Genealogy Richard Remmé, The Hague, Netherlands » Frederik Hendrik 'de stedendwinger' prins van Oranje Nassau Stadhoudersschap van Zeeland, Holland, Utrecht, Ge (1584-1647)

Personal data Frederik Hendrik 'de stedendwinger' prins van Oranje Nassau Stadhoudersschap van Zeeland, Holland, Utrecht, Ge 

Sources 1, 2, 3Source 4

Household of Frederik Hendrik 'de stedendwinger' prins van Oranje Nassau Stadhoudersschap van Zeeland, Holland, Utrecht, Ge

(1) He is married to Adriana van Egmond van de Nijenburg.

They got married at Not Married.


(2) He is married to Margarethe van Egmond.

They got married about 1622.


Child(ren):



(3) He is married to Amalia von Solms-Braunfels.

They got married on April 4, 1625 at 's Gravenhage (Den Haag, The Hague, La Haye), Zuid-Holland, Netherlands, he was 41 years old.


Child(ren):



(4) He is married to Margaretha Catharina Bruyns.

They got married at Not Married.


Child(ren):



Notes about Frederik Hendrik 'de stedendwinger' prins van Oranje Nassau Stadhoudersschap van Zeeland, Holland, Utrecht, Ge

Prins van Oranje (1625).
Graaf van Nassau, Katzenelnbogen, Vianden, Dietz, Lingen, Meurs, Buren en Leerdam; markies van Vere en Vlissingen; heer en baron van Breda, der stad Grave en het land van Cuyck, Diest, Grimbergen, Herstal, Cranendonck, Warneton, Arlay, Noseroy, St. Vith, Daesburg, Polanen, Niervaart, IJselstein, Sint Maartensdijk, Geertruidenberg, Chateau-Regnardt, Hoge en Lage Zwaluwe en Naaldwijk; erfburggraaf van Antwerpen en Besançon (aldus een acte van 1642).
Hij werd in 1593 kolonel van het Noord-Hollandse regiment.
In 1594 was hij student te Leiden en op 21 sept van dat jaat ontving hij een commissie als ritmeester in Staatse dienst.
Van 1597-1599 vertoefde hij in Frankrijk en van 1600-1602 waas hij kolonel van het regiment Walen.
Op 22 april 1603 werd hij generaal der cavalerie; in 1606 veroverde hij Bredevoort en in 1615 ondernam hij een expeditie naar Brunswijk.
Van zijn vader erfde hij Geertruidenberg en omgeving.
Op 16 april 1612 kocht hij de heerlijkheden Naaldwijk, Honselaarsdijk en Wateringen.
Hij volgde in 1625 Maurits op als stadhouder en kapitein-generaal van Holland, Zeeland, Utrecht, Gelderland en Overijsel en werd in 1640 stadhouder van Groningen en Drente.
Ala kapitein-generaal veroverde hij in 1627 Groenlo, in 1629 Den Bosch, in 1632 Venlo, Roermond en Maastricht, in 1637 Breda, in 1644 Sas van Gent en in 1645 Hulst.
Hij kreeg de bijnaam 'de Stedendwinger' en in 1637 de titel Hoogheid.

Frederik Hendrik werd in zijn jeugd 'mooi Heintje' genoemd. Hij beleefde vele amoureuze avonturen en dacht nooit aan een huwelijk, tot broer Maurits, erfopvolger, een ultimatum stelde: trouwen, anders zou Maurits zijn eigen onwettige zoons echten, waardoor die voor opvolging in aanmerking zouden komen.
Weshalve mooi Heintje in het huwelijk trad met Amalia van Solms. De verbintenis werd nog een succes ook. Jammer alleen, dat Amalia later zo hooghartig werd: Frederik Hendriks succes als staatsman steeg haar naar het hoofd.

============================================

Frédéric Henri de Nassau (1584-1647)
- demi-frère du précédent -
Prince d', Comte de Nassau-Dillenbourg ,
Stahouder de Hollande, de Zélande, d'Utrecht, de Gueldre, d'Overijssel, de Groningue et de Drenthe.

16.Prins Frederik Hendrik van Oranje-Nassau, Graaf van Nassau (1584-1647) ,
Prins van Oranje 1625-1647
Frederik Hendrik was geboren op 29 januari 1584 te Delft en werd vernoemd naar zijn peetvaders Frederik II van Denemarken en Hendrik de IV van Frankrijk. Van 1594 tot 1597 studeerde hij in Leiden. Na zijn studie vertrekt hij met zijn moeder voor een lange tijd naar Frankrijk.
In januari 1599 kwam hij op verzoek van zijn halfbroer Prins Maurits en de Raad van Staten van Holland terug naar Nederland. Prins Maurits leid zijn (15 jarige) halfbroer op in militaire zaken en neemt deel aan de slag van Nieuwpoort, waar hij niet van de zijde van zijn halfbroer Prins Maurits week.
Bij de verdeling van de erfenis (1609) van zijn vader wordt Prins Frederik Hendrik onder meer Geertruidenberg en Lage Zwaluwe toegewezen. In 1612 kocht hij de Heerlijkheden Naaldwijk, Honselaarsdijk, en Wateringen.
Om de dynastie veilig te stellen trouwde hij, op aandringen van Prins Maurits, met zijn achternicht Amalia van Solms-Braunfels in 1625 te 's Gravenhage. Dit jaar werd hij na de dood van zijn broer Prins van Oranje en krijgt hij het Stadhoudersschap van Zeeland, Holland, Utrecht, Gelderland en Overijssel opgedragen. Hij werd tevens Kapitein- en Admiraal-generaal.
In de strijd tegen de Spanjaarden behaalde hij voortdurend successen. In 1627 tijdens het beleg van Groenloo en het militaire hoogstandje de iname van 's Hertogenbosch wat alom bewondering in Europa afdwingt en de Prins de bijnaam 'de Stedenbedwinger' kreeg. In 1632 neemt hij Venlo, Roermond en Maastricht.
In 1635 zet de Prins de alliantie met Frankrijk door met het gezamenlijke doel de Zuidelijke Nederlanden te veroveren op de Spanjaarden en het te verdelen of het tot een zelfstandige staat te maken. Volgens velen pleegt hij hiermee verraad aan de traditie van zijn familie die altijd voor de eenheid van Noord en Zuid streed. Prins Frederik Hendrik was politiek zeer actief zodat hij de raadspensionaris (1631) mr. Adriaan Pauw ging overschaduwen, deze nam uiteindelijk ontslag in 1636. Jacob Cats volgde hem op. Des Prinsen secretaris was in 1625 de kunstliefhebbende Constantijn Huyghens die hem overal vergezelde.
In 1637 verovert de Prins Breda maar lukte het niet de Oranjestad Antwerpen te veroveren. In 1628 veroverde Piet Hein de zilvervloot waarvan de Prins een flinke cent aan over hield. Hij wilde meetellen met de Vorsten van Europa en laat dat blijken door flinke paleizen te bouwen, in Honselaarsdijk, Nieburg te Rijswijk, kasteel in Buren, het Oude Hof aan het Haagse Noordeinde werd verbouwd tot een prachtige residentie.
Rond 1645 wees hij een huwelijk af van zijn oudste dochter Louise Henriette en de Prins van Wales af omdat het politieke risico te groot was, de voorkeur werd gegeven aan de Keurvorst van Brandenburg ook had deze een lagere status. In 1644 gaat het slecht met de gezondheid van de Prins, hij leed aan jicht en een verslappende geest. Toen hij op 14 maart 1647 overleed was het verbond met Frankrijk verbroken en de vrede met de Spanjaarden gezocht.
Prins Frederik Hendrik (1584-1647) en Amalia van Solms-Braunsfels kregen samen 9 kinderen:

1.) Prins Willem II (1626-1650), Prins van Oranje (1647)

2.) Prinses Louise Henriëtte, Prinses van Oranje.

Geboren op 27/7 december 1627 te 's Gravenhage. Ze trouwt op 7 december 1646 met de Keurvorst Frederik Willem van Brandenburg (1620-1688).
Haar ouders willen een goed politiek huwelijk daarom wordt haar liefde voor haar achterneef Charles de la Trémoïlle, Prins van Talmont wordt dan ook gedwarsboomd. Na (afgebroken) onderhandelingen over een mogelijke verbintenis met de Prins of Wales, de latere Koning Karel II, moet Louise Henriëtte in 1646, ondanks hevig verzet, trouwen met een andere achterneef, de Brandenburgse Keurvorst.
Uit het huwelijk van Louise Henriëtte en Frederik Willem stammen de latere koningen en Keizers van Pruissen en later Duitsland.
Een deel van Brandenburg is bezet door Zweedse troepen zodat het paar in Kleef woont dat sinds 1614 tot het keurvorstendom. De Keurvorst weet zijn land tot een eenheid smeden wat hem de bijnaam de Grote Keurvorst oplevert.
Louise Henriëtte overlijdt na een wekenlang ziekbed in 1667. De keurvorst trouwt tegen de zin van de Oranjeverwanten met Hertogin Dorothea Sophie van Holstein-Glücksburg in 1668.

3.) Prinses Elisabeth, geboren op 4 augustus 1630 en dezelfde dag overleden.

4.) Prinses Isabella Charlotte, geboren op 22 januari 1692 te Leeuwarden en overlijdt in april 1642 aan een onbekende ziekte.

5.) Prinses Albertina Agnes, Gravin van Nassau, stammoeder van het huidige Huis van Oranje-Nassau.
Zij wordt op 9 april 1634 te 's Gravenhage geboren. Ze trouwt op 2 mei 1652 met haar neef Willem Frederik, Vorst van Nassau-Dietz (1652), Graaf van Katzelnbogen, Vianden en Spiegelberg.
Hij werd op 7/17 augustus 1613 geboren als zoon van Graaf Ernst Casimir van Nassau-Dietz en Sophia Hedwig van Brunswijk-Wolfenbuttel. Albertina Agnes is vernoemd beiden grootouders van Solms. Ze groeit op in het Haagse Stadhouderlijk Kwartier. Haar huwelijk met de Friese Stadhouder vindt plaats in Kleef aan het hof van Johan Maurits. Het paar gaat in Leeuwarden wonen dat het middelpunt vormt van het bestuurlijke en politieke leven van Friesland. Als Prinses Albertina op 31 oktober 1664 weduwe wordt krijgt de Prinses de voogdij over haar zoon Graaf Hendrik Casimir II (1657-1696) voor wie zij het Stadhouderschap tot 1677 waarneemt. Tevens is zij namens hem regentes van het Graafschap Dietz. Hier probeert ze door de Dertig Jarige Oorlog de bevolking te helpen. Zij stelt een districtarts aan en laat een apotheek openen. Tegen de verruwing van de zeden, ontstaan door vele jaren oorlogsgeweld, vaardigt zij strenge edicten uit. In Friesland is de Prinses graag gezien. In de jaren 1672 tot 1673 doet zij samen met Johan Maurits veel moeite om het Noorden te verdedigen tegen de Munsteren.
Haar zoon wordt streng opgevoed, en wijst hem onophoudelijk op het grote voorbeeld van neef
Prins Willem III. Vanaf 1671 laat zij in Dietz de oude middeleeuwse burcht vervangen door een nieuw slot dat ze Oraniënstein noemt en met haar zoon gaat wonen.
Ook in Friesland wil de Prinses over een voorname buitenplaats te beschikken. Zij koopt daarom voor 41.000 carolusguldens het landgoed 'in het Wold' dat de naam Oranjewoud krijgt. Het bestaande huis, ten zuidoosten van het huidige Heereveen, laat zij verbouwen en uitbreiden. Van haar moeder erft de Prinses het vruchtgebruik van het Huis ten Bosch dat zij verkoopt aan Prins Willem III. In haar geliefde Oranjewoud, gesloopt van 1803-1805, overlijdt Prinses Albertina Agnes op 24 mei 1696.
De zoon van Prinses Albertina, Graaf Hendrik Casimir II (1657-1696) trouwde met Henriette Amalia van Anhalt-Dessau (1666-1726). Hun zoon Graaf Johan Willem Friso erft de titel Prins van Oranje van Prins Willem III van Oranje-Nassau, Prins van Oranje in 1650 overlijdt (kinderloos) 8/19 maart 1702 te London als gevolg van een val van zijn paard.

6.)Prinses Henriëtte Catherina, wordt geboren op 10 januari 1637 te 's Gravenhage. Zij trouwt op 9 juli 1659 met Johann Georg II, vorst van Anhalt-Dessau (1627-1693)
Henriëtte Catherina verloofd op 5 jarige leeftijd met de 9 jarige Enno Ludwig van Cirksena, erfgraaf van Oost-Friesland. Haar vader Prins Frederik Hendrik verwacht hiermee invloed te krijgen in Oost-Friesland wat een grote rol speelt bij de politieke hervormingen. De opvoeding van de vaderloze erfgraaf wordt in handen van Amalia van Solms-Braunfels gelegd, Prins Willem II is zijn voogd. Als de erfgraaf Enno Ludwig 17 jaar oud is dringt hij aan op een huwelijk. Helaas voelt de Prinses geen genegenheid voor de erfgraaf, die bekent staat als 'dik en dom en lui'. Met toestemming van de Staten wordt de verloving verbroken.
Karel Stuart, de broer van Maria Stuart, vraagt ook nog om de hand van Henriëtte Catherina maar deze huwt tenslotte de erfprins van Anhalt.
In 1693 overlijdt Johann Georg II waarna Henriëtte Catherina regentes wordt voor haar zoon Leopold. In 1697 sticht zij en weeshuis voor 5 mannelijke en 5 vrouwelijke wezen van 9 tot 12 jaar oud van eerbare ouders van het protestantse geloof. Henriëtte Catherina sterft in 1708 niet alleen als laatste kleindochter van Prins Willem 'de Zwijger', maar ook als laatste van het geslacht Oranje-Nassau. Omdat zij alle Oranjes overleeft, draagt zij haar aanspraken op de Oranje-erfenis, voor zover die haar toekomt. volgens het dan geldende erfrecht erven de dochters alleen roerende goederen.

7.)Prins Hendrik Lodewijk
Hij wordt geboren op 30 november 1639 en sterft nog geen maand later op 19 december 1639 te 's Gravenhage. Op 2 januari 1640 wordt hij bijgezet in het familiegraf in de Nieuwe Kerk in Delft.

8.)Prinses Maria
Zij wordt geboren op 5 september 1642 te 's Gravenhage. Prinses Maria trouwt op 13/23 september 1666 met Maurits Lodewijk Hendrik, Paltsgraaf van Simmern (1640-1673).
Maria wordt geboren als haar vader 60 jaar is. Als zij 8 jaar is wordt haar neefje Prins Willem III geboren.
In 1660 is er sprake van een huwelijk met de Engelse Koning Karel II. Na verscheidende keren onderhandelen wordt in 1661 nogmaals een gezantschap gestuurd om op een huwelijk aan te dringen, ditmaal met Johan Maurits van Nassau-Siegen. Het loopt anders, de Koning trouwt een Portugese Prinses, een land dat in oorlog is met Spanje. Uiteindelijk trouwt ze met de Paltsgraaf Maurits Lodewijk Hendrik in 1666. Hij is een kleinzoon van Louise Juliana (1576-1644) de tante van Maria.
Prinses Maria sterft op 17 of 20 maart 1688 te Kreunzach.

Zie ook de afstammelingen (bastaarden) van Prins Frederik Hendrik (1584-1647), Prins van Oranje in 1625.

===================================

[maclaren7.ged]

From
http://www.dcs.hull.ac.uk/cgi-bin/gedlkup/n=royal?royal07245
at
Royal and Noble Genealogical Data on the Web
http://www.dcs.hull.ac.uk/public/genealogy/
Directory of Royal Genealogical Data
http://www.dcs.hull.ac.uk/public/genealogy/royal/
Peerages in Order of Precedence
http://www.dcs.hull.ac.uk/public/genealogy/royal/peerage.html
Master Index to royal Genealogical Data - ordered by lastname
http://www.dcs.hull.ac.uk/public/genealogy/royal/gedx.html
Author: Brian Tompsett.
Brian Tompsett's sources at http://www.dcs.hull.ac.uk/public/genealogy/roy al/reference.txt

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Frederik Hendrik 'de stedendwinger' prins van Oranje Nassau Stadhoudersschap van Zeeland, Holland, Utrecht, Ge?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Frederik Hendrik 'de stedendwinger' prins van Oranje Nassau Stadhoudersschap van Zeeland, Holland, Utrecht, Ge

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).

Relationship Frederik Hendrik 'de stedendwinger' prins van Oranje Nassau Stadhoudersschap van Zeeland, Holland, Utrecht, Ge

Sources

  1. Georgiana Elizabeth Gordon_ANC.ged, http://awt.ancestry.co.uk
  2. Henry Somerset , 7th Duke Of Beaufort.ged, http://awt.ancestry.co.uk
  3. rob_gomes.ged
  4. maclaren7.ged
    Date of Import: 18 Mar 2003
    / Not Given
  5. Ned. ger.

Matches in other publications

This person also appears in the publication:

Historical events

  • Stadhouder Prins Willem I de Zwijger (Prins Willem van Oranje) (Huis van Oranje) was from 1581 till 1584 sovereign of the Netherlands (also known as Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden)
  • In the year 1584: Source: Wikipedia
    • March 25 » Sir Walter Raleigh is granted a patent to colonize Virginia.
    • May 16 » Santiago de Vera becomes sixth Governor-General of the Spanish colony of the Philippines.
    • July 4 » Philip Amadas and Arthur Barlowe arrive at Roanoke Island
    • July 10 » William I of Orange is assassinated in his home in Delft, Holland, by Balthasar Gérard.
    • September 13 » San Lorenzo del Escorial Palace in Madrid is finished.
  • Stadhouder Prins Willem I de Zwijger (Prins Willem van Oranje) (Huis van Oranje) was from 1581 till 1584 sovereign of the Netherlands (also known as Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden)
  • In the year 1584: Source: Wikipedia
    • March 25 » Sir Walter Raleigh is granted a patent to colonize Virginia.
    • May 16 » Santiago de Vera becomes sixth Governor-General of the Spanish colony of the Philippines.
    • July 4 » Philip Amadas and Arthur Barlowe arrive at Roanoke Island
    • July 10 » William I of Orange is assassinated in his home in Delft, Holland, by Balthasar Gérard.
    • September 13 » San Lorenzo del Escorial Palace in Madrid is finished.
  • Stadhouder Prins Maurits (Huis van Oranje) was from 1585 till 1625 sovereign of the Netherlands (also known as Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden)
  • Stadhouder Prins Frederik Hendrik (Huis van Oranje) was from 1625 till 1647 sovereign of the Netherlands (also known as Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden)
  • In the year 1625: Source: Wikipedia
    • March 27 » Charles I becomes King of England, Scotland and Ireland as well as claiming the title King of France.
    • April 1 » A combined Spanish and Portuguese fleet of 52 ships commences the recapture of Bahia from the Dutch during the Dutch–Portuguese War.
    • May 2 » Afonso Mendes, appointed by Pope Gregory XV as Latin Patriarch of Ethiopia, arrives at Beilul from Goa.
    • June 13 » King Charles I of England marries Catholic princess Henrietta Maria of France and Navarre, at Canterbury.


Same birth/death day

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


About the surname Oranje Nassau


When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Richard Remmé, "Genealogy Richard Remmé, The Hague, Netherlands", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-richard-remme/I211705.php : accessed May 21, 2024), "Frederik Hendrik 'de stedendwinger' prins van Oranje Nassau Stadhoudersschap van Zeeland, Holland, Utrecht, Ge (1584-1647)".