Kwartierstaat Rene de Hek » Cornelis Wilhelmus van IJzendoorn (1805-1865)

Personal data Cornelis Wilhelmus van IJzendoorn 

  • He was christened on November 15, 1805 in Rotterdam.Source 1
    Doopgetuigen waren Cornelis van IJsendoorn en Wilhelmina van IJsendoorn.
  • Occupations:
    • broodslijter.
    • meester broodbakker.
    • in the year 1829 bakkersknecht.
    • in the year 1829 broodbakker.
  • He died on March 22, 1865 in Rotterdam.
    (Coolsingel 15) Aangevers overlijden waren Arend Bazuin Slegering, 40 jaar, bediende en Johannes Pietersen, 24 jaar, bediende.
    Tijdstip: 23:00
  • A child of (An)Theunis van IJzendoorn and Anna Maria Stoltenboer
  • This information was last updated on August 10, 2023.

Household of Cornelis Wilhelmus van IJzendoorn

(1) He is married to (Joh)anna Mechtildis Boll.

They got married on April 29, 1829 at Rotterdam.

Huwelijksgetuigen waren Jacob de Visser, 58 jaar, sergeant van burgemeester en wethouders, Willem van Aalst, 69 jaar, sergeant van burgemeester en wethouders en Pieter van den Hoeven Abrahamszoon, 35 jaar, kosterbewaarder. De vader van Cornelis was aanwezig in naam en zijn moeder in persoon.

Child(ren):



(2) He is married to Catharina Francisca Busch.

They got married on September 23, 1847 at IJsselmonde.

Huwelijksgetuigen waren Marinus Tazelaar, 52 jaar, zeilmaker, Martinus van Papenrecht, 49 jaar, veldwachter, Leendert van Winkelhof, 70 jaar, schoenmaker en Paulus van Capello, 30 jaar, barbier.

Child(ren):



Notes about Cornelis Wilhelmus van IJzendoorn

Het signaliment van Cornelis Wilhelmus van IJzendoorn luide in 1829; Lengte: El 6, palm 1, duim 1, Aangezicht: Rond, Voorhoofd: breed, Ogen: bruin, Neus en mond: ordinair, Kin: rond, Haar: rosachtig, Wenkbrouwen: bruin, Merkbaar teken: boven het rechter oog.

Rotterdam 29 oktober 1833; Compareerde de heer Cornelis van IJzendoorn, meester broodbakker en mejufrouw Johanna Boll echtelieden, wonende op Fijenoord in de gemeente IJsselmond. Zij bekennen schuldig te zijn aan Andries Jacob Homan de som van ƒ 1.200,= geleend geld. Zij betalen een intrest van 5% per jaar en jaarlijks een bedrag van ƒ 100,= af te zullen lossen. De eerste aflossing dient op 1 november 1834 te zijn voldaan. Als onderpand stellen zijn hun huis, bovenwoning en erve zijnde eene broodbakkerij staanden en gelegen aan de noordzijde van de Breedstraat op de hoek van de Lange Frankestraat te Rotterdam. Het pand behoord tot hun volledige eigendom. Ze zijn in gemeenschap van goederen getrouwd en hij bekleed geen post van voogd of curator.
[NNA Rotterdam inv.nr. 208, fol. 359.]

Rotterdam 30 oktober 1837; compareerde de heer Hohannes Maas, partikulier, wonende te Rotterdam, in de Goudsche Wagenstraat, wijk L nummer 366 ter ene en de heer Cornelis Wilhelmus van IJzendoorn, meester broodbakker, wonende te Feijenoord, gemeente IJsselmond in de woning gemerkt D nummer 11 ter andere zijde.
En verklaart de comparant ter eene te hebben verkocht aan de comparant ter andere zijde een huis en erve staande en gelegen binnen Rotterdam aan de Goudsche Singel, nabij de Goudsche poort geregistreerd op nummer 154 D.D. buiten in de wijkverdeling wijk O nummer 60. Op de kadastrale legger bekend sectie D nummer 870. In de grondbelasting over het lopende jaar aangeslagen tot eene somma van zestie gulden vijenveertig cent. De koop wordt gesloten voor ƒ 1.800,= waarbij door de koper al een bedrag wordt voldaan van ƒ 800,=.
[NNA Rotterdam inv.nr. 624, fol. 470.]

Rotterdam 12 juli 1838; verklaren Cornelis van IJzendoorn, meerster broodbakker en Johanna Boll, echtelieden, wonende op Feijenoord in de gemeente IJsselmond van de heer Petrus Spaapen, meester smid, een schuld te zijn aangegaan van ƒ 2.000,=. Zij zullen jaarlijks een bedrag van ƒ 200,= aflossen. Op 12 juli 1839 dient de eerste aflossing te zijn voldaan. Als onderpand stellen zij hun bovenwoning en erve, zijnde een broodbakkerij staande aan de noordzijde van de Breedstraat op de hoek van de Lange Frankestraat.
[NNA Rotterdam inv.nr. 96.]

Rotterdam 28 augustus 1839; Compareerde de heer Cornelis Wilhelmus van IJzendoorn, meester broodbakker, wonende te Fijenoord, gemeente IJsselmond, in de woning gemerkt D nummer 11 ter eener en mejuffrouw Adriana Groen, weduwe van Jan Kerkhoven, zonder beroep, wonende in het natemelden pand ter andere zijde.
En verklaarde de comparant ter eenen, te hebben verkocht aan de comparant ter andere zijde een huis en erve staande en gelegen binnen de gemeente Rotterdam aan de Goudschen singel nabij de Goudsche poort. De verkoper verklaart dat het pand in volle eigendom toebehoord blijkens de koopakte van 30 oktober 1837.
De koop wordt gesloten voor ƒ 1.600,=. De koopster moet alle bijkomende kosten voor haar rekening nemen.
[NNA Rotterdam inv.nr. 510, fol. 290.]

Rotterdam 14 juni 1841; Compareerde de heer Cornelis Willem van IJzendoorn, broodbakker en winkelier, wonende in natemelde verbonden onroerende goed en verklaard schuldig te zijn aan de weledele heer Mr. Johannes Bernardus van der Ven, practiserend advocaat de som van ƒ 2.000,= tegen 5% intrest en jaarlijks een termijn van ƒ 200,= af te zullen lossen. Hiervoor stelt hij als onderpand vijf woningen gelegen Feijenoord in de gemeente IJsselmond de nummers 447 tot en met 451.
[NNA Rotterdam inv.nr. 591, fol. 413.]

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Cornelis Wilhelmus van IJzendoorn?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Cornelis Wilhelmus van IJzendoorn

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



Visualize another relationship

Sources

  1. https://genver.nl/ - M99Q-KM4: Rotterdam, Dopen 1738-1811; Trouwen 1709-1739, afb. 634, Rooms Katholiek

Matches in other publications

This person also appears in the publication:

Historical events

  • The temperature on November 15, 1805 was about 3.0 °C. Wind direction mainly northwest. Weather type: zeer betrokken. Source: KNMI
  •  This page is only available in Dutch.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In the year 1805: Source: Wikipedia
    • April 26 » First Barbary War: United States Marines captured Derne under the command of First Lieutenant Presley O'Bannon.
    • May 26 » Napoléon Bonaparte assumes the title of King of Italy and is crowned with the Iron Crown of Lombardy in Milan Cathedral, the gothic cathedral in Milan.
    • October 14 » War of the Third Coalition: A French corps defeats an Austrian attempt to escape encirclement at Ulm.
    • October 16 » War of the Third Coalition: Napoleon surrounds the Austrian army at Ulm.
    • November 16 » Napoleonic Wars: Battle of Schöngrabern: Russian forces under Pyotr Bagration delay the pursuit by French troops under Joachim Murat.
    • December 26 » Austria and France sign the Treaty of Pressburg.
  • The temperature on September 23, 1847 was about 13.0 °C. Wind direction mainly southwest. Weather type: half bewolkt. Source: KNMI
  •  This page is only available in Dutch.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In the year 1847: Source: Wikipedia
    • The Netherlands had about 3.1 million citizens.
    • January 30 » Yerba Buena, California is renamed San Francisco, California.
    • February 22 » Mexican–American War: The Battle of Buena Vista: Five thousand American troops defeat 15,000 Mexican troops.
    • April 18 » American victory at the battle of Cerro Gordo opens the way for invasion of Mexico.
    • September 6 » Henry David Thoreau leaves Walden Pond and moves in with Ralph Waldo Emerson and his family in Concord, Massachusetts.
    • October 16 » The novel Jane Eyre is published in London.
    • November 4 » Sir James Young Simpson, a Scottish physician, discovers the anaesthetic properties of chloroform.
  • The temperature on March 22, 1865 was about 1.3 °C. There was 2 mm of rain. The air pressure was 1.5 kgf/m2 and came mainly from the north-northwest. The airpressure was 76 cm mercury. The atmospheric humidity was 88%. Source: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was from 1849 till 1890 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
  • In The Netherlands , there was from February 1, 1862 to February 10, 1866 the cabinet Thorbecke II, with Mr. J.R. Thorbecke (liberaal) as prime minister.
  • In the year 1865: Source: Wikipedia
    • The Netherlands had about 3.6 million citizens.
    • February 8 » Delaware refuses to ratify the Thirteenth Amendment to the U.S. Constitution. Slavery was outlawed in the United States, including Delaware, when the Amendment was ratified by the requisite number of states on December 6, 1865. Delaware ratified the Thirteenth Amendment on February 12, 1901, which was the ninety-second anniversary of the birth of Abraham Lincoln.
    • March 3 » Opening of The Hongkong and Shanghai Banking Corporation, the founding member of the HSBC Group.
    • April 2 » American Civil War: Defeat at the Third Battle of Petersburg forces the Army of Northern Virginia and the Confederate government to abandon Richmond, Virginia.
    • April 9 » American Civil War: Robert E. Lee surrenders the Army of Northern Virginia (26,765 troops) to Ulysses S. Grant at Appomattox Court House, Virginia, effectively ending the war.
    • April 12 » American Civil War: Mobile, Alabama, falls to the Union Army.
    • April 26 » Union cavalry troopers corner and shoot dead John Wilkes Booth, assassin of President Abraham Lincoln, in Virginia.


Same birth/death day

Source: Wikipedia


About the surname Van IJzendoorn


When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
René de Hek, "Kwartierstaat Rene de Hek", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/kwartierstaat-rene-de-hek/I374.php : accessed June 25, 2024), "Cornelis Wilhelmus van IJzendoorn (1805-1865)".