Voornaeme Geslachte en Eenvoudige Luyde » Lancelot van BREDERODE (????-1573)

Personal data Lancelot van BREDERODE 


Household of Lancelot van BREDERODE

He is married to Adriana van Treslong.

They got married on August 26, 1555.Source 1


Child(ren):

  1. Adriana Brederode  ????-< 1610
  2. Catharina Brederode  < 1573-????
  3. Hendrik Brederode  < 1573-????
  4. Anna Brederode  ????-1602
  5. Reinoud van BREDERODE  1567-1633 


Notes about Lancelot van BREDERODE

Lancelot van Brederode, de halfbroer van de Grote Geus Hendrik van Brederode, is samen met gouveneur Wigbolt Ripperda onthoofd op 20 juli 1573 in Schoten bij Haarlem.
Lancelot is zoon van Reinoud III, de elfde heer van Brederode, en Philippote van der Marck. Op bevel van Don Frederik, de zoon van de hertog van Alva, is hij terechtgesteld na de maandenlange loodzware belegering van Haarlem. De oudste zoon van Lancelot trouwt met een dochter van Johan van Oldenbarneveld, die politieke leider van het jonge Nederland wordt.
Het stadsarchief van Haarlem meldt slechts heel kort dat Lancelot van Brederode op 30 november 1563 een huis in de Jansstraat verkoopt. Geld heeft hij kennelijk dringend nodig. Lancelot van Brederode sluit zich onmiddellijk aan bij het Compromis van de edelen in 1566. Een paar aantal maanden later helpt hij mee een leger op de been te brengen tegen de hertog van Alva.
Onder bevel van Lodewijk van Nassau, vice-admiraal van de Watergeuzen, vecht Van Brederode mee in Heiligerlee. Hij correspondeert geruime tijd met Willem van Oranje en staat bekend om zijn edel karakter. Hij en de baron de Montigny zijn de twee 'schoonste mannen der Nederlanden'.
Lancelot van Brederode plundert het eiland Rottum dat eigendom is van twee abten. Het nieuws bereikt hem dat zijn halfbroer Hendrik, de Grote Geus, plotseling is gestorven in Horneburg bij Recklinghausen.
Lancelot komt in de schijnwerpers van de geschiedenis in de zomer van 1569. Met vijf andere edelen sluit hij op 15 augustus een nieuw verbond, met het doel Alva het land uit te jagen. Zij beloven de helft van hun buit af te staan aan Willem van Oranje, de nieuwe leider van de Opstand. Van Oranje is als souvereine vorst, hij is immers prins van het vorstendom Oranje in Frankrijk, gerechtigd een oorlog te beginnen. Zijn mannen onder wie watergeuzen mogen hun geleden schade verhalen op de vijand. Zij zijn geen piraten, die zwaar worden gestraft, maar kapers.
De andere vijf edelen die het verbond tekenen zijn: Albrecht van Egmond, een zwager van Lancelot, Crispinus van Solsbrugge, die in Keulen al ter dood is veroordeeld, Barthold Entens van Mentheda, die heel berucht wordt, Jelte Eelsma en Meinert Friese. De kapiteins Bonga en Hettinga die ook in de Eems en de Wadden actief zijn, blijven buiten het nieuwe verbond.
Dolhain
Eind augustus 1569 zeilt Lancelot samen met Solsbrugge, Egmond en Friese naar Engeland om zich aan te sluiten bij het eskader van admiraal Dolhain. Dolhain en Van Brederode beschikken over in totaal tien schepen. Een aantal kapiteins blijft achter in het Waddengebied.
Dolhain en Van Brederode keren terug in de Waddenzee en enteren op 21 september koopvaarders uit de Oostzee. Het verzoek van Willem van Oranje om naar La Rochelle te varen, waar de hugenoten zich bevinden, slaan ze in de wind. Naar Willem van Oranje luisteren ze slecht. Tot overmaat van ramp ontstaat onenigheid tussen de watergeuzen onderling over de spullen die ze in beslag nemen. Kapitein Van Brederode is wel bereid zijn buit af te staan aan Dolhain.
Dolhain is gek op de centen. Hij verblijft weken in Emden om buit te verkopen en het losgeld voor ontvoerde zeelui te innen. Van Brederode en Louis de Bergues nemen zelfs tijdelijk het bevel van zijn broer Dolhain (Adrian de Burgues) over. Begin maart 1570 is de bom gebarsten. Dolhain en Van Brederode zeggen hun samenwerking op.
Dolhain trekt zich terug naar Het Kanaal bij Engeland en Van Brederode blijft deel uitmaken van de 'Eemsvloot'. Een echte leider van deze Eemsvloot is er niet. Lancelot zou de meest gezaghebbende kapiteins zijn. Maar de kapiteins varen letterlijk allemaal een eigen koers. Van Brederode is gezagstrouw. Hij staat nog steeds regelmatig buit af aan Willem van Oranje. Spaanse spionnen melden in augustus en september 1570 dat Lancelot gezagvoerder zou zijn over vier schepen, Entens heeft er drie en Ruychaver twee etcetera. Ze breiden hun vloot daarna zelfs nog verder uit tot dertig schepen met duizend man aan dek.
Onder leiding van Van Brederode en Menninck vluchten de watergeuzen voor de troepen van de Oostfriese graaf Edzard. In de Duitse rijksdag zijn de geuzen gebrandmerkt als zeerovers en dus vogelvrij. Zij landen half december op Texel. Willem van Oranje laat vanuit Freudenberg bij Saarbruggen weten dat de watergeuzen nog even moeten wachten met de inname van Enkhuizen totdat Van Oranje voldoende troepen heeft verzameld voor een inval in de Nederlanden. Maar een stro-man van Willem van Oranje staat niet meer achter het plan om Deventer te veroveren waarna Van Oranje teleurgesteld terugkeert op de Dillenburg.
Een invasie in Holland blijft uit. Voor de graven van Oost-Friesland is dat reden de geuzen eind december 1570 weer te toleren in Emden en Norden.
Geuzen
In maart 1571 valt een geuzenvloot van 34 schepen onder bevel van jonker Lancelot van Brederode het Marsdiep binnen en gaat in de Waddenzee bij Texel voor anker. Zo'n 150 mannen laat hij op zondag 25 maart aan land gaan. Ze plunderen alles wat met de katholieke eredienst wordt gebruikt. De kerken van Den Burg, De Waal, De Koog, De Westen, Den Hoorn en Oosterend worden beschadigd of door brand verwoest. Het schoutshuis aan de Vismarkt gaat in vlammen op, en ook in het begijnenklooster in Den Burg wordt brand gesticht. Bron
Rond 4 april verlaten de watergeuzen het Marsdiep om naar Dover te zeilen, waar ze medio april voor anker gaan. Lancelot, die dan ziek is, voert dan het commando over twintig schepen. Alva en Bossu kunnen door de dreiging de stad Amsterdam dwingen een vloot uit te rusten tegen de watergeuzen. De gevreesde Spaanse soldaten, de tercio's, worden in Alkmaar gelegerd. Alva vreest een invasie in Holland van watergeuzen met steun uit Frankrijk en Engeland. Meer dan 1000 soldaten worden in de grote steden gelegerd.
Lumbres verschijnt in juni, na maanden afwezigheid, terug op de vloot. Maar de inmiddels genezen Van Brederode weigert zich onder zijn gezag te stellen. Hij trekt zijn kapiteins bij Lowestoft samen en blijft de titel admiraal voeren. In de zomer wil Lodewijk van Nassau samen met Duitse vorsten, Frankrijk en Engeland, de Spanjaarden uit de lage landen verdrijven. Lodewijk van Nassau trekt de vloot samen bij Duins. Maar half augustus verschijnt de Hollandse vloot onder Boschuyzen. De watergeuzen vluchten terug naar de veilige schuilplaats Dover.
In oktober is er een machtswisseling. Lumey krijgt de touwtjes in handen. Van Brederode en Treslong zijn dan echter weer actief in het Eemsgebied. Ze maken een plan. Ze willen Den Briel overvallen en daarna Delfzijl en Appingedam innemen voor de overwintering. Een verkenner wordt gepakt en het plan lekt uit. Van Brederode keert daarom terug naar de Engelse kust, waar hij waarschijnlijk weigert onder Lumey actief te worden. Hij wordt niet in de boeken vermeld. Ook is hij niet op 1 april 1572 in Den Brielle. Rond die tijd keert hij terug in Holland waar hij meehelpt met de verdediging van Haarlem. (bron Dr. J.C.A. de Meij De watergeuzen).
Op 27 maart komt de luitenant van Lancelot van Brederode, Dirk Brazeman, om het leven. Een kogel van een musket doodt hem aan het front bij de Sint Janspoort. Na de overgave van Haarlem worden tussen de 1250 en 1700 ter dood gebracht. Een klein aantal mensen wordt terechtgesteld. Op 18 en 21 augustus zijn dat behalve Lancelot van Brederode, Jan van Duivenvoorde, de rentmeester van Oost-Voorne, de predikant Simon Simonsz nog zes burgers. (bron: Dr. J.W. Wijn Het beleg van Haarlem).

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Lancelot van BREDERODE?
The author of this publication would love to hear from you!

Ancestors (and descendant) of Lancelot van BREDERODE

Lancelot van BREDERODE
????-1573

1555

With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).

Sources

  1. De Opstand in de Nederlanden

Matches in other publications

This person also appears in the publication:

Historical events

  • Graaf Karel II (Oostenrijks Huis) was from 1515 till 1555 sovereign of the Netherlands (also known as Graafschap Holland)
  • Graaf Filips III (Oostenrijks Huis) was from 1555 till 1581 sovereign of the Netherlands (also known as Graafschap Holland)
  • In the year 1555: Source: Wikipedia
    • January 22 » The Ava Kingdom falls to the Taungoo Dynasty in what is now Myanmar.
    • February 4 » John Rogers is burned at the stake, becoming the first English Protestant martyr under Mary I of England.
    • March 25 » The city of Valencia is founded in present-day Venezuela.
    • July 18 » The College of Arms is reincorporated by Royal charter signed by Queen Mary I of England and King Philip II of Spain.
    • September 25 » The Peace of Augsburg is signed by Emperor Charles V and the princes of the Schmalkaldic League.
    • November 1 » French Huguenots establish the France Antarctique colony in present-day Rio de Janeiro, Brazil.
  • Graaf Filips III (Oostenrijks Huis) was from 1555 till 1581 sovereign of the Netherlands (also known as Graafschap Holland)
  • In the year 1573: Source: Wikipedia
    • January 25 » Battle of Mikatagahara: In Japan, Takeda Shingen defeats Tokugawa Ieyasu.
    • January 28 » Articles of the Warsaw Confederation are signed, sanctioning freedom of religion in Poland.
    • July 6 » Córdoba, Argentina, is founded by Jerónimo Luis de Cabrera.
    • July 6 » French Wars of Religion: Siege of La Rochelle ends.
    • July 13 » Eighty Years' War: The Siege of Haarlem ends after seven months.
    • October 8 » End of the Spanish siege of Alkmaar, the first Dutch victory in the Eighty Years' War.


Same birth/death day

Source: Wikipedia


About the surname Van BREDERODE


When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
LvH, "Voornaeme Geslachte en Eenvoudige Luyde", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-schapekoppen/I18559.php : accessed June 19, 2024), "Lancelot van BREDERODE (????-1573)".