Family tree Schuilenburg-Plender-van der Mei-Lampe » Aert Woutersz van Schuylenburch (1485-1529)

Personal data Aert Woutersz van Schuylenburch 


Household of Aert Woutersz van Schuylenburch

He had a relationship with Judith Hermens van Byler.

The relationship startedSource 1


Child(ren):



Notes about Aert Woutersz van Schuylenburch

- bron de Nederlandsche Leeuw 2004 (blz. 137-176) Het Wijkse geslacht Smeets-van Coddenoerde-Van Schuylenburch (auteurs C.A. van Burik en Dr. M.S.F. Kemp)

Aert Woutersz (van Schuylenburch), timmermeester Wijk bij Duurstede 1502, ’06, kameraar 1502, schepen 1510-29, burgemeester 1513-1524, kerkmeester 1519, overleden in 1529, in 1515 beleend met het goed 'ten Velde' in het buurtschap Achterberg onder Rhenen en gehuwd met
Judith Hermens (van Byler), begraven 23 december 1530.

Ten Velde was in de middeleeuwen een bisschoppelijk leen met een eigen tijns-gerecht waaronder Laerrebroec viel. Herman die Vogelaer ontving het 9 februari 1394 in leen van bisschop Johan van Diest. Later werd het onder andere bewoond door zijn kleindochter Margriet Johansdr. Vogeler den Ruhorsttyns onder Lyenden, gehuwd met Rutger van Schulenborch, die het na dode van haar vader Johan 13 december 1452 in leen tot 1470 ontving. Hierna krijgt Lodewijk van Leefdael het goed in leen.

"Johan van Leefdael; krijgt bij huwelijkscontract van zijn vader een erfenis toegezegd van 300 Rijnse guldens per jaar op de stad Antwerpen; na de dood van zijn vader beleend met 29 morgen land in de Mars bij Rhenen, geheten de Tollenberch 1.1.1507, alsmede met het goed ten Velde binnen de kerspel van Rhene (dat hij 10.4.1507 overdraagt aa zijn broer Dionijs, doch na diens dood bij nieuwe belening terugontvangt 30.5.1515)."

Aert Woutersz werd in 1515 beleend na opdracht van heer Johan van Leefddael.
Het geslacht Van Schuylenburch nam een voorname plaats in in het voormalig bisschopsstadje Wijk en ontleende zijn naam aan het onder Rhenen gelegen goed 'Ten Velde' ook wel "Schuelenborch"geheten, waarmee de stamvader Aert Woutersz. in 1515 door de bisschop werd beleend. De naam 'Schuelenborch' zal het goed (en daarmee de onderhavige familie) te danken hebben aan Rutger van Sculenborg, in 1466 schepen te Rhenen. Hij was ook broeder van de Sunte Kuneren Broederschap.Zie * en http://www.cuneralegende.nl

Foto 1: Kenmerken van het familiewapen

Wapen: in goud drie zwarte weerhaken.
Helm: aanziend.
Kroon: van drie bladeren en twee parels.
Helmteken: een weerhaak van het schild tussen een gouden vlucht.
Dekkleden: zwart en goud.
Het geheel is geplaatst op een bruin voetstuk.

Foto 2: Aert Woutersz. van Schuylenburg en Judith hermens van Byler zijn begraven in de Grote Kerk te Wijk bij Duurstede.
Aangezien de kerk voor de Beeldenstorm in 1566 gewijd was aan Johannes de Doper, wordt hij in de literatuur ook St. Janskerk of St. Jan Baptist Kerk genoemd.
Na de Beeldenstorm werd de RK-kerk omgezet in een Protestante Kerk, de vloersteen van Schuylenburch en Van Byler is ongeschonden gebleven.
De Grote of Johannes de Doperkerk is een gotische pseudobasiliek met onvoltooide toren in het Utrechtse stadje Wijk bij Duurstede. Vroeger was hij gewijd aan Johannes de Doper. Om die reden wordt hij in de literatuur ook St. Jan Baptist Kerk, St. Janskerk of Sint-Janskerk genoemd. De kerk is een rijksmonument.

Foto 3: De bouw van de voorloper van de huidige kerk begon in de 14de eeuw. In 1366 verbond Gijsbert van Abcoude aan de aan Johannes de Doper gewijde kerk een kapittel van tien kanunniken en kreeg de kerk dus de status van kapittelkerk. De uitgebreide bezittingen van het kapittel leidden tot aanzienlijke inkomsten, en daardoor ook tot invloed van het kapittel. Onder bisschop David van Bourgondië werd de kerk vanaf 1486 aanzienlijk uitgebreid en werd begonnen met de bouw van de toren, naar voorbeeld van de Utrechtse Domtoren. Het middenschip van de hallenkerk werd verhoogd en de zijbeuken kregen lessenaarsdaken, zodat er een pseudobasiliek ontstond. Van de toren werd slechts één geleding voltooid. Het nieuwe koor brandde in 1579 af en werd niet meer herbouwd: de kerk heeft sindsdien een rechte oostwand.
Sinds 1580 is de kerk in protestantse handen. De kerk wordt gebruikt door de Hervormde Gemeente Wijk bij Duurstede en de Protestantse Gemeente Wijk bij Duurstede. De kerk heeft een bakstenen toren, die rijk is voorzien van natuurstenen elementen. De toren behoort tot de belangrijkste laat-gotische torens in ons land en is zoals de meeste oude torens eigendom van de burgerlijke gemeente.

Foto 4: Op basis van het zegel dat Aert Woutersz van Schuylenburch en een aantal nakomelingen voerden en op basis van zijn patroniem, aan te sluiten op het geslacht Smeets- van Coddenoerde, blijkt zij dat in de 15-de eeuw eveneens een grote rol speelden in Wijk bij Duurstede.
Aert Woutersz van Schuylenburch zegelde met drie niet ongewende weerhaken en een knoestige boomstronk als schildhouder. (1517)

Foto 5: epitaaf van de grafsteen van Aert Woutersz en Jut Aert Wouterswiff

Foto 6,7 en 8: Magescheid Aert Wautersz en Judt van Byler 1693 (bron: nationaal archief Den Haag, toegangsnummer 3.22.01.01, inventarisnummer 247.40)

* Op 13 januari in het jaar 1392 komen er in het huis van Dirc van den Rijn, de commandeur van Rhenen (hij is de leidinggevende in de Commanderij van de Duitse Orde), een aantal burgers van de stad Rhenen bijeen om het Cuneragilde op te richten. De stichtingsakte is aan de grote stadsbrand van 1400 ontsnapt en wordt bewaard in Gemeentemuseum het Rondeel.
Het gilde uit 1392 bestond uit 32 broeders en 16 'susteren', waaronder Dirc en Aleyt van Sculenborch.
Men kwam overeen om gezamenlijk op dinsdag de vesper te zingen en op elke woensdagochtend een misse van 'Sunte Kuneren'.
Men mocht alleen verstek laten gaan als men buiten de stad verplichtingen had. Elk jaar kwam men op de kermisdag (12 juni) bijeen om zo nodig nieuwe gildemeesters te kiezen en ook met het doel om niet te 'ontbroederen'. We mogen dit gilde dus ook wel een broederschap noemen.
Nieuwe leden konden zich aansluiten door 2 pond was (om kaarsen van te maken) aan het gilde te schenken en door iedere gildemeester een paar 'hanschen' (handschoenen) te geven. Maar niet aan de priesters, de schoolmeester en de koster. De schoolmeester maakte dus ook deel uit van het gilde.
Ieder kon niet zomaar lid worden: de gildemeesters voerden een screening uit: overspelige types bijv. kwamen er niet in. Er werd ook op gelet 'wat voor neringhe hi doet', dus waar men de kost mee verdiende.

Die twee pond was werd gebruikt om kaarsen van te maken en deze te branden tijdens de vespers en de missen. Maar het gilde had ook een sociale functie: als er een arm mens stierf, in het gasthuis of elders, en als die zo arm was dat men geen kaarsen voor bij de dodenwake kon bekostigen, dan verstrekte het Cuneragilde de kaarsen 'om Gods wil én om Sinte Kuneren wil'. Men bleef levenslang lid, maar als je uit het gilde wilde, dan kon men de aangegane verplichting weer met 2 pond was afkopen.
Leverde het ook nog wat op voor de deelnemers aan de vespers en missen?
Welnu, ieder die deze bijeenkomsten bijwoonde en mede in stand hield, in woorden of in daden, die verkreeg een aflaat van 40 dagen. Deze aflaten waren ingesteld door de bisschop van Utrecht: Floris van Wevelichoven en er worden in de akte ook nog andere bisschoppen genoemd.

En dan nog de compensatie voor de klokmeester, dus de luider van de klokken, een functie die tegenwoordig door de koster wordt uitgeoefend. Voor zijn aanwezigheid en aandeel in de diensten ontving hij twee 'wit', maar dan moest hij wel 3 assistenten meebrengen en in zijn 'koorkleed' - zeg maar in zijn goeie goed - verschijnen.
Twee wit. Daarbij denk je in eerste instantie aan je bestelling bij de bakker. Maar hier wordt waarschijnlijk een witpenning bedoeld, dat is een zilveren muntje ter waarde van een halve stuiver. Dus twee wit is een stuiver.
In tegenstelling tot heden was dat toen een redelijk bedrag.

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Aert Woutersz van Schuylenburch?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Aert Woutersz van Schuylenburch

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Image(s) Aert Woutersz van Schuylenburch


With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).

Relationship Aert Woutersz van Schuylenburch



Visualize another relationship

Sources

  1. Nederlandsche Leeuw 2004

Matches in other publications

This person also appears in the publication:

Historical events

  • Graaf Karel II (Oostenrijks Huis) was from 1515 till 1555 sovereign of the Netherlands (also known as Graafschap Holland)
  • In the year 1529: Source: Wikipedia
    • April 19 » Beginning of the Protestant Reformation: After the Second Diet of Speyer bans Lutheranism, a group of rulers (German: Fürst) and independent cities protests the reinstatement of the Edict of Worms.
    • April 22 » Treaty of Zaragoza divides the eastern hemisphere between Spain and Portugal along a line 297.5 leagues (1,250 kilometres (780mi)) east of the Moluccas.
    • June 21 » French forces are driven out of northern Italy by Spain at the Battle of Landriano during the War of the League of Cognac.
    • September 1 » The Spanish fort of Sancti Spiritu, the first one built in modern Argentina, is destroyed by natives.
    • September 27 » The Siege of Vienna begins when Suleiman I attacks the city.
    • October 15 » The Siege of Vienna ends when Austria routs the invading Ottoman forces, ending its European expansion.


Same birth/death day

Source: Wikipedia


About the surname Van Schuylenburch


When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Rob Schuilenburg, "Family tree Schuilenburg-Plender-van der Mei-Lampe", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/schuilenburg-stamboom/I47.php : accessed May 29, 2024), "Aert Woutersz van Schuylenburch (1485-1529)".