Family tree Hulst » Stephanus Jacobus van Royen (1764-1834)

Personal data Stephanus Jacobus van Royen 


Household of Stephanus Jacobus van Royen


Notes about Stephanus Jacobus van Royen

was tot zijn dood in 1834 burgemeester van Vledder.
Zie: http://www.fledderkerspel.nl/R/K/001/Rondje_Vledder.pdf :
4. Dorpsstraat 19/21.Teruggekomen op de ‘Voorstraat’, ziet u het pand dat dateert uit 1739 en werd gebouwd door de familie Van Royen. Een van de bewoners was Stephanus J. van Royen (1764-1834) die in een periode van veertig jaar zowel de laatste schulte als de eerste burgemeester van Vledder was. In de dertiger jaren van de 20ste eeuw woonden de familie Barelds in het voorhuis en de (twee) gezinnen van de gebroeders Bijker in het (verbouwde) achterhuis (nu kapsalon).
Uit Wikipedia:
Stephanus Jacobus van Royen (Vledder, gedoopt 8 april 1764 - Bad Bentheim, 3 augustus 1834) was schulte, maire, burgemeester en notaris van de voormalige Nederlandse gemeente Vledder.
Van Royen, zoon van luitenant Stephanus van Royen en Adriaantje Drabber, bewoonde het door jhr. François van Westerbeek gebouwde huis[1] aan de Westerbeeksloot gelegen op het gelijknamige landgoed Westerbeeksloot nabij het Drentse Vledder. Na het overlijden van zijn vader verkochten de gezamenlijke erfgenamen het in hun bezit zijnde landgoed aan de familie Heloma uit Heerenveen. Van Royen zelf bleef in het bezit van de ouderlijke woning aan de Westerbeeksloot.[2]
Het eerste huis Westerbeeck van François van Westerbeek aan de Westerbeeksloot, de latere woning van de familie van Royen, op een kaart van Drenthe, getekend door Cornelis Pijnacker in 1634 en opgenomen in de atlas van BlaeuVan Royen genoot het vertrouwen van de bevolking van Vledder. In 1795 werd de oude schulte van Vledder en Havelte Van Riemsdijk afgezet. De boervergadering koos vervolgens Van Royen tot schulte. Hij zou gedurende de Franse tijd ook maire en schulte zijn van het schultambt Diever (inclusief Vledder en Wapserveen) en notaris van Vledder. Van 1813 tot zijn overlijden in 1834 was hij burgemeester en notaris van Vledder,[2] functies die hij tot 1819 combineerde met het burgemeesterschap van Diever. Op zijn initiatief waren in 1811 Vledder en Diever tot één gemeente samengevoegd, maar Van Royen slaagde er niet in om er ook administratief één geheel van te maken. In 1815 werd Vledder weer een zelfstandige gemeente.[3][4]
In 1818 bemiddelde Van Royen bij de komst van de Maatschappij van Weldadigheid naar Drenthe. Het landgoed Westerbeeksloot, dat inmiddels bij hem als notaris publiekelijk was geveild ten behoeve van de erven Heloma, was in het bezit gekomen van de oud-maire en -burgemeester van Ruinen, R.A.L. Nobel. Beide heren waren lid van de Staten van Drenthe en kenden elkaar goed. Van Royen ging met de burgemeester van Steenwijk en een plaatselijke arts op bezoek bij Nobel, die in Huyze de Wijck in Elburg woonde.[5] Zij wisten hem te overreden het landgoed voor ƒ 56.000 te verkopen aan de Maatschappij van Weldadigheid.[6] In datzelfde jaar nog werd een begin gemaakt met de eerste proefkolonie Westerbeek, het latere Frederiksoord. Van Royen blijft actief bij het verwerven en aankopen van gronden voor de maatschappij van Weldadigheid. Niet alleen in de omgeving van Steenwijk en Vledder, maar ook in Veenhuizen weet hij 25.000 hectare te verkrijgen.[5] Als schout van Vledder maakt van Royen ook deel uit van de raad van policie en tucht, die voor de kolonies wordt ingesteld. Hij fungeerde als voorzitter van deze raad. Zijn zwager Sikke Berends Drijber werd benoemd tot onderdirecteur van de maatschappij van weldadigheid en is tevens winkelier van de kolonie in Frederiksoord. Zijn neef Coenraad Hulst, zoon van zijn zuster Anna van Royen, werd in 1824 onderdirecteur van één van de kolonies van de maatschappij in Veenhuizen.
Van Royen trouwde op 24 september 1797 met Grietje Berends Drijber uit Wapse.[7] Hun zoon Stephanus (1798-1883) werd eveneens burgemeester van Vledder en van Diever. Een andere zoon, Isaäc Antoni Soetens van Roijen (1800-1868), was de latere commissaris des Konings van Groningen en diens zoon Berend van Roijen werd burgemeester Groningen. Van Royen overleed in 1834 op 70-jarige leeftijd in het Duitse Bad Bentheim.
In Vledder is de Van Royenlaan naar de burgemeestersfamilie Van Royen genoemd.

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Stephanus Jacobus van Royen?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Stephanus Jacobus van Royen

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Ancestors (and descendant) of Stephanus Jacobus van Royen

Anna Soetens
1685-1757
Jacobus Drabbe
± 1710-1769
Cornelia de Putter
± 1702-1780

Stephanus Jacobus van Royen
1764-1834


    Show complete ancestor table

    With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

    • You can enter text in lowercase or uppercase.
    • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
    • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



    Visualize another relationship

    The data shown has no sources.

    Matches in other publications

    This person also appears in the publication:

    Historical events

    • The temperature on April 4, 1764 was about 11.0 °C. Wind direction mainly north-northwest. Weather type: donker. Source: KNMI
    • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was from 1751 till 1795 sovereign of the Netherlands (also known as Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden)
    • Regent Lodewijk Ernst (Hertog van Brunswijk-Wolfenbüttel) was from 1759 till 1766 sovereign of the Netherlands (also known as Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden)
    • In the year 1764: Source: Wikipedia
      • January 19 » Bolle Willum Luxdorph records in his diary that a mail bomb, possibly the world's first, has severely injured the Danish Colonel Poulsen, residing at Børglum Abbey.
      • January 19 » John Wilkes is expelled from the British House of Commons for seditious libel.
      • February 15 » The city of St. Louis is established in Spanish Louisiana (now in Missouri, USA).
      • September 7 » Election of Stanisław August Poniatowski as the last ruler of the Polish–Lithuanian Commonwealth.
    • The temperature on August 3, 1834 was about 20.0 °C. Wind direction mainly north-northeast. Weather type: omtrent betrokken. Source: KNMI
    •  This page is only available in Dutch.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In the year 1834: Source: Wikipedia
      • The Netherlands had about 2.9 million citizens.
      • July 15 » The Spanish Inquisition is officially disbanded after nearly 356 years.
      • August 1 » Slavery is abolished in the British Empire as the Slavery Abolition Act 1833 comes into force, although it remains legal in the possessions of the East India Company until the passage of the Indian Slavery Act, 1843.
      • October 9 » Opening of the Dublin and Kingstown Railway, the first public railway on the island of Ireland.
      • October 16 » Much of the ancient structure of the Palace of Westminster in London burns to the ground.
      • October 28 » The Pinjarra massacre occurs in the Swan River Colony. An estimated 30 Noongar people are killed by British colonists.
      • December 1 » Slavery is abolished in the Cape Colony in accordance with the Slavery Abolition Act 1833.
    

    Same birth/death day

    Source: Wikipedia

    Source: Wikipedia


    About the surname Van Royen


    The Family tree Hulst publication was prepared by .contact the author
    When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
    Rob Hulst, "Family tree Hulst", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/hulst-stamboom/I296.php : accessed May 21, 2024), "Stephanus Jacobus van Royen (1764-1834)".