Families Klein, Ree, de Breed en de Vries van Terschelling » Benjamin de Josselin de Jong (1726-1808)

Personal data Benjamin de Josselin de Jong 


Household of Benjamin de Josselin de Jong

He is married to Anna de Jongh.

They got married


Child(ren):



Notes about Benjamin de Josselin de Jong

http://www.wazamar.org/Familiewapens-in-de-Nederlanden/Familiewapens/Famwpns-NL/De-Josselin-de-Jong/wapen-De-Josselin-de-Jong.htm#GerarddeJong1

Benjamin de Jong, zoo evengenoemd, geb. te Veghel 3 Nov. 1726, heer van Beek en Donk en van Frisselstein, erf-secretaris van Veghel en Erp, griffier van de achterleenen van den Guldenhuize van Rixtel, overleed te Erp 18 Mei 1808. Hij huwde te Hedikhuizen 16 Nov. 1756 met Anna de Jongh van Hedikhuizen, geb. op den huize de Haarsteeg 8 Oct. 1735, overl. te Erp 30 Juli 1765, dochter van Johanen van Elisabeth de Bije. Uit dit huwelijk werden geboren:
1e Mr. Gerard de Jong, die volgt;
2e Jhr. Johan de Jong van Beek en Donk, geb. te Erp 4 Dec. 1758, heer van Beek en Donk, erf-secretaris van Erp en Veghel, lid van het departementaal bestuur van Brabant, lid van de gedeputeerde staten van Noord-Brabant, overl. te Beek en Donk 17 Nov. 1846, geh. te Enkhuizen 23 Juli 1792 met Petronella Cornelia Vaillant, geb. aldaar 21 Mei 1773, overl. te 's-Hertogenbosch 24 Juni 1841 , dochter van Mr. Christiaan Joannesen van Cornelia Jacoba Alewijn; uit hunnen echt ontstond het adellijk geslacht de Jong van Beek en Donk;
3e Mr. Gisbert de Jong, heer van Beek en Donk, geb. in 1765, ongeh. overl. in 1842;
4e Hendrik de Jong, secretaris van Erp, geh. met Elisabeth Santvoort, bij wie hij eene dochter verwekte: Anna Benjamina de Jong, overl. te Vucht in 1882, geh. met N. N. de Loucker.

http://www.heusdeninbeeld.nl/huizehaarsteeg1.html

Huize Haarsteeg door Giel Mommersteeg, deel 1.

Vrijdag 29 augustus 2008. Boekpresentatie "Huize Haarsteeg. Onroerend en roerend goed van de regentenfamilie De Jongh (1610-1918)"
Bij het voormalig protestants kerkje aan de Hoge Maasdijk in Hedikhuizen werd een welkomstwoord gegeven door Giel Mommersteeg en Kees van den Oord.
Er werd een korte uitleg gegeven over het vroegere belang van dit kerkje en naastgelegen kerkhof.
Aansluitend werd op de grafsteen van Hendrik de Jongh bloemen gelegd, een bos chrysanten.
Hierna vertrokken alle aanwezigen naar Huize Haarsteeg, Haarsteegsestraat 76 te Haarsteeg.
Hier hield Kees van den Oord een welkomstwoord namens de Heemkundekring Onsenoort.
Giel Mommersteeg hield een presentatie over de genealogie van fam. de Jongh, hun roerend en onroerend goed, de gevonden archiefstukkenen en het pand Huize Haarsteeg. Daarna overhandigde hij de eerste exemplaren van het boekwerkje aan wethouder Mart van der Poel en aan de kleinzoon van de laatste De Jongh uit Haarsteeg, notaris mr. H.J. de Jongh uit Wezep.
Het dubbelnummer van Heemkundekring Onsenoort gaat over de familie De Jongh die een paar eeuwen Huize Haarsteeg, een imposante kortgevelboerderij aan de Haarsteegsestraat, bewoonde. Deze vermogende familie behoorde rond 1850 al tot de vijftien rijkste families van Brabant. De De Jongh's stelden zich niet helemaal afhankelijk van 'd'n duvel' op. Ze waren als drossaard, schepen, burgemeester, dijkgraaf en notaris best in staat hun eigen boontjes te doppen.
Genealoog Giel Mommersteeg (61) uit Nieuwkuijk dook de afgelopen jaren in de ruim 4,5 meter archief van de De Jongh's, stelde zich op de hoogte bij het kadaster en sprak met nazaten van de familie. Dat archief, waarvan een groot deel het particulier archief van de familie betrof, kwam na ruim een eeuw boven water in het oude koetshuis van de boerderij aan de Haarsteegsestraat. Bestudering van de stukken leverde Giel een goed beeld op van de enorme bezittingen van de De Jongh's en van hun manier van leven.
Maar uit de stukken die Giel doorspitte, kwamen ook veel gegevens naar boven uit het ontbrekende gedeelte van de geschiedenis van de oude gemeente Hedikhuizen waarvan Haarsteeg deel uitmaakte. Dat ontbrekende gedeelte waarin de geschiedenis van het dorp was opgetekend, ging namelijk verloren toen de Duitsers in 1944 het stadhuis in de vesting Heusden opbliezen. Giel las onder meer dat het Maas-haventje van Haarsteeg in 1773 is gegraven en het eerste raadhuis in Haarsteeg in 1789 werd gebouwd, het jaar waarin ook de Steenweg (Mr. Prinsenstraat) naar die haven werd aangelegd. Overigens stond dat raadhuisje maar 10 jaar overeind en legde een gigantische ijsschots bij een dijkdoorbraak dat gebouwtje in puin.
De familie De Jongh kwam oorspronkelijk uit Wijk, uit het plaatsje dat nu deel uitmaakt van Wijk en Aalburg. Jan de Jongh de Oudste werd daar als zoon van de burgemeester in 1634 geboren. Jan trouwde in 1683 met Sijken van Hedichuijsen een dochter van de gemeentesecretaris van Hedikhuizen. Zijn broer Jan de Jongste volgde zijn voorbeeld en trad in het huwelijk met Hasia van Hedichuijsen, het zusje van Sijken. Met Jan de Jongste begon de geschiedenis van de De Jongh's in Haarsteeg in het jaar 1684.
Volgens Giel Mommersteeg wijst er alles op die Jan op het adres Haarsteegsestraat 76 een groot bestaand huis betrok. Tot op heden heeft hij daar niet veel over terug kunnen vinden in het archief. Wel dat een latere telg uit het geslacht, Hendrik de Jongh (1732-1813) die imposante boerderij in 1792 heeft laten vernieuwen. Een uitgebreide inventarislijst uit 1773 van de inboedel van Arnout de Jongh (1705-1772) vormt voor Mommersteeg het overtuigende bewijs dat het pand voor die vernieuwing ook al aanzienlijk was.
Net zoals zijn vader Adriaen Jansz de Jongh, werd ook Jan de Jongh de Jongste bestuurder. Op zijn nieuwe woonadres schopte hij het tot schout van Hedikhuizen, schepen van Vlijmen en heemraad van het waterschap Hooge Maasdijk van stad en land Heusden. Zijn zoons, Johan (1704) en Arnout (1705) traden weer in zijn voetsporen en zijn beiden schout van Hedikhuizen geweest. Arnout werd daarnaast ook nog eens secretaris en dijkgraaf van Hedikhuizen.
Een zoon van Johan met de naam Hendrik (1732-1813) schopte het nog verder in de lokale macht. Hij werd schout, burgemeester en secretaris van Hedikhuizen, drossaard en secretaris van Drunen en dijkgraaf van de Hooge Maasdijk.
Zijn kleinzoon Hendrik Cornelis (1793-1854) wiens moeder bij zijn geboorte stierf, werd al op 10-jarige leeftijd zeer vermogend toen ook zijn vader Abraham (1768-1803) het leven liet. Op 20-jarige leeftijd overleed ook zijn grootvader en later een ongehuwde tante. Alle bezittingen kwamen Hendrik Cornelis toe.
Dat alle bestuurlijke en zakelijke bezigheden de Haarsteegse familie geen windeieren legden, werd duidelijk bij het overlijden van Hendrik Cornelis op 61-jarige leeftijd. Zijn vermogen bedroeg in 1854 231.874,55 gulden. Daarbij was de waarde van 314 hectare grond in Hedikhuizen, Herpt, Vlijmen, Drunen, Engelen, Dussen, De Werken en Ammerzoden nog niet opgeteld. Hendrik-Cornelis mocht zich destijds ook eigenaar van de Haarsteegse Wiel en de kooiwiel in dat dorp noemen.
De laatste De Jongh, Anna Werther-De Jongh (1872-1918) liet Huize Haarsteeg in 1960 bij het overlijden van haar man Piet na aan haar enige zoon, Henk Werther. Momenteel wordt Huize Haarsteeg bewoond door Wim van Lieshout die volgens Giel Mommersteeg in de afgelopen jaren Huize Haarsteeg eigenhandig fantastisch heeft gerestaureerd.

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Benjamin de Josselin de Jong?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Benjamin de Josselin de Jong

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Ancestors (and descendant) of Benjamin de Josselin de Jong


With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).

The data shown has no sources.

Historical events

  • The temperature on November 3, 1726 was about 2.0 °C. Wind direction mainly northwest. Weather type: betrokken regen . Source: KNMI
  •  This page is only available in Dutch.
    Van 1702 tot 1747 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Tweede Stadhouderloze Tijdperk.
  • In the year 1726: Source: Wikipedia
    • February 13 » Parliament of Negrete between Mapuche and Spanish authorities in Chile bring an end to the Mapuche uprising of 1723–26.
    • February 19 » The Supreme Privy Council is established in Russia.
    • May 9 » Five men arrested during a raid on Mother Clap's molly house in London are executed at Tyburn.
    • October 28 » The novel Gulliver's Travels is published.
  • The temperature on May 18, 1808 was about 18.0 °C. Wind direction mainly north-northwest. Weather type: half bewolkt omtrent betrokken. Source: KNMI
  •  This page is only available in Dutch.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In the year 1808: Source: Wikipedia
    • May 2 » Outbreak of the Peninsular War: The people of Madrid rise up in rebellion against French occupation. Francisco de Goya later memorializes this event in his painting The Second of May 1808.
    • May 3 » Finnish War: Sweden loses the fortress of Sveaborg to Russia.
    • July 28 » Mahmud II became Sultan of the Ottoman Empire and Caliph of Islam.
    • September 13 » Finnish War: In the Battle of Jutas, Swedish forces under Lieutenant General Georg Carl von Döbeln beat the Russians, making von Döbeln a Swedish war hero.
    • October 14 » The Republic of Ragusa is annexed by France.
    • December 22 » Ludwig van Beethoven conducts and performs in concert at the Theater an der Wien, Vienna, with the premiere of his Fifth Symphony, Sixth Symphony, Fourth Piano Concerto (performed by Beethoven himself) and Choral Fantasy (with Beethoven at the piano).


Same birth/death day

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


About the surname De Josselin de Jong


When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Marthan Klein, "Families Klein, Ree, de Breed en de Vries van Terschelling", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/families-klein-ree-ea/I175701.php : accessed May 9, 2024), "Benjamin de Josselin de Jong (1726-1808)".