Family tree Corbey » Silvester Adrijaenszoon (± 1570-1637)

Personal data Silvester Adrijaenszoon 

  • Also known as Gelderblom.
  • Patronym Adrijaenszoon.
  • He was born about 1570 in Mijnsheerenland.
  • Profession: schoolmeester en secretaris van Schobbelambacht en Swindrechtse veer in 1594, ouderling in 1610, 1620, 1627 en 1633, kerkmeester in Zwijndrecht in 1621, notaris(3), inner van accijnzen op zout(4), voorlezer te Zwijndrecht.
  • Resident after 1608: Kerkstraat, Zwijndrecht.
  • He died November 1637 in Zwijndrecht.
  • A child of Adriaen Stoup
  • This information was last updated on November 18, 2021.

Household of Silvester Adrijaenszoon

(1) He is married to Divertgehn.

They got married in the year 1594 at Zwijndrecht.

Huwelijksdatum en -plaats zijn niet zeker

Child(ren):

  1. Adriaen  1596-????
  2. Lijsbeth  ± 1598-????
  3. Hendrick  1601-???? 
  4. Barbara  1602-????
  5. Marike(n)  1604-????
  6. Ariaentje  1605-< 1623
  7. Isaac  1609-???? 


(2) He is married to Ariaentge.

They got married on May 26, 1619 at Zwijndrecht.


Child(ren):

  1. Adriaen  1622-????
  2. Adriaentje  1623-????


(3) He is married to Jaepken Leenders.

They got married on February 6, 1624 at Zwijndrecht.


Notes about Silvester Adrijaenszoon

Het nageslacht van deze Silvester noemt zich Gelderblom.
Zijn vader noemde zich Stoup.
Hij maakte in opdreacht van de Heren Gecommiteerden van de Staten van Holland en West Friesland
een staat "Opgave van de onroerende goederen in en om Zwijndrecht.",
Hij woonde in Zwijndrecht eerst in het schoolhuis tegen de Suid-zijde van het kerkgebouw (tot
1608) daarna in de kerkstraat.,

1. Betalingenboek Thesaurier van Dordrecht De bode van de Hove van Holland:
Silvester Adriaens als schoolmeester van Schobbelambachte de somma van vier en vijftich ponden van 40 st groot over drie vierendeels jaers weddens sijnde 72 Pondt sjaers hem bij Mijne Heeren toegesegt tot onderhout als schoolmeester van voors. Dorpe vervallende verschenen den eersten julij ende octobris vier ende negentig ende eersten januarij vijf ende negentig dus hierbij drie sijne quitanties....

2. Bij de doopaantekeningen van zijn kinderen en in tal van andere stukken, wordt hij omschreven als onse secretaris, resp. Secrataris van Schobbelambachte.

3. ONA20A, Dordrecht, 20-49, 54-836 en 59-376. In deze akten staat vermeld:
voorgaande acten opgemaakt door notaris Adriaens wegens opmaken van nieuwe acte, niet meer van toepassing

4. ONA20A, Dordrecht, 20-95,d.d. 26-11-1641:
Heijndrich Silvesters, secr. Van Wijgaerden, out 39 jare soon van Silvesters alg.secr. van Swijndrecht dewelcken verciaerden ten versoecke van den gewesen pachter van "dennegelt" (accijns op zout), waarachtig te wesen dat beijde haer vaders salg. Veel uren aende andere de incompsten vant "dennegelt" hebben gecollecteert soo int aentijken als het ontvangen van de 14 op hondert wit sout dit voor de denne tot Dordrecht off Swijndrecht werde als gelevert dat deselve haere vaders ook med de voom, incomsten hebbe gecollecteerd en ontvangen

dat jaer ofte termijn is de 1e april 1635 en hebbe gesien en bevonden dat volgens de Rekeninge int selve qhohiertjaer is aengelevert de nombre van 9483,5 vaten is geweest t 1455-10-14 mitsgaders voor sij comparanten mede dat in de acht maenden van 't selve jaer namentlijk van 1 augustij tot den leste martij 1636, was ingecomen volgens de erkeninge bij haer beider vaders ondertekent de nombre van 5541,5 vaten souts bedraegende aen geit f.775-16-0 alle welcke sij comparanten beret sijn 't alle tijde des verslag sijnde bij eede narde te bestigen.

Noot: De inning van accijns op zout werd uitgevoerd door Silvester Adriaens (tot aan zijn dood) en de Schout van Zwijdrecht).

5. RA Oud-beijerland, Inv.No. 1d.d. 21-05-1595: schuldbekentenis ter grootte van f.43,= van Pieter Adriaens(11,3) onze inwoners, Silvester Adriaens, schoolmeester op het Zwijndrechtse Veer.

6. ONA Gorinchem, deel 294, fol.95 d.d. 24-11-1594: Jan Goossens, smit wonende op Noordeloos, gebh. met Anneke Heijmansdr. Voor haar zaliger Daem Gherrits en Silvester Adriaens, secretaris van Zwijndrecht als voogd van het weeskind van Anneke Heijdrsdr. Voom. Geh. Met Aerd Petersen, in zijn leven ook gewoond op Noordeloos en tr. Aan Lijsbeth Adiaensdr. Geh. Met Dirk

7. Naar een oorspronkelijk parkamenten brief in het archief van de Zwijndrechtse Waard No. 202 d.d. 24-05-1607: betreft de verkoop van een huis. De akte begint als volgt:
Wij JacobBartolomeeuszoon, Schout van Schobelantambachte, Sebastiaen Adriaenszoon ende jan Janszoon, hemraden in den ambacht voors oiconden ende kennen dat desen ghecomen voor ons ende gecompareert is, in hare eigen persoone Neltge Adriaensdochter, weduwe wijlen Claes Pietszoon, schuytvoerder zakiger, met Sivester Adriaenszone, haren gecoren voecht...
Akte was getekend: Silvester Sebastiaenszoon 1607.secretaris

8. M.W. Schakel: Geschiedenis van de Hoge en Vrije Heerlijkheden van Noordeloos en Overslingeland, blz. 90: Ten zuiden van de kerkebuurt staat de zeer statige behuizing, waarin de kruidenier Van Steenis zijn bedrijf uitoefend. De voorgevel draagt een steen met een dubbele adelaar en het jaartal 1610 eronder. Die gevelsteen heeft mij reeds jarenbeziggehouden. Ik heb daar heel wat achtergezocht. Het Schoutenhuis? De Secretaije?
Zeer waarschijnlijk duidt deze steen op gans iets anders. Maar laat ik u het verhaal van het begin af aan vertellen.
In dit huis hadden (in ieder geval voor 1610) gewoond de timmerman Heijnrich Pietersen met zijn huisvrouw Lijsbeth Aertsdr. Het echtpaar had 2 kinderen. Een jongen Aert Heinrichszoon, die in 1620 smid in Strijen was en een meisje Diewer Heijnrichsdochter, die in 1620 de echtsvriendin was van Silvester Adriaense, de secretaris van Schobelandts en Swindrechtse Veer.
Toen beide ouders waren overleden, ware de kindern nog zeer jong. Als hun voogdentarden op Adriaen Andriessen Breen(in 1610 is hij 65 jaar) en dorpssmidClaes Aertsen.
Op 19 en 29 april, 25 juni en 5 augustus 1610 speelt voor het Noordeloose gerecht de vraag, wie nu eigenlijk de eigenaar van het pand is.
Eerst compareren beide voogde. Zij verklaren dat er bij de dood van de ouders huisraad, timmermansgereedschap en hout was, alsmede dit huis en erf staande 'opten kerckhoeve opten dorpe Noordeloos te zuyden van de Noordeloose brugge, daerjegenswoordich possesseur off is jan Aertsen de Roy' hoe Jan daarin terecht gekomen was blijft vooralsnog wat in het duister verborgen.
De voogden van weleer weten te vertellen dat het huis de ouders 'in vrije eygendomme was toecomende' en dat er op dit huis slechts een schuld van 9 guldens stond, die de kinderen te betalen hadden aan de erven 'Thijs Schram'
De voogden hebben dit huis nooit vekocht, wel verhuurden zij het aan Hendrik van Nes 'als doende sijnd Baljuw van Noordeloos', en een oudoom van de kinderen.
Van de huurpenningen hebben de vogden nooit een stuiver genoten, die hebben ze voor de kinderen gehouden.
Het behoeft dus niet te bewonderen, dat de kinderen eisenm dat Jan Aertsen afstand van dat huis zal doen, opdat zij er vrijelijk over zullen kunnen beschikkken ja Aertsen vraagt het gerecht op 29 april'om een maand uitstel om hem met eenige van de weeskinderen voors. te beraden, overmidts hij niemant in sijne saecken en heeft connen te sprecken comen'.
Al beweren de eisers dan al, dat zij hem reeds geruime tijd geleden de eis in copy voorgelegd hebben en dat zij thans vonnis eisen, het uitstel wordt verleend.
Op 25 juli komt dan de Noordeloose ingezetene Ghielis Segaert met de opzienbarende mededeling dat hij dit huis 'eertijds' kocht van en betaalde aan Antheunis Willemse, in zijn leven Schout te Hardinxveld. Op 5 augustus worden dan op verzoek van de weeskinderen verhoord Adriaen Cornelissen Both (een 80-jarige schepen), Cornelis Janssen Dordt (een 72-jarige schepen), Jan Jaciopsen (80) en de gemenlandstimmerman Adriaen Boelen (65). De getuigen weten allen, dat de ouders in dit huis gestorven zijn. Ze weten niet waar de 2 koeien en de 2 varkens, het huisraad, het timmermansgereedschap, de molenroeden en het scheprad gebleven zijn. Wel weten ze alle vier, dat er op het huis nog een schuld van 50 schilden aan het weeshuis te Gorinchem staat.
Boelen weet als collega, dat er bij het overlijden nog penningen tegoed waren uit de mslagen, maar wie tenslotte gevangen heeft, weet hij niet. Mogelijk der kinderen bestemoer.
Of er nog een tegoed van ongeveer 40 guldens zou zijn terzeke het pastoorshuis weet niemand zich te herinneren.
Na 5 augustus zwijgen de rechtsnotulen over deze affaire. De weeskinderen hebben waarschijnlijk het leit gewonnen. Even na 1610 zien wejan Aertsen de Roy met zijn herberg Asperen voor het voerlicht verschijnen te plaatse van het zogenaamde Klooster. Hij had dus te zuiden van de heul het terrein geruimd.

9.Weeskamer Strijen, No. 1 fol. 27V: Op den van augusti anno 1611 vs. soo hebben Silvester Adriaens secretaris op Swindrecht aangenomen in vougen en voor den tijt als voom. Lijsbeth Aewrts out 16 jaeren ende Bastiaen Jans Smith Adriaentgen Aerts out 12 jaeren.
Het betreft hier de weeskinderen van Aert Heijndriks de smit uit Strijen, de broer van Dievertje Heijndriks, 1e vrouw van Silvester Adriaens.

Verder nog een rekening van het Oudeland van Strijen (polder) No. 153 anno 1611: Silvester Adriaens, als voocht van de weeskinderen van Aert Heijdricx smidt in Strijen over de leverantie van ijserwerck ende spijckeren t.b.v. nyeuwe heulen als ter reparatie gaden aan de bruggen en heulen, ontving hij f.68-17-6.

10. Wij onderget. als bij de Heeren gecommitteerde gheautoriseert tot dorpschrijvinge en aentijkeninge van alle de onreoerende goederen in onse quartiere gesteit en gelegen verclaren bij dese dat voors. opschrijvinge wel en getrouwelijk hebben gedaen naer onse uijtensche vermogen en beste kennisse ende wetenschap sonder eenige dissumutatie alles naer vermellen 't placcaet en isnrtuctie bij de Heeren Staten van Holland en West Friesland opt redres vande verpondinge gemaekt Toirconde bij ons getijkent den werden november sestien seven en twintich waer ondertijkent Corneis Diricks, lambert Lenaerts en Silverster secretaris.

11. Kocht op 24 april 1608 een huis aan de Kerkstraet, van zijn broer Sebastiaen Adriaens (Verstoup).

Ph. Oordt 0=4-3-1997 : het nageslacht van deze Sylvester noemt zich later Gelderblom.

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Silvester Adrijaenszoon?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Silvester Adrijaenszoon

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Ancestors (and descendant) of Silvester

Pieter Verstoup
± 1510-????
N.N.
????-
Adriaen Stoup
± 1535-± 1607

Silvester
± 1570-1637

(1) 1594

Divertgehn
± 1570-± 1619

Adriaen
1596-????
Lijsbeth
± 1598-????
Hendrick
1601-????
Barbara
1602-????
Marike(n)
1604-????
Ariaentje
1605-< 1623
Isaac
1609-????
(2) 1619

Ariaentge
????-1623

Adriaen
1622-????
Adriaentje
1623-????
(3) 1624

With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



Visualize another relationship

The data shown has no sources.

Historical events

  • Stadhouder Prins Maurits (Huis van Oranje) was from 1585 till 1625 sovereign of the Netherlands (also known as Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden)
  • In the year 1624: Source: Wikipedia
    • January 28 » Sir Thomas Warner founds the first British colony in the Caribbean, on the island of Saint Kitts.
    • June 10 » Signing of the Treaty of Compiègne between France and the Netherlands.
    • August 12 » The president of Louis XIII of France's royal council is arrested, leaving Cardinal Richelieu in the role of the King's principal minister.
    • August 13 » The French king Louis XIII appoints Cardinal Richelieu as prime minister.


When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Drs. R.A. Corbeij, "Family tree Corbey", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-corbey/I291.php : accessed April 26, 2024), "Silvester Adrijaenszoon (± 1570-1637)".