Genealogy Richard Remmé, The Hague, Netherlands » Godert van Heeckeren (± 1345-± 1400)

Personal data Godert van Heeckeren 


Household of Godert van Heeckeren

He is married to Lyse van Goor.

They got married about 1350-1355.


Child(ren):



Notes about Godert van Heeckeren

Hij is bekend uit de periode 1357-1395. In het eerste jaar is hij met een andere broer Hendrik getuige in een oorkonde van hun oudste broer Eilger. In deze oorkonde is sprake van twee dochters van Eilger: Katharina en een Agnes (al een kloosterzuster).
In 1365 is Godert voogd over de onmondige dochter Ermgard van zijn broer Ludolf. Dit maakt hem tot een oudere generatiegenoot van Reinolt van Coevorden. In 1382 zien we pas een eerste teken dat hij gehuwd was. Dit kan echter al jaren eerder zijn geweest. Zijn oudste broer Eilger zal ongetwijfeld al eind jaren veertig en zijn broer Ludolf al eind jaren vijftig gehuwd zijn.
Baron van Spaen noemt een overlijdensjaar van 1395 voor hem, echter zonder bronvermelding.
Hun huwelijk was kinderloos. Godert had diverse neven - oomzeggers - maar die profiteerden niet na het overlijden van oom Godert. In tegendeel, het huis Goor kwam terecht in de familie Van Coevorden, en vererfde later weer in andere families. Het huis Goor was dus ook een spilleleen dat via vrouwen vererfd kon worden. Indien nu Godert van Heekeren de borgman was van Goor en zijn vrouw wordt beschreven als Lysbet van Goor, zouden we dan niet mogen aannemen dat Godert van Heekeren de borgman was krachtens zijn huwelijk met Lysbet van Goor, een erfgename van de vroegere borgmannen van Goor? Zijn er aanwijzingen dat Godert überhaubt wel borgman van Goor is geweest?
Haga schrijft (Heraldieke Bibliotheek 1882, kolom 6) dat de familierelatie met de Coevordens over  Godert van Heekeren moet lopen omdat niet alleen blijkt dat diens leengoederen later in het bezit van de Coevordens te vinden valt maar ook zelfs die goederen van een Jan van Heeckeren, oomzegger van Godert (Heraldieke Bibliotheek 1882 pag. 33 en 37). Deze laatste opmerking heb is niet te vinden in het artikel. Er valt slechts te lezen (kolom 37) dat Johan van Heekeren (vermeld 1375-1424) in 1390 een geschil had over een borgleen te Goor. Haga las daar wellicht in dat dit borgleen het huis Goor zelf betrof. Het zal echter een geschil zijn geweest over een van de diverse lenen die te leen hingen van het huis Goor. Dit argument van Haga gaat dus niet op.
Stel nu eens voor dat Godert van Heekeren de borgman van het huis Goor was, dan zou na zijn dood (als dit nu zijn bezit, zijn leen was) het huis Goor toch vererven op zijn neven Van Heeckeren! Dit gebeurde niet maar het is wel aantoonbaar bij de Van Coevordens. Is Godert überhaubt wel borgman van Goor is geweest? Als hij borgman krachtens zijn huwelijk was geweest dan zou na zijn dood zijn vrouw gewoon als borgvrouwe op het huis Goor hebben kunnen blijven zitten.
Waarom moet die vrouw Lysebet in 1400 dan getocht worden aan die goederen?
Het lijkt dat Godert van Heekeren nooit borgman van Goor is geweest. Wel is hij met een telg uit het oorspronkelijk borgmannen-geslacht gehuwd. Middels het huwelijk met Lysbeth van Goor heeft hij inderdaad bezit verworven uit de Van Goor-familie. Op 20 mei 1382 geven hij en zijn vrouw een verklaring af over de rechten en verplichtingen van de horigen en goederen onder de buurtschappen Wolde, Dulve, Lemesle en Elze (Heraldieke Bibliotheek blz. 34). Als Godert van Heekeren dus geen borgman van Goor is geweest dan moet het leengoed in het bezit zijn geweest van de Van Coevordens. Reinolt van Coevorden is in of kort vóór 1400 overleden en hij moet de vorige borgman van Goor zijn geweest.
Veronderstel nu eens dat Reinolt van Coevorden altijd al - vanaf het moment van zijn huwelijk met Kunegonda - de borgman van Goor is geweest, dan had hij als ambtman van Lage en residerend op het huis Lage, vanaf zijn huwelijk een luxeprobleem. Het slot Lage en het huis Goor. Op Goor zou hij Godert van Heekeren gehuwd met de verwant van zijn vrouw (tante Lysbeth) hebben kunnen laten wonen. Na diens dood in 1395 (aldus Van Spaen) zal tante in het huis zijn blijven wonen. Wellicht zjn er binnen de familie afspraken gemaakt dat Lysbeth op het voorvaderlijk huis mocht blijven wonen. Na de dood van vader Reinolt van Coevorden rond 1400 hebben diens zonen de eerdere belofte gestand gedaan en haar getocht aan het huis Goor zodat "tante" daar haar laatste levensdagen nog kon doorbrengen.
Als dus de goederen waarover Godert en Lysbeth in 1382 een verklaring over afgeven, uit het patrimonium van Lysbeth van Goor komen dan is het ook niet verwonderlijk dat deze goederen later naar de Van Coevordens vererven. Deze moeten via hun moeder namelijk het Ghoor-bloed (weliswaar verdund) door hun aderen hebben stromen. In deze zin is het grappig om in het artikel van Haga in kolom 5 te lezen dat destijds (1850) door mr. J. van Doorninck er op gewezen werd dat Reinolt van Coevorden tweemaal gehuwd moet zijn geweest en dat Wolter van Coevorden uit het tweede huwelijk met ene "uit het geslacht van Goor" is gesproten.
Er bestaat de mogelijkheid dat de tweede vrouw van Reinolt van Coevorden Roelofszoon een Kunegonda van Zuythem was met een Van Ghoor-moeder. Er werd aangenomen dat Lysbeth van Ghoor de oudste zuster was. Omdat Godert van Heekeren een jongere zoon is lijkt het nu niet waarschijnlijk dat hij met een erfdochter aan de haal zal zijn gegaan. Dit lijkt bij nader inzien beter passen bij Adolf II van Zuythem, + 1361. Vanuit deze benadering kan voornoemde Lysbeth van Ghoor ook stukken jonger zijn dan oorspronkelijk (geboren begin jaren 30) werd aangenomen. De leeftijd van Lysebeth van Goor, + ca. 1410, zal dan een stuk lager kunnen liggen dan oorspronkelijk werd aangenomen.

18 maart 1386:
Egbert die Vos neemt zijn 1ste wasteken tegen Godiken van Heker en diens vrouw, tegen Coenraad van den Tije en Goedfried van Wolde voor 200 mark
2 dec 1399:
Jonkvrouw Elisabeth van Goer neemt 1ste wasteken tegen Evert van Langen voor 200 gulden, en tegen Rudolf van Peze wegens 400 gulden, Reinken, Heer Reinoldszoon van Coevorden is haar momber.
Vanaf 1399 opereert Elisabeth van Goor 'zelfstandig'. Godert zal voor die tijd zijn overleden.

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Godert van Heeckeren?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Godert van Heeckeren

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Ancestors (and descendant) of Godert van Heeckeren

Eleger van Heeckeren
± 1270-± 1315
Seyne van Heekeren
± 1300-????

Godert van Heeckeren
± 1345-± 1400

± 1355

Lyse van Goor
± 1340-± 1416


With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).

The data shown has no sources.

About the surname Heeckeren


When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Richard Remmé, "Genealogy Richard Remmé, The Hague, Netherlands", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-richard-remme/I130362.php : accessed June 8, 2024), "Godert van Heeckeren (± 1345-± 1400)".