Genealogy Meeldijk » Hendrik van WENDEL (1868-1948)

Personal data Hendrik van WENDEL 


Household of Hendrik van WENDEL

He is married to Johanna VELUWENKAMP.

They got married on March 27, 1891 at Blokzijl, he was 23 years old.Source 3


Child(ren):

  1. Elisabeth van WENDEL  1892-1989 
  2. Egbert van WENDEL  1894-1985 
  3. Gerrit Jan van WENDEL  1896-1973 
  4. Cornelis van WENDEL  1898-1972 


Notes about Hendrik van WENDEL

NATI Nederlandse
--
Bij de bevalling was Saartje Goldsteen als deskundige aanwezig, 30 jr. en vroedvrouw, die aangifte heeft gedaan. Hendrik is gewettigd bij het huwelijk van Egbert en Jentje op 29 oktober 1869 te Blokzijl.
Hendrik werd geboren in huis A 35 nr. K.
.
Getuigen bij het huwelijk:
Wietze Zootjes, 46 jr., fabrikant (overleden 18-06-1908 te Blokzijl)
Sibrand Ruiter, 43 jr., visscher
Jan Nekeman, 35 jr., mattenmaker (overl. 1-04-1916 te Rotterdam)
Cornelis Nekeman, 31 jr., mattenmaker (overl. 12-06-1895 te Blokzijl)
.
Bij het huwelijk van Gerrit Jan in 1920 zager en wonende te Blokzijl.
.
Volgens het Bevolkingsregister van Blokzijl achtereenvolgens wonende in de Groenestraat Wijk 1 nr. 75a, Zuiderkaai wijk IV nr. 384, (Volkstraat) en aan het Slingerpad Wijk IV nr. 315a.
Hij vetrekt op 22 november 1917 naar Ambt Doetinchem. Hij vetrekt met Johanna Veluwenkamp op 14 februari 1924 naar Rotterdam.
.
Volgens gezinskaart Rotterdam geboren op 2 maart 1868 te Ambt Vollenhove.
Hendrik van Wendel is naar Rotterdam verhuist (Lombokstraat 11a te Katendrecht), waar mijn opa Gerrit Jan van Wendel later de levensmiddelenzaak van hem heeft overgenomen.
Hendrik was houtzager (waarschijnlijk bij de fa. Loos te Blokzijl die in 1925 na een langdurige staking van 2 1/2 jaarfailliet is gegaan); vlak hiervoor heeft hij op 14 februari 1924 (datum vestiging aan de Lombokstraat 11a) de winkel in Rotterdam gekocht. Hierna heeft hij gewoont aan de Atjehstraat 16a (30 juni 1933) en de Atjehstraat 12b (2 maart 1935) en de Brede Hilledijk 183A (17 april 1940).
Hendrik is overleden als gevolg van een ongeval; aangereden door een auto (aan de Breede Hilledijk); overleden in het Zuider-Ziekenhuis te Rotterdam. Hij woonde bij overlijden aan de Smithoekseweg 195 te Rotterdam.
.
De Zussen van Johanna te weten Jantje en Antje Veluwenkamp wonen beiden in Zaandam. De kinderen van Hendrik gingen waarschijn als "dienstbode" in hun jeugd naar toe.
.
OverledeneHendrik van Wendel , leeftijd 79 jaar
VaderEgbert van Wendel
MoederJentje Jansje Scheer
Weduwnaar/weduweJohanna Veluwenkamp
PlaatsRotterdam
Datum overlijden22-02-1948
Aktenummer719
GeboorteplaatsAmbt Vollenhove
BronRotterdam 1948 a061
--
Volgens adressenboek Rotterdam:
Wendel, C. v., in koloniale en grutters - waren - Katendrechtschestraat 22a-c Wendel, H. v., in kolon. waren - Lombokstr. Lombokstr. 11a
--
MATTENSCHIPPERIJ
Karakteristiek voor Blokzijl waren de vele generaties mattenschippers, ook wel negotieschippers genoemd. Met de hout- en zoutindustrie zorgden zij in de 19e eeuw voor de grootste bedrijvigheid in Blokzijl. De mattenschippers kwamen voort uit de geslachten van de mattenmakers en de beurtschippers. Ze verhandelden zowel de producten van de huis- en mini-industrie (matterij) van Blokzijl als andere handelsproducten op dat gebied (het z.g. Kleedegoed).
.
In tegenstelling tot de meeste andere plaatsen rond de Zuiderzee was Blokzijl nooit een vissersplaatsje, maar altijd een handelsstadje. Het waren veelal schippers die in het verleden de fortresse bevolkten, waarbij onderscheid gemaakt moest worden tussen vrachtschippers, die met koopmansgoederen voeren, en negotieschippers, die met eigen handel het sop kozen. Het voornaamste handelsproduct was aanvankelijk turf. Maar aan het einde van de 17de eeuw zakte deze handel in doordat het product niet meer werd aangeleverd vanuit het achterland. Ook was de steeds terugkerende verzanding van de haven een groot probleem. Dit alles leidde tot het verval van Blokzijl. Een moeilijke periode volgde, maar de schippers gingen niet bij de pakken neerzitten en zochten andere negotie, zoals kaas, boter, aardappelen, kool, koolraap, hout en als belangrijkste biezen matten, gebruikt als vloerbedekking. Omdat biezen matten snel versleten, moesten ze vaak vervangen worden. Was er al in 1701 sprake van het varen met matten vanuit Blokzijl, pas in de 19de eeuw kwam deze tak van handel volop tot bloei. Het handelsgebied bestreek toen vrijwel heel Nederland. In 1881 telde Blokzijl zo'n 65 mattenschippers.
.
In de tweede helft van de vorige eeuw bereikte de mattenschipperij het hoogtepunt. Blokzijl telde wel een zestig mattenschepen die in de winter de havenkolk bevolkten om in het voorjaar te vertrekken naar de Mattenlanden. Iedere schippersfamilie had zo zijn eigen mattenland (afzetgebied) waar hij maandenlang verbleef om zijn waren aan de man te brengen. Zo ging de familie Toby, met hondenkar naar de Zaanstreek. Buisman naar Den Haag en Vlaardingen, Pander naar Amsterdam en Den Haag, Poorter o.a. naar Alkmaar, Fhaner naar de Friese steden enz. enz. Vanaf het schip of met de kruiwagen, werden de matten aan de man gebracht. Waren de ca. 25 tons scheepjes leeg, dan keerden de schippers terug naar Blokijl. En de neringschipper zou geen koopman genoemd mogen worden als dat leeg gebeurde. Zo kocht de één Noordhollandse kaas en boter, de ander hardfruit of aardappelen.
.
De Mattenschippers ontwikkelden, voor de oversteek naar de Hollanden, het enige vaartuigtype dat de naam van het stadje draagt: het Blokzijler Jacht. Een fraai gelijnd schip, ruim 14 meter lang, 4 meter breed en met een holte van 1,75 meter. Het gemiddelde bruto-tonnage lag rond de 32 ton, de nettoinhoud was 24 ton. De jachten hadden een kleine roef, waarin de schippersfamilie woonde gedurende hun tochten. ‘s Winters werd ook het ruim als woonruimte gebruikt. Dan lagen ze bij tientallen in de haven van Blokzijl. Op het hoogtepunt van de Mattenschipperij, in de helft van de negentiende eeuw, kende de stad wel 60 van deze vaartuigen.
Seizoensgebonden
.
De mattenschipperij was in sterke mate seizoensgebonden. In de zomer werden de biezen gesneden in het brakke water voor de kust. Na droging werden de biezen op een weefgetouw tot matten geweven. Een andere techniek was het biezenvlechten, waardoor stroken ontstonden die daarna in blokken aan elkaar genaaid werden. Op 2 februari, ook wel Maria Lichtmis genaamd, begon voor de mattenschipper het nautische jaar. Knechten werden ingehuurd, en het schip werd ingeladen. Na Biddag, de tweede woensdag in maart, voer de hele vloot uit. Het mattenseizoen duurde ongeveer tot Pinksteren, daarna was de schoonmaaktijd voor huisvrouwen voorbij en werd er niet meer verkocht. Ieder schip had z'n eigen "mattenland", waarmee niet het land van productie werd bedoeld, maar het afzetgebied. Zo'n afzetgebied was het domein van één schipper; overlapten twee gebieden elkaar, dan werden onderling afspraken gemaakt. Zo voer de familie Toby naar de Zaanstreek, Buisman naar Den Haag en Vlaardingen, Pander naar Amsterdam en Den Haag, Poorter naar Alkmaar, en Fahner naar de Friese steden. Vanaf het schip werden de matten met een kruiwagen of hondenkar uitgevent. Was het mattenseizoen voorbij, dan keerde men terug naar Blokzijl, niet alvorens het schip volgeladen te hebben met andere negotie.
.
Rond 1900 verdwenen de mattenschippers in snel tempo, niet om in andere takken van vervoer de kost te gaan verdienen, maar om zich, ver weg in hun mattenland, als middenstanders aan wal te vestigen en zo een beter bestaan op te bouwen. De negotie-schipperij had z'n tijd gehad.
--

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Hendrik van WENDEL?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Hendrik van WENDEL

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Image(s) Hendrik van WENDEL

Ancestors (and descendant) of Hendrik van WENDEL


With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).

Relationship Hendrik van WENDEL

Sources

  1. Aktenummer11 Vollenhove Ambt.
  2. Akte burgerlijke stand
  3. Akte burgerlijke stand aktenummer 2 Blokzijl

Historical events

  • The temperature on March 2, 1868 was about 8.1 °C. There was 1 mm of rain. The air pressure was 7 kgf/m2 and came mainly from the northwest. The airpressure was 76 cm mercury. The atmospheric humidity was 77%. Source: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was from 1849 till 1890 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
  • From June 1, 1866 till June 4, 1868 the Netherlands had a cabinet Van Zuijlen van Nijevelt - Heemskerk with the prime ministers Mr. J.P.J.A. graaf Van Zuijlen van Nijevelt (AR) and Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief).
  • From June 4, 1868 till January 4, 1871 the Netherlands had a cabinet Van Bosse - Fock with the prime ministers Mr. P.P. van Bosse (liberaal) and Mr. C. Fock (liberaal).
  • In the year 1868: Source: Wikipedia
    • The Netherlands had about 3.6 million citizens.
    • February 24 » Andrew Johnson becomes the first President of the United States to be impeached by the United States House of Representatives. He is later acquitted in the Senate.
    • March 5 » Mefistofele, an opera by Arrigo Boito, receives its premiere performance at La Scala.
    • April 10 » At Arogee in Abyssinia, British and Indian forces defeat an army of Emperor Tewodros II. While 700 Ethiopians are killed and many more injured, only two British/Indian troops die.
    • September 25 » The Imperial Russian steam frigate Alexander Nevsky is shipwrecked off Jutland while carrying Grand Duke Alexei Alexandrovich of Russia.
    • November 27 » American Indian Wars: Battle of Washita River: United States Army Lieutenant Colonel George Armstrong Custer leads an attack on Cheyenne living on reservation land.
    • November 30 » A statue of King Charles XII of Sweden is inaugurated in Stockholm's Kungsträdgården.
  • The temperature on March 27, 1891 was about 3.5 °C. There was 2 mm of rain. The air pressure was 2 kgf/m2 and came mainly from the south-southwest. The airpressure was 75 cm mercury. The atmospheric humidity was 94%. Source: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1948 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
  • Regentes Emma (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1898 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
  • In The Netherlands , there was from April 21, 1888 to August 21, 1891 the cabinet Mackay, with Mr. A. baron Mackay (AR) as prime minister.
  • In The Netherlands , there was from August 21, 1891 to May 9, 1894 the cabinet Van Tienhoven, with Mr. G. van Tienhoven (unie-liberaal) as prime minister.
  • In the year 1891: Source: Wikipedia
    • The Netherlands had about 5.1 million citizens.
    • January 29 » Liliuokalani is proclaimed the last monarch and only queen regnant of the Kingdom of Hawaii.
    • March 17 » SSUtopia collides with HMSAnson in the Bay of Gibraltar and sinks, killing 562 of the 880 passengers on board.
    • May 5 » The Music Hall in New York City (later known as Carnegie Hall) has its grand opening and first public performance, with Tchaikovsky as the guest conductor.
    • May 16 » The International Electrotechnical Exhibition opens in Frankfurt, Germany, and will feature the world's first long-distance transmission of high-power, three-phase electric current (the most common form today).
    • May 20 » History of cinema: The first public display of Thomas Edison's prototype kinetoscope.
    • December 22 » Asteroid 323 Brucia becomes the first asteroid discovered using photography.
  • The temperature on February 22, 1948 was between -9 °C and 0.4 °C and averaged -3.8 °C. There was 1.9 hours of sunshine (18%). The average windspeed was 5 Bft (very strong wind) and was prevailing from the northeast. Source: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till September 4, 1948 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
  • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was from September 4, 1948 till April 30, 1980 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
  • In The Netherlands , there was from July 3, 1946 to August 7, 1948 the cabinet Beel I, with Dr. L.J.M. Beel (KVP) as prime minister.
  • From August 7, 1948 till March 15, 1951 the Netherlands had a cabinet Drees - Van Schaik with the prime ministers Dr. W. Drees (PvdA) and Mr. J.R.H. van Schaik (KVP).
  • In the year 1948: Source: Wikipedia
    • The Netherlands had about 9.7 million citizens.
    • April 3 » In Jeju Province, South Korea, a civil-war-like period of violence and human rights abuses begins, known as the Jeju uprising.
    • April 9 » Jorge Eliécer Gaitán's assassination provokes a violent riot in Bogotá (the Bogotazo), and a further ten years of violence in Colombia.
    • May 14 » Israel is declared to be an independent state and a provisional government is established. Immediately after the declaration, Israel is attacked by the neighboring Arab states, triggering the 1948 Arab–Israeli War.
    • June 22 » King George VI formally gives up the title "Emperor of India", half a year after Britain actually gave up its rule of India.
    • July 31 » At Idlewild Field in New York, New York International Airport (later renamed John F. Kennedy International Airport) is dedicated.
    • September 14 » The Indian Army captures the city of Aurangabad as part of Operation Polo.
  • The temperature on February 26, 1948 was between -5.8 °C and 5.7 °C and averaged -0.7 °C. There was 9.2 hours of sunshine (86%). The average windspeed was 4 Bft (moderate breeze) and was prevailing from the east. Source: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till September 4, 1948 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
  • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was from September 4, 1948 till April 30, 1980 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
  • In The Netherlands , there was from July 3, 1946 to August 7, 1948 the cabinet Beel I, with Dr. L.J.M. Beel (KVP) as prime minister.
  • From August 7, 1948 till March 15, 1951 the Netherlands had a cabinet Drees - Van Schaik with the prime ministers Dr. W. Drees (PvdA) and Mr. J.R.H. van Schaik (KVP).
  • In the year 1948: Source: Wikipedia
    • The Netherlands had about 9.7 million citizens.
    • March 18 » Soviet consultants leave Yugoslavia in the first sign of the Tito–Stalin Split.
    • March 25 » The first successful tornado forecast predicts that a tornado will strike Tinker Air Force Base, Oklahoma.
    • April 13 » In an ambush, 78 Jewish doctors, nurses and medical students from Hadassah Hospital, and a British soldier, are massacred by Arabs in Sheikh Jarrah. This event came to be known as the Hadassah medical convoy massacre.
    • May 9 » Czechoslovakia's Ninth-of-May Constitution comes into effect.
    • June 20 » The Deutsche Mark is introduced in Western Allied-occupied Germany. The Soviet Military Administration in Germany responded by imposing the Berlin Blockade four days later.
    • November 1 » Athenagoras I, Ecumenical Patriarch of Constantinople, is enthroned.


Same birth/death day

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


About the surname Van WENDEL


The Genealogy Meeldijk publication was prepared by .contact the author
When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
J. Meeldijk, "Genealogy Meeldijk", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-meeldijk/I55252.php : accessed May 17, 2024), "Hendrik van WENDEL (1868-1948)".