Gerrit de Klark en voorgeslacht » Olga Elias (1899-1943)

Personal data Olga Elias 

  • She was born on July 2, 1899 in Amsterdam, Noord Holland, Nederland.Source 1
    Getuigen bij de geboorteaangifte van Olga Elias waren Willem Färber, oud 66 jaar en Pieter van Dongen, oud 38 jaar, ambtenaren wonende te Amsterdam.
    Olga is geboren in het huis Sarphatistraat 73 te Amsterdam.
    Tijdstip: 13:00
  • Birth registration on July 4, 1899.Source 2
  • Profession: Pianolerares aan het muzieklyceum en concertpianiste.Source 3
  • Religion: Israeliet.Source 4
  • Resident:
  • She died on May 21, 1943 in Sobibór, Lublin, Polen, she was 43 years old.
    Op 1 maart 1950 werd in Amsterdam ambtshalve een overlijdensakte opgemaakt. Akte nr. 396.
    Er is een gedenksteen voor Olga Elias geplaatst in voormalig kamp Sobibór.
    Olga staat op het Joods Monument als Olga Moskowsky-Elias, wat dus niet juist is, want het echtpaar was reeds in 1938 gescheiden.

    Sobibór was een vernietigingskamp in het Generaal-Gouvernement (tegenwoordig Oost-Polen), dat gevestigd was nabij het dorp Sobibór. Het kamp, gebouwd en gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog, stond onder gezag van nazi-Duitsland. Het kamp bestondvan april 1942 tot november 1943. Er zijn ten minste 170.165 personen naar Sobibór gedeporteerd, waarvan er 169.800 in het kamp werden vermoord, voornamelijk Joden, maar ook Roma en niet-Joodse Polen. Er werden ten minste 34.295 Nederlandse Jodenvermoord. [bron Wikipedia].
  • The birth parents are David Marcus Elias and Elsa Hennig
  • This information was last updated on April 8, 2019.

Household of Olga Elias

She is married to Alexander Moskowsky.

Permission for the marriage has been obtained in Amsterdam, Noord Holland, Nederland on April 27, 1926.Source 5

They got married on May 12, 1926 at Amsterdam, Noord Holland, Nederland, she was 26 years old.Source 6

Het voorgenomen huwelijk van Alexander Moskowsky en Olga Elias werd afgekondigd op 1 mei 1926.
De ouders van de bruid waren aanwezig en gaven hun toestemming; de bruidegom overlegde een verklaring van de Russische Legatie dat hij geen toestemming van zijn ouders* nodig had.
Getuigen waren Eduard David Elias, oud 22 jaar, bankbeambte, broer van de bruid en Thomas Louis Florens Caniver, oud 49 jaar, violoncellist, beiden wonende te Amsterdam.
Het burgerlijk huwelijk was een huwelijk 2e klasse en kostte F. 26,50.

* De achternaam van de moeder staat in deze verklaring als Schimkine. Volgens een familielid van Alexander moet dat zijn Scheinin. Alexander verklaart echter voor de ambtenaar van de burgerlijke stand dat Schimkine juist is. (zie afbeelding bij Rosalia Schimkine)

Conclusie van Eisch -inzake- Alexander Moskowsky, in gemeenschap van goederen gehuwd met Olga Elias, wonende te Amsterdam.,
Eischer bij exploit van dagvaarding van den deurwaarder B. Stoppelsteen te Amserdam dd. 21 Januari 1938
Procureur Mr. Ada Goudsmit
-contra-
Mevrouw Olga Elias, in gemeenschap van goederen gehuwde echtgenoote van Alexander Moskowsky, wonende en verblijvende te Amsterdam, Gedaagde bij voormeld exploit.
Mr. Ada Goudsmit, als procureur van eischer, zegt en concludeert voor eisch, dat:
Aangezien eischer den 12 Mei 1926 te Amsterdam in gemeenschap van goederen is gehuwd met gedaagde, uit welk huwelijk geen kinderen zijn geboren;
Aangezien eischer heeft moeten ondervinden dat zijn echtgenoote zich tijdens het huwelijk van partijen heeft schuldig gemaakt aan overspel, door met een anderen man dan eischer vleeschelijke gemeenschap uit te oefenen;
Aangezien eischer gerechtigd is op grond van voormeld overspel ontbinding van zijn huwelijk door echtscheiding te vorderen;
Aangezien eischer bij beschikking van den E.A. Heer President der Arrondissements-Rechtbank te Amsterdam dd. 19 januari 1938 verlof heeft bekomen tot het instellen van deze vordering;
Aangezien de gedaagde hoewel behoorlijk gedagvaard, geen procureur voor zich heeft gesteld, alzoo niet is verschenen en dientengevolge tegen haar verstek is verleend;
Het mitsdien Uwe rechtbank behage bij vonnis uit te spreken de echtscheiding van partijen den 12 Mei 1926 te Amsterdam gehuwd; voorts gedaagde te veroordelen om met eischer over te gaan tot scheiding en deeling der gemeenschap waarin partijen zijngehuwd, met benoeming, zoo partijen daaromtrent niet overeenkomen, van een notaris, ten overstaan van wien de werkzaamheden dier scheiding zullen plaats hebben, op door dezen als den gekozen notaris te bepalen tijd en plaats en van een onzijdig persoon om gedaagde te vertegenwoordigen, zoo zij ingebreke mocht blijven te verschijnen, of verschenen zijnde weigeren mocht tot de scheiding en deeling mede te werken; kosten rechtens.
(was get.) Ada Goudsmit, procureur

Alexander Moskowsky wonende te Amsterdam, Eischer bij exploit van dagvaarding van 21 Januari 1938 verschijnende bij de Procureur Mr. Ada Goudsmit
tegen Olga Elias wonende te Amsterdam, Gedaagde bij voormeld exploit., niet verschenen.
Grosse afgegeven aan Mr. Ada Goudsmit voor Eischer. Amsterdam, 25 Februari 1938.
DE RECHTBANK: Gelet op het verleend verstek;
Gezien de stukken;
TEN AANZIEN DER FEITEN: Overwegende dat de eischer met verlof van den President dezer Rechtbank vordert, dat tusschen partijen echtscheiding zal worden uitgesproken en hetgeen verder in de conclusie van eisch is vermeld, op grond: dat partijen op 12Mei 1926 te Amsterdam in gemeenschap van goederen met elkaar zijn gehuwd, uit welk huwelijk geen kinderen zijn geboren en dat gedurende der partijen huwelijk gedaagde vleeschelijke gemeenschap heeft gehad met eenen anderen man dan eischer:
TEN AANZIEN VAN HET RECHT: Overwegende dat, de conclusiën van eisch der Rechtbank niet onrechtmatig of ongegerond voorkomen.
RECHTDOENDE: Spreekt tusschen partijen, die op 12 Mei 1926 te Amsterdam met elkander zijn gehuwd, echtscheiding uit op grond van overspel gepleegd door de vrouw.
Beveelt de gedaagde om met den eischer over te gaan tot de verdeeling der gemeenschap van goederen waarin partijen zijn gehuwd;
Benoemt voor het geval dat partijen niet binnen acht dagen nadat dit vonnis zal zijn ingeschreven in de registers van den burgerlijken stand zullen zijn overeengekomen omtrent de keuze van een notaris, te wiens overstaan de verdeeling zal plaats hebben als zoodanig den Heer J.D. Meiners Notaris te Amsterdam;
Bepaalt dat de verdeeling zal geschieden op tijd en plaats door den notaris vast te stellen;
Benoemt Mr. A. Kuinders Advocaat te Amsterdam, ten einde als bewindvoerder de gedaagde bij de verdeeling te vertegenwoordigen, indien deze mocht weigeren of nalatig blijven daartoe mede te werken;
Veroordeelt de gedaagde in de kosten van het geding, aan de zijde van den eischer tot heden begroot op honderd en vijf en twintig gulden.
Gewezen door de Heeren Mrs. G.J. Jutte Waarnemend President, A.C.N.P. Ruijs en H.J. Kütschler Rechters, en uitgesproken ter openbare terechtzitting van de Arrondissements-Rechtbank te Amsterdam, Zesde Kamer, van 24 Februari 1938 in tegenwoordigheidvan den Heer Mr. F.A. Holleman in tegenwoordigheid van den Heer Substituut-Griffier. (get. Holleman en Griffier, beide onleesbaar)

The couple were divorced from February 24, 1938 at Amsterdam, Noord Holland, Nederland.Source 7

Oorzaak: Overspel door de vrouw


Notes about Olga Elias

Olga Elias bezocht het Barlaeusgymnasium te Amsterdam. Zij vertolkte in haar eindexamenjaar 'Prelude, choral et fugue' van Cesar Franck tijdens het jaarlijkse schoolconcert in de Kleine Zaal van het Concertgebouw op 22 januari 1917.

Olga Elias was concertpianiste. Ze was getrouwd met Alexander Moskowsky, violist in het Hongaars strijkkwartet.
De violist Theo Olof studeerde met Olga Elias de Sonate voor viool en piano van Maurice Ravel. In zijn autobiografie 'Flarden' schrijft hij: "Olga Moszkowski had dit werk vaak gespeeld en kon mij er veel over leren. Het jazzy karakter van het tweededeel, de 'Blues' en het strak vol te houden tempo van deel drie, 'Perpetuum mobile', met van begin tot einde niets anders dan razendsnelle zetienden. Het was een strijd tegen kramp. Olga Moszkowski was veeleisend en streng. En uiterst deskundig."
Haar laatste concert was met de joodse leden van het concertgebouw orkest in 1941 waar ze de twee pianoconcerten van Mendelssohn speelde. Ze had veel bekende musici om zich heen. Ook begeleidde ze geregeld een bekende danseres op de piano.
Theo Olof heeft Olga Elias ook een keer als soliste gehoord. In het al eerder genoemde Mendelssohnconcert, 'onder benauwende omstandigheden', zo lezen wij in de autobiografie.


Second World War victim


Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Olga Elias?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Olga Elias

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Image(s) Olga Elias

Ancestors (and descendant) of Olga Elias


    Show complete ancestor table

    With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

    • You can enter text in lowercase or uppercase.
    • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
    • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



    Visualize another relationship

    Sources

    1. Geboorteakte gemeente Amsterdam. Register 7, folio 57v, akte nr. 7879.
    2. Geboorteakte.
    3. Bevolkingsregister Amsterdam, huwelijksakte en biografie
    4. Bevolkingsregister Amsterdam
    5. Huwelijksbijlagen register 3b akte nr. 13.
    6. Huwelijksakte gemeente Amsterdam. Register 3b, folio 27, akte nr. 244
    7. Vonnis Arrondissement Rechtbank Amsterdam

    Historical events

    • The temperature on July 2, 1899 was about 15.3 °C. The airpressure was 75 cm mercury. The atmospheric humidity was 76%. Source: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1948 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
    • In The Netherlands , there was from July 27, 1897 to August 1, 1901 the cabinet Pierson, with Mr. N.G. Pierson (unie-liberaal) as prime minister.
    • In the year 1899: Source: Wikipedia
      • The Netherlands had about 5.1 million citizens.
      • January 23 » The Malolos Constitution is inaugurated, establishing the First Philippine Republic. Emilio Aguinaldo is sworn in as its first President.
      • February 4 » The Philippine–American War begins with the Battle of Manila.
      • March 4 » Cyclone Mahina sweeps in north of Cooktown, Queensland, with a 12 metres (39ft) wave that reaches up to 5 kilometres (3.1mi) inland, killing over 300.
      • July 17 » NEC Corporation is organized as the first Japanese joint venture with foreign capital.
      • September 23 » The American Asiatic Squadron destroys a Filipino battery at the Battle of Olongapo.
      • December 11 » Second Boer War: In the Battle of Magersfontein the Boers commanded by general Piet Cronjé inflict a defeat on the forces of the British Empire commanded by Lord Methuen trying to relieve the Siege of Kimberley.
    • The temperature on May 12, 1926 was between 8.2 °C and 15.4 °C and averaged 11.5 °C. There was 4.9 mm of rain. There was 4.1 hours of sunshine (26%). The average windspeed was 4 Bft (moderate breeze) and was prevailing from the south-southwest. Source: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1948 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
    • In The Netherlands , there was from August 4, 1925 to March 8, 1926 the cabinet Colijn I, with Dr. H. Colijn (ARP) as prime minister.
    • In The Netherlands , there was from March 8, 1926 to August 10, 1929 the cabinet De Geer I, with Jonkheer mr. D.J. de Geer (CHU) as prime minister.
    • In the year 1926: Source: Wikipedia
      • The Netherlands had about 7.4 million citizens.
      • January 26 » The first demonstration of the television by John Logie Baird.
      • May 12 » The Italian-built airship Norge becomes the first vessel to fly over the North Pole.
      • June 14 » Brazil leaves the League of Nations.
      • June 23 » The College Board administers the first SAT exam.
      • September 8 » Germany is admitted to the League of Nations.
      • September 25 » The international Convention to Suppress the Slave Trade and Slavery is first signed.
    • The temperature on May 21, 1943 was between 10.3 °C and 25.2 °C and averaged 17.7 °C. There was 11.3 hours of sunshine (71%). The average windspeed was 2 Bft (weak wind) and was prevailing from the southwest. Source: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1948 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
    • In The Netherlands , there was from July 27, 1941 to February 23, 1945 the cabinet Gerbrandy II, with Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP) as prime minister.
    • In the year 1943: Source: Wikipedia
      • The Netherlands had about 9.1 million citizens.
      • February 18 » World War II: The Nazis arrest the members of the White Rose movement.
      • February 20 » The Saturday Evening Post publishes the first of Norman Rockwell's Four Freedoms in support of United States President Franklin Roosevelt's 1941 State of the Union address theme of Four Freedoms.
      • March 22 » World War II: The entire village of Khatyn (in what is the present-day Republic of Belarus) is burnt alive by Schutzmannschaft Battalion 118.
      • July 22 » World War II: Allied forces capture Palermo during the Allied invasion of Sicily.
      • September 9 » World War II: The Allies land at Salerno and Taranto, Italy.
      • October 21 » World War II: The Provisional Government of Free India is formally established in Japanese-occupied Singapore.
    

    Same birth/death day

    Source: Wikipedia

    Source: Wikipedia


    About the surname Elias

    • View the information that Genealogie Online has about the surname Elias.
    • Check the information Open Archives has about Elias.
    • Check the Wie (onder)zoekt wie? register to see who is (re)searching Elias.

    When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
    J.A.J.de Klark, "Gerrit de Klark en voorgeslacht", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/gerrit-de-klark-en-voorgeslacht/I400.php : accessed May 12, 2024), "Olga Elias (1899-1943)".