Gerrit de Klark en voorgeslacht » Gerrit Jan Hendrikus "Gerrit" de Klark (1901-1991)

Personal data Gerrit Jan Hendrikus "Gerrit" de Klark 


Household of Gerrit Jan Hendrikus "Gerrit" de Klark

He is married to Hendrika Gerridina Brinkatte.

They got married on November 9, 1929 at Hengelo, Overijssel, Nederland, he was 28 years old.Source 11

Gerrit en Riek verloofden zich op 5 juni 1927 (Eerste Pinksterdag).

Hij is in de kerk getrouwd met Hendrika Gerridina Brinkatte op 9 november 1929 te Hengelo, Overijssel, Nederland, hij was toen 28 jaar oud.
Het voorgenomen huwelijk van Gerrit de Klark en Riek Brinkatte werd afgekondigd op 26 oktober 1929.
De wederzijdse ouders waren aanwezig en verklaarden hun toestemming tot dit huwelijk te geven.
Getuigen waren Albertus Hendrikus Overbeek, oud 28 jaar, neef van de bruid en Jan Willem de Klark, oud 23 jaar, broer van de bruidegom, beiden kantoorbediende wonende te Hengelo.
Het kerkelijk huwelijk werd ingezegend door Ds. de Jagher. In de huwelijksakte staat Gerrit als metaalbewerker en Riek als fabrieksarbeidster.
They were married in church on November 9, 1929 at Stad Delden, Overijssel, Nederland, he was 28 years old.Source 12


Child(ren):

  1. (Not public)
  2. (Not public)


Notes about Gerrit Jan Hendrikus "Gerrit" de Klark

Tot 22 december 1915 bezocht Gerrit de MULO in Hengelo. Daarna ging hij naar zijn eigen wens van school om een steentje bij te dragen in de kosten van de huishouding. Hij kon aan de slag bij Hazemeijer te Hengelo. Na een inwerkperiode werd hij boorder en blijkens de gezinskaart van zijn vader in het gemeentearchief van Hengelo later controleur bij Hazemeijer. In de dertiger jaren (de z.g. crisisjaren) toen het economisch zeer slecht ging in heel Nederland (en ver daarbuiten) en er grote werkloosheid heerste, werd hij evenals ontelbare anderen ontslagen.
Na jaren werkloos te zijn geweest werd hij met andere werklozen te werk gesteld bij de “"werkverschaffing"”. Deze mensen werden verplicht om voor hun uitkering te werken in de landontginningprojecten van de Koninklijke Heidemij, dat hield in: met de schop, ongeacht welk beroep men had of dat nu grondwerker, bouwvakker, kantoorbediende of schoolmeester was. Voor een schop diende de tewerkgestelde zelf te zorgen.
Gerrit werd te werk gesteld in de ontginning van de “Weitemanslanden”, tussen Almelo en Vriezenveen. Een periode uit zijn leven waar hij nooit met één woord over wilde spreken. In 1939 zag hij kans een baan te krijgen als agent-incasseerder voor despaar- en bemiddelingskas “De Eendracht”. Daarnaast probeerde hij een verzekeringsportefeuille op te bouwen. In de oorlog ging de “Eendracht” failliet en als compensatie ging Gerrit huur ophalen voor woningbureau Prenger in de Noorderhagen te Enschede.
Drie maanden voor het einde van de oorlog werd Gerrit alsnog opgepakt door de Duitse bezetters en te werk gesteld op het Vliegveld Twente. Daar moesten ze een pad rondom het hele terrein aanleggen voor de patrouilles. Het meeste werk dat ze deden,was de bomen die in de weg stonden aan brandhout te zagen voor thuis. '’s Avonds konden ze namelijk gewoon naar huis, maar moesten zich uiteraard de volgende morgen weer melden. Omdat Gerrit door de Feldwebel die het toezicht had persoonlijk was gearresteerd, werd hij de eerste dag tot zijn grote schrik heel kameraadschappelijk begroet en genoot hij de twijfelachtige eer tot "“gruppenführer"” benoemd te worden. Gelukkig zette dit geen kwaad bloed bij zijn lotgenoten. Er werd veel geld verdiend met dit werk, maar je kon er niets voor kopen, want er was niets in de winkels.
Na de oorlog werd de “Eendracht” weer opgericht , nu onder de naam “De Brug” en Gerrit deed weer mee. Dit werk bleef hij doen tot ±1970, waarna hij met pensioen ging.

Gerrit speelde klarinet in de Hengelose harmonie “Excelsior” en werd later lid van de Christelijke gemengde zangvereniging “De Lofstem” in Delden, waar zijn verloofde lid van was.
Hij was van 1928 tot 19 april 1940 meester aan de zondagschool te Delden. Hij gaf zondagschool in de lagere school op Deldenerbroek. Dat is het gebouw waar nu (2020) het buurthuis “Esbrook” is gevestigd. Het Kerstfeest van de zondagschool werd gevierd in het “Gebouw voor Christelijke Belangen” aan de Noorderhagen te Delden. Dan was er een grote boom met echte kaarsen. Ieder jaar hetzelfde theater: de boom vloog in brand en Gerrit maar rennen met een lange stok, waarop een natte spons bevestigd was om de vlammen bovenin te doven.
In de jaren 1940 tot ± 1950 was hij actief lid van de transportcolonne van het Rode Kruis te Enschede. Ook liep hij in zijn vrije tijd menige wandeltocht.

Op 5 januari 1929 kocht Gerrit een perceel grond aan de Breemarsweg ter grootte van 9 are en 12 centiare. Dit was een gedeelte van de kadastrale percelen Hengelo, sectie D, nummers 2289 en 2290. De transportakte, door notaris J.B.Hiebendaal te Delden opgemaakt, werd op 14 februari 1929 ingeschreven bij het hypotheekkantoor te Almelo in deel 787, nummer III. De koopsom bedroeg ƒƒ 1456,--. Hierop liet hij een huis bouwen.
In totaal was Gerrit ƒƒ 7646,37 kwijt inclusief de koosom van de grond en ƒƒ 141,50 notariskosten. Hiervoor nam hij een hypothecaire lening van J.H.ten Thije, manufacturenhandelaar aan de Langestraat te Stad Delden van ƒƒ 5500,-- à 5% per jaar. Dehypotheekakte werd opgemaakt op 14 augustus 1929 bij notaris Hiebendaal te Delden. Op 10 september 1933 werd op de verzekeringspolis aangetekend dat in het huis elektrische verlichting was aangebracht. Dat was hooguit één lichtpunt, want ze zaten in de keuken nog zeker 5 jaar bij de petroleumlamp en boven was helemaal geen licht.

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Gerrit Jan Hendrikus "Gerrit" de Klark?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Gerrit Jan Hendrikus "Gerrit" de Klark

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Image(s) Gerrit Jan Hendrikus "Gerrit" de Klark

Ancestors (and descendant) of Gerrit Jan Hendrikus de Klark


    Show complete ancestor table

    With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

    • You can enter text in lowercase or uppercase.
    • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
    • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



    Visualize another relationship

    Sources

    1. Geboorteakte gemeente Enschede. Akte nr. 221.
    2. Geboorteakte.
    3. Gezinskaart vader
    4. Huwelijksakte
    5. Bevolkingsregister Enschede
    6. Bevolkingsregister Hengelo
    7. Vlgs reconstructie bevolkingsregister Arnhem 1-1-1902 tot 6-3-1903. Het origineel is in WO II veloren gegaan.
    8. Bevolkingsregister Hengelo, Overijssel
    9. Uittreksel overlijdensakte.
    10. Rouwkaart.
    11. Huwelijksakte gemeente Hengelo. Akte nr. 255.
    12. Trouwbijbel.

    Matches in other publications

    This person also appears in the publication:

    Historical events

    • The temperature on March 18, 1901 was between 2.6 °C and 5.6 °C and averaged 3.9 °C. Source: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1948 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
    • In The Netherlands , there was from July 27, 1897 to August 1, 1901 the cabinet Pierson, with Mr. N.G. Pierson (unie-liberaal) as prime minister.
    • In The Netherlands , there was from August 1, 1901 to August 16, 1905 the cabinet Kuijper, with Dr. A. Kuijper (AR) as prime minister.
    • In the year 1901: Source: Wikipedia
      • The Netherlands had about 5.2 million citizens.
      • June 17 » The College Board introduces its first standardized test, the forerunner to the SAT.
      • August 6 » Kiowa land in Oklahoma is opened for white settlement, effectively dissolving the contiguous reservation.
      • August 21 » Six hundred American school teachers, Thomasites, arrived in Manila on the USAT Thomas.
      • September 17 » Second Boer War: Boers capture a squadron of the 17th Lancers at the Battle of Elands River.
      • November 13 » The 1901 Caister lifeboat disaster.
      • November 27 » The U.S. Army War College is established.
    • The temperature on November 9, 1929 was between 3.6 °C and 10.8 °C and averaged 6.8 °C. There was 0.2 mm of rain. There was 7.0 hours of sunshine (76%). The average windspeed was 3 Bft (moderate breeze) and was prevailing from the southwest. Source: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1948 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
    • In The Netherlands , there was from March 8, 1926 to August 10, 1929 the cabinet De Geer I, with Jonkheer mr. D.J. de Geer (CHU) as prime minister.
    • In The Netherlands , there was from August 10, 1929 to May 26, 1933 the cabinet Ruys de Beerenbrouck III, with Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP) as prime minister.
    • In the year 1929: Source: Wikipedia
      • The Netherlands had about 7.7 million citizens.
      • February 14 » Saint Valentine's Day Massacre: Seven people, six of them gangster rivals of Al Capone's gang, are murdered in Chicago.
      • June 1 » The 1st Conference of the Communist Parties of Latin America is held in Buenos Aires.
      • June 21 » An agreement brokered by U.S. Ambassador Dwight Whitney Morrow ends the Cristero War in Mexico.
      • August 23 » Hebron Massacre during the 1929 Palestine riots: Arab attack on the Jewish community in Hebron in the British Mandate of Palestine, continuing until the next day, resulted in the death of 65–68 Jews and the remaining Jews being forced to leave the city.
      • September 7 » Steamer Kuru capsizes and sinks on Lake Näsijärvi near Tampere in Finland. One hundred thirty-six lives are lost.
      • November 18 » Grand Banks earthquake: Off the south coast of Newfoundland in the Atlantic Ocean, a Richter magnitude 7.2 submarine earthquake, centered on the Grand Banks, breaks 12 submarine transatlantic telegraph cables and triggers a tsunami that destroys many south coast communities in the Burin Peninsula.
    • The temperature on June 25, 1991 was between 14.0 °C and 18.9 °C and averaged 16.6 °C. There was 6.7 mm of rain during 10.2 hours. The almost completely overcast was. The average windspeed was 3 Bft (moderate breeze) and was prevailing from the southwest. Source: KNMI
    • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was from April 30, 1980 till April 30, 2013 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
    • In The Netherlands , there was from Tuesday, November 7, 1989 to Monday, August 22, 1994 the cabinet Lubbers III, with Drs. R.F.M. Lubbers (CDA) as prime minister.
    • In the year 1991: Source: Wikipedia
      • The Netherlands had about 15.0 million citizens.
      • February 9 » Voters in Lithuania vote for independence.
      • August 30 » Dissolution of the Soviet Union: Azerbaijan declares independence from Soviet Union.
      • September 21 » Armenia gains independence from the Soviet Union.
      • October 3 » Nadine Gordimer is announced as the winner of the Nobel Prize in Literature.
      • November 26 » National Assembly of Azerbaijan abolishes the autonomous status of Nagorno-Karabakh Autonomous Oblast of Azerbaijan and renames several cities back to their original names.
      • December 31 » All official Soviet Union institutions have ceased operations by this date five days after the Soviet Union is officially dissolved.
    • The temperature on July 1, 1991 was between 15.1 °C and 19.5 °C and averaged 16.1 °C. There was 7.1 mm of rain during 7.1 hours. There was 0.6 hours of sunshine (4%). The almost completely overcast was. The average windspeed was 2 Bft (weak wind) and was prevailing from the south-southwest. Source: KNMI
    • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was from April 30, 1980 till April 30, 2013 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
    • In The Netherlands , there was from Tuesday, November 7, 1989 to Monday, August 22, 1994 the cabinet Lubbers III, with Drs. R.F.M. Lubbers (CDA) as prime minister.
    • In the year 1991: Source: Wikipedia
      • The Netherlands had about 15.0 million citizens.
      • March 2 » Battle at Rumaila oil field brings an end to the 1991 Gulf War.
      • April 10 » A rare tropical storm develops in the South Atlantic Ocean near Angola; the first to be documented by satellites.
      • July 11 » Nigeria Airways Flight 2120 crashes in Jeddah, Saudi Arabia killing all 261 passengers and crew on board.
      • September 9 » Tajikistan declares independence from the Soviet Union.
      • October 16 » George Hennard runs amok in Killeen, Texas, killing 23 and wounding 20.
      • December 26 » The Supreme Soviet of the Soviet Union meets and formally dissolves the Soviet Union, ending the Cold War.
    

    Same birth/death day

    Source: Wikipedia

    Source: Wikipedia


    About the surname De Klark

    • View the information that Genealogie Online has about the surname De Klark.
    • Check the information Open Archives has about De Klark.
    • Check the Wie (onder)zoekt wie? register to see who is (re)searching De Klark.

    When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
    J.A.J.de Klark, "Gerrit de Klark en voorgeslacht", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/gerrit-de-klark-en-voorgeslacht/I862.php : accessed May 13, 2024), "Gerrit Jan Hendrikus "Gerrit" de Klark (1901-1991)".