Voornaeme Geslachte en Eenvoudige Luyde » Adam HAMER (1685-1751)

Personal data Adam HAMER 

Source 1

Household of Adam HAMER

He is married to Geertruida CLAPMUTS.Source 2

They got married February 1729 at Nieuwenhoorn, he was 43 years old.


Child(ren):

  1. Helena HAMER  ????-1743
  2. Dirk Hendrik HAMER  1735-1776


Notes about Adam HAMER

Adam HAMER, zoon van Petrus, geb. te Numansdorp 2 Dec. 1685, begon zijn studie te Dordrecht aan de latijnsche school, daarna studeerende te Leiden, ingeschreven ald. 30 Nov. 1704, 19 j.T. Hon. c., overl. te Vlissingen 26 Oct. 1751, begr. 2 November d.a.v.
Na tot proponent bij de classis Leiden en Neder-Rijnland te zijn geworden, 30 Jan. 1708, nam hij tijdelijk te Leiden het predikambt waar voor Theod. van der Lee, predikant ald., die door zwakte verhinderd werd zijn werk te doen. 30 Juli 1709 werd hij beroepen in den Nieuwen Hoorn onder Voorne en Putten en ald. 14 Sept. d.a.v. door zijn vader bevestigd. In 1713 werd hij uitgezonden als legerpredikant. 26 Apr. 1716 bevestigde hij tot pred. te Kruiningen zijn broeder Petrus (2). Te Vlissingen beroepen 2 Jan 1729 werd hij bevestigd ald. 10 Apr. d.a.v. door Ds. Joh. van der Vorm. 4 Mei 1748 werd hij curator en scholarch der latijnsche en andere scholen te Vlissingen, in plaats van Ds. du Pon, doch een langdurige ziekte ondermijnde toen reeds zijn niet sterk gestel.
Adam Hamer was een ijverig en ernstig predikant, wars van alle lofspraak, woekerend met zijn zwakke lichaamskrachten, levendig van geest. Als pred. te Nieuwen Hoorn trouwde hij met Geertruida Clapmuts, d.v. Dirk Hugo Clapmuts en van Dina Goudswaard, wed. van Mr. Eduard Gallas, raad en burgemeester te den Briel, gedeput. raad ter Admiraliteit op de Maas, die overl. was 8 Mei 1725, haar 3 kinderen nalatende. Ook Adam Hamer had bij haar 3 kinderen, eene dochter Helena, geb. 1730, gest. 28 Juli 1743; Petrus, geb. te Vlissingen 3 Dec. 1732, overl. 25 Maart 1774, ald. wijnkooper, gehuwd met Geertruid Elisabeth van Pee (bij wie 3 kinderen); Dirk Hendrik Hamer, geb. te Vlissingen 14 Nov. 1735, overl. ald. 3 Aug. 1776, apotheker ald., trouwde Alida Qual, dochter van Leendert en Elisabeth Brakman, bij wie 3 kinderen.


Zie: Vrolikhert, Vlissingsche kerkhemel; J.v. der Baan, Geslacht Hamer in Ned. Leeuw 1884.


Ook omtrent dezen zal ik het verhaal, dat men in de Boekzaal vint, eerftvolgen; temeer, om dat het 'er door zynen eygen broeder, den Eerw. Heer Petrus Hamer, Predikant te Kruyningen, en tans oudft dienend lid van de Claffis van Zuyd-Beveland, in gezet is.
Adam Hamer was geboren 2 December 1685. in het Dorp Numansdorp, of de Buytenfloys. Zyn Vader was Petrus Hamer, zyne Moeder Helena van Thiel. Zyn Grootvader was Hendrik Hamer, die gefrouwt was met Elizabet Inderfchmitten. Zyn Overgrootvader was Abraham Hamer, die getrouwt was met Margarita van der Hagen. Deze Abraham Hamer is geweest een van de stigters van de nieuwe Stad, en Gereformeerde Kerk en Gemeynte te Hanau, midsgaders Raad en Burgermeefter aldaar. Hy wiert in 't Jaar 1602. van Keyzer Rudolf den II. met alle zyne wettige nakomelingen, zoo Vrouwelyken, als Mannelyken, tot Riddermatig Edelman verheven, vernieuwende en vermeerderende deszelvs Geslagtwapen, volgens den oorsprongelyken briev van Adeldom, in de familie nog voor handen. Dezes Vader was Pieter Hamer, Grootvader Jan Hamer, Overgrootvader Willem Hamer.
Des overledenens Grootvader, Hendrik Hamer, na verscheyden Academiën bezogt te hebben, zoo in Duytschland, Zwitserland als Vrankryk, kwam eyndelyk ook te Leyden, en wiert, na daar enigen tyd de beroemde Hoogleeraars van dien tyd gehoort te hebben, in de Walsche Synode geëxamineert, en kort daar na tot Nederduytsch Predikant beroepen te 'sGravendeel, na by Dordregr, En heeft wel het meest toegebragt tot den bouw van een bekwame Kerk aldaar. Hy vertoonde zig teffens een verdediger van de hervormde leer tegen den laster des Pausdoms in openbare geschrivten. Beroepen zynde naar Manheym, in den Paltz, en reeds los gemaakt, overleet hy nog te 'sGravendeel.
Zyn Vader, Petrus Hamer, is Predikant geweeft te Numandsdorp, onder de Classlis van Zuydholland, en Baluagie, van Srryen, en heeft zig beroemd gemaakt door zyne veelvuldige schrivten, zoo tot verstand van Gods woord, als tot wederlegging der dwalingen van Bekker, Leenhov, Deurhov, en anderen.
Onze Adam Hamer, tot den H. Dienst geschikt, wiert door zyn Vader te Dordregt op de Latynsche School bestelt. En na dezelve met lov doorwandelt te hebben, kwam hy in 't Jaar 1704. op de Hogeschool te Leyden, en genoot daar't onderwys, in 't Griex en Hebreeuwsch, van Jacobus Gronovius en Carolus Schaav; in de Godgeleerdheyd en ]oodsche oudheden, van Trigland, Witzius, Mark, van Til, Fabricius, midsgaders Petrus van Hoeke, beroemd Predikant te Leyden. Den 30 January 1708. wiert hy Proponent by de Classis van Leyden en Neder-Rhynland. En nam vervolgens, om zig in het Predikwerk te oeffenen, nevens Ulricus Velingius ,• Jacobus van Scberpenbrand, en David van de Wal , toen Proponenten, naderhand Predikanten te Leyden, Valkenburg, en Leyden, den gehelen Predikdienst waar voor Teod: van der Lee, Predikant te Leyden, dog wegens ouderdom te zwak geworden tot dit werk. Den 30 July 1709. wiert hy beroepen ïn den Nieuwen Hoorn onder de Classis van Voorn en Putten, en aanstonds door den Geregte aldaar, en vervolgens ook door de Classis geapprobeert, en ten zelven dage in dezelve ook peremtoir geëxaminieert. Waar op hy den 14 September daar aan in den H. Dienst beveftigt wiert door zyn Vader met Openb: 3: 11. ziet ik kome haastelyk; houdt dat gy hebt enz. doende hy zyne intrede met 2 Cor:3:5. niet dat wy van ons zelven bekwaam zyn ieds te denken,
In Jaar 1713. is hy uyt de Classis van Voorn en Putten afgezonden, om by de troupen van den Staat, als leger-predikant, dienft te doen. Zoo als hy met lov in dien laatsten Veldtogt ook verrigt heeft by het Regiment Garde te voet.
Den 2 january 1729. wiert hy te Vlissingen beroepen, en den 10 April daaraan beveiligt door Joh: van der Vorm. Doende na den middag zyne intrede uyt Jef: 51: 16. ende ik legge mine woorden in uwen mond, en bedekke u onder enz.
Den 4 Mey 1748. wiert hy te Vlissingen aangestelt tot Curator en Scholarch der Latynsche en andere Scholen, in plaats van Do. du Pon.
Hoe hy in 't waarnemen van zyn Ampt, met naarstigheyd, en ernst, schoon menigmaal met lighaamszwakheyd, en nederigheyd en oodmoed voor God, met erkentenis van Zyne nietigheyd, zig heeft bevlytigt, wat dienst hy aan de gemeynte in't gemeen, en aan velen in 't byzonder, heeft gedaan; en hoe hy in zynen omgang zig gedragen heeft, overeenkomstig zyn Ampt, zullen 't best getuygen zyne Collegen, en anderen, die met hem hebben verkeert. Zonder dat wy daar ieds meer byvoegen, dewyl hy zelvs altyd afkeerig van diergelyke lovsprake is geweest.
Nog in den Nieuwenhoom staandeis hy inhuuwlyk getreden met Vrouwe Geertruda Klapmuts, weduwe van den Groot Agtb. Heer en Mr. Eduard Gallas, Raad en Oudburgermeester in den Briel, midsgaders in de Admiralireyt op de Maze. Tellende deze Geertruda Klapmuts onder haar Geslagt Jan Adriaansen Klapmuts, Predikant te Edam, Do. Munnekemolen, mede Predikant te Edam, getrouwd met Catarina Klapmuts, wiens Zonen Joh: Munnekemolen, en Adr: Munnekemolen, tans nog waardige Predikanten Zyn in den Haag, en te Leyden; als mee Dom: Abraham van Klaveren, Predikant te Nimwegen, die in 't Jaar 1707. voor de derde maal in 't licht gav eyne Christelyke Oeffenschole, te Amfterdam by de Weduwe Gysb. de Groot.
Uyt dit huuwlyk heeft hy verwekt ene Dogter, overleden 1743. en twee Zoonen nog in leven.
Hy was van geen sterke lighaamsgestalte, maar levendig van geest, en vaardig in zyn doen. En had dat byzonder, dat hy van de geboorte af een natuurlyken afkeer van alle dranken gehad heeft, en nooyt ieds anders, dan water, koffy, en thee, gebruykte tot den Jare 1719. wanneer hy zig begon te schikken om enigen wyn te gebruyken, waar in hy egter altyd zeer matig is geweest.
In het'Jaar 1748. kreeg hy een ziekte, sedert welke hy niet meer volkomen is gezond geweest. In Juny 1751. kreeg hy weder een zwaaren stoot, waar van hy egter schielyk herstelt wiert, zoo dat hy zynen dienst weer waarnam, dog onder doorslaande blyken van verval van kragten. Den 24 October daar aan predikte hy nog des Morgens in de Grote Kerk over Eph: 4: 17. tot welk vers toe hy dien briev in 't vervolg gepredikt had, met een afgesloovd lighaam, en een verzwakten geest. Waar op hy, zig Wat ter ruste begevende, met een gedurige sluymering wiert bevangen. Tot dat hy den 26 dito, 'sNamiddags' om één uur zynen geest op ene zeer zagte wyze, en als in een ogenblik, gav; oud zynde 65 Jaaren, 10 Maanden, en 24 Dagen.
Den 2 November wiert het lyk ter, aarde bestelt, en den 7 daar aan deet zyn Amptgenoot, de Eerw. Petrus Nieuwland over hem de lykpredikatie over Pred: 7: 2 eerste deel 't is beter, te gaan in het klaaghuys, dan in het huys der maaltyden.
Dus verre de Boekzaal. Ik zal 'er wederom nog *t een en ander bydoen.
Hy wiert te Vlissingen beroepen in de plaats van Mattheus Gargon, den Vader; en in zyne plaats wiert beroepen Johannes Henrictts Westerhoff.
Terwyl ik dit schryve, leevt en woont zyne Weduwe nog te Vlissingen. Zyne Zonen zyn nu reeds mannen. De oudste, Pieter, is een Koopman te Vlissingen, en de Jongste, Dirk, een Apotheker, zynde den laatsten reeds getrouwt met Juffr. Alida Qual J. D. van Vlissingen.
Ook leven nog drie Broeders van onzen Adam, zynde den enen Predikant te Kruyningen, en de twee anderen Kooplieden te Dordregt. (a).
Hy was zeer kundig in al, wat het kerkbestier raakte , en had daar ongemene lievhebbery in. Hy was onvermoeyd in 't ondergaan van allerley arbeyd en moeyte, tot zyn post behorende; en scheen als een nieuw leven te krygen , als hy verlegenen mogt dienst doen.
Zyne laatste preek 24 October 1751. heb ik hem hooren doen. Hy was, wegens verkoudheyd en zwakheyd, naauwlyks verstaanbaar* en kroop genoegzaam op en van den predikstoel. Van den predikstoel komende hoorde hy nog in de Kerke, dat men elkander die droevige tyding in 't oor beet, die gansch Nederland in diepen rouw gedompelt heelt, dat de Prins, Willem de Vierde, dood was. Welke tyding hoe wel maar al te waar, hy nog niet geloven wilde, zeggende 't is, of de menschen met alle die tydingen den Prins dood willen hebben.

Den 26 Dinsdag morgen predikte ik voor hem, en ging tegen den middag eens na hem zien, dog toe was hy reeds bezig met sterven.

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Adam HAMER?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Adam HAMER

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Ancestors (and descendant) of Adam HAMER

Hendrik HAMER
1594-1653
Adam van THIEL
± 1620-????
Petrus HAMER
1646-1716

Adam HAMER
1685-1751

1729
Helena HAMER
????-1743

With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).

Sources

  1. Vlissingse Kerkhemel, ofte Levensbeschryving van alle de hervormde Leraren
  2. Nederlands Patriciaat 1947, blz 163 / Stamreeks Hamer

Matches in other publications

This person also appears in the publication:

Historical events

  • Stadhouder Prins Willem III (Huis van Oranje) was from 1672 till 1702 sovereign of the Netherlands (also known as Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden)
  • In the year 1685: Source: Wikipedia
    • February 6 » James II of England and VII of Scotland is proclaimed King upon the death of his brother Charles II.
    • February 20 » René-Robert Cavelier establishes Fort St. Louis at Matagorda Bay thus forming the basis for France's claim to Texas.
    • May 7 » Battle of Vrtijeljka between rebels and Ottoman forces.
    • June 20 » Monmouth Rebellion: James Scott, 1st Duke of Monmouth declares himself King of England at Bridgwater.
    • July 6 » Battle of Sedgemoor: Last battle of the Monmouth Rebellion. troops of King James II defeat troops of James Scott, 1st Duke of Monmouth.
  • Stadhouder Prins Willem III (Huis van Oranje) was from 1672 till 1702 sovereign of the Netherlands (also known as Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden)
  • In the year 1685: Source: Wikipedia
    • February 6 » James II of England and VII of Scotland is proclaimed King upon the death of his brother Charles II.
    • February 20 » René-Robert Cavelier establishes Fort St. Louis at Matagorda Bay thus forming the basis for France's claim to Texas.
    • May 7 » Battle of Vrtijeljka between rebels and Ottoman forces.
    • June 20 » Monmouth Rebellion: James Scott, 1st Duke of Monmouth declares himself King of England at Bridgwater.
    • July 6 » Battle of Sedgemoor: Last battle of the Monmouth Rebellion. troops of King James II defeat troops of James Scott, 1st Duke of Monmouth.


Same birth/death day

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


About the surname HAMER

  • View the information that Genealogie Online has about the surname HAMER.
  • Check the information Open Archives has about HAMER.
  • Check the Wie (onder)zoekt wie? register to see who is (re)searching HAMER.

When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
LvH, "Voornaeme Geslachte en Eenvoudige Luyde", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-schapekoppen/I243483.php : accessed June 24, 2024), "Adam HAMER (1685-1751)".