Genealogy Richard Remmé, The Hague, Netherlands » Reinoud Mascherel Heer van Schoonvoorst, heer van Elsloo 1361 (1308-1375)

Personal data Reinoud Mascherel Heer van Schoonvoorst, heer van Elsloo 1361 


Household of Reinoud Mascherel Heer van Schoonvoorst, heer van Elsloo 1361

(1) He is married to Isabelle de Hamal.

They got married


(2) He is married to Katharina von Wildenburg.

They got married about 1337.


Child(ren):

  1. Johan I von Schönforst  ± 1350-1381 
  2. Philippa von Schönforst  ± 1350-????
  3. Konrad I von Schönforst  ± 1350-1403 


Notes about Reinoud Mascherel Heer van Schoonvoorst, heer van Elsloo 1361

Renard de Schönau, sire de Schoonvorst

Reinhard I Mascherel [Schönau] von Schoonvorst

http://www.elsloo.info/de-heren-van-elsloo/392-deel-3-de-heren-van-elsloo

Reinaed I van Schoonvorst, fortuinjager, bankier en raadgever van vele vorsten, de eerste grote en de meest behendige financier van zijn tijd. In zijn tijd een van de machtigste ridders tussen Rijn en Maas.

8. Reinard I van Schoonvorst (Schönforst, Scoenvorst, Schoenvorst, Schoenforst)
Maar Otto III verkoopt echter Elsloo (samen met Catsop en Grevenbicht) aan zijn  stiefvader  Reinard ; I in 1361 waardoor deze heer van Elsloo wordt.  Zijn moeder,  Katharina was namelijk een tweede keer getrouwd en wel met Reinhard I Mascherel von Schönforst (Schoonvorst), Herr von Schönforst  (geboren in 1308 gestorven 27 december 1375). Hiermee kreeg zij nog  8 kinderen. Een van de kinderen uit dit tweede huwelijk waren Reinhard II en  Conrard II . (Zelf had hij waarschijnlijk  een onechte dochter). Zie bron>>>

Reinards Kinder.
.....zählt 8 Kinder Reinards aus seiner Ehe mit der Dame von Wildenberg auf, vier Söhne und vier Töchter. Die Söhne hiessen: Reinard IL, Johann, Conrad, Engelbert; die Töchter: Alide, Philippine, welche bald Johanna, bald Adelheid genannt sein soll, Mechtilde -nicht Maria- und Elisabeth. Dazu kommt dann noch die uneheliche Tochter Elisabeth.

De achtergrond van Reinard I
Het geslacht Schoonvorst komt voort uit  het geslacht Schönau-Schönforst. Hierover bestaat een hele studie>>>
Deze Duitse studie heeft voor een aanzienlijk deel betrekking  op onze Reinard en zijn nakomelingen. Schönau is een plaats bij Laurensberg bij Aken. Schönforst wordt ook Forst genoemd was ook bezit van de Heren van Schönau en is nu een buitenwijk van Aken bij Burscheid.
Als nakomeling kreeg Reinard een zo geringe erfenis dat hij geen paard kon voeden. M.a.w. hij kon niet op (ridder)stand leven. Deze ridder te voet beschikte echter wel over een zeer helder verstand. Hij werd kanunnik aan het kapittel van St Servaes te Maastricht. Hij was een een raadsman van de marktgraaf Willem van Gulik en leefde spaarzaam om zo geld uit kunnen lenen en zijn macht en invloed te doen groeien.

De kroniekschrijver Jaques de Hemricourt beschrijft Reinard tegen het einde van de 14e eeuw als de meest door het geluk begunstigde ridder die het in honderd jaar in het gebied tussen Maas en Rijn geleefd heeft. Hij werd gezien als een fortuinjager. Hij had zijn fortuin gemaakt in de wol- en geldhandel. Hij heeft hoge functies bekleed aan het hof van de bisschop van Keulen, van de graaf van Gulik en dat van de hertog van Brabant te Leuven. Zijn huwelijk met Catharina van Wildenburg heeft zeker niet in zijn nadeel gewerkt en hem op de sociale ladder flink omhoog geholpen. Voor zijn huwelijk was hij Hij was dikke vrienden met de hertog Jan III van Brabant. Op een gegeven moment heeft hij zich tot de Pauselijke kurie toe moeite gedaan om ene zekere Johann Amelius pastoor in Elsloo te maken. Men vermoed dat deze Johann een voorechtelijk kind van hem was. In 1362 verleent de Paus deze Johan een plaats als kannunik aan de Sint Servaes, men noemt hem daar "pastoortje". In het Sint Servaes stift had Reinard blijkbaar grote invloed, want een jaar eerder had hij zijn 11 jarige zoon Johann daar proost gemaakt. Hij wordt omschreven als een temparament volle ridder, heer, financier en diplomaat.

Ook breidt Reinard de bezittingen fors uit. Hij koopt Sittard (Zittert in Belgisch Brabant!),  Moschau, Zichem en Sint Agatha Rode (tot deze plaatsen behoorden diverse dorpen ). In de kerk van Zichem bevind zich het oudste glas in loodvenster van Belgie. Dit is door Reinard geschonken. Het is een calvarieberg met aan de voet het wapen van Schoonvorst en Wildenburg.  Ook had hij huizen in Keulen, Luik en Maastricht. Hij was in zijn tijd een van de machtigste ridders tussen de Maas en de Rijn.

In Zichem (Scherpenheuvel) staat nog 28 meter hoge  toren (donjon) met metersdikke muren die de Maagdentoren wordt genoemd aan de Demer. Deze is door Reinier I gebouwd. Hij staat bekend als een uniek militair bouwkundig werk.
Reinard huwde overigens op zijn beurt voor de tweede keer, ca 1370,  met Elisabeth de Hamal, de weduwe van Engelbert de la Marck.  Dat wekte de woede op van zijn kinderen. Hij streed in het Brabantse leger in de verloren slag te Baesweiler (tussen Gulik en Brabant) in 1371 en werd op de vlucht gedreven en door de inwoners van Maastricht mishandeld. Na zoveel tegenspoed verliet hij zijn land en zijn echtgenote en ging sterven op het eiland Rhodos (er zijn ergere plaatsen om te sterven !).

Ook bestaat er een (niet door ons gelezen) Belgische studie : 220. De CHESTRET de HANEFFE (J.) Renard de Schönau, sire de Schoonvorst, un financier gentilhomme du XIVe siècle. Bruxelles, Hayez, 1892, in-8, 72 p., 1
pl. de sceaux, tableau généal. 12

In 1369 had hij al het grootste deel van zijn bezit aan zijn oudste zonen Reinard II en Johan overgedaan. Conrard en de andere kinderen kregen een troostprijs. Omdat Conrard was toegezegd zijn halfbroer Oyst III te mogen opvolgen, mocht deze zou overlijden zonder mannelijke opvolgers (dat betrof Elsloo, Grevenbicht en Catsop), kreeg hij verder niets van zijn vader. Hij werd eigenlijk hiermee afgescheept. Zijn twee oudste broers hadden een grotere buit binnengehaald.

===========================

Kanunnik
1346 : Ridder
1348 : noemt zich 'van Schoonvorst"

http://www.elsloo.info/herenvanelsloo3.htm

7.Reinard van Schoonvorst (Schönforst, Scoenvorst, Schoenvorst, Schoenforst)

Oyst II sterft echter jong en Katharina trouwt voor de tweede keer met Reinhard I Mascherel von Schönforst (Schoonvorst), Herr von Schönforst, zu Valckenburg und Monschau (geboren in 1308 gestorven 27 december 1375). Met hem heeft ze 8 kinderen gehad. (zelf had hij waarschijnlijk nog twee onechte kinderen) Een van de kinderen uit dit tweede huwelijk waren een Reinhard, Johan en een Conrard .

De achtergrond van Reinard I

Het geslacht Schoonvorst komt voort uit het geslacht Schönau-Schönforst. Hierover bestaat een hele studie. Klik hier.  Deze Duitse studie heeft voor een aanzienlijk deel betrekking op onze Reinard en zijn nakomelingen. Schönau is een plaats bij Laurensberg bij Aken. Schönforst wordt ook Forst genoemd was ook bezit van de Heren van Schönau en is nu een buitenwijk van Aken bij Burscheid.

Als nakomeling kreeg Reinard een zo geringe erfenis dat hij geen paard kon voeden. M.a.w. hij kon niet op (ridder)stand leven. De kroniekschrijver Jaques de Hemricourt beschrijft Reinard tegen het einde van de 14e eeuw als de meest door het geluk begunstigde ridder die het in honderd jaar in het gebied tussen Maas en Rijn geleefd heeft. Hij werd gezien als een fortuinjager. Hij heeft hoge functies bekleed aan het hof van de bisschop van Keulen, van de graaf van Gulik en dat van de hertog van Brabant te Leuven. Zijn huwelijk met Catharina van Wildenburg heeft zeker niet in zijn nadeel gewerkt en hem op de sociale ladder flink omhoog geholpen. Hij was dikke vrienden met de hertog Jan III van Brabant. Op een gegeven moment heeft hij zich tot de Pauselijke kurie toe moeite gedaan om ene zekere Johann Amelius pastoor in Elsloo te maken. Men vermoed dat deze Johann een voorechtelijk kind van hem was. In 1362 verleent de Paus deze Johan een plaats als kannunik aan de Sint Servaes, men noemt hem daar "pastoortje". In het Sint Servaes stift had Reinard blijkbaar grote invloed had want een jaar eerder had hij zijn 11 jarige zoon Johann daar proost gemaakt. Hij wordt omschreven als een temparament volle ridder,heer, financier en diplomaat.

Ook breidt Reinard de bezittingen fors uit. Hij koopt Sittard, Moschau, Zichem en Sint Agatha Rode (tot deze plaatsen behoorden diverse dorpen ). In de kerk van Zichem bevind zich het oudste glas in loodvenster van Belgie. Dit is door Reinard geschonken. Het is een calvarieberg met aan de voet het wapen van Schoonvorst en Wildenburg. Ook had hij huizen in Keulen, Luik en Maastricht. Hij was in zijn tijd een van de machtigste ridders tussen de Maas en de Rijn.

In Zichem (Scherpenheuvel) staat nog 28 meter hoge toren (donjon) met metersdikke muren die de Maagdentoren wordt genoemd aan de Demer. Deze is door Reinier I gebouwd. Hij staat bekend als een uniek militair bouwkundig werk.

Reinard huwde overigens op zijn beurt voor de tweede keer met Elisabeth de Hamal, de weduwe van Engelbert de la Marck. Dat wekte de woede op van zijn kinderen. Hij streed in het Brabantse leger in de verloren slag te Baesweiler (tussen Gulik en Brabant) in 1371 en werd op de vlucht gedreven en door de inwoners van Maastricht mishandeld. Na zoveel tegenspoed verliet hij zijn land en zijn echtgenote en ging sterven op het eiland Rhodos (er zijn ergere plaatsen om te sterven !).

Ook bestaat er een (niet door ons gelezen) Belgische studie : 220. De CHESTRET de HANEFFE (J.) Renard de Schönau, sire de Schoonvorst, un financier gentilhomme du XIVe siècle. Bruxelles, Hayez, 1892, in-8, 72 p., 1
pl. de sceaux, tableau généal. 12

In 1369 had hij al het grootste deel van zijn bezit aan zijn oudste zonen Reinard II en Johan overgedaan. Conrard en de andere kinderen kregen een troostprijs. Omdat Conrard was toegezegd zijn halfbroer Oyst III te mogen opvolgen, als deze zou overlijden zonder mannelijke opvolgers (dat betrof Elsloo, Grevenbicht en Catsop), kreeg hij verder niets van zijn vader. Hij werd eigenlijk hiermee afgescheept. Zijn twee oudste broers hadden veel meer buit binnengehaald.

=====================

http://de.wikipedia.org/wiki/Sch%C3%B6nforst_(Adelsgeschlecht)#Reinhard_I._Mascherel_von_Sch.C3.B6nforst

=====================

http://www.alfons-schoener.de/ordnervonschoenau/schoenauundvoegte/is_toc.htm

Der mächtigste und erfolgreichste Schönauer ist Reinhard I, Urenkel von Heinrich von Aachen. Zuerst Kanoniker in St. Servatius in Maastricht nimmt er trotzdem an Feldzügen teil. 1344 ist er bereits Marschall des Bischofs von Lüttich. Er arbeitet aber bald überwiegend als Diplomat für Lütticher Bischöfe, für den Erzbischof von Köln, für König Johann von Böhmen und für dessen Sohn Kaiser Karl IV sowie dessen Halbbruder Wenzel, Herzog von Brabant, Limburg und Luxemburg. Sein kaufmännisches Geschick erlaubt ihm - eigentlich als sechster Sohn nicht begütert - als "reichster Finanzier des Niederrheins" Gläubiger vieler bedeutender Männer des Reiches zu werden. So war der Erzbischof von Köln bei ihm völlig verschuldet. Er nimmt statt geschuldeten Geldes Wolle und Tuche vom König von England und legt mit dem Verkaufsgewinn den Grundstock für seinen Reichtum. Reinhard erwirbt Besitzungen, Pfandschaften, Lehen von Köln über Aachen, Maastricht, Lüttich bis nach Brüssel, Burgen und Herrschaften von Kaster an der Erft bis in das Herz Brabants, Zollstätten von Düsseldorf bis Maastricht. Heute würde man von einem verschachtelten Konzern sprechen.

Nachdem der Besitz auf ihn übergeht,  nennt er sich als erster des Geschlechtes auch ausdrücklich Herr von Schönforst, das zweite wichtige "Standbein" der Herrschaft Schönau, das in anderer Linie vererbt wurde. Schönforst lag im heutige Stadtteil Aachen-Forst und war eine Burg. Zu diesem Besitz gehörte auch der Malzweiher und die Malzmühle.

Sein Stern sinkt 1371, als er den Herzog von Brabant in Baesweiler zum Angriff auf den Herzog von Jülich drängt. Die Schlacht geht verloren. Er wird verantwortlich gemacht, Ehre und Ansehen leiden stark. 1375 verläßt der Johanniterritter seine Heimat und reist nach Rhodos, dem damaligen Stammsitz des Johanniter-, späteren Malteserordens nach seiner Vertreibung aus Jerusalem. Dort stirbt er.

======================

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Reinoud Mascherel Heer van Schoonvoorst, heer van Elsloo 1361?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Reinoud Mascherel Heer van Schoonvoorst, heer van Elsloo 1361

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).

The data shown has no sources.

Historical events



Same birth/death day

Source: Wikipedia


About the surname Mascherel


When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Richard Remmé, "Genealogy Richard Remmé, The Hague, Netherlands", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-richard-remme/I367914.php : accessed June 6, 2024), "Reinoud Mascherel Heer van Schoonvoorst, heer van Elsloo 1361 (1308-1375)".