Genealogy Hagedoorn ca. 1500 - heden » Christiaan Johannes Auberlen (± 1803-1881)

Personal data Christiaan Johannes Auberlen 

  • He was born about 1803 in Den Haag.
  • Profession: Schoenmaker.
  • He died on March 7, 1881 in Den Haag.Source 1
    hij is ဘs-morgens om 07:00 uur overleden, als weduwnaar van Maria Johanna Faaber, zijn beide ouders waren al overl. Op deze overl. akte heten zowel hij als zijn Vader Auberlen, i.p.v. Auberlé.
  • A child of Johan Melchior Auberl√© and Catharina Lijfses
  • This information was last updated on July 15, 2012.

Household of Christiaan Johannes Auberlen

He is married to Maria Johanna Faaber.

They got married on May 17, 1826 at Den Haag.Source 2


Child(ren):



Notes about Christiaan Johannes Auberlen


Hij is gedoopt, op zijn trouwakte wordt zijn naam en die van zijn Vader geschreven als: Auberlen. Hij was vrijgesteld van de Militaire Dienst zeer waarschijnlijk door een lichamelijk gebrek. (zie onderstaand verhaal)

Zonder haar kan ik niet leven
Hendrik Jans Taatgen is 47 jaar als hij op 29 juli 1820 met zijn echtgenote in Willemsoord arriveert. Ze zijn in gezelschap van een negen jaar oude zoon en dochters van zes jaar, drie jaar en drie maanden (8). Maar vermoedelijk is dit niet het eerste huwelijk van Taatgen, want na anderhalf jaar op de kolonie krijgen ze bezoek van een oudere dochter. Haar leeftijd en haar naam zijn onbekend, geen enkele onderzoeker heeft iets over haar kunnen vinden, het enige dat we weten is dat ze het pad kruist van de ondermeester van Willemsoord en dat die jonge onderwijzer het zwaar van haar te pakken krijgt.

Christiaan Johannes Auberl√© was ongeveer zeventien toen de 'Hoofdcommissie van de armeninrigting' in Den Haag met hem op de proppen kwam. Ze noemen hem een 'jongeling van een allerbraafst gedrag, doch door lig¬â‰ chaamsgebrek tot werken onge¬â‰ schikt'. Hij is 'onder de kweekelingen op de school tot Nut van 't Algemeen tot onder¬â‰ wijzer opgeleid' en de armeninrichting beveelt hem aan¬â€  'om bij voorkomende gelegenheid als onder¬â‰ meester te worden geplaatst'. Vanuit het dan net opgerichte Willemsoord laat Johannes van den Bosch, de stichter van de Maatschappij van Weldadigheid, weten er positief tegenover te staan: 'Een geschikt onder meester zullen wij zeker van noden zijn.' Maar het moet niet te snel: 'Dan hij dient niet te komen voor het school gereed is.'

Een tijdje later is het schoolgebouw opgericht en vanaf dat moment assisteert Christiaan Johannes de hoofdmeester. Die kan wel wat hulp gebruiken, want rond die tijd telt de school te Willemsoord 550 (!!) leerlingen. Blijkbaar levert de ondermeester waar voor zijn geld (hij verdient 3 gulden per week), want er worden geen klachten gehoord. Tót die dochter van Taatgen verschijnt.

De leiding van de kolonie vindt het geen geslaagde liaison. De kolonie-directeur geeft de jongeman een 'regtmatige berisping en vaderlijke teregtwijzing' en praat op Christiaan in om 'zijne verkeerde conver¬â‰ satie met zeker vrouwenmensch' een halt toe te roepen. En vrijdag 15 en zaterdag 16 februari 1822 stelt de directeur voor het onderwijs 'alle pogingen in het werk om den gebrekkigen Auberl√© van zijne verkeerde minnerij af te brengen.' Vruchteloos, want de jonge schoolmeester staat pal. 'Hij zeide maar ronduit: "Ik zal deze verkeering nooit nalaten, al wordt het mij nog zoo veel verboden. In dezen zoekt men de loop der natuur zelve te stremmen."

Het is niet de bedoeling dat kolonisten zomaar familieleden in huis nemen. Bovendien maakt de jonge vrouw die bij Taatgen inwoont blijkbaar een ongunstige indruk, want haar verklaring dat zij 'de weduwe van een zeekapitein' is, wordt openlijk in twijfel getrokken. En als de directeur er niet in slaagt om Christiaan 'al het verkeerde van zijne denk- en handels¬â‰ wijs onder het oog te brengen', verbiedt hij haar 'de inwoning in de kolonie na 2 of 3 weken'
.
Deels om de jonge ondermeester tegen zichzelf in bescherming te nemen omdat men vreest dat 'de jongeling zich nog ongelukkiger maken zal', deels omwille van de kwaliteit van het onderwijs: 'Daar Auberl√© bij deze weduwe (zoo als hij zegt dat zij is) veel tijd doorbrengt, en zijne kennis in het praktisch onderwijs niet zocht te vermeer¬â‰ deren, ontwaart UWEdGestr. dat de koloniale jeugd van Willemsoord (...) daarbij schade lijdt.'

Christiaan Johannes is in alle staten over het aanstaande vertrek van zijn geliefde: 'Dit kan ik niet uitstaan; ik kan zonder haar niet leven'. Hij wil naar Den Haag om bij het landelijke hoofdbestuur van de Maatschappij van Weldadigheid 'toestemming tot ons huwelijk te vragen'. Maar dat wordt niet toegestaan en blijkbaar volgt hij dan de eerder door hem genoemde ·Äòloop der natuur·Äô. Een paar dagen later meldt de directeur dat 'de ondermeester Oberlee, aan den onder Direkteur voor zijne post heeft be¬â‰ dankt'. Hij heeft dan al de kolonie verlaten 'en dat wel om reden hij zonder de dogter van den kolonist Taatge (...), in de kolonie niet kan leven, volgens zijn gezegde.'

Op den duur houdt het geen stand. Als Christiaan Johannes vier jaar later in zijn geboorteplaats Den Haag in het huwelijk treedt, is dat met een geboren Haagse die Maria Johanna Faaber heet. Waar die mysterieuze dochter van Taatgen gebleven is, viel niet te achterhalen. (9)

Dit gedeelte is uit het boek : De Proefkolonie, Hoofdstuk : Ko;onisten van Appingadam, en dit gedeelte is tot stand gekomen met hulp van de genealogisch onderzoekers annex nazaten Henk Maatje, Gerard Taatgen en Willem Helder (Bakema)

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Christiaan Johannes Auberlen?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Christiaan Johannes Auberlen

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Ancestors (and descendant) of Christiaan Johannes Auberlen


    Show complete ancestor table

    With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

    • You can enter text in lowercase or uppercase.
    • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
    • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



    Visualize another relationship

    Sources

    1. overlijdensakte (Overlijdensakte)
    2. huwelijksakte (Huwelijksakte)

    Historical events

    • The temperature on May 17, 1826 was about 13.0 °C. Wind direction mainly northwest. Weather type: half bewolkt. Source: KNMI
    •  This page is only available in Dutch.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In the year 1826: Source: Wikipedia
      • February 11 » University College London is founded as University of London.
      • February 24 » The signing of the Treaty of Yandabo marks the end of the First Anglo-Burmese War.
      • March 13 » Pope Leo XII publishes the apostolic constitution Quo Graviora in which he renewed the prohibition on Catholics joining freemasonry.
      • October 7 » The Granite Railway begins operations as the first chartered railway in the U.S.
      • December 16 » Benjamin W. Edwards rides into Mexican-controlled Nacogdoches, Texas, and declares himself ruler of the Republic of Fredonia.
      • December 24 » The Eggnog Riot at the United States Military Academy begins that night, wrapping up the following morning.
    • The temperature on March 7, 1881 was about 9.5 °C. There was 6 mm of rain. The air pressure was 23 kgf/m2 and came mainly from the south-southwest. The airpressure was 74 cm mercury. The atmospheric humidity was 95%. Source: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was from 1849 till 1890 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
    • In The Netherlands , there was from August 20, 1879 to April 23, 1883 the cabinet Van Lijnden van Sandenburg, with Mr. C.Th. baron Van Lijnden van Sandenburg (conservatief-AR) as prime minister.
    • In the year 1881: Source: Wikipedia
      • The Netherlands had about 4.5 million citizens.
      • February 16 » The Canadian Pacific Railway is incorporated by Act of Parliament at Ottawa (44th Vic., c.1).
      • May 10 » Carol I is crowned the King of the Romanian Kingdom.
      • May 12 » In North Africa, Tunisia becomes a French protectorate.
      • June 28 » The Austro–Serbian Alliance of 1881 is secretly signed.
      • June 29 » In Sudan, Muhammad Ahmad declares himself to be the Mahdi, the messianic redeemer of Islam.
      • August 27 » The Georgia hurricane makes landfall near Savannah, Georgia, resulting in an estimated 700 deaths.
    

    Same birth/death day

    Source: Wikipedia


    About the surname Auberlen

    • View the information that Genealogie Online has about the surname Auberlen.
    • Check the information Open Archives has about Auberlen.
    • Check the Wie (onder)zoekt wie? register to see who is (re)searching Auberlen.

    When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
    H.A. Hagedoorn, "Genealogy Hagedoorn ca. 1500 - heden", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-hagedoorn/I1794.php : accessed June 6, 2024), "Christiaan Johannes Auberlen (± 1803-1881)".