Genealogy Jongepier » Klaas Jan Gerrit van de Wal (1796-1869)

Personal data Klaas Jan Gerrit van de Wal 

  • He was born on February 14, 1796 in Middelburg.
  • Occupations:
    • from 1819 till 1854 Schoolhouder te Kleverskerke.
    • from 1860 till 1869 Hoofdonderwijzer te Kleverskerke.
  • He died on March 9, 1869 in Arnemuiden, he was 73 years old.
  • This information was last updated on December 1, 2016.

Household of Klaas Jan Gerrit van de Wal

(1) He is married to Willemina Melse.

They got married on February 27, 1827 at Kleverskerke, he was 31 years old.

Uit: F. Kalis (1981) Niet meer dan een vlek. Fragmenten uit het verleden van Kleverskerke, p. 21-25. Middelburg: Meulenberg
Er werd hard gewerkt in Kleverskerke, maar weinig verdiend door weinig mensen. Toch moest de gemeenschap blijven functioneren en dat wil zeggen, dat er dan ook een school moest zijn. Die is er ook vanouds geweest. En op 30 januari 1819, toen de post van onderwijzer een tijdje onbezet gebleven was, besloot de raad opnieuw in de vacature te voorzien. Gelukkig werd het probleem niet moeilijker dan het al was, doordat zich in elk geval iemand had aangemeld om voor de betrekking in aanmerking te komen: Klaas Jan Gerrit van der Wal uit Middelburg, oud 23 jaar. Hij werd met algemene stemmen benoemd. Daar hij nog ongetrouwd was, vond hij onderdak bij burgemeester Ingel Baaijens. Zo waren voor hem twee zaken opgelost: hij had voorlopig een thuis en vond bovendien weldra een vrouw in de persoon van het dienstmeisje van de burgemeester.
De schoolmeester ontving een traktement van f 75 per jaar met een toelage van f 10 voor het aanschaffen van de nodige leermiddelen en nog eens f 15 als vergoeding voor het beschikbaar stellen van een lokaliteit en om bij te dragen in de kosten van verlichting en verwarming. Behalve onderwijzer was Van der Wal ook voorlezer, voorzanger en koster van de kerk, met de verplichting dat, wanneer ‘s zondags de predikant niet kwam opdagen, hij een preek zou lezen. Later werd hij bovendien benoemd tot wijkmeester en bode van het gemeentebestuur.
Al deze betrekkingen ten spijt grijnsde de armoede hem in alle hoeken en gaten van zijn huis tegemoet, niet het minst doordat zijn gezin zich tamelijk snel uitbreidde. Nu was het hem toegestaan schoolgeld te vragen van de ouders der leerlingen; datwaren er in de winter ongeveer twintig, maar ‘s zomers meestal geen, omdat dan iedereen op het land nodig was, terwijl er altijd waren, die hij moest onderwijzen “om Gods wil”, dat is: om niet. Als regel brachten de kinderen ‘s winters ook hout enturf mee om het lokaaltje te verwarmen en kaarsen voor de verlichting.

Herhaaldelijk vroeg de schoolmeester om een hoger traktement. Verdiend had hij het zeker, want hij was een goed onderwijzer. En mocht men dat in Kleverskerke nog niet beseffen, dan waren er altijd nog de gouverneur en de schoolopziener om het gemeentebestuur daarvoor de ogen te openen. Eerstgenoemde roemde tijdens een bezoek aan Kleverskerke de onderwijzer als “iemand met buitengewone gaven, zodat het voorkomt dat kinderen uit andere gemeenten zijn school bezoeken”. De schoolopziener schreefin 1837 dat de schoolmeester lof toekomt, zowel voor de manier waarop de vermogens der kinderen worden ontwikkeld en zij met lessen van deugd en goede zeden worden verrijkt, als voor de ijver, de lust en de bekwaamheid van de onderwijzer zelf. Wel, men besefte het in Kleverskerke terdege; men beschouwde het als een groot voorrecht dat er een waardige leraar was, “ijverig in leer en wandel, een voorbeeld voor allen, wat de godsdienstige gesteldheid zeer ten goede komt”. Maar een verhoging van het traktement: daar viel niet aan te denken, tenzij... men ontheven zou worden van het verplichte abonnement op het Staatsblad.
In dezelfde brief van 1837 sneed de schoolopziener ook een andere zaak aan: het schoollokaaltje. Het was te laag van verdieping, te smal en te donker en niet langer geschikt om bij onderwijzer en leerlingen “den geest te verhelderen, het hart opgeruimd te maken, hun met lust in de school te doen verblijven, het onderwijs door den meester met lust te doen geven en door den leerling met lust te doen ontvangen”. Dit oordeel woog voor het gemeentebestuur zwaar als een veroordeling. Hier moest iets gebeuren, dat begreep ieder. Maar wat?
Het huis van Simon de Bree 1), zou dat niets zijn? Het stond te koop en had bovendien een schuur die men tot school zou kunnen verbouwen. Het huis moest f 360 opbrengen en de verbouwing werd geraamd op f 980, banken inbegrepen. Maar waar haalt een klein dorpje, bestaande uit vrijwel onvermogende inwoners, f 1340 vandaan? En ook al stelde de predikant f 50 als aanmoediging in het vooruitzicht, het resterende bedrag kon onmogelijk worden opgebracht. Men zou dus het provinciaal bestuur vragen om een bijdrage en een renteloos voorschot. In juli 1838 kwam bij het gemeentebestuur het antwoord binnen: het rijk zou f 600 bijdragen in de kosten. Alleen, Simon de Bree had zijn woning inmiddels verkocht.
Enige tijd later deed zich opnieuw de mogelijkheid voor een woning te kopen, maar de kosten van koop en verbouwing zouden de gemeente nu op f 2300 komen te staan. Weer wendde men zich tot de provinciale overheid en deze besloot een subsidie te verlenen van f 600 en daarboven nog een renteloos voorschot van f 1000, af te lossen in tien jaar. Maar liever zag men in Kleverskerke dat de provincie een lening verschafte van slechts f 700, dat maakte de aflossing per jaar minder zwaar. Als dan de onderwijzer jaarlijks f 37,50 aan huur voor het huis wilde betalen, dan kon men de aflossing van de lening daarvan gedeeltelijk financieren. Bovendien zou men de school goedkoper kunnen bouwen, als het werk op een andere manier zou worden uitgevoerden de boeren bereid zouden zijn gratis de nodige bouwmaterialen te vervoeren.
En zo is het gebeurd. Aannemer Crucq uit Arnemuiden 2) heeft de school gebouwd en op 12 mei 1840 werd de school overgedragen. Het gemeentebestuur was zeer tevreden, al was het maar omdat men ruimschoots onder de begrote kosten was gebleven.
1) Waarschijnlijk
Simon de Bree [Koudekerke, 3-2-1791, 1816 boerenwerkman, 1818 met gezin naar Kleverskerke, 1819-1826 arbeider, bezat in 1832 een huis te Kleverskerke, 1838 slepersknecht + Middelburg, 1-3-1843] [weduwnaar van Catharina de Kam (Zoutelande, ca 1790, 1816 boerenwerkmeid, 1825 arbeidster + Kleverskerke, 23-1-1825) * Biggekerke 18-9-1816]
x Maatje Sanderse [Domburg, 9-11-1779, 1826 dienstmeid, 1844 dagloonster + Middelburg, 8-3-1844] * Kleverskerke 20-5-1826.
2) Waarschijnlijk
Jan Karel Crucq [Arnemuiden, 17-2-1803, 1824 timmermansknecht, 1939-1946 timmerman + Arnemuiden, 20-8-1846]
x Maria Franse [Hoek, 30-10-1804, 1824 boerenmeid, 1897 zonder + Arnemuiden, 18-11-1897] * Arnemuiden 6-5-1824

Child(ren):



(2) He is married to Catharina van Houte.

They got married on May 11, 1853 at Kleverskerke, he was 57 years old.

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Klaas Jan Gerrit van de Wal?
The author of this publication would love to hear from you!

Ancestors (and descendant) of Klaas Jan Gerrit van de Wal

Klaas Jan Gerrit van de Wal
1796-1869

(1) 1827
(2) 1853

With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



Visualize another relationship

The data shown has no sources.

Matches in other publications

This person also appears in the publication:

Historical events

  • The temperature on February 14, 1796 was about 5.0 °C. There was 22 mm of rainWind direction mainly west. Weather type: zeer betrokken. Source: KNMI
  •  This page is only available in Dutch.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In the year 1796: Source: Wikipedia
    • February 1 » The capital of Upper Canada is moved from Newark to York.
    • February 29 » The Jay Treaty between the United States and Great Britain comes into force, facilitating ten years of peaceful trade between the two nations.
    • May 10 » War of the First Coalition: Napoleon wins a victory against Austrian forces at Lodi bridge over the Adda River in Italy. The Austrians lose some 2,000 men.
    • June 1 » Tennessee is admitted as the 16th state of the United States.
    • August 5 » The Battle of Castiglione in Napoleon's first Italian campaigns of the French Revolutionary Wars.
    • December 19 » French Revolutionary Wars: Two British frigates under Commodore Horatio Nelson and two Spanish frigates under Commodore Don Jacobo Stuart engage in battle off the coast of Murcia.
  • The temperature on May 11, 1853 was about 9.6 °C. The atmospheric humidity was 73%. Source: KNMI
  •  This page is only available in Dutch.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In The Netherlands , there was from November 1, 1849 to April 19, 1853 the cabinet Thorbecke I, with Mr. J.R. Thorbecke (liberaal) as prime minister.
  • From April 19, 1853 till July 1, 1856 the Netherlands had a cabinet Van Hall - Donker Curtius with the prime ministers Mr. F.A. baron Van Hall (conservatief-liberaal) and Mr. D. Donker Curtius (conservatief-liberaal).
  • In the year 1853: Source: Wikipedia
    • The Netherlands had about 3.3 million citizens.
    • March 19 » The Taiping reform movement occupies and makes Nanjing its capital until 1864.
    • July 2 » The Russian Army crosses the Pruth river into the Danubian Principalities, Moldavia and Wallachia—providing the spark that will set off the Crimean War.
    • July 8 » The Perry Expedition arrives in Edo Bay with a treaty requesting trade.
    • July 25 » Joaquin Murrieta, the famous Californio bandit known as the "Robin Hood of El Dorado", is killed.
    • November 30 » Crimean War: Battle of Sinop: The Imperial Russian Navy under Pavel Nakhimov destroys the Ottoman fleet under Osman Pasha at Sinop, a sea port in northern Turkey.
    • December 30 » Gadsden Purchase: The United States buys land from Mexico to facilitate railroad building in the Southwest.
  • The temperature on March 9, 1869 was about 2.5 °C. There was 0.1 mm of rain. The air pressure was 3 kgf/m2 and came mainly from the south-southeast. The airpressure was 75 cm mercury. The atmospheric humidity was 61%. Source: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was from 1849 till 1890 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
  • From June 4, 1868 till January 4, 1871 the Netherlands had a cabinet Van Bosse - Fock with the prime ministers Mr. P.P. van Bosse (liberaal) and Mr. C. Fock (liberaal).
  • In the year 1869: Source: Wikipedia
    • The Netherlands had about 3.6 million citizens.
    • January 27 » Boshin War: Tokugawa rebels establish the Ezo Republic in Hokkaidō.
    • February 5 » The largest alluvial gold nugget in history, called the "Welcome Stranger", is found in Moliagul, Victoria, Australia.
    • April 17 » Morelos is admitted as the 27th state of Mexico.
    • May 15 » Women's suffrage: In New York, Susan B. Anthony and Elizabeth Cady Stanton form the National Woman Suffrage Association.
    • September 24 » Gold prices plummet after President Grant orders the Treasury to sell large quantities of gold after Jay Gould and James Fisk plot to control the market.
    • November 11 » The Victorian Aboriginal Protection Act is enacted in Australia, giving the government control of indigenous people's wages, their terms of employment, where they could live, and of their children, effectively leading to the Stolen Generations.


Same birth/death day

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


About the surname Van de Wal


When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Gerrit Jongepier, "Genealogy Jongepier", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-jongepier/I2010.php : accessed May 4, 2024), "Klaas Jan Gerrit van de Wal (1796-1869)".