Genealogie Vellenga-Groeneveld-Bolt » Jan/Johan Becking 4e voogd van Wisch (1681-1759)

Personal data Jan/Johan Becking 4e voogd van Wisch 

Source 1

Household of Jan/Johan Becking 4e voogd van Wisch

He is married to Harmina Planten.

They got married in the year 1703, he was 22 years old.


Child(ren):

  1. Willem Jans Becking  1708-1794 


Notes about Jan/Johan Becking 4e voogd van Wisch

Bron: Becking alles over Zelhem


3e Richter van Zelhem; 4e Voogd van Wisch, geboren 1681 te Varsseveld, overleden op 31-07-1756 te Varsseveld, begraven op 05-08-1756 te Varsseveld. Vermeld als voogd van Wisch vanwege de Markgraaf van Brandenburg in 1716, 1738 en 1743. (Zie Gens Nostra 1954, bl. 168). Was tevens kerkmeester van de Nederduits Hervormde kerk te Varsseveld van 1717 tot 1742. Zijn rekeningen en bijlagen over deze periode bevinden zich in het streekarchief te Doetinchem. Waarschijnlijk is hij tussen 1726 en 1732 ook nog een aantal jaren ontvanger der generale middelen in het kerspel Varsseveld geweest (Zie: oud archief Varsseveld D II, nrs. 1789 e.v.).


Op 28 oktober 1716 behandelde de Landdag van de Staten van Gelderland een rekest van Johan Bekking, voogd van Varsseveld, hem onschuldig te verklaren aan de manslag (= doodslag), begaan aan een onbekend persoon, die met nog drie vagebonden poogde in te breken in de kerk van Varsseveld. Tevens verzoekt hij om remissie (= kwijtschelding). Beide verzoeken werden door Haar Edele Mogenden de Staten gehonoreerd, omdat volgens het advies van het Hof van Gelre suppliant (= verzoeker) zich altijd zeer trouw en eerlijk ïn sijne bedieningh heeft gedragen, insonderheid tot bevordering van de rust en veiligheid der goede ingezetenen en tot ontdekking van vagebonden en quaat doenders en dat hij ook van der .... sig eerlijck en sondere opspraak heeft gedraegen, sonder ooijt ijemant te hebben beledigt".
In zijn verzoekschrift meldt Johan Bekking, dat in de kerken in Winterswijk, Zelhem, Aalten, Dinxperlo en Hummelo is ingebroken en het armengeld is gestolen. Bij de ingezetenen van die plaatsen was de nodige verdenking ontstaan jegens verscheidene personen, "welcke eenige tijdt te bevooren daar omtrent hadden gepasseert, sonder dat bekendt was waar deselve waaren t'huijs gehoorende".


In de vroege morgen van de 16e juni 1716 waren bij zonsopgang vier mannen in herberg De Ratstat tussen Aalten en Zelhem bij elkaar. Drie van hen waren daar ook zeven of acht dagen eerder geweest (in de nacht, dat in de kerk te Aalten was ingebroken) en daar veel angst en vrees getoond hadden, zo meldt Johan Becking in zijn request. Uit hun slechte kleding en omgang (smanieren) had de waardin de conclusie getrokken, dat het gauwdieven waren. Toen de mannen weggingen zijn de meiden van de waardin hen nagegaan. Aanvankelijk gingen zij richting Lichtenvoorde, maar veranderden plots van richting en leken naar Varsseveld te gaan. De meisjes waarschuwden Johan Becking en voogd Planten, die in de herberg waren. Besloten werd, de wacht bij de kerk in alle stilte te betrekken. Alleen de wat afgelegen wonende predikant werd daarvan in kennis gesteld en gewaarschuwd, op zijn hoede te zijn. De verdenking jegens de mannen nam nog toe, nadat was gebleken, dat zij de nacht, voordat in de kerk te Zelhem werd ingebroken, bij Caspar van Houten (herbergier??) in de Landeweer waren geweest en daar en een paar dagen later weer een ander daar enkele flessen met jenever had laten vullen. De drie mannen wachtten hem op een afgelegen plek op en gevieren gingen zijn langs de heide en "buijten alle passagie" weg.


Toen Johan Becking die 16e juni omstreeks middernacht van het huis van de voogd Planten over het kerkhof naar de woning van Herman Hesseling wilde gaan, om te zien of er ergens onraad was, zag hij ter hoogte van de kerkdeur iemand op zich afkomen. Eerst dacht hij, dat het de chirurgijn Planten was, maar weldra merkte hij, dat het een vreemde was en een van de vagebonden en kerkrovers moest zijn. De man trachtte zich geruisloos uit de voeten te maken, maar liep over het kerkrooster en verraadde aldus zijn aanwezigheid. De man wilde in de richting van de heide ontkomen, maar Becking gelastte hem te blijven staan.
"Sta stil of ik schiet", riep Becking hem na, waarna de man inderdaad bleef staan. Op de vraag, wie hij was, antwoordde hij: een passagier. Becking verzocht hem mee te gaan naar een verlichte plek om hem te kunnen herkennen, maar toen Becking zij collega-wachters riep, nam de man de benen. Een schot hagel uit de snaphaan (= geweer, dat niet met een lont, doch door middel van een haan met vuursteen werd afgeschoten) trof hem uiteindelijk in de rug, "zondanig, dat de man neerviel". (RAGld: toegang 0124, inv.nr. 1479, folio 1016-1033) De man was uiteindelijk door een kogel in de rug getroffen en geveld. Johan Beckinjg verzocht H.E.H. hem onschuldig te verklaren "aen den manslagh bij hem in het exerceren van sijne functie ter middernaght tusschen den 16den en 17den junij laatstleden met het schieten van zijn snaphaan op voors. vagebond begaan, of soo onverhooppentlijck eenig exces bij hem mogte geoordeelt worden gecommitteert daarin te zijn, Haar Edele Mogenden hem sulx gratie... gelieven te remitteren". Hebbende H.E.M. hem onschuldig verklaard.

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Jan/Johan Becking 4e voogd van Wisch?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Jan/Johan Becking 4e voogd van Wisch

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Ancestors (and descendant) of Jan/Johan Becking 4e voogd van Wisch


    Show complete ancestor table

    With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

    • You can enter text in lowercase or uppercase.
    • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
    • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



    Visualize another relationship

    Sources

    1. FamilySearch Stamboom, via http://www.myheritage.nl/research/collec...

      Jan BECKING
      Geboortenaam: Jan or Johan Becking
      Geslacht: Man
      Geboorte: Ongeveer 1675 - Varsseveld, Gelderland, Nederland
      Huwelijk: Echtgeno(o)t(e) of partner: Harmina or Harmijn PLANTEN - 1703 - Gelderland, the Netherlands
      Overlijden: 31 jul 1756 - Varsseveld, Gelderland, Nederland
      Begrafenis: 5 aug 1756 - Nederduits Gereformeerde Gemeente Varsseveld, Gelderland, Nederland
      Ouders: Willem BECKING, Aleyda
      Echtgenote: Harmina or Harmijn PLANTEN
      Kinderen: Aleida BECKING, Jacobus BECKING, Aleyda Wendelina BECKING, Aaltjen Becking, Harmen BECKING, Willem BECKING, Laurens BECKING
      Broers/zusters: Hendrik BECKING, Derk BECKING, Willem BECKING, Gerrit Jan BECKING

      De FamilySearch Stamboom wordt gepubliceerd door MyHeritage onder licentie van FamilySearch International, de grootste genealogische organisatie in de wereld. FamilySearch is een nonprofit organisatie die gespnsord wordt door The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints (Mormon Church).

    About the surname Becking 4e voogd van Wisch


    When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
    Ymo Vellenga, "Genealogie Vellenga-Groeneveld-Bolt", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-vellenga-groenveld-bolt/I110.php : accessed June 24, 2024), "Jan/Johan Becking 4e voogd van Wisch (1681-1759)".