Genealogy Meeldijk » Simon Gijsberts SMITS (± 1575-1636)

Personal data Simon Gijsberts SMITS 

  • He was born about 1575 in Charlois Of Cillaarshoek.
  • Profession: Smid, boer te Charlois, sinds ca 1610 te Sint Anthoniepolder.
  • He died in the year 1636 in Sint Anthoniepolder.
  • A child of Gijsbert SMITS
  • This information was last updated on October 28, 2013.

Household of Simon Gijsberts SMITS

He is married to Wijventje PIETERS.

They got married about 1604.


Child(ren):

  1. Adriaen Simonsz SMIDTS  ????-> 1640
  2. Gijsbert Simons SMITS  ± 1604-1675 
  3. Neeltje Simonsd SMITS  ± 1615-1671 


Notes about Simon Gijsberts SMITS

NATI Nederlandse
Sijmon Gijsbrechtsz (Gijsbertsz•) Smit (Smidts), boer te Smitshoek onder Charlois, sinds ca. 1619 te Sint Anthoniepolder, diaken van Charlois 1616-161826, schepen van Sint Anthoniepolder 1628-1634, overl. Sint Anthoniepolder tussen 1638 en 18-11-1639, tr. ca. 1605 Wijwittie (Wijventie, Wijventgen) Pietersdr., overl. na 18-11-1639, dochter van Pieter Gerritsz. alias Pieter Gerrit Heijnen alias Baertman, boer te Smitshoek onder Charlois, (en vermoedelijk diens eerdere vrouw N.N.).

Bij de doop van te Poortugaal op 28-8-1596 van Gysbrechtge, dochter van Gerit Rykens Smit, treedt als doopgetuige een Symon Gijsbrechts op, die mogelijk identiek was met de hier te behandelen naamgenoot, al kunnen we momenteel geen verband leggen met de vader (de moeder is niet genoemd) en de overige ‘gevaders’ ofwel doopgetuigen: Walingh Corssen en Pieterge Pietersen van Symons Have.

Op 27-11-1610 treedt de te Charlois wonende Sijmon Ghijssen op als voogd van de achtergelaten weeskinderen van wijlen A(d)riaen Lenaertsz. Smit en tevens namens de te Barendrecht wonende Jacob Cornelisz. ’t Jonck, die met diens weduwe was getrouwd.29 Tevens stelt Sijmon zich met de eveneens in Charlois wonende Frans Lenartsz. als borg voor de in Barendrecht wonende Jan Huijbrechtsz. Ruter, koper van de namens de weeskinderen verkochte woning, die deze belast met een hypotheek ten behoeve van de weeskinderen.

Dirck Witten, oud-schepen en inwoner van Charlois, transporteert op 20-2-1612 aan Sijmon Ghijsbrechtsz., mede wonende aldaar, ca. 2 morgen in het ‘Abtsblock’ in Charlois, oostelijk aan hem belend en westelijk aan ‘den hoogen dijck van Charlois’. Dit land is belast met een schuldbrief van 500 gld. ten behoeve van het weeshuis te Rotterdam. Vanwege deze overdracht belast Sijmon die dag uit naam en vanwege en door assignatie (toewijzing) van Dirck Wittesz. dit land met een hypotheek van 250 Car. gld. ten behoeve van de in Pendrecht wonende Adriaen Geritss. Lievens. Bij akte van 13-5-1613 stelt de te Charlois wonende Simon Ghijsbrechtsz. zich als borg voor Adriaen Bastiaensz. Vette voor diens schuld van 186 Car. gld. aan de in het land van Vossemeer wonende Adriaen Lenartsz.12 en op 25-5-1613 is Sijmen Ghijsbertssen genoemd als één der bestorven bloedvoogden van zijn volle neven Pieter, Leendert en Ghijsbert Aerienssen, de drie onmondige broers van zijn nicht Tanneken Aeriensdr., de vrouw van Cleijs Aeriensz. Waert (Weert) op de ‘ouwe sluijs van Barendrecht’ en dochter van een op Smitshoek gewoond hebbende broeder van Sijmens moeder.

Omstreeks 1619 vestigt Sijmon zich met zijn gezin in Sint Anthoniepolder. De reden daarvan is niet duidelijk, maar het is opvallend dat er al in de vroege zeventiende eeuw heel wat familiebanden bestonden tussen enerzijds inwoners van Charlois en Smitshoek en anderzijds Sint Anthoniepolder; een klein en vrij onbetekenend polderdorp. Eenmaal ontstane familierelaties zullen mettertijd weer nieuwe verbintenissen tussen de inwoners van beide dorpen tot gevolg hebben gehad.

Sijmon Ghijsz., wonende ‘in de Polder’, zoals Sint Anthoniepolder ook wel werd aangeduid, doet bij akte van 22-5-1620 diverse percelen land in het Abtsblok in Charlois van de hand aan de aldaar wonende Ellert Jansz. en wel IVi h, belast met 500 gld. hoofdgeld ten behoeve van het weeshuis te Rotterdam, die de koper overneemt, aan de mede aldaar wonende Adriaen Jansz. ca. \Vi morgen, belast met 535 gld. hoofdgeld, eveneens ten behoeve van het voomoemde weeshuis, dat de koper overneemt, en tenslotte ca. AVi hond aan Cornelis Aertsz. Timmerman te Charlois,'6 die de koper opmerkelijk genoeg op dezelfde dag overdraagt aan Pieter Geeritsz. Heijnen (alias Baertman), de schoonvader Sijmon Ghijsz. Vervolgens transporteert de in Sint Anthoniepolder wonende Sijmon Ghijsz. bij akte van 14-6-1621 zijn huis en erf aan ‘sheeren dijck’ te Charlois aan Jacob Gerbrantsz., inwoner aldaar. Dit goed is belast met een jaarlijkse losrente van 4 gld. over een hoofdsom van 64 gld. ten behoeve van Joost van Zoelen te Rotterdam, die de koper overneemt. De akte maakt nog melding van de oude giftbrief van 13-5-1613, waarmee Sijmon dit huis kreeg overgedragen. Gezien de belendingen lagen huis en landerijen in Smitshoek.

Bij akte van 22-6-1622 stelt de onder de jurisdictie van Sint Anthoniepolder wonende Sijmon Gijsbrechtsz. zich voor het gerecht te Maasdam met zijn persoon en roerende- en onroerende goederen borg voor de overdracht door Pieter Jansz. jongen Ruijter van een hoeve met bijbehorende bruiklanden te Maasdam.

In het kohier van de 1000' penning van 1626 over Sint Anthoniepolder is Sijmon Ghijsberts aangeslagen voor een gegoedheid van 1000 pond of gulden.

Symon Ghijsbrechtsz., nu ter tijd wonende in Sint Anthoniepolder, voor hemzelf voor een derde part, en procuratie hebbende van Elysabeth Tomas, weduwe en boedelhoudster van Pieter Gerritsz. Baertman, en dat volgens (een niet bewaard gebleven) akte van procuratie voor schepenen van Sint Anthoniepolder van d.d. 16-5-1628, voor de twee overige derde parten, transporteert op 3-6-1628 aan de te Charlois wonende Gijsbert Gerrit Heyne - een neefje van Symon’s vrouw- een huis met erf, ‘berch’ en beplanting aan ‘sheerendijck’ met 2Yi morgen in het Aptsblock’ in Charlois. In een op 12-8-1635 aangelegde lijst van lidmaten te Sint Anthoniepolder zijn Simon Gijsberts en zijn huisvrouw Wijvittie Pieters vermeld.

In het kohier van de 200° penning van 1638 van die plaats is Sijmon voor 1000 pond of gulden aangeslagen Gezien het hierna genoemde testament uit 1639 is zijn bezit aan onroerend goed bescheiden, ter waarde van rond de 1000 gld., maar moet hij zeker over meer contante gelden hebben beschikt. Op 18 november dat jaar namelijk maakt de in Sint Anthoniepolder wonende Wijventgen Pietersdr., weduwe van Simon Ghijsbrechtsz., voor een Dordtse notaris haar testament, waarin zij prelegateerde aan haar ongehuwde dochter Neeltgen Simons, indien zij bij haar overlijden nog ongehuwd is, vanwege haar vaderlijke goederen 600 Car. gld., alsmede nog 100 gld. voor ‘wtsettingen ende cleedinge’ en dat vanwege de uitreikingen gedaan aan haar getrouwde kinderen. Tot haar universele erfgenamen benoemt zij haar kinderen Roockxen Simons, Bastiaentgen Simons, Gijsbert Simons en de voomoemde Neeltgen Simons, ofwel hun descendenten bij hun vooroverlijden, evenals ook de gezamenlijk kinderen die hij dan heeft of nog zal verkrijgen van haar zoon Adriaen Simonsz. en dat elk voor een vijfde part. Uit de portie van de kinderen van voornoemde Adriaen dient eerst 300 Car. gld. betaald te worden aan haar dochter Roockxen of haar man Damas Arijensen, evenals aan haar dochter Bastiaentgen of haar man Cornelis Schelfen (= Gelfen) 200 Car. gld. Deze voornoemde bedragen waren aan Adriaen Simons geleend en van diens resterende portie zal Adriaen levenslang het vruchtgebruik hebben tot zijn onderhoud en dat in plaats van zijn legitieme portie en zonder dat zijn crediteuren daar aanspraak op kunnen maken. Tot voogden en administrateurs over de minderjarigen, evenals tot administrateurs over de ‘tochte’ van haar zoon Adriaen, benoemt Wijventgen haar zoon Ghijsbert Simonsz. en haar ‘swager’ (hier in de betekenis van schoonzoon) Cornelis Schelffen. Zij sluit bemoeienis van de schout en gerecht van Sint Anthoniepolder uit en bekrachtigt haar wilsbeschikking met haar handmerkje.

De moeder van Wij wittie Pietersdr. is ons niet bekend. Misschien was zij nauw verwant aan Heijndrick Adriaensz. Suijr alias Rooubaert (of Roonbaert?), getrouwd met Neeltgen Warboutsdr. Op 9-11 -1619 althans is Wijwitties vader Pieter Gijsbertsz. Baertman voogd over het nagelaten weeskind van Suijr alias Rooubaert.

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Simon Gijsberts SMITS?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Simon Gijsberts SMITS

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Ancestors (and descendant) of Simon Gijsberts SMITS

Simon Gijsberts SMITS
± 1575-1636

± 1604

Wijventje PIETERS
± 1580-1638


With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).

The data shown has no sources.

Matches in other publications

This person also appears in the publication:

About the surname SMITS

  • View the information that Genealogie Online has about the surname SMITS.
  • Check the information Open Archives has about SMITS.
  • Check the Wie (onder)zoekt wie? register to see who is (re)searching SMITS.

The Genealogy Meeldijk publication was prepared by .contact the author
When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
J. Meeldijk, "Genealogy Meeldijk", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-meeldijk/I46332.php : accessed June 23, 2024), "Simon Gijsberts SMITS (± 1575-1636)".