieken werden opgericht, soms met de hulp van Britse immigranten. Wallonië werd de meest geïndustrialiseerde regio op het Europese vasteland. Gent was de enige industriestad in Vlaanderen. De haven van Antwerpen profiteerde van de Franse bezetting, omdat de Nederlandse blokkade werd opgeheven.

De Franse regering voerde de dienstplicht in. Vele Belgen werden aldus gedwongen om te vechten in de Napoleontische legers. Van politieke vrijheid was er onder Napoleon geen sprake. In Vlaanderen werd het Nederlands onderdrukt en publicaties in die taal waren verboden.

De nederlaag van Napoleon in 1815 te Waterloo maakte een einde aan het Franse bewind

Het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden (1815 - 1830)
------------------------------------------------------------------
Na de nederlaag van Napoleon beslisten de geallieerden op het Congres van Wenen om een bufferstaat tegen Frankrijk op te richten. Zij verenigde de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden en het prinsbisdom Luik in één staat: het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Aan het hoofd ervan kwam Willem I van Oranje.

Willem I stimuleerde de industrialisering van België. Hij steunde de gemechaniseerde industrie, verbeterde de transportinfrastructuur en zorgde voor financiële steun aan ondernemers. De grote Waalse en Gentse industriëlen steunden zijn beleid. De niet-gemechaniseerde plattelandsindustrie in Vlaanderen leed sterk onder de concurrentie van de grote fabrieken, wat leidde tot ontevredenheid.

De katholieke kerk steunde de oppositie op het platteland, omdat zij weigerde een protestantse vorst te aanvaarden. Daarenboven probeerde Willem I de kerkelijke macht aan banden te leggen, wat haar wantrouwen nog versterkte.

Op politiek vlak was de Koning autoritair. De liberalen vroegen een regering met verantwoordelijke ministers, maar de Koning weigerde.
In Vlaanderen wilde Willem I het Nederlands als officiële taal opleggen. De jonge Waalse en verfranste Vlaamse bovenklassen vreesden voor hun carrièremogelijkheden en waren misnoegd.

In 1828 sloten katholieken en jonge liberalen een verbond met een gemeenschappelijk programma. In het Zuiden liepen de spanningen zo hoog op, dat het zich afscheurde van het Noorden en een eigen onafhankelijke Belgische staat oprichtte.

Revolutie en onafhankelijkheid
-------------------------------------
Tijdens het congres van Wenen in 1815 werden de Belgische en de Nederlandse provincies in één staat verenigd. België kwam zo onder het bewind van de Nederlandse koning Willem I. Hoewel zijn economisch beleid voordelig was voor de Belgische burgerij, ontstond er toch protest. De katholieken protesteerden tegen de inmenging van Willem I in kerkelijke aangelegenheden en de liberalen tegen de geringe vrijheden. In 1828 verenigden de katholieke en de liberale burgerij van het toekomstige België zich om een gemeenschappelijk eisenprogramma op te stellen. Dit ging de geschiedenis in als het zgn. unionisme of monsterverbond.

Op 23 september 1830 brak de revolutie uit in Brussel. De Brusselse opstandelingen kregen steun van vrijwilligers van buiten de stad. Door deze opstand scheidde België zich af van de noordelijke provincies. Het Voorlopig Bewind riep de onafhankelijkheid uit op 4 oktober 1830 en op 3 november van datzelfde jaar kozen 30 000 cijns- en bekwaamheidskiezers het Nationaal Congres. Het Nationaal Congres keurde op 7 februari 1831 een voor die tijd progressieve grondwet goed.

- Petrus Van den Eede was zesendertig jaar oud toen de Belgische revolutie uitbrak.

HONGERSNOOD 1845-1850
---------------------------------
De aardappelcrisis veroorzaakte in Vlaanderen eveneens een laatste hongersnood van de'oude stijl'. In 1845 ging bijna 90% van de aardappeloogst verloren.
In 1846 kwam daarbovenop een gedeeltelijke mislukking van de rogge- en tarweoogsten, de belangrijkste broodgranen.

In de winter van 1846-1847 was maar de helft van de benodigde etenswaren voorradig in het land, wat leidde tot een scherpe crisissituatie.
In diverse steden braken in het voorjaar van 1847 broodrellen uit.
De situatie werd vooral kritiek in de Oost- en West-Vlaanderen, meer bepaald in de dichtbevolkte textielregio's. De hongercrisis werd dan ook bekend als la misère des Flandres.

Een extreme versnippering van het landbouwareaal en het uitsterven van de aloude manuele linnennijverheid had vele tienduizenden gezinnen op de rand van de bedelstaf gebracht. Verzwakking en de gevoeligheid voor ziektes zoals tyfus en diarree stuwden de sterftecijfers in sommige regio's omhoog met 50% tot 100%. Vooral de provincies Oost- en West-Vlaanderen deelden in de klappen met een nooit geziene toename van armoede.

De winter van 1844-45 was uitermate streng geweest.
Zo vroor in die winter in Wetteren de Schelde drie keer volledig toe: van 6 december 1844 tot 1 januari 1845, van 11 tot 26 februari en nog eens van 5 tot 21 maart.

Er was grote schade aan de wintergewassen, vnl. rogge en tarwe. Om die schade te compenseren, pootten de boeren in 1845 meer aardappelen. Maar een lading pootaardappelen uit de V.S.A., die in Oostende gelost werd, was besmet met een tot dan onbekende aardappelziekte. De bladeren verschroeiden en werden zwart, de knollen rotten in de grond. De petattenziekte blijft tot 1856 woeden, zij het minder intens dan in de eerste jaren.

In 1846, het is droog en warm van maart tot in augustus, mislukt ook nog eens de oogst van graan- en meelgewassen.
Het was de laatste hongersnood in Vlaanderen die niet door oorlogen werd veroorzaakt.
De verzwakte bevolking werd bovendien nog eens getroffen door epidemies van tyfus en cholera.

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Petrus Joannes van den Eede?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Petrus Joannes van den Eede

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



Visualize another relationship

Sources

  1. Stadsarchief Aalst: Huweliijksakte van Petrus Van den Eede
  2. Stadsarchief Aalst: Huwelijksakte Petrus Van den Eede
  3. Stadsarchief Aalst: Geboorteakte zoon Benedictus Van den Eede
  4. Stadsarchief Aalst: Geboorteakte zoon Judocus Xaverius Van den Eede
  5. Stadsarchief Aalst: Geboorteakte zoon Felix Van den Eede
  6. Stadsarchief Aalst: Geboorteakte zoon Carolus Van den Eede
  7. Stadsarchief Aalst: Geboorteakte dochter Joanna Catharina Van den Eede
  8. Stadsarchief Aalst: Overlijdensregister Meldert
  9. Genea Moorsel

Historical events

  • The temperature on March 3, 1794 was about 8.0 °C. Wind direction mainly south. Weather type: zeer betrokken. Source: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was from 1751 till 1795 sovereign of the Netherlands (also known as Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden)
  •  This page is only available in Dutch.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In the year 1794: Source: Wikipedia
    • May 1 » War of the Pyrenees: The Battle of Boulou ends, in which French forces defeat the Spanish and regain nearly all the land they lost to Spain in 1793.
    • May 7 » French Revolution: Robespierre introduces the Cult of the Supreme Being in the National Convention as the new state religion of the French First Republic.
    • June 8 » Robespierre inaugurates the French Revolution's new state religion, the Cult of the Supreme Being, with large organized festivals all across France.
    • June 23 » Empress Catherine II of Russia grants Jews permission to settle in Kiev.
    • August 7 » U.S. President George Washington invokes the Militia Acts of 1792 to suppress the Whiskey Rebellion in western Pennsylvania.
    • September 15 » French Revolutionary Wars: Arthur Wellesley (later Duke of Wellington) sees his first combat at the Battle of Boxtel during the Flanders Campaign.
  • The temperature on November 21, 1821 was about 12.0 °C. Wind direction mainly west-northwest. Weather type: omtrent betrokken winderig. Source: KNMI
  •  This page is only available in Dutch.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In the year 1821: Source: Wikipedia
    • February 22 » Greek War of Independence: Alexander Ypsilantis crosses the Prut river at Sculeni into the Danubian Principalities.
    • February 24 » Final stage of the Mexican War of Independence from Spain with Plan of Iguala.
    • April 21 » Benderli Ali Pasha arrives in Constantinople as the new Grand Vizier of the Ottoman Empire; he remains in power for only nine days before being sent into exile.
    • May 8 » Greek War of Independence: The Greeks defeat the Turks at the Battle of Gravia Inn.
    • May 26 » Establishment of the Peloponnesian Senate by the Greek rebels.
    • June 14 » Badi VII, king of Sennar, surrenders his throne and realm to Ismail Pasha, general of the Ottoman Empire, bringing the 300 year old Sudanese kingdom to an end.
  • The temperature on June 2, 1865 was about 20.1 °C. There was 0.1 mm of rain. The air pressure was 10 kgf/m2 and came mainly from the west-southwest. The airpressure was 76 cm mercury. The atmospheric humidity was 65%. Source: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was from 1849 till 1890 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
  • In The Netherlands , there was from February 1, 1862 to February 10, 1866 the cabinet Thorbecke II, with Mr. J.R. Thorbecke (liberaal) as prime minister.
  • In the year 1865: Source: Wikipedia
    • The Netherlands had about 3.6 million citizens.
    • February 20 » End of the Uruguayan War, with a peace agreement between President Tomás Villalba and rebel leader Venancio Flores, setting the scene for the destructive War of the Triple Alliance.
    • April 10 » American Civil War: A day after his surrender to Union forces, Confederate General Robert E. Lee addresses his troops for the last time.
    • April 20 » Astronomer Angelo Secchi demonstrates the Secchi disk, which measures water clarity, aboard Pope Pius IX's yacht, the L'Immaculata Concezion.
    • May 26 » American Civil War: The Confederate General Edmund Kirby Smith, commander of the Confederate Trans-Mississippi division, is the last full general of the Confederate Army to surrender, at Galveston, Texas.
    • November 10 » Major Henry Wirz, the superintendent of a prison camp in Andersonville, Georgia, is hanged, becoming one of only three American Civil War soldiers executed for war crimes.
    • December 17 » First performance of the Unfinished Symphony by Franz Schubert.


Same birth/death day

Source: Wikipedia


About the surname Van den Eede


When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Daniel Van den Eede, "Stamboom Daniel Van den Eede", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-daniel-van-den-eede/I481.php : accessed June 12, 2024), "Petrus Joannes van den Eede (1794-1865)".