Ancestors Vermaat - Van den Born - Winter - Schaap » Jan Jansz Baes (Hoimeijer) (1666-< 1731)

Personal data Jan Jansz Baes (Hoimeijer) 


Household of Jan Jansz Baes (Hoimeijer)

He is married to Lena Jacobs Romijn.

They were married in church on March 7, 1716 at Hendrik-Ido-Ambacht.Source 3

Bruidegom weduwnaar van Aaltje Theunis Celosse

"is niet getrouwt, wijl inspraak gedaan is, dog na verloop van enige jaren getrout omdat de predikant gene kindere van hen wilde dopen."

Child(ren):

  1. Jan Jansz Hooijmaijer  1705-< 1776 


Notes about Jan Jansz Baes (Hoimeijer)

Jan Jansz. Baes alias Hooijmaijer, geb. onder Hendrik-Ido-Ambacht, ged. aldaar 3-10-1666, overl. voor 16-4-1731 tr. Ie Hendrik-Ido-Ambacht 1-8-1694 Aeltje Teunisdr. Celosse, ged. Rijsoord 4-10-1671, overl. voor 20-2-1695, dochter van Teunis Andriesz. Celosse en Catharina van der Linde, tr. 2e (otr. Hendrik-Ido-Ambacht maart 1716) Lena Jacobsdr. Romijn.
Het schijnt dat zijn moeder Jan voor het koopmanschap heeft voorbestemd en daarvoor geen kosten heeft bespaard. Niesje Cornelisdr. blijkt op 18-5-1685 de heer Cornelis van Aelst uit Zwijndrecht 300 carolus gld. schuldig te zijn. Op 16-8-1688 leent ze opnieuw, nu bij de juffers Johanna en Marya van Wingerden, wonende te Dordrecht, een bedrag van 300 gld. 'die zij comparante bekende (schuldig te zijn) ten behoeven van den voorz. haren zoon Jan Jansz. Baes de Jonge, om bij hem in zijne coopmanschap aangelegt te werden...'.
Op 3-6-1689 verkoopt Niesje Cornelisdr. Schouten, volgens condities op 6-1-1689 gemaakt door Adriaen Besemer, notaris te Dordrecht, 'seeckere huysinge (...) staende in 't Volgerlant van onsen ambachte (...) voor de somme van 900 carolus gld. (...) ten behoeff van haren zoon om in zijne koopmanschappe aangelegt te werden'. Merkwaardigerwijs wordt in genoemde akte van 6-1-1689 Jan Jansz. Baes zelf als verkoper van dit huis vermeld, hier omschreven als staande onder Meerdervoort, aan de steenplaats, binnendijks, voor 900 gld.39 Mogelijk heeft moeder Niesje zich verzet tegen dit eigenmachtig optreden van haar nog minderjarige zoon en na een regeling, maar dan onder haar naam, in de verkoop toegestemd. Of de opleiding tot koopman veel resultaat heeft opgeleverd, blijft een open vraag.
In de volgende jaren treft men Jan Jansz. Baes regelmatig aan als verkoper van perceeltjes land of bij de veiling van goederen die hem klaarblijkelijk zelf toebehoorden! Op 20-2-1695 gaat een huisje aan de (Binnen) Waal, dat tot het bezit van zijn vrouw behoorde, volgens testament over op haar moeder Catharina van der Linde. In een akte van 29-11-1698 werd Jan door mij voor het eerst als Jan Jansz. Hooijmaeijer alias Baes aangetroffen. Dit alias bleef hij van die tijd afvoeren, soms ook omgekeerd. Lange tijd bleef het een raadsel waarom hij dit alias koos, nu blijkt het een terugkeer te zijn geweest naar de geslachtsnaam van de Gouderakse stam. Zeker aanvankelijk moet Jan Jansz. Baes alias Hooijmaeijer een geachte persoonlijkheid in de dorpsgemeenschap zijn geweest. Hij was dan ook de stiefzoon van Hendrick Jansz. van der Heul, schout van Hendrik-Ido-Ambacht! In de periode van 1696 tot 1710 heeft hij verscheidene malen een voogdij schap vervuld: over de kinderen van Dirck Joosten Stolliker, de kinderen van Maria van Linde en over de broers Leendert en Jacobus Soeteman.
Ruim twintig jaar na de dood van zijn eerste vrouw wordt zijn tweede huwelijk kerkelijk bevestigd. De toevoeging in het kerkelijk trouwboek is echter merkwaardig en veelzeggend:' 1716 - maart. Jan Jansz. Hoymaeyer, wed. van Aeltje Theunis Celosse, met Lena Jacobs Romijn, beide kerkelijk alhier. N.B. is niet getrouwt wijl inspraak gedaan is, dog na verloop van eenige jaren getrouwt omdat de predikant gene kinderen van hen wilde dopen'.
Men kan hier een klein familiedrama vermoeden: ooit wilden Jan Jansz. en Lena Jacobsdr. een huwelijk aangaan maar de voltrekking hiervan werd door de kerkenraad niet toegestaan 'wijl inspraak gedaan' was. Dit betekent dat enkele dorpsgenoten om bepaalde redenen tegen het huwelijk bezwaren hadden die door het kerkbestuur werden overgenomen. Desondanks bleven Jan en Lena bij elkaar, met het gevolg dat uit deze verhouding een of meer kinderen voortkwamen aan wie de predikant de doop moest weigeren. Zo ontstond een affaire die zich jarenlang voortsleepte. Het moet voor de 'onechtelieden' een ramp zijn geweest te leven in de ongetwijfeld zeer 'rechtzinnige' dorpsgemeenschap die Hendrik-Ido-Ambacht in die tijd geweest zal zijn.
Eén reactie is in ieder geval bewaard gebleven: op 12-5-1710 compareerde voor schout en schepenen van Hendrik-Ido-Ambacht Leendert Soeteman uit Sassum (Sassenheim), die speciaal naar zijn geboortedorp was gereisd om te verklaren dat Jan Jansz. Baes alias Hooijmaeijer, zijn vroegere voogd en nog voogd zijnde over zijn broer Jacob, 'niet in staat is 't voornoemt voogdij schap te exerceren en mitsdien zijn broer ontbloot is van een voogt'. Schout en schepenen denken er ook zo over en het voogdijschap wordt vervolgens aan Leendert Soeteman zelf opgedragen.
Van Jan Jansz. en zijn vrouw wordt na 1716 weinig vernomen. Bijna terloops wordt in een akte van 16-4-1731, betreffende de openbare verkoping van de goederen van Maeycke Kleme Besemer, bij het slot aangegeven: '...en nogh eenige goederen naergelaten bij Jan Jansz. Baes'. Voor genoemde datum was hij dus al overleden. De afkomst van Lena Jacobse Romijn blijft onduidelijk. Mogelijk is zij de dochter van een Jacob Romijn en diens vrouw Aegje. De gaarder van de Groote Lindt vermeldt op 22-2-1741: 'Arie Romijn heeft aangevinge gedaen van t lijck van zijn moeder Aegie, de weduwe van Jacob Romeyn, als gehoorende onder de classis van onvermogende.' Een broer van Lena kan Leendert Jacobs Romijn geweest zijn, die
getrouwd was met Sijgje Krijnen Soeteman.
[Hooijmaijer, Het voorgeslacht van Jan Jansz. Hooijmaijer alias Baes uit Hendrik Ido Ambacht door B. Prins Ons Voorgeslacht 1998: 73-84]

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Jan Jansz Baes (Hoimeijer)?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Jan Jansz Baes (Hoimeijer)

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Ancestors (and descendant) of Jan Jansz Baes (Hoimeijer)

Jan Jorisz Baes
1590-< 1651
Aechje Jansdr
????-> 1649
Jan Jansz Baes
1620-< 1680

Jan Jansz Baes (Hoimeijer)
1666-< 1731

1716

    Show complete ancestor table

    With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

    • You can enter text in lowercase or uppercase.
    • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
    • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).

    Relationship Jan Jansz Baes (Hoimeijer)



    Visualize another relationship

    Sources

    1. http://www.heathorn.com.au/Database/index.php?a=descendants/2/i_I16881/willemken-geerloffsdr
    2. http://homepages.cwi.nl/~faroos/geneaxml/roos.ged.xml#@I270@
    3. DTB Hendrik-Ido-Ambacht trouwen 1625-1719 [Nationaal Archief, p. 90/147]

    About the surname Baes (Hoimeijer)


    When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
    Peter J.R. Vermaat, "Ancestors Vermaat - Van den Born - Winter - Schaap", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/kwartierstaat-vermaat/I1198.php : accessed May 13, 2024), "Jan Jansz Baes (Hoimeijer) (1666-< 1731)".