Genealogy Van Scheers uit Dordrecht » Johannes Christianus SCHOTEL (1787-1838)

Personal data Johannes Christianus SCHOTEL 

Source 1

Household of Johannes Christianus SCHOTEL

He is married to Petronella Elisabeth van STEENBERGEN.Source 4

They got married on June 13, 1806 at Dordrecht, he was 18 years old.


Child(ren):



Notes about Johannes Christianus SCHOTEL

Johannes Christianus Schotel werd den 11 November 1787 te Dordrecht geboren. Zijn vader, Gilles Schotel Jansz., was een deftig koopman aldaar, en zijne moeder heette Dionysia Sara Meuls. Ofschoon van zijne jeugd af voor den handel opgeleid, had hij echter eene overhellende neiging tot het zeewezen, en het was alleen het geschenk van een boeijer, die hem kon doen besluiten aan den wensch van zijn vader te voldoen, en zich aan den handel te wijden. Hij legde zich tevens op de Fransche en Engelsche talen, maar vooral op de zang- en toonkunst, waarin beide hij later een meester werd, en ook, onder den schilder A. Meulemans, op de teekenkunst toe. Zijne teekeningen onderscheidden zich echter toen niet van die van andere kinderen van zijn leeftijd, en toen hij zich later aan de kunst wijdde, had hij veel moeite het van Meulemans geleerde wederom af te leeren.

Allengkens kreeg het vaartuig, eerst aan uitspanning en vermaak toegewijd, een edeler bestemming, het werd de oefenplaats waarin hij de natuur bestudeerde, en hij, hetgeen zijn oog en gevoel trof, op het papier trachtte weêr te geven. In de stuurstoel gezeten, had hij steeds studieboek en potloot in de hand, en schetste hij beeldjes, watergezigten en schepen, welke laatste hij toen reeds uitmuntend teekende, en die verre de voorkeur verdienen boven zijne beelden van dien tijd.

Reeds vroeg werd hij eerst honorair en vervolgens werkend lid van het genootschap Pictura, en teekende aldaar naar het gekleed en naakt model: later woonde hij de anatomische lessen van den lector Haver Droese bij, en droegen zijne beelden blijken van kennis van het zamenstel des natuurlijken ligchaams en de werking der spieren. In 1806 nam hij de geheele zorg der fabrijk op zich, die echter, na het ophouden der handelsbetrekkingen met Engeland en den oorlog met Spanje, begon te kwijnen, zoodat hij zich langzamerhand aan den handel onttrok, en eindelijk zich geheel aan de kunst, waarin hij ondertusschen meer en meer vorderingen had gemaakt, begon te wijden. Zijne gewone voor- en najaarsreizen voor het kantoor, zijne betrekking als kapitein der stedelijke garde d'honneur (marine) en het beschieten en de terugtogt der Franschen van Dordrecht, gaven hem gelegenheid tot het vervaardigen van belangrijke studiën, die hem vooral naderhand, bij het schilderen, zeer te stade kwamen. In 1811 waagde hij het zijne eerste teekeningen (twee stille watergezigten) op de tentoonstelling te 's Hage, aan het oordeel van het publiek te onderwerpen. Reeds eenige jaren vroeger had hij echter, op raad der heeren van Strij en van den boekhandelaar Pieter van Braam, zich aan het schilderen begeven, nadat hij in de penseels-behandeling en de menging van verwen door den verdienstelijken zeeschilder M. Schouman onderwezen was, en in 1817 schilderde hij met zijn leermeester het overvaren van kommandant Beelaerts naar Papendrecht, in den nacht van den 21 op den 22 November 1813, bij het onverwacht verschijnen der Franschen aldaar, en het vijandelijk beschieten der stad Dordrecht.

Ook vervaardigde hij met den heer Schouman een pendant, voorstellende het beschieten der stad Dordrecht door de Franschen, in bezit van het te Dordrecht voormalige letterkundig genootschap Diversa Sed Una. Tot zijne latere historiële voorstellingen behoort de in 1816 geschilderde attaque op Algiers, door de gecombineerde Engelsche en Hollandsche eskaders in den jare 1816, ‘door rijkdom van ordonnantie, keurigheid van teekening en krachtige en uitvoerige penseelsbehandeling uitmuntende,’ door den Dortschen burgemeester van Poeli en van Nuland aan het Invalidenhuis vereerd. Ook vervaardigde hij een schoorsteenstuk voor de vergaderplaats der diakenen, voorstellende een schipbreuk, bij een rotsachtige kust, met eene ter hulp snellende reddingboot op den voorgrond. In de boot bevinden zich elf mannen, waarmede de schilder het elftal diakenen (waarvan hij er toen een was) bedoelde. De geleerde B.F. Tydeman plaatste er deze regels onder:
‘Redt moed en deugd den mensch, trots zee, orkaan en dood, Hier zorgt het armbestuur voor d'armen in hun nood.’

Algemeen werd in 1821 zijne schilderij, voorstellende eèn fluitschip, dat bij hevigen storm schipbreuk lijdt, en waarheen een Blankenezer visscher, ter redding heen zeilt, bewonderd.

‘La grande marine de monsieur Schotel, (schreef men in het Journal de Bruxelles) est la production la plus capitale du salon, la perfection de cet ouvrage frappe d'étonnement, les artistes autant que le public.’

In het volgend jaar exposeerde hij te Amsterdam een zijner beste schilderijen, uit dit tijdvak, voorstellende een hevigen storm op de Zeeuwsche stroomen. Volgens een bevoegd beoordeelaar ‘overtrof dit stuk alles, wat van dezen meester bestond,’ hij noemde het ‘het volkomenste stuk der geheele expositie.’ In 1823 werd zijne stille zee bij doorbrekend zonnelicht te Gend met goud bekroond, en schilderde hij o.a. het stranden der Delphine, in 't gezigt van Zantvoort, berustende bij de familie de Voogt te Dordrecht.

Een zeegezigt met een' opkomenden storm, en een strandgezigt aan de Zeeuwsche kust, op de tentoonstelling te Amsterdam van 1824, stelden hem (volgens het Rapport der 4de kl. v.h. kon. Ned. Inst.) aan het hoofd der zeeschilders, en herinnerde aan onze oude meesters. In 1825 werd zijne uit de haven zeilende Arnemuidsche hoogaarts te Rijssel met het zilveren eeremetaal bekroond, doch meer trok de aandacht een opkomende storm, waarvoor een scholschuit haar zeil strijkt met een ter anker komend fregat, later in het paleis van Z.K.H. den prins van Oranje (later koning Willem I) te Brussel geplaatst, in de omwenteling van 1830 verschoond, en met het pendant een stil water bij morgenstond, met een groot kaagschip door O.J. Nieuwenhuis beschreven. In 1828 behaalde een door den wind zeilend gaffelschip bij onstuimig weder, later in het kabinet van den heer van der Hoop te Amsterdam, de groote gouden medaille te Parijs, en schilderde hij voor den keizer van Rusland, vier1) kapitale zeegezigten, die de goedkeuring van dezen zóó wegdroegen, dat hij hem door den secretaris der russische legatie een fraai bewerkte gouden met edelgesteenten rijk bezette snuifdoos liet aanbieden. Meermalen had de zeeschilder reeds togtjes langs de vaderlandsche stranden en kunstreizen door Belgiën gedaan, toen hij in het laatst van genoemd jaar met zijne leerlingen Parijs bezocht, waar hij o.a. met de beroemden A. Scheffer, zijn stad- en landgenoot, de oude kennis hernieuwde. Had deze reis ten doel om de kunst in galerijen en tempels verzameld te zien, die van het volgende jaar diende om de natuur te bestuderen. Wederom door zijne leerlingen vergezeld bezocht hij toen de Fransche kusten. Deze reis verschafte hem niet slechts een reeks van studiën, maar oefende een onmiskenbaren invloed op zijne penseelsbehandeling uit. Reeds merkte men warmer koloriet en grootschere voorstelling in het nog dit jaar geschilderde stille watergezigt bij Boulogne sur mer en andere op.

In dit jaar schilderde hij, op last van koning Willem I, voor het paviljoen te Scheveningen, het omliggende strand, door den oceaan besproeid en voor Teylers stichting, dat reeds een woelend water van zijn penseel bezat, een stil water.

In 1830 werden twee kapitale stukken voor den keizer van Rusland aangevangen en schilderde bij voor prins Dolgorouki Wolkonsky, vorst Galizin, graaf Fersen en andere russische grooten, en vervaardigde hij, zoo voor de beide heeren Fagel, ambassadeurs van het Engelsche- en Fransche hof, lord Granville ambassadeur van Engeland bij het Fransche hof, lord Peel, mr. Wellsof Redleaf, mr. Smith, sir Charles Bagot en anderen min of meer uitvoerige schilderijen, en versierde de vaderlandsche tentoonstellingen van 1832, 1833 en 1834 met kunststukken, die toen algemeen bewonderd werden: vooral werden zulks de beide voor de toen malige prinses van Oranje geschilderde tafereelen: een woelend water gezigt op de stad Dordrecht en het Zwijndrechts veer en een zeegezigt met een zeilenden gaffelaar, bij frissche koelte, met een aantal schepen gestoffeerd. Had hij reeds vroeger het kabinet schilderijen van de koningen van Pruissen en Beijeren met zijne kunst verrijkt, sedert 1835 ontving hij bestellingen uit Weenen, Berlijn, Munchen, Mannheim, Hamburg, Aken, Keulen en andere plaatsen, en noodigde hem de akademie te Berlijn uit eenige zijner voortbrengsels naar de expositie aldaar te zenden. ‘Votre superiorité (dus eindigde de brief) pour les sujets de marine est si reconnue, que dans ce genre on vous assigne la première place, et que vous n'aurez pas à y craindre de rival.’ Later exposeerde hij te Dusseldorp, Hanover en weinige maanden na zijn dood (1839) oogsten nog zijne te Keulen geexposeerde zeestukken grooten roem in.

In 1835 bezocht Schotel Duitschland en hield zich eenige weken te Aken tot herstelling zijner gezondheid op. Teruggekeerd, schilderde hij o.a. een kapitaal stuk, voorstellende een storm op de Fransche kust met schepen gestoffeerd, voor prins Frederik der Nederlanden, die het prins Wolkonsky, toen minister van staat te Petersburg vereerde, en een der schoonste voortbrengsels van zijn penseel een stormachtige zee vol gewoel van schepen, dat op de tentoonstelling te Brussel werd bewonderd, door Alvin beschreven is en de groote gouden medaille verwierf.

In 1837 ondernam Schotel op nieuw een reis langs de Fransche kusten en in 1838 eene derde langs dezelfde kusten en die van Engeland. Hij hield zich toen o.a. eenigen tijd te Guernsey, Yersey en Londen op. Van deze reis teruggekeerd nam zijne gezondheid af. Als of hij een voorgevoel had, dat hij ze voor het laatst zou ontmoeten, vereenigde hij al zijne kinderen en kindskinderen rondom zich te Bennebroek, waar zijne vrouw, gedurende zijn verblijf in Engeland, een optrek had, en overleed eenige maanden daarna 21 Dec. 1838 in zijne geboorte stad. Zijn overschot werd plegtig ter aarde besteld1) en een jaar later werd een monument ter zijner eere gesticht in de Groote kerk ingewijd. De dichter Hoeffut vervaardigde de volgende opschriften voor dit monument:

''Schotelii in tabulis dum conspicit aequora Nereus,
Sceptra per hunc. inquit, sunt mihi demta Sali.
‘Neptuun zag Schotel's kunst natuur op zijde komen;
Hij zag 't, en sprak, deez' heeft den drietand mij ontnomen.’''

En voor zijn grafzerk:

''Adsta. Viator. pulverem. calcas. sacrum
M.
Johannis. Christiani. Schotel.
qui.
Dordracum. patriam.
Laudis. theatrum. terrarum. orbem.
habuit.
Et. turbatos. non. minus. ac. quietos. fluctus.
pingendo.
pares. perpaucos.
superiorem. reliquit. neminem.
Artifici. meritissimo.
obsequii. et. grati. animi. monumentum.
aere. collato. L.F.C.
cultores. ac. discipuli.
Natus est. 1787.
obiit. 1838.''

Schotels nagelaten kunst, meest uit schetsen zijner schilderijen bestaande, werd in hetzelfde jaar verkocht, en bragt eene aanmerkelijke som op.

In zijne school zijn o.a. de kunstschilders Wagner te Munchen, P.J. Schotel, C.L.W. Dreibholtz, F.J. van den Blijk, C.F.B. de Florimond en H. van den Helm gevormd.

Hij was ridder van den Nederlandsche Leeuw, lid der 4de klasse van het kon. Ned. instituut, der kon. acad. te Berlijn, lid der academie van beeld. kunst. te Amsterdam, directeur van het genoots. Pictura te Dordrecht; voorts was hij lid der academiën van Brussel, Antwerpen, Rijssel, en van alle vaderlandsche kunstvereenigingen. Ook had hij de zilveren medaille, na het verdedigen van Dordrecht tegen de Franschen (1813) uitgereikt. Hij was een uitstekend beoefenaar der zang en toonkunst, waarvan hij meermalen in het openbaar bewijzen gaf. Ook was hij medeoprigter en werkend lid der maatschappij ter bevordering der toonkunst, afdeeling Dordrecht, G. de Vries en W. Ochsendorff droegen hem elk drie door hen geconposeerde Polonaises op. Hij is meermalen afgebeeld, doch het portret voor de levensbeschrijving van zijn zoon is het eenige dat goed gelijkende is. Hij huwde Petronella Elizabeth van Steenbergen, dochter van den notaris en procureur Petrus Johannes van Steenbergen, geb. te Dordrecht, 2 Julij 1781, een vrouw die zelf uitmuntend teekende, en aan wier oordeel hij zijne kunst steeds onderwierp. Deze schonk hem 4 zonen en 2 dochters.




Zie van Eynden en van der Willigen, Leven der Vaderl. Schilders, D. III. bl. 280, Immerzeel; Kramm; Nieuwenhuis; Kobus en de Rivecourt; Volks Encyclopaedie o.h.w.; G.D.J. Schotel, Leven van den zeeschilder J.C. Schotel, Haarlem 1840; van der Aa, Aardrijksk. Woordenboek, (Dordrecht); Dez., N.B.A.C. Woordenb. o.h.w.; Feestviering van het vijftigjarig bestaan van het Genootschap Pictura te Dordrecht op den 17 Aug. 1824 door A. Kist Ez. en B.F. Tijdeman, Voor. bl. 5, bl. 61, 71; Verslag der Jaarl. Vcrgad. v.h. Kon. Ned. Instit. 1839, Aanteek. van C. Kruseman, betrekkelijk deszelfs kunstreis in Italië, bl. 4; Scheltema, Onoverwinnel. vloot, (Voorr.); J.C. Beyer, Gedenkb. van Nederl., Watervloed (Voorr.); dr. Wapp; Reis naar Rome, D. I. bl. 4; A.W. Cramer, Kunstreis door Frankrijk, bl. 148; Meyer. Vaderl. Gevoel.; Adres-briet naar de tentoonstelling te Brussel v.h. onnavolgb, zeegezigt v.d. heer J.C. Schotel; Bosson, Feestzang, bl. 5; J. van Harderwijk, Gedachtenis offer; Jaarboekje van Dordrecht 1840, bl. 27; dr. Wapp. Astrea; Kunstkronijk; Muller, Cat. v. portr. Konsten Letterb. 1835 no. 48-50, 1836 no. 15 en 16, 1838 II. 467, 1839 I. 77, 1840 I. 50; A. des Amorie van der Hoeven, Redev., bl. 337; Notit. der schilderijen van het kon. kab. te 's Hage, bl. 47 no. 204; Vad. Letteroeff. voor 1822, 1823, 1839 no. 2; Rapport der 4de kl. v.h. Kon. Ned. Inst. wegens de tentoonstelling 1824; Magazijn van Schilder- en Toonkunst, st. I. bl. 40; Dagblad van 's Hage 5 Oct. 1827; Holl. Merc. 5 Nov. 1828 no. 9; Beoord. overzigt van de tentoonstelling van schilderijen enz. in 1834 te Parijs gehouden; Handelsblad 13 April 1837, 7 Oct. 1837; Journal de Bruxelles 14 Oct. 1822 no. 287; Disstribution des prix accordés par la société des siences à Lille, p. 7; C.J. Nieuwenhuis, Description de la collection des tableaux qui ornent le Palais de S.A.R. le Prince d'Orange à Bruxelles, p. 100; Journal de la Haye, Jan. 1831; Royer, in Revue Univers 4 Année T. II. Livrais VI. p. 192; Messager de Gand 22 Janv. 1837; L. Alvin, in Compte-rendu du salon d'Exposition de Brux., Brux. 1836 p. 190; Mercure Belge, 28 Sept. 1836; Catalogue d'une superbe collection de dessins et d'esquises exécutés par feu mr. Schotel, Dordr. 1839. Ook in het Nederd. Verklaring der Bouwkundige afbeelding van het Gedenkteeken opgerigt voor den beroemden zeeschilder J.C.S., Dordr. 1840; Compte rendu d.l. Commis Royale d'Hist. T. VI. p. 309; Kunstblatt 11 Jan. 1818, bl. 16, 19 Febr. 1827 no. 15, 17 Jan. 1828 no. 5, 19 Dec. 1839 no. 102; Conversat. Lexicon 1837 9 B. S. 439; dr. Franz Kugler, Handbuch der Geschichte der Malerei in Deutschland, der Niederlande, Spanien, Frankreich und Engeland, Berlin 1837 2 B.S. 246; L. Lax, Bilder aus den Niederlände; Nägler, Kunst. Lexik., Th. XV. S. 219; Muller, Cat. van portr.

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Johannes Christianus SCHOTEL?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Johannes Christianus SCHOTEL

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Ancestors (and descendant) of Johannes Christianus SCHOTEL


    Show complete ancestor table

    With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

    • You can enter text in lowercase or uppercase.
    • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
    • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



    Visualize another relationship

    Sources

    1. DBNL, Biographisch woordenboek der Nederlanden. Deel 17. Eerste stuk
    2. Liste Civique
    3. Doopboek van de Nederduitsch Gereformeerde Gemeente
    4. Regionaal Archief Dordrecht

    Historical events

    • The temperature on November 11, 1787 was about 8.0 °C. Source: KNMI
    • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was from 1751 till 1795 sovereign of the Netherlands (also known as Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden)
    • In the year 1787: Source: Wikipedia
      • January 11 » William Herschel discovers Titania and Oberon, two moons of Uranus.
      • January 25 » Shays's Rebellion: The rebellion's largest confrontation, outside the Springfield Armory, results in the killing of four rebels and the wounding of twenty.
      • August 6 » Sixty proof sheets of the Constitution of the United States are delivered to the Constitutional Convention in Philadelphia, Pennsylvania.
      • September 17 » The United States Constitution is signed in Philadelphia.
      • September 28 » The Congress of the Confederation votes to send the newly-written United States Constitution to the state legislatures for approval.
      • December 7 » Delaware becomes the first state to ratify the United States Constitution.
    • The temperature on November 14, 1787 was about 7.0 °C. Source: KNMI
    • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was from 1751 till 1795 sovereign of the Netherlands (also known as Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden)
    • In the year 1787: Source: Wikipedia
      • May 25 » After a delay of 11 days, the United States Constitutional Convention formally convenes in Philadelphia after a quorum of seven states is secured.
      • June 20 » Oliver Ellsworth moves at the Federal Convention to call the government the 'United States'.
      • July 13 » The Continental Congress enacts the Northwest Ordinance establishing governing rules for the Northwest Territory. It also establishes procedures for the admission of new states and limits the expansion of slavery.
      • October 1 » Russians under Alexander Suvorov defeat the Turks at Kinburn.
      • October 29 » Mozart's opera Don Giovanni receives its first performance in Prague.
      • December 7 » Delaware becomes the first state to ratify the United States Constitution.
    • The temperature on June 13, 1806 was about 14.0 °C. Wind direction mainly west-southwest. Weather type: omtrent helder. Source: KNMI
    •  This page is only available in Dutch.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In the year 1806: Source: Wikipedia
      • January 1 » The French Republican Calendar is abolished.
      • January 18 » Jan Willem Janssens surrenders the Dutch Cape Colony to the British.
      • January 30 » The original Lower Trenton Bridge (also called the Trenton Makes the World Takes Bridge), which spans the Delaware River between Morrisville, Pennsylvania and Trenton, New Jersey, is opened.
      • September 2 » A massive landslide destroys the town of Goldau, Switzerland, killing 457.
      • September 23 » Lewis and Clark return to St. Louis after exploring the Pacific Northwest of the United States.
      • December 26 » Battles of Pultusk and Golymin: Russian forces hold French forces under Napoleon.
    • The temperature on December 21, 1838 was about -3.0 °C. Wind direction mainly east-northeast. Weather type: betrokken mist. Source: KNMI
    •  This page is only available in Dutch.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In the year 1838: Source: Wikipedia
      • The Netherlands had about 2.9 million citizens.
      • February 28 » Robert Nelson, leader of the Patriotes, proclaims the independence of Lower Canada (today Quebec).
      • April 30 » Nicaragua declares independence from the Central American Federation.
      • June 10 » Myall Creek massacre: Twenty-eight Aboriginal Australians are murdered.
      • July 4 » The Iowa Territory is organized.
      • September 3 » Future abolitionist Frederick Douglass escapes from slavery.
      • October 27 » Missouri governor Lilburn Boggs issues the Extermination Order, which orders all Mormons to leave the state or be killed.
    

    Same birth/death day

    Source: Wikipedia

    Source: Wikipedia


    About the surname SCHOTEL

    • View the information that Genealogie Online has about the surname SCHOTEL.
    • Check the information Open Archives has about SCHOTEL.
    • Check the Wie (onder)zoekt wie? register to see who is (re)searching SCHOTEL.

    When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
    Lucas van Heeren, "Genealogy Van Scheers uit Dordrecht", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-van-scheers/I1562.php : accessed June 4, 2024), "Johannes Christianus SCHOTEL (1787-1838)".