Schoolmeesters in de Meierij van 's-Hertogenbosch 1648-1795 » Mr Embrecht van Laarschot (????-> 1681)

Personal data Mr Embrecht van Laarschot 

  • Profession: between 1676 and 1681 schoolmeester Enschot 1 in Enschot, Noord-Brabant, Nederland.Source 1
    73 Rekest van Embrecht van de Laerschot te Oirschot op en jegens de regenten aldaar. Na deliberatie is besloten de kwartierschout van het kwartier Oisterwijk te ordonneren de suppliant als schoolmeester-koster in Enschot te installeren en hem daarin te handhaven.
    Datering:
    vrijdag 9 april 1677
    Pagina:
    136v
    Plaats:
    Enschot
    Toegangsnummer:
    178
    Inventarisnummer:
    221
    Bron:
    Raad van State

    https://helletocht.wordpress.com/2015/09/07/de-schoolmeester-in-de-17e-eeuw/
    Jo Vromen 'De schoolmeester in Brabant in de 17e eeuw'
    "Een katholieke meester die overliep naar de protestanten kreeg het echter heel zwaar voor de kiezen. Dat overkwam Embrecht van Laarschot uit Enschot, die dan ook bedreigd en bijna het dorp uit gebonjourd werd. "

    'De schoolmeester in Brabant in de 17e eeuw'
    Geplaatst op 09/07/2015 door helletocht (alias J.Visser,pseud. van Jo Vromen)
    "Geloven we de vele klachten uit die tijd, dan dienden de protestantse schoolmeesters vaak als Kop van Jut voor de er wonende roomse populatie. Het gebeurde dat de predikanten klaagden, maar vaak gebeurde dit ook door de onderwijzers zelf. Zo wilde Claas Casius persé Eersel verlaten omdat hij er “kwaad bejegend” werd. Hetzelfde gold voor Jan Stoffels uit Deurne die door handtastelijke dorpsbewoners werd lastig gevallen. Jan Willems uit Uden moest zich heel wat spotterijen en beledigende taal laten welgevallen, terwijl bij meester Wessel van Munster uit Someren bezittingen werden ontvreemd en brand werd gesticht. Soms werden in de nacht zelfs woningen van schoolmeesters vernield. Daar bleef het niet bij, want Bastiaan Deckers uit Liempde berichtte dat hij voortdurend werd dwarsgezeten omdat hij en zijn gezin de enige gereformeerden waren. De katholieke pastoor had hem zelfs gevraagd om roomse boeken in de klas te gebruiken, “wil gij dat sien door de vingeren?”. Een katholieke meester die overliep naar de protestanten kreeg het echter heel zwaar voor de kiezen. Dat overkwam Embrecht van Laarschot uit Enschot, die dan ook bedreigd en bijna het dorp uit gebonjourd werd. Het kon nog erger, want in 1681 staken enkele “papisten” de meester van Hunsel bijna dood toen hij na de kerkdienst terug naar zijn woning wandelde.

    Vijf jaar daarna werd het hoofd van Koenraad van Doornick, schoolmeester in Helvoirt, bijna tot appelmoes geslagen door paapse tegenstanders. In Maren mishandelde een roomse boswachter uit haat tegen de gereformeerden schoolmeester Eygenraam. Fataal liep deze haat af in 1709. Toen werd meester Gilenius uit Boxtel op straat aangevallen en dodelijk gewond door een steek in zijn hoofd. Pieter Franken trof het niet in het dorp Lierop, ten zuiden van Helmond. De van buiten het dorp komende gereformeerde meester ondervond veel tegenstand van de roomse meerderheid. Hij kon zelfs de kerk niet meer in als koster van de ware religie, omdat het dorpsbestuur een nieuw slot had aangebracht op de kerkdeur. De roomsen hadden ook de touwen van de klokken hoog opgeknoopt zodat hij de klokken niet meer kon luiden. Het dorpsbestuur zocht een excuus. Men gaf aan dat de roerige tijden hieraan debet waren. Als gevolg daarvan moesten de burgers hun bezittingen veilig in de kerk kunnen opslaan. Dat was de reden geweest voor het nieuwe slot! Men beschuldigde elkaar overigens van allerlei vunzigheden. Zo vertelden burgers dat kerkbezoekers in de kerk hun behoefte deden, maar dat ook de meester “in de kerk kackte”. Iemand had gezien dat meester Franken “zich in de kerk omdraaide, naar zijn broek tastte en zijn water in de kerk liet lopen”.

    Het was echter veel meer dan een simpele dorpsruzie. Het was al niet goed gegaan met de meester en de inwoners sinds zijn aanstelling in 1738. De schoolmeester had stelselmatig het “beesemgeld” vermeerderd voor de leerlingen en weigerde het kerkhof door de burgers als bleekplaats te laten gebruiken. De meester werd gewoon gezien als een lastig persoon die niet paste bij het dorp en de bewoners. Om hun afkeuring te tonen deden de bewoners hun behoefte in de kerk, een eeuwenoud signaal dat men schijt aan hem had. Deze lichaamstaal was overal in de Peel en de Kempen bekend. Het zat natuurlijk veel dieper. Men had gewoon een pesthekel aan de protestantse overheersing!!"
  • Resident: Enschot, Noord-Brabant, Nederland.
  • He died after 1681.
  • This information was last updated on February 17, 2020.

Household of Mr Embrecht van Laarschot

He is married to Maria Jan Huijbert Couwenberg.

They got married on November 9, 1670 at Tilburg, Noord-Brabant, NederlandTilburg, Noord-Brabant, Nederland.Source 2


Child(ren):


Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Mr Embrecht van Laarschot?
The author of this publication would love to hear from you!

Ancestors (and descendant) of Embrecht van Laarschot

Embrecht van Laarschot
????-> 1681

1670

With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



Visualize another relationship

Sources

  1. De schoolmeester in Brabant in de 17e eeuw, Vromen, Jo
  2. NG trouwboek 1649-1759, Tilburg, 136, 1670

About the surname Van Laarschot


When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Louk Box, "Schoolmeesters in de Meierij van 's-Hertogenbosch 1648-1795", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/schoolmeesters-in-de-meierij/I0312.php : accessed May 16, 2024), "Mr Embrecht van Laarschot (????-> 1681)".