Family tree Alberts » Albert/Jannes Jans(z) alias Mepjans (1756-1827)

Personal data Albert/Jannes Jans(z) alias Mepjans 


Household of Albert/Jannes Jans(z) alias Mepjans

He is married to Grietje Jans van der Horst.

They got married on April 25, 1784 at Landsmeer.Source 2


Child(ren):

  1. Johanna Alberts  1785-????
  2. Jan Alberts  1786-1789
  3. Jans Alberts  1789-1873 
  4. Grietje Alberts  1791-1822 
  5. Rinsje Alberts  1793-????
  6. Geertje Alberts  1796-????


Notes about Albert/Jannes Jans(z) alias Mepjans

Meester timmerman (aannemer)

De Geschiedenis van Dalen

Dalen was tot voor kort (1998) een zelfstandige gemeente. De toenmalige gemeente Dalen was ca. 6.800 ha. groot en omvatte de dorpen Dalen, Dalerpeel, Dalerveen, Nieuwlande, Stieltjeskanaal en Wachtum. Het aantal inwoners bedroeg toen ongeveer 5.500 zielen.
De naam Dalen komst voor het eerst voor in een lijst van opbrengsten aan het kapitel van de Dom in Utrecht. We schrijven dan het jaar 1225.

De oudste officiële perkamenten, waarin de naam Dalen werd vermeld, dateren uit 1276. Het opdiepen van deze oude perkamenten heeft er toe geleid dat Dalen in het jaar 1976 op grootse wijze haar 700 jarig bestaan vierde onder aanvoering van de toenmalige en jongste burgemeester van Nederland, 28 jaar, dhr.I.V.O. Opstelten, thans (2002) burgemeester van Rotterdam. Ook werd naar aanleiding van dit festijn een boekwerk uitgebracht onder de titel '700 jaar Dalen' door historicus H.D. Minderhoud. Uit dit boekwerk worden de volgende gegevens ontleend.
De oude perkamenten vermelden datin dat jaar 1276 Hindricus van Borculo, burggraaf van Coevorden, uitspraak moest doen in een geschil tussen het klooster van Assen en de ingezetenen van Dalen. Vele eeuwen heerste er echter rust in Dalen. Zo nu en dan werd de rust verstoord, wanneer soldaten het dorp naderden, zoals in de Spaanse oorlog en tijdens de inval van de Munsterse troepen.
Met namen in het begin van de 19e eeuw veranderde dit rustige beeld. Het feit dat de vesting Coevorden nabij Dalen lag, was er de oorzaak van, dat de Dalenaren nogal eens bij de strijd werden betrokken. De vesting Coevorden was zelf een van de laatste bolwerken, die op de Fransen werden heroverd en dat hebben de inwoners van Dalen geweten.

Omdat alle toevoer naar Coevorden was afgesloten, bleef de Fransen niets anders over dan uitvallen te doen, te stropen en te plunderen. Dalen is van deze stroop- en plundertochten meerder malen het slachtoffer geweest en heeft veel geleden van het oorlogsgeweld in die tijd. In 1816 dreigde het vuur Dalen met de grond gelijk te maken. Een zware brand verwoeste 7 woonhuizen en 12 schuren. Uit deze tijd 1824 stamt ook de kerk, waar nog altijd het uit 1850 stammende kerkorgel valt te bewonderen. De toren van de kerk is opgetrokken uit grote baksteen en dateert uit de 15e eeuw. De torenklok die in 1639 werd gegoten, is tijdens de Tweede Wereldoorlog geroofd, maar hangt nadien weer op de oude plaats.
In 1883/84 werd Schoonebeek, tot dan behorende tot de gemeente Dalen, een zelfstandige gemeente. Hoewel Dalen in het algemeen kan worden gerangschikt tot de categorie agrarische gemeenten, begint ook hier het traditionele agrarische beeld langzaam maar zeker te verdwijnen. Het feit dat vooral Coevorden en Emmen zijn uitgegroeid tot industriekernen maakt dat Dalen vanwege zijn rustieke karakter als forensengemeente erg in trek is. Ook toeristisch en recreatief opzicht komt Dalen steeds meer in de belangstelling te staan.

Toch is en blijft het visitekaartje van Dalen naast de N.H. Kerk de prachtige gerestaureerde molens. Zoals in het Daler volkslied wordt verwoord ziet men deze monumentale panden al van verre staan en bepalen zij de skyline van Dalen.
Dit zijn molen 'De Bente'(1814), Museummolen Jan Pol (1820), en op enige afstand molen 'De Hoop' in Wachtum (1894).

Het gemeentewapen
Bij koninklijk besluit van 1932 werd aan Dalen het wapen verleend, waarvan de beschrijving luidt:
1. in goud een adelaar van keel
2. in sabel een schoorsteenhaal van goud.
Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren twee paarlen. Het motief voor de lilnks in het gedeeld schild voorkomende adelaar (in rood) is, dat het grondgebied van de gemeente Dalen (met dat van Schoonebeek) in vroegere dagen deel heeft uitgemaakt van het schoutambacht Coevorden. Met het opnemen van de rode adelaar is tevens zeer gelukkig in beeld gebracht, dat de gemeenten Schoonebeek en Dalen één gemeente hebben gevormd. Het wapen van Schoonebeek vertoond in zijn gedeeld schild rechts dezelfde adelaar.
De vuurhaal of schoorsteenhaal rechts in het gedeeld schild is afkomstig uit het wapen van de familie Ten Holte, waarvan verschillende leden tot burgemeestersambt hebben vervuld. De vuurhaal, die in vroegere jaren in vele Drentse boerderijen in gebruik was, is bedoeld als herinnering aan de Saksische invloeden op het karakter van de dorpen op het Drentse platteland.

Landsmeer of Lantsmeer ook Landsmoer genaamd, (?).Het is het grootste binnenwaarts gelegen dorp van Waterland; ligt in de lengte, langs eene vaart, en strekt zich langs den Waterlandsche-dijk, en wel van het geh. Cadoelen, tot aan de heerl. van Purmerland en Ilpenland, uit. De meeste huizen staan aan de westzijde van de buurt, alwaar ook het gedeeltelijk met steenen gedeeltelijk met planken belegde voetpad ligt, dat met eene groote menigte van dwarssloten doorsneden is, over welke bruggetjes liggen, hier zijltjes genaamd, zoodanig dat van de kerk van Purmerland af, dat met eene zelfde streek met het dorp van Landsmeer voortgaat, tot nabij Cadoelen, een getal van bijna honderd bruggetjes geteld worden. De weg is hier zeer smal, zoo dat er nauwelijks drie personen naast elkander kunnen gaan. Aan de oostzijde der vaart vindt men ook eenige huizen.Men telt er, met het daartoe behoorende geh., Cadoelen en een gedeelte der h. aan den Oostzaander Overtoom, 105 h. en 630 inw.Bron: Aardrijkskundig Woordenboek der Nederlanden / Van der Aa, deel 7, pag. 36

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Albert/Jannes Jans(z) alias Mepjans?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Albert/Jannes Jans(z) alias Mepjans

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Ancestors (and descendant) of Albert/Jannes Jans(z) alias Mepjans


    Show complete ancestor table

    With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

    • You can enter text in lowercase or uppercase.
    • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
    • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



    Visualize another relationship

    Sources

    1. Register van overlijden folio lvs nummer 2. van het jaat 1827, Landsmeer
    2. Register van de impost op het trouwen te Landsmeer, van 1763-1811 no. 361.

    Historical events

    • The temperature on August 29, 1756 was about 22.0 °C. Wind direction mainly south by west. Weather type: omtrent helder. Source: KNMI
    • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was from 1751 till 1795 sovereign of the Netherlands (also known as Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden)
    • Regentes Anna (Huis van Oranje-Nassau) was from 1751 till 1759 sovereign of the Netherlands (also known as Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden)
    • In the year 1756: Source: Wikipedia
      • May 18 » The Seven Years' War begins when Great Britain declares war on France.
      • June 20 » A British garrison is imprisoned in the Black Hole of Calcutta.
      • July 30 » In Saint Petersburg, Bartolomeo Rastrelli presents the newly built Catherine Palace to Empress Elizabeth and her courtiers.
      • August 29 » Frederick the Great attacks Saxony, beginning the Seven Years' War in Europe.
      • September 8 » French and Indian War: Kittanning Expedition.
    • The temperature on April 25, 1784 was about 6.0 °C. Wind direction mainly west. Weather type: zeer betrokken. Source: KNMI
    • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was from 1751 till 1795 sovereign of the Netherlands (also known as Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden)
    • In the year 1784: Source: Wikipedia
      • March 11 » The signing of the Treaty of Mangalore brings the Second Anglo-Mysore War to an end.
      • March 22 » The Emerald Buddha is moved with great ceremony to its current location in Wat Phra Kaew, Thailand.
      • April 9 » The Treaty of Paris, ratified by the United States Congress on January 14, 1784, is ratified by King George III of the Kingdom of Great Britain, ending the American Revolutionary War. Copies of the ratified documents are exchanged on May 12, 1784.
      • August 17 » Classical composer Luigi Boccherini receives a pay rise of 12000 reals from his employer, the Infante Luis, Count of Chinchón.
      • August 23 » Western North Carolina (now eastern Tennessee) declares itself an independent state under the name of Franklin; it is not accepted into the United States, and only lasts for four years.
      • October 22 » Russia founds a colony on Kodiak Island, Alaska.
    • The temperature on January 22, 1827 was about -8 °C. Wind direction mainly east-northeast. Weather type: half bewolkt winderig. Source: KNMI
    •  This page is only available in Dutch.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In the year 1827: Source: Wikipedia
      • March 15 » University of Toronto is founded.
      • April 7 » John Walker, an English chemist, sells the first friction match that he had invented the previous year.
      • July 4 » Slavery is abolished in the State of New York.
      • August 17 » Dutch King William I and Pope Leo XII sign concord
      • October 1 » Russo-Persian War: The Russian army under Ivan Paskevich storms Yerevan, ending a millennium of Muslim domination of Armenia.
      • October 17 » Bellini's third opera, Il pirata, is premiered at Milan.
    

    Same birth/death day

    Source: Wikipedia


    About the surname Jans(z) alias Mepjans


    The Family tree Alberts publication was prepared by .contact the author
    When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
    H.R. Alberts, "Family tree Alberts", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-alberts/I1071144321.php : accessed September 23, 2024), "Albert/Jannes Jans(z) alias Mepjans (1756-1827)".