Families Klein, Ree, de Breed en de Vries van Terschelling » Lamoraal van Egmond (1522-1568)

Personal data Lamoraal van Egmond 

Sources 1, 2
  • He was born on November 18, 1522 in Chateau de la Hamaide, Elsele.
  • He died on June 5, 1568 in Brussel, België, he was 45 years old.
    Oorzaak: Onthoofd op de Grote Markt te Brussel
  • He is buried in Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopneming kerk te Zottegem.
  • A child of Jan IV. (Graaf) van Egmond and Françoise van Luxemburg

Household of Lamoraal van Egmond

He is married to Sabina van de Palts-Simmern.

They got married on May 8, 1544, he was 21 years old.


Child(ren):

  1. Eleonora van Egmond  1545-1582 
  2. Filips van Egmond  1558-1590
  3. Sabine van Egmond  1562-1614
  4. Lamoraal van Egmond  1565-1617
  5. Karel II. van Egmond  1567-1620 


Notes about Lamoraal van Egmond

 werden ze naar Gent overgebracht en in het kasteel opgesloten.

Egmont beriep zich vruchteloos op zijn voorrechten als ridder van de Orde van het Gulden Vlies. Ondanks de vele pogingen om zijn onschuld te bewijzen, werd hij wegens hoogverraad in december voor de Raad van Beroerten gebracht. Hoewel Egmont tot het einde toe katholiek bleef en trouw bleef aan de Spaanse koning, werd hij samen met Van Horne op last van Alva ter dood veroordeeld.

Willem van Oranje trok zijn lessen uit de situatie en werd als Willem de Zwijger de spil van het verzet tegen de koning. Toenadering kwam er met de Unie van Brussel, maar als de Franstalige gewesten zich min of meer achter de koning scharen met de Unie van Atrecht ten koste van de eenheid van de Nederlanden (waarbij de Nederlandstalige Nederlanden zich verzamelen in de Unie van Utrecht), was het hek helemaal van de dam, en koos het verzet rond Willem van Oranje voor een oplossing buiten de Spaanse context: de onafhankelijkheid van de Republiek der Verenigde Nederlanden.

Egmont en Horne werden in 1567 en 1568 opgesloten in het Spanjaardenkasteel te Gent. Op 5 juni 1568 werden de edelmannen op de Grote Markt van Brussel onthoofd. Hun dood leidde tot grote protesten in de Nederlanden en heeft bijgedragen aan het openlijke verzet tegen de Spanjaarden.

Het gebalsemde lichaam van de Graaf van Egmont ligt, samen met zijn vrouw Sabina (overl. 1578), begraven in de crypte van de kerk van Onze-Lieve-Vrouw Tenhemelopneming te Zottegem. De harten van hun oudste zoon Filips (overl. 1590) en zijn jongere broer Karel (overl. 1541) liggen met dat van hun vader in een bronzen koffer.

.

 de koning naar Engeland vertrok om de hand van de Engelse koningin Elizabeth I te vragen voor Filips II. Als beloning voor zijn trouw werd Egmont in 1559 benoemd tot stadhouder van Vlaanderen en Artesië.

Als edelman maakte Egmont deel uit van de Raad van State. Samen met Willem van Oranje en de graaf van Horne (Driemanschap of Ligue der Groten, 1562) verzette hij zich tegen kardinaal Antoine Perrenot Granvelle, bisschop van Atrecht, die de inquisitie (vervolging van de protestanten) invoerde in Vlaanderen. In een brief aan Filips II (11 maart 1563) bood het Driemanschap hun ontslag aan als Granvelle niet zou vertrekken. Na het vertrek van Granvelle in 1564 verzoende Egmont zich opnieuw met de koning. Op aandringen van de Raad van State vertrok Egmont in 1565 naar Spanje om Filips II de verlangens van de hoge adel over te brengen (Brieven uit het bos van Segovia). Tevens lichtte hij, samen met de Graaf van Megen, de landvoogdes Margaretha in over het Compromis.

Opstand.

Kort daarna brak de Beeldenstorm (10 augustus 1566) uit en werd het verzet tegen de Spaanse overheersing in de Nederlanden groter. Als overtuigd katholiek keurde Egmont de Beeldenstorm ten zeerste af en hij zwoer andermaal trouw aan de Spaanse koning.

Na de Beeldenstorm stuurde Filips II de hertog van Alva naar de Nederlanden om orde op zaken te stellen. Willem van Oranje ontvluchtte hierop Brussel; Egmont en Horne besloten niet te vluchten. Vrijwel direct na zijn aankomst liet Alva de graaf van Egmont, zijn secretaris Jan van Casembroot en de graaf van Horne onder een vals voorwendsel - Alva had een overleg aangekondigd om bij een maaltijd over de situatie te praten - arresteren (9 september 1567). Direct na hun arrestatie

 

Prins Lamoraal I van Gavere, Graaf van Egmont (ook: Egmond) (Elzele (kasteel La Hamaide), Henegouwen, 18 november 1522 - Brussel, 5 juni 1568) was een generaal en staatsman in Vlaanderen vlak voor het begin van de Tachtigjarige Oorlog.

Levensloop

Lamoraal I, vierde graaf van Egmont, elfde vrijheer van Purmerend, Purmerland en Ilpendam, heer van Hoog- en Aartswoud(e), Fiennes, Sotteghem, Armentières en Auxy en (sinds 1553) prins van Gavere, stamde uit een van de rijkste en invloedrijkste families in de Nederlanden, voortgekomen uit de 'advocati' (= voogden) van de abdij van Egmond, die nabij het kasteel stond.

Hij was de zoon van Jan IV van Egmont en Françoise van Luxemburg. in 1528 overlijdt zijn vader. Al tijdens zijn jeugd kreeg hij een militaire opleiding in Spanje.

Huwelijk en kinderen.

Hij huwde op 8 mei 1544 met Sabina van Beieren (1528-1578), dochter van Johan II van Palts-Simmern en Beatrix van Baden, waarmee hij zijn rijkdom nog verder vergrootte. Met Sabina kreeg hij 11 kinderen. Van het laatste kind wist hij niet. Toen het bekend werd was hij al opgesloten en gestuurde brieven werden ongeopend teruggestuurd.

Egmont was sinds 1544 ridder van het Gulden Vlies. Hij nam dienst in het Spaanse leger en versloeg de Fransen achtereenvolgens in Saint-Quentin (1557) en Grevelingen (1558). Na deze veldslagen stond hij in zo’n hoog aanzien bij de Spaanse koning, dat hij namens

 dat naar zijn gemalin Beierland werd genoemd.

Toen Willem de Zwijger voor Alva vluchtte, nam Egmont volgens de overlevering afscheid met de woorden "Vaarwel, Prins zonder land". Oranje antwoordde: "Vaarwel, Graaf zonder hoofd." Deze overlevering is vermoedelijk afkomstig van Charles de Coster, de woorden komen voor in de Uilenspiegel. In de kunst is Egmont vereeuwigd door Goethe. Beethoven schreef toneelmuziek bij dit drama

Lamoraal van Egmont

Lamoraal I 1522 - 1568

 

Prins van Gavere

Periode 1553 - 1568

Voorganger: geen

Opvolger; Filips

 

Graaf van Egmont

Periode 1541 - 1568

Voorganger: Karel I

Opvolger: Filips

 

Heer van Purmerend, Purmerland en Ilpendam

Periode 1541 - 1568

Voorganger: Karel I

Opvolger: Filips

 

Stadhouder van Vlaanderen en Artesië

Periode 1559 - 1568

Voorganger ?

Opvolger ?

 

Vader: Jan IV van Egmont

Moeder: Françoise van Luxemburg

Dynastie Egmont

 

 

 

Enkele eeuwen later zou Egmont de centrale rol spelen in een tragedie van Goethe (genaamd Egmont, 1788). Ludwig van Beethoven componeerde hiervoor toneelmuziek waarvan de 'Egmont-ouverture' nog vaak gespeeld wordt. (1810).

Het standbeeld van beide graven staat op de Zavel in Brussel. Op de markt van Zottegem staat een bronzen standbeeld van Lamoraal van Egmont. Dit beeld verving in 1968 het identieke gietijzeren beeld dat naar het Egmontpark verhuisde.

Egmont was tevens een tijdlang eigenaar van het kasteel van Gaasbeek (1565 - 1568). In Zottegem is het sterk verbouwd, eertijds omgracht Egmontkasteel sinds 1964 een beschermd monument. Het gebouw doet nu dienst als openbare bibliotheek en in de ridderzaal wordt het burgerlijk huwelijk voltrokken.

Literatuur:

1961 Lamoraal van Egmond - P.B. de Troeyer

1943 Lamoral d'Egmont 1523-1568 - R. Avermaete

1968 Lamoraal van Egmont in de geschiedenis, literatuur, beeldende kunst en legende - H. van Nuffel

2005 De bastaard van Brussel - Simone Van Der Vlught (roman: hij is de vader van het hoofdpersonage)

Beijerland.

Lamoraal van Egmont trouwde in 1544 met Sabina van Beieren (Beijeren).

In 1557 was Egmont begonnen met de bedijking van het gebied aan de Oude Maas,

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Lamoraal van Egmond?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Lamoraal van Egmond

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).

Sources

  1. Stamboom Onno van Haeften Web Site, Onno van Haeften, Graaf Lamoraal van Egmond, April 20, 2014
    Added by confirming a Smart Match
    MyHeritage.com family tree Family site: Stamboom Onno van Haeften Web Site Family tree: Stamboom Onno van Haeften - 1509201
  2. Hintjes Web Site, Raymond Hintjes, Lamoraal van Egmont, April 20, 2014
    Added by confirming a Smart Match
    MyHeritage.com family tree Family site: Hintjes Web Site Family tree: hintjes2-2.0.0.676 - 18032011

Matches in other publications

This person also appears in the publication:

Historical events

  • Graaf Karel II (Oostenrijks Huis) was from 1515 till 1555 sovereign of the Netherlands (also known as Graafschap Holland)
  • In the year 1522: Source: Wikipedia
    • April 27 » Combined forces of Spain and the Papal States defeat a French and Venetian army at the Battle of Bicocca.
    • June 26 » Ottomans begin the second Siege of Rhodes.
    • September 6 » The Victoria returns to Sanlúcar de Barrameda in Spain, the only surviving ship of Ferdinand Magellan's expedition and the first known ship to circumnavigate the world.
    • September 8 » Magellan–Elcano circumnavigation: Victoria arrives at Seville, technically completing the first circumnavigation.
  • Graaf Karel II (Oostenrijks Huis) was from 1515 till 1555 sovereign of the Netherlands (also known as Graafschap Holland)
  • In the year 1544: Source: Wikipedia
    • April 11 » Italian War of 1542–46: A French army defeats Habsburg forces at the Battle of Ceresole, but fails to exploit its victory.
    • May 7 » The Burning of Edinburgh by an English army is the first action of the Rough Wooing.
    • July 19 » Italian War of 1542–46: The first Siege of Boulogne begins.
  • Graaf Filips III (Oostenrijks Huis) was from 1555 till 1581 sovereign of the Netherlands (also known as Graafschap Holland)
  • In the year 1568: Source: Wikipedia
    • January 28 » The Edict of Torda prohibited the persecution of individuals on religious ground in John Sigismund Zápolya's Eastern Hungarian Kingdom.
    • March 23 » The Peace of Longjumeau is signed, ending the second phase of the French Wars of Religion.
    • May 16 » Mary, Queen of Scots, flees to England.
    • May 19 » Queen Elizabeth I of England orders the arrest of Mary, Queen of Scots.
    • July 21 » Eighty Years' War: Battle of Jemmingen: Fernando Álvarez de Toledo, Duke of Alva defeats Louis of Nassau.
    • September 23 » Spanish naval forces rout an English fleet, under the command of John Hawkins, at the Battle of San Juan de Ulúa near Veracruz.


Same birth/death day

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


About the surname Van Egmond


When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Marthan Klein, "Families Klein, Ree, de Breed en de Vries van Terschelling", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/families-klein-ree-ea/I49323.php : accessed November 10, 2024), "Lamoraal van Egmond (1522-1568)".