Relations of family and in-laws of Pieter Koenders » Petrus Maria "Heeroom" Koenders (1901-1988)

Personal data Petrus Maria "Heeroom" Koenders 


Household of Petrus Maria "Heeroom" Koenders


Notes about Petrus Maria "Heeroom" Koenders

Militieregister: Woont Westmalle, ouders wonen Amsterdam, geen beroep of keuringsdatum vermeld, ingelijfd 17-03-1921, 22 RI I ged. Ede [22e regiment infanterie]; volgt een reeks artikelen en data van uitstel: KB 15-04-1921 1 jr (app 30-04-1921 nr 14), 07-06-1921 ontlast, juni 1922 in de sterkte gebracht, en op dato met groot verlof; Oorlog dd 05-08-1922 Afd D (Burg V) ingaande 08-08-1922 drie jaar vrijstelling; Oorlog 28-06-1925 ing 08-08-1925 voorgoed vrijgesteld ivm geestelijk ambt.
===
Als jongen was Petrus Maria dakdekker van beroep, maar op een dag viel de teerketel om en kreeg hij gloeiende pek over zijn handen. Hij werd verzorgd in een ziekenhuis en was zo onder de indruk van de goede zorg, dat hij (zoals hij zelf vertelde) Maria de gelofte deed dat als hij zou genezen hij het klooster in zou gaan.
===
Zoals PM mij {PK} ooit vertelde, verbleven in het klooster in Tegelen Trappisten uit Westmalle die daarheen waren gevlucht vanwege de Eerste Wereldoorlog. Na afloop van de oorlog is hij met hen meeverhuisd naar Westmalle op last van vader abt om ze te helpen bij de wederopbouw en zo kwam hij bij toeval in Westmalle terecht.
===
Brief van Heeroom aan achterneef P. Koenders (1952) dd 14-10-1983:
27-09-1918 intrede in het klooster
29-04-1921 geprofest = door de kloostergeloften in de orde der Trapisten opgenomen
21-09-1929 priesterwijding
===
Zijn neef Petrus Koenders (1917) was als 11-jarige bij de priesterwijding in de katehdraal van Mechelen aanwezig. Hij had zich er over verbaasd, dat de marktkooplieden met hun waren dwars door de kerk de ene deur binnenkwamen en door de andere weer vertrokken, zodat ze niet hoefden om te lopen.
===
Bij zijn priesterwijding schonken zijn broers en zusters hem een miskelk die speciaal naar zijn hand was gevormd, omdat hij na het ongeluk als dakdekker zijn hand niet meer goed kon klemmen.
Traditioneel droeg hij een "eerste" mis op in de kerk waar zijn ouders woonden. Dat was toen Ouderkerk aan de Amstel en vond plaats in de Urbanuskerk op 03-11-1929. Er werd voor de pastorie een gezinsfoto gemaakt van PM Koenders met zijn broers en zusters en een foto met het gezin en hun echtgenoten en hun kinderen. Feitelijk vormde deze mis tevens het afscheid van de wereld om voor de rest van het leven in het klooster te blijven. Hij werd er uiteindelijk bibliothecaris. Omdat hij het klooster niet meer mocht verlaten, kreeg hij zelfs geen toestemming de begrafenis van zijn moeder bij te wonen, wat hem altijd veel verdriet heeft gedaan. Wel kreeg hij regelmatig in Westmalle bezoek van familieleden. De vernieuwingen in de RK kerk in de jaren zestig verruimde de strenge regels van de trappisten.
===
In de jaren twintig werd een pater Tarcisius van der Kamp uit Amsterdam in Westmalle tot abt gekozen. Tracisius was de naam die hij aangenomen had bij zijn kloostergelofte. Tarcisius had in Amsterdam in de klas had gezeten bij de broer van pater Henricus, HJM Koenders. "Weet je nog dat we vroeger altijd samen vochten," lachte abt Tarcisius tegen HJM. "En weet je nog dat ik altijd won" lachtte HJM. Ze deelden als schooljongen samen een van de inktpotten in de schoolbank, omdat ze de andere inktpot gebruikten voor het uitspugen van hun pruimtabak.
Tarcisius was een praktische man waar pater Henricus het goed mee kon vinden. In de jaren dertig mocht pater Henricus soms met de trein naar Antwerpen om antiquarische boeken aan te schaffen. Het klooster bezat één hoed; die was van vader abt om buiten het klooster te dragen; maar pater Henricus mocht hem ook gebruiken als hij naar Antwerpen ging.
Abt Tarcisius was degene die de productie van het trappistenbier opvoerde met een nieuwe brouwerij, de deponering van de benaming trapistenbier in 1933 en de ontwikkeling van een nieuwe variant die de naam Tripple kreeg.
===
In oktober 1943 verbleef pater Henricus volgens de rouwadvertentie van zijn vader in Soleilmont. Abdij Notre-Dame de Soleilmont is een abdij van cisterciënzer-trappistinnen nabij Charleroi. In 1916 zwoeren de zusters hun roeping als contemplatieve cisterciënzers te hervatten en hun definitieve herbevestiging hiervoor verkrijgen ze in 1922 van de Orde in 1922, onder het patronaat - zoals voorzien in de cisterciënzer-traditie - van de Abdij van Westmalle. Kennelijk had pater Henricus daar een functie. In 1950 stichtten dertien zusters het klooster van de Abdij van Nazareth te Brecht, ca 10 km van Westmalle. pater Henricus was daar enige tijd biechtvader, maar naar hij ooit vertelde, hoorde hij zulke nare dingen, dat hij zijn abt vroeg hem van deze taak te ontheffen.
===
Door de vernieuwingen van de RK kerk en het aantreden van een abt die alles radicaal veranderde (inclusief de bouw van een witte schoenendoos in de negentiende-eeuwse neogotische kerk) en allerlei oude zaken overboord gooide, voelde hij zich er steeds minder thuis. Wanneer vader abt oude voorwerpen voor de antiquair klaarlegde, haalde Petrus Maria er sommige zaken uit en verstopte ze in een geheime ruimte achter de bibliotheek. Dit werd naderhand de basis voor een klein kloostermuseum. Deze vader abt verliet na enkele jaren het klooster en werd adviseur voor de Antwerpse haven. [Zie hiervoor krantenknipsel]. Henricus voelde zich steeds minder thuis in het klooster en ging naar Nederland waar een van zijn nichtjes (Lenie Koenders getrouwd met Theo Neering) hem opving. In 07-03-1970 woonde hij enige jaren als rector in bejaardenhuis Sint Willibrord, Boskamp 21 Olst; een verhaal over zijn activiteiten te Olst staat met foto in het Sallands Nieuwsblad dd 26-01-1972: "Pater Koenders heeft al een nieuw project". Eind jaren zeventig keerde hij toch weer terug naar Westmalle waar hij overleed aan een leverziekte.

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Petrus Maria "Heeroom" Koenders?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Petrus Maria "Heeroom" Koenders

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Image(s) Petrus Maria "Heeroom" Koenders

Ancestors (and descendant) of Petrus Maria Koenders

Petrus Maria Koenders
1901-1988

Petrus Maria Koenders


    Show complete ancestor table

    With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

    • You can enter text in lowercase or uppercase.
    • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
    • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).

    Relationship Petrus Maria "Heeroom" Koenders



    Visualize another relationship

    The data shown has no sources.

    Matches in other publications

    This person also appears in the publication:

    About the surname Koenders

    • View the information that Genealogie Online has about the surname Koenders.
    • Check the information Open Archives has about Koenders.
    • Check the Wie (onder)zoekt wie? register to see who is (re)searching Koenders.

    When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
    Pieter Koenders, "Relations of family and in-laws of Pieter Koenders", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/familierelaties-pieter-koenders/I85.php : accessed June 8, 2024), "Petrus Maria "Heeroom" Koenders (1901-1988)".