Family tree Bokslag » Helena Theodora Rietberg (1893-1944)

Personal data Helena Theodora Rietberg 

  • She was born on May 26, 1893 in Winterswijk, Gelderland, Nederland.Source 1
  • Religion: Protestants.
  • (Verzet WWII) .Sources 2, 3

    Helena Kuipers-Rietberg

    Helena Kuipers-Rietberg
    H. T. Kuipers - Rietberg
    Volledige naam Helena Theodora Kuipers-Rietberg
    Geboren 26 mei 1893, Winterswijk
    Overleden 27 december 1944, Ravensbrück
    Land Nederland
    Ook bekend als Tante Riek
    Groep LO,  LKP
     
    "Tante Riek"
     
    Monument voor Tante Riek te Winterswijk. Beeldhouwer : Gerrit Bolhuis.

    Helena Theodora Kuipers-Rietberg (Winterswijk, 26 mei 1893 - Ravensbrück, 27 december 1944) was een Nederlands verzetsstrijder die een voorname rol heeft gespeeld in de Tweede Wereldoorlog. Zij was de grote en stille kracht achter de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers. In het verzet werd zij Tante Riek genoemd. [1]

    Jeugd, opleiding en huwelijk

    Heleen Kuipers werd geboren als dochter van de graanhandelaar en molenaar Hendrik Rietberg en Clara Christina Theodora Dulfer. Ze was het vijfde kind in een gereformeerd gezin met acht kinderen. Na de lagere school volgde ze de driejarige HBS waar zij haar toekomstige echtgenoot, Piet Kuipers (Pieter Heijo Kuipers (1892-1978), graanhandelaar) leerde kennen. Kuipers werkte na de HBS op kantoor bij haar vader en haar man kocht zich bij dat bedrijf in. Samen kregen zij na het huwelijk op 21 april 1921 twee zoons en drie dochters tussen 1922 en 1933. Kuipers was hoofdverantwoordelijke voor huishouding en opvoeding en daarnaast actief in vele organisaties op maatschappelijk gebied. In 1932 was ze medeoprichter van de Gereformeerde Vrouwenvereeniging in Nederland en vanaf de oprichting in 1937 hoofdbestuurslid van de Bond van Gereformeerde Vrouwenvereenigingen in Nederland. Hierdoor beschikte zij in het hele land over veel contacten die later in bezettingstijd van groot nut zouden zijn.

    Verzetswerk

    Kuipers, die tegen de grens met Duitsland woonde, had in de jaren dertig al spoedig door welke kant het op zou gaan met de Duitse nationaalsocialisten en hun aanvoerder Hitler, die in 1933 als regeringsleider zoveel bevoegdheden kreeg, dat hij de facto dictator werd. Al snel na de bezettingvan Nederland door Nazi-Duitsland ging haar gezin dan ook het verzet in.

    Zoals bij velen, begon het verzetswerk op kleine schaal, Kuipers nam twee mensen met het Joodsegeloof in huis en ging toen andere Joodse onderduikers onderbrengen. Steun kreeg zij van haar echtgenoot Pieter Heijo Kuipers, die ook zelf de Achterhoek introk om onderduikers onder te brengen en gevluchte ;krijgsgevangenen verder te helpen. Nadat de geallieerden in maart 1943waren begonnen met een groot luchtoffensief tegen Duitsland kwamen hier ook nog de bemanningsleden van de boven de Achterhoek neergeschoten vliegtuigen bij, die eveneens aan onderduikadressen moesten worden geholpen. Geld voor hun onderhoud kreeg Kuipers uit een van de illegale noodfondsen, later het Nationaal Steun Fonds, waarvoor ze uitbetaalster voor de Achterhoek was.[2] Valse papieren en voedselbonnen werden door anderen geleverd.

    In november 1942 kwam Kuipers in contact met de gereformeerde predikant Frits Slomp uit Heemseen zette met zijn hulp een nationaal netwerk van plaatselijke commissies op. Hieruit ontstond een verzetsorganisatie verspreid over heel Nederland: de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO) en de daaraan sinds augustus 1943 verbonden Landelijke Knokploegen (LKP).

    Op 24 mei 1944 waarschuwde een politieagent de man van Kuipers voor een ophanden zijnde arrestatie. Ze brachten hun kinderen begin juli gedeeltelijk elders onder en wisten nog net op tijd te ontsnappen. Een poging van de Sicherheitsdienst hen door omroepberichten op treinstations tussen Winterswijk, Arnhem en Zutphen op te sporen mislukte. Hierin werd hen gevraagd zich in verband met een dodelijk ongeval van een van hun kinderen bij het loket te melden. Het echtpaar hield zich aanvankelijk schuil bij een sigarenfabrikant te Bennekom. Maar de vrouw des huizes kon de spanning niet meer aan en Kuipers en haar man wilden weg. Op 17 augustus 1944 werd de koerier, die de daarvoor nodige nieuwe persoonsbewijzen kwam brengen, onderweg door verraad gearresteerd. Hierdoor kwamen de Duitsers het echtpaar op het spoor. Ze bleken verraden door Miep Oranje. Twee dagen later werden ze gearresteerd.

    Gevangenschap en overlijden

     
    De Bovenweg 37 in Bennekom waar Kuipers-Rietberg op 19 augustus 1944 werd aangehouden. Zij zat hier ondergedoken bij de sigarenfabrikant-Van Schuppen.

    In de koepelgevangenis van Arnhem nam Kuipers in onderling overleg (men zou een vrouw minder zwaar zaken aanrekenen) alle schuld op zich, en daardoor werd haar man vrijgelaten. Hij dook daarna meteen onder. Kuipers-Rietberg werd overgebracht naar het huis van bewaring in Arnhem, vanwaar zij op 25 augustus 1944 getransporteerd werd naar het strafkamp Vught. Door het oprukken van de geallieerden en de paniek van 'Dolle Dinsdag' die zich van de bezetter meester maakte, werd dit kamp begin september ontruimd. Met een van de laatste transporten werd Kuipers-Rietberg op 7 september 1944 naar het concentratiekamp Ravensbrück getransporteerd. Daar werd zij afgekeurd voor de Arbeitseinsatz en in het breicommando geplaatst. Later werd zij "Tischalteste". Doordat zij in die situatie zo het voedsel verdeelde onder de vrouwen die overdag voor de oorlogsindustrie in de Siemensfabriek moesten werken, kon zij veel voor hen gaan betekenen. Ook door haar opgewekte blijmoedigheid was Kuipers-Rietberg, onder de gruwelijke omstandigheden, haar medegevangenen tot steun en troost. Haar verzetsvriendin Minnie Jolink begeleidde zij in haar stervensuur en herdacht ze, evenals een tijd later ook Betsie ten Boom te midden van de medegevangenen. Eind oktober werd Kuipers-Rietberg zelf ziek. Zij overleed op 27 december 1944, mogelijk als gevolg van tyfus of een longinfectie.

    Nalatenschap

     
    Plaquette Tante Riek te Winterswijk.

    "Tante Riek" alias Helena Kuipers-Rietberg is een van de grote vrouwen uit de Nederlandse (verzets)geschiedenis. In haar woonplaats wordt ze op verscheidene manieren herdacht. Op 4 mei 1955 werd het standbeeld Monument voor 'Tante Riek', dat voor haar is opgericht naast het gemeentehuis van Winterswijk, door prinses Wilhelmina onthuld. Het beeld bestaat uit een jonge vrouw die een jong hert beschermt. Het hert staat hier symbool voor de vervolgden in de oorlogsjaren. Ook is er een gedicht te lezen:

    't Geloof heeft haar gedragen,
    De liefde gaf haar kracht,
    De hoop deed niet versagen,
    Tot redding was gebracht.

    In 1946 werd aan haar postuum het Verzetskruis toegekend.

    Het plein rond het gemeentehuis draagt tegenwoordig haar naam en bij haar oude woonhuis in de Willinkstraat is een plaquette aangebracht.

    LINT-treinstel 41 van het vervoerdersbedrijf Syntus is naar haar vernoemd.

    In 2017 stond Kuipers-Rietberg centraal in een aflevering van de tv-serie Het was oorlog van Omroep Max[3].

  • She died on December 27, 1944 in Ravensbrück, Brandenburg, Duitsland, she was 51 years old.Sources 4, 5, 6
    Concentratiekamp Ravensbrück

    Helena Theodora Kuipers-Rietberg was een Nederlands verzetsstrijder die een voorname rol heeft gespeeld in de Tweede Wereldoorlog. Zij was de grote en stille kracht achter de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers. In het verzet werd zij Tante Riek genoemd.

  • A child of Hendrik Rietberg and Clara Christiana Theodora Dulfer

Household of Helena Theodora Rietberg

She is married to Pieter Heijo Kuipers.

They got married on April 21, 1921 at Winterswijk, Gelderland, Nederland, she was 27 years old.Source 7


Child(ren):

  1. (Not public)
  2. (Not public)
  3. Pieter Heijo Kuipers  1926-2015 
  4. (Not public)
  5. (Not public)


Second World War victim


Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Helena Theodora Rietberg?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Helena Theodora Rietberg

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Image(s) Helena Theodora Rietberg

Ancestors (and descendant) of Helena Theodora Rietberg


    Show complete ancestor table

    With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

    • You can enter text in lowercase or uppercase.
    • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
    • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



    Visualize another relationship

    Sources

    1. Gelders Archief - Geboorte- en Doopregister, via https://permalink.geldersarchief.nl/0530...

      Akte 143

      https://www.geldersarchief.nl/bronnen/archieven?mizig=236&miadt=37&miaet=18&micode=0176_986.1&minr=25448681&miview=ldt
    2. Wikipedia, Wiki, via https://nl.wikipedia.org/wiki/Helena_Kui..., 1944
    3. Arolsen Archives, via https://collections.arolsen-archives.org...
    4. Gelders Archief - Overlijdensregister, via https://permalink.geldersarchief.nl/B6B5...

      Akte 12

      Bestandnaam:
       
      NL-AhGldA_0207A_33272-0010.jpg
      Volgnummer:
       
      10 van 130

       

      https://www.geldersarchief.nl/bronnen/archieven?mizig=236&miadt=37&miaet=54&micode=0207_2934&minr=2509481&miview=ldt
    5. Online Begraafplaatsen - Nederlandse Begraafplaatsen, via https://www.online-begraafplaatsen.nl/gr...
      Graf id-nummer:
      930959
      Begraafplaatsnr.:
      2343
      (Plaats)aanduiding:
      Winterswijk 1380
      Coördinaten:
      51,972379; 6,717906
       
       
      Omschrijving:
      WINTERSWIJK, MONUMENT VOOR 'TANTE RIEK'
      Mevrouw Kuipers-Rietbergplein 1, 7100AC, Winterswijk

      Het monument voor 'Tante Riek' in Winterswijk is opgericht ter nagedachtenis aan verzetsstrijdster Helena Theodora Kuipers-Rietberg en alle andere vrouwen die gedurende de Tweede Wereldoorlog in het verzet actief waren

      http://www.4en5mei.nl/herinneren/oorlogsmonumenten/monumenten_zoeken/oorlogsmonument/1380
    6. CBG - WWII, via https://www.wiewaswie.nl/nl/detail/10189...
    7. Gelders Archief - Huwelijksregister, via https://permalink.geldersarchief.nl/0A83...

      Akte 38

    Matches in other publications

    This person also appears in the publication:

    Historical events

    • The temperature on May 26, 1893 was about 14.5 °C. The airpressure was 76 cm mercury. The atmospheric humidity was 74%. Source: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1948 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
    • Regentes Emma (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1898 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
    • In The Netherlands , there was from August 21, 1891 to May 9, 1894 the cabinet Van Tienhoven, with Mr. G. van Tienhoven (unie-liberaal) as prime minister.
    • In the year 1893: Source: Wikipedia
      • The Netherlands had about 5.1 million citizens.
      • January 21 » The Tati Concessions Land, formerly part of Matabeleland, is formally annexed to the Bechuanaland Protectorate, now Botswana.
      • February 28 » The USSIndiana, the lead ship of her class and the first battleship in the United States Navy comparable to foreign battleships of the time, is launched.
      • June 20 » Lizzie Borden is acquitted of the murders of her father and stepmother.
      • June 22 » The Royal Navy battleship HMSCamperdown accidentally rams the British Mediterranean Fleet flagship HMSVictoria which sinks taking 358 crew with her, including the fleet's commander, Vice-Admiral Sir George Tryon.
      • September 16 » Settlers make a land run for prime land in the Cherokee Strip in Oklahoma.
      • September 19 » In New Zealand, the Electoral Act of 1893 is consented to by the governor, giving all women in New Zealand the right to vote.
    • The temperature on April 21, 1921 was between 2.5 °C and 11.2 °C and averaged 6.7 °C. There was 0.6 mm of rain. There was 2.5 hours of sunshine (18%). The average windspeed was 2 Bft (weak wind) and was prevailing from the northwest. Source: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1948 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
    • In The Netherlands , there was from September 9, 1918 to September 18, 1922 the cabinet Ruys de Beerenbrouck I, with Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP) as prime minister.
    • In the year 1921: Source: Wikipedia
      • The Netherlands had about 6.9 million citizens.
      • January 12 » Acting to restore confidence in baseball after the Black Sox Scandal, Judge Kenesaw Mountain Landis is elected as Major League Baseball's first commissioner.
      • February 21 » Constituent Assembly of the Democratic Republic of Georgia adopts the country's first constitution.
      • March 21 » The New Economic Policy is implemented by the Bolshevik Party in response to the economic failure as a result of war communism.
      • June 15 » Bessie Coleman earns her pilot's license, becoming the first female pilot of African-American descent.
      • October 29 » The Link River Dam, a part of the Klamath Reclamation Project, is completed.
      • November 11 » The Tomb of the Unknowns is dedicated by US President Warren G. Harding at Arlington National Cemetery.
    • The temperature on December 27, 1944 was between -9.9 °C and 1.2 °C and averaged -4.3 °C. There was 5.4 hours of sunshine (70%). The average windspeed was 2 Bft (weak wind) and was prevailing from the west-southwest. Source: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1948 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
    • In The Netherlands , there was from July 27, 1941 to February 23, 1945 the cabinet Gerbrandy II, with Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP) as prime minister.
    • In the year 1944: Source: Wikipedia
      • The Netherlands had about 9.1 million citizens.
      • June 13 » World War II: Germany launches the first V1 Flying Bomb attack on England. Only four of the eleven bombs strike their targets.
      • July 7 » World War II: Largest Banzai charge of the Pacific War at the Battle of Saipan.
      • August 12 » Waffen-SS troops massacre 560 people in Sant'Anna di Stazzema.
      • September 4 » World War II: Finland exits from the war with Soviet Union.
      • November 7 » Soviet spy Richard Sorge, a half-Russian, half-German World War I veteran, is hanged by his Japanese captors along with 34 of his ring.
      • December 22 » World War II: The Vietnam People's Army is formed to resist Japanese occupation of Indochina, now Vietnam.
    

    Same birth/death day

    Source: Wikipedia

    Source: Wikipedia


    About the surname Rietberg

    • View the information that Genealogie Online has about the surname Rietberg.
    • Check the information Open Archives has about Rietberg.
    • Check the Wie (onder)zoekt wie? register to see who is (re)searching Rietberg.

    When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
    Anne-Marie Bokslag, "Family tree Bokslag", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-bokslag/I510674.php : accessed June 12, 2024), "Helena Theodora Rietberg (1893-1944)".