Voornaeme Geslachte en Eenvoudige Luyde » Witte de WITH (1599-1658)

Personal data Witte de WITH 

Source 1

Household of Witte de WITH

(1) He is married to Maria de WITH.Source 3

They got married.


Child(ren):

  1. Cornelis de WITH  1628-1628
  2. Cornelia de WITH  1629-???? 


(2) He is married to Hillegont van GOCH.Source 4

Their notice of marriage was on May 9, 1632 in Rotterdam.Source 5

''Witte Corneliss de Wit, weduwnaar
met
van Hillegont, jongedochter
Witte Corneliss de Wit was commandant van de grote Visscherije van Zuijdt Hollant''

They got married on May 25, 1632 at Rotterdam, he was 33 years old.


Child(ren):

  1. Cornelis de WITH  1633-????
  2. Maria de WITH  1636-????
  3. Catharina de WITH  1639-????
  4. Ida de WITH  1643-????
  5. Anna de WITH  1645-????
  6. Adriana de WIT  1648-????


(3) He is married to "Hester"ken de MEESTER.Source 6

Their notice of marriage was on May 7, 1651 in Rotterdam.Source 7



''Witten Cornelissen de Wit, Ridder en vier admiraal van Hollant, weduwnaar van Hilgonda van Goch, wonende Haringvliet
met
Hester de Meester, weduwe van Heijndrick van Goch, wonende Oppert''

They got married on May 23, 1651 at Rotterdam, he was 52 years old.


Child(ren):

  1. Witte de WITH  1654-1673


(4) He is married to Catharina van HAESTRECHT.Source 8

Their notice of marriage was on February 24, 1658 in Rotterdam.Source 9



''Witte Cornelisz. de Witt, Vice Admiral van Hollandt en West-Vriesland, wonende Haringvliet, weduwnaar
met
Catharina van Haestrecht, weduwe van IJsbrandt van Houten, wonende Nieuwehaven''

They got married on March 12, 1658 at Rotterdam, he was 58 years old.


Notes about Witte de WITH

Hoofdgedeelte van het grafmonument van Witte de With (Laurenskerk Rotterdam)



Witte de With werd geboren in Hoogendijk bij Den Briel, de geboorteplaats van de één jaar oudere Maarten Tromp. Volgens de legende waren ze in hun jeugd vrienden of zelfs al vijanden, maar daar is geen enkel bewijs voor: Tromp verliet Brielle al op zijn zesde en Witte groeide op in een boerderij een paar kilometer buiten de stad. In 1602 overleed De Withs vader; hij heeft de zeedienst dus niet van huis uit meegekregen zoals de meeste zeehelden uit de 17e eeuw. De Withs ouders waren Mennonieten en strikte pacifisten; In 1610 liet Witte, als wederdoper nog niet gedoopt, zich door een calvinistische predikant dopen zodat hij zich niet meer gedwongen voelde zich geweldloos te gedragen, wat ook niet in overeenstemming was met zijn karakter. Allerlei baantjes aan de wal, zeilmaker, touwslager, kleermaker, liepen op een mislukking uit en hij besloot zijn geluk op zee te zoeken.

'''Rond de wereld'''

In januari 1616 ging De With als kajuitsjongen op het schip van kapitein Schapenham bij de vloot van Jan Pieterszoon Coen op weg naar Indië, later werd hij hofmeester en lijfknecht van Coen. In 1619 maakte hij als korporaal het beleg van Jakarta mee. Mei 1620 keerde hij terug in Brielle. Dat jaar werd hij schipper (hoogste onderofficier) onder kapitein Schapenham tijdens een expeditie tegen de Barbarijse zeerovers, in dienst van de Admiraliteit van de Maze. Na wat konvooitochten op de Oostzee en ter bescherming van de kabeljauwvloot werd hij juli 1622 vlaggenkapitein op de Delft onder nu viceadmiraal Gheen Huygen Schapenham, om in 1623 mee te doen aan de spectaculaire aanval door de Nassause Vloot uit Amsterdam om de westkust van Amerika te teisteren; deze vloot voer na de strooptocht over de Grote Oceaan door naar Indië. De With handhaafde de discipline zo streng dat een deel van de bemanning van zijn schip deserteerde naar een onbewoond eiland. In de zomer van 1625 voerde De With op verzoek van de gouverneur van Ambon een strafexpeditie uit tegen het eiland Ternate dat verwoest werd. In september 1626 keerde hij op de Delft, na de dood van Schapenham, voor de tweede en laatste maal terug uit Indië als plaatsvervangend viceadmiraal (bij de VOC) van de retourvloot (toen vijf miljoen guldens of 150 ton goud waard), zodat hij rond de wereld gereisd is. Hij bleef daarop anderhalf jaar aan wal.

'''Zilvervloot'''

In 1628 werd hij, in dienst van de WIC, vlaggenkapitein bij Piet Hein op de Amsterdam bij diens aanval op de Zilvervloot. De With kreeg een prijsgeld van ongeveer 500 guldens, wat hem zwaar tegenviel want hij vond dat hij een cruciale rol gespeeld had bij het onderscheppen van de vloot. Toen Heyn bevelhebber van de marine gemaakt werd, stelde hij voor een permanente tactisch-operationele officier bij zijn staf te benoemen, voor welke functie hij De With in gedachten had. Dit voorstel werd echter door de admiraliteiten afgewezen. Na de dood van Heyn nam De With, hevig teleurgesteld, ontslag bij de marine, menend dat hij nu toch geen promotie meer kon maken. Na 1630 was hij commandeur van de Grote Visserij waarbij hij dus verantwoordelijk was voor de konvooiering van de haringvloot. In 1635 deed hij als diens vlaggekapitein mee aan een expeditie van luitenant-admiraal Philips van Dorp tegen de Duinkerker Kapers. Er ontstond toen een groot conflict met viceadmiraal Jasper Liefhebber en De With nam weer ontslag en werd schepen in Brielle.

'''Viceadmiraal'''

Op 29 oktober 1637, toen de hele marinetop in ongenade viel, werd hij benoemd tot viceadmiraal van Holland en West-Friesland gelijktijdig met de benoeming van Maarten Tromp tot luitenant-admiraal. In die functie vocht hij onder Maarten Tromp in 1639 in de Slag bij Duins tegen de Spanjaarden met als vlaggenschip de Prins Frederick Hendrick. In de aanloop van de slag kreeg hij ruzie met de Zeeuwse viceadmiraal Johan Evertsen die weigerde de Engelse vloot te dekken omdat hij de handelsbelangen van Zeeland met Engeland niet wilde schaden. De Withs eskader nam die taak toen maar op zich, zodat hij prijsgeld misliep. Een levenslange vijandschap was het gevolg. In juni 1640 nam hij de beruchte kaper Mathijs Rombout gevangen. In 1644 en opnieuw in 1645 forceerde hij op de Brederode met een enorm konvooi koopvaarders — 702 in de retourvloot van het laatste jaar — de Sont tegen de Denen en dwong dezen een gunstig tolverdrag af. Hiervoor werd hij beloond met een gouden ereketen van 1500 guldens. In 1646 hielp hij de Fransen Duinkerke in te nemen: Lodewijk XIII beloonde hem hiervoor met het ridderkruis van de Orde van de Heilige Michaël.

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Witte de WITH?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Witte de WITH

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Ancestors (and descendant) of Witte de WITH

Cornelis de WITH
± 1555-1602

Witte de WITH
1599-1658

(1) 

Maria de WITH
1599-1631

(2) 1632
Maria de WITH
1636-????
Ida de WITH
1643-????
Anna de WITH
1645-????
(3) 1651
Witte de WITH
1654-1673
(4) 1658

With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).

Sources

  1. WikipediA
  2. Calvinistisch
  3. Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren, deel 5
  4. Stadsarchief Rotterdam
  5. Trouwboek van de Nederduitsch Gereformeerde Gemeente
  6. Stadsarchief Rotterdam
  7. Trouwboek van de Nederduitsch Gereformeerde Gemeente
  8. Stadsarchief Rotterdam
  9. Trouwboek van de Nederduitsch Gereformeerde Gemeente

Matches in other publications

This person also appears in the publication:

Historical events

  • Stadhouder Prins Maurits (Huis van Oranje) was from 1585 till 1625 sovereign of the Netherlands (also known as Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden)
  • In the year 1599: Source: Wikipedia
    • August 15 » Nine Years' War: Battle of Curlew Pass: Irish forces led by Hugh Roe O'Donnell successfully ambush English forces, led by Sir Conyers Clifford, sent to relieve Collooney Castle.
    • October 18 » Michael the Brave, Prince of Wallachia, defeats the Army of Andrew Báthory in the Battle of Șelimbăr, leading to the first recorded unification of the Romanian people.
  •  This page is only available in Dutch.
    Van 1650 tot 1672 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Eerste Stadhouderloze Tijdperk.
  • In the year 1658: Source: Wikipedia
    • March 8 » Treaty of Roskilde: After a devastating defeat in the Northern Wars (1655–1661), Frederick III, the King of Denmark–Norway is forced to give up nearly half his territory to Sweden to save the rest.
    • May 29 » Battle of Samugarh: decisive battle in the struggle for the throne during the Mughal war of succession (1658–1659).
    • June 3 » Pope Alexander VII appoints François de Laval vicar apostolic in New France.
    • July 31 » Aurangzeb is proclaimed Mughal emperor of India.
    • September 3 » The death of Oliver Cromwell; Richard Cromwell becomes Lord Protector of England.
    • October 29 » Second Northern War: Naval forces of the Dutch Republic defeat the Swedes in the Battle of the Sound.
  •  This page is only available in Dutch.
    Van 1650 tot 1672 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Eerste Stadhouderloze Tijdperk.
  • In the year 1658: Source: Wikipedia
    • March 8 » Treaty of Roskilde: After a devastating defeat in the Northern Wars (1655–1661), Frederick III, the King of Denmark–Norway is forced to give up nearly half his territory to Sweden to save the rest.
    • May 29 » Battle of Samugarh: decisive battle in the struggle for the throne during the Mughal war of succession (1658–1659).
    • June 3 » Pope Alexander VII appoints François de Laval vicar apostolic in New France.
    • September 3 » The death of Oliver Cromwell; Richard Cromwell becomes Lord Protector of England.
    • September 17 » The Battle of Vilanova is fought between Portugal and Spain during the Portuguese Restoration War.
    • October 29 » Second Northern War: Naval forces of the Dutch Republic defeat the Swedes in the Battle of the Sound.
  •  This page is only available in Dutch.
    Van 1650 tot 1672 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Eerste Stadhouderloze Tijdperk.
  • In the year 1659: Source: Wikipedia
    • February 11 » The assault on Copenhagen by Swedish forces is beaten back with heavy losses.
    • May 6 » English Restoration: A faction of the British Army removes Richard Cromwell as Lord Protector of the Commonwealth and reinstalls the Rump Parliament.
    • May 21 » In the Concert of The Hague, the Dutch Republic, the Commonwealth of England and the Kingdom of France set out their views on how the Second Northern War should end.
    • June 29 » At the Battle of Konotop the Ukrainian armies of Ivan Vyhovsky defeat the Russians led by Prince Trubetskoy.
    • November 10 » Chattrapati Shivaji Maharaj, Maratha King kills Afzal Khan, Adilshahi in the battle popularly known as Battle of Pratapgarh.
    • December 28 » The Marathas defeat the Adilshahi forces in the Battle of Kolhapur.


Same birth/death day

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


About the surname De WITH

  • View the information that Genealogie Online has about the surname De WITH.
  • Check the information Open Archives has about De WITH.
  • Check the Wie (onder)zoekt wie? register to see who is (re)searching De WITH.

When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Lucas van Heeren, "Voornaeme Geslachte en Eenvoudige Luyde", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-schapekoppen/I129069.php : accessed May 24, 2024), "Witte de WITH (1599-1658)".