Dinteloord en omliggende gemeenten » Adriaen Joosten Feijtel (1670-1712)

Personal data Adriaen Joosten Feijtel 


Household of Adriaen Joosten Feijtel

He is married to Dina Jans.

They got married on February 18, 1696 at Scherpenisse, Zeeland, Nederland, he was 26 years old.


Child(ren):

  1. Joost Adriaanz Feijtel  1705-1758 
  2. Willem Fijtelaar  1695-???? 


Notes about Adriaen Joosten Feijtel

Aantekeningen
In de Nederlandse Familienamen Databank is uit practisch oogpunt geen onderscheid gemaakt tussen naamvormen met ij en y. De namen Feijtel en Feytel zijn in één lemma ondergebracht. In taalkundig opzicht is dit overigens niet onterecht: de y in Feytel is immers geen i-grec, maar een ij zonder puntjes die in feite hetzelfde letterteken is als de ij met puntjes.In de meeste Nederlandse namen met een y betreft het deze puntloze ij, een relict dat in ons alfabet weliswaar de vorm van de Griekse y heeft aangenomen, maar zondermeer met de ij gelijkgesteld kan worden. In moderne spelling zouden beide grafemen in combinatie met een andere klinker inmiddels door een enkele i zijn vervangen: De Bruijn > De Bruin.
In wezen bestaat het typisch Nederlandse letterteken uit twee letters. Het is ontstaan uit ii = een lange i, die later ter verduidelijking alsij werd geschreven en nog later als tweeklank ij (ei) werd uitgesproken.Van de 16de tot de 18de eeuw, toen het schrift nog geenszins genormaliseerd was, werd de ij vaak zonder punten geschreven. Hetzelfde letterteken werd gebruikt als variant van de i (yemant, cleyn). In lopend schrift ging daardoor het onderscheid tussen i, ij met en y zonder punten verloren. De verwarring is nog vergroot omdat in het alfabet aan de ij, die strikt genomen als i + j behoort te worden behandeld, de plaats vóór de z werd toegewezen, terwijl in andere talen daar de y (i-grec) is geplaatst. Deze Griekse y (upsilon) is in feite een andere letter die het Nederlandsin leenwoorden tot zich heeft gekregen.
? [M. Philippa, 'Van woord tot woord: ij = ei = ie?', in: Onze Taal 55 (1986), nr 6, p 84].
? "Bij de vocalen is de Belgisch-Nederlandse geografische tegenstellingin de spelling nog meer uitgesproken: de lange klinker -a- in FN als Claes, Adriaens, Dehaene wordt in Belgische FN in de regel weergegeven met -ae-, in Nederlandse FN daarentegen met -aa- (kaart 2: 'klaas': spelling -aa-/-ae-). De diftong -ui- in FN met kuiper verschijnt in België haast uitsluitend als -uy-, in Nederland als -ui- en bovendien als -uij- in het westen en zuidoosten van Nederland" [Marynissen-1995, p 145].
Met Moerbeke kunnen verschillende gemeenten bedoeld zijn: in België, prov. Oost-Vlaanderen, arr. Gent (aan de Moervaart en de Zuidlede);in België, prov Oost-Vlaanderen, arr. Aalst; in Frankrijk departement Nord, arr.Duinkerken.
In het begin van de 18e eeuw (1704) wordt er in de Ardeche (Frankrijk) melding gemaakt van personen met de naam Feytel (zie webpage van Serge Robert, http:sm.robert.free.fr/ )
Op 16 mei 1698 is Adriaen Joosten dpg. bij kind van Adriaan Janse van der Vliet en Jannetje Dimmens. Deze Adriaan vd Vliet is zelf op 2 november 1698 dpg. bij een kind van Adriaen. Op 26 augustus 1696 is Frans van As(sen) bij hem dpg. Deze was getrouwd met Leuntje Janse een zuster vanA. J. vd Vliet. Zij kwamen beide ook uit Sint Annaland en op grond vande namen van hun kinderen, kunnen we vermoeden dat hun ouders Jan en Martina heetten. Een ouderpaar met die namen is tot op heden niet gevonden. Vermoedelijk was Dina Jans een zuster van AJvd Vliet en Leuntje Jansen.
Eind 17e eeuw, begin 18e eeuw werden de Nederlanden verrijkt met een grote stroom vluchtelingen uit Frankrijk, de zogenaamde Hugenoten. Velen vestigden zich hier blijvend.
De kans is dan ook groot dat wij bij ons genealogisch onderzoek op dergelijke Hugenoten uit komen. Dit bleek ook het geval te zijn bij het onderzoek naar mijn voorouders.
Redenen genoeg om mij in de achtergronden van deze Hugenoten wat meer tegaan verdiepen.
Een aantal zaken die ik tegen het lijf liep wil ik u niet onthouden.
In de 16e eeuw ontstond in navolging van Calvijn in Frankrijk een gereformeerd protestantse stroming.
De aanhangers van deze kerkelijke leer kregen de naam Hugenoten. Het is niet bekend waar deze benaming in oorsprong vandaan kwam. Het vermoeden bestaat dat deze benaming een verbastering is van Eidgenossen (eiguenotsop zijn Frans).
Alhoewel aan het ontstaan puur theologische ideeën ten grondslag lagen ontwikkelde zich rond 1560 onder de Hugenoten ook een politieke stroming. Onder hen bevonden zich lieden uit alle lagen van de bevolking, zelfs onder de adel.
In de nacht van 23 op 24 augustus 1572 vond te Parijs de zo genoemde Bartholomeusnacht of Parijse bloedsbruiloft plaats. Met instemming van de koningin-moeder Catharina DE MEDICIS werd door de katholieke partij een bloedbad onder de Hugenoten aangericht die op dat moment in Parijs waren om daar de bruiloft te vieren van een van hun leiders, Hendrik VAN NAVARRA (de latere koning Hendrik IV), die met Magaretha (de zuster van koning Hendrik II) in het huwelijk trad.
Op 13 april 1598 vaardigde deze Hendrik IV, inmiddels koning en katholiek geworden, het Edict van Nantes uit. Dit Edict beloofde de Hugenoten godsdienstvrijheid en gaf hen een aantal pandsteden.
De Hugenoten konden zich toen in vrijheid ontwikkelen. Het werd hun toegestaan kerken te bouwen, zei het dat deze niet de naam van kerk mochten voeren en daarom ook wel "temples" genoemd werden.
Voorts werd het hen toegestaan functies te bekleden in het bestuursapparaat en in het leger. Bovenal verkregen zij toestemming legers uit te rusten en garnizoenen te houden.
Gaandeweg deze periode van vrijheid groeide de aanhangers van deze leer tot ongeveer 10 procent van de totale bevolking.
Mede omdat het onderwijs onder deze bevolkingsgroep hun bijzondere belangstelling had kwamen er uit hun midden vele vooraanstaanden en geleerden voort.
Hun vrijheid was echter van korte duur. Al twintig jaar later, met de komst van Lodewijk XIII en Richelieu begon de beteugeling van deze pas verworven vrijheid.
Richelieu maakte een einde aan de politieke machtspositie van de Hugenoten. In 1628 gelukte het hem hun de laatste van hun pandsteden (La Rochelle) te ontnemen. Dit Hugenotenbolwerk viel na een langdurig beleg waarbijveel slachtoffers vielen. De veldslagen die erop volgden werden vernietigend gewonnen door de koninklijke troepen, waarmee er een einde kwam aande politieke- en militaire macht van de Hugenoten.
Er volgde een periode van betrekkelijke rust tot de katholieke koning Lodewijk XIV, na de dood van Mazarin in 1661 persoonlijk de regering in handen nam. Een politiek van harde maatregelen tegen de Hugenoten volgde.
Deze kleinzoon van Hendrik IV werd ook wel "De Zonnekoning" genoemd.
Aanvankelijk was Lodewijk niet echt religieus geinteresseerd geweest. Toen hij in 1661 de macht in handen kreeg wilde hij echter kennelijk geschiedenis maken als de vorst die van Frankrijk weer een katholiek land maakte.
Stukje bij beetje werden er maatregelen uitgevaardigd die het Edict van Nantes steeds verder aantastte.
Uiteindelijk werd op 18 oktober 1685 het Edict van Nantes herroepen. Dithad als gevolg dat de positie van de Hugenoten onmogelijk werd en hun kerken vernietigd werden.
Zij die openbare functies bekleedden werden uit hun ambt gezet, ambachtslieden werden uit de gilden verstoten, protestantse scholen werden aan katholieken overgedragen of kortweg opgeheven.
Er werden met terugwerkende kracht zware belastingen opgelegd die men kon voorkomen door het gereformeerde geloof schriftelijk af te zweren en terug te keren tot de katholieke kerk.
Velen kozen eieren voor hun geld maar degenen die zich niet lieten "bekeren" kregen verdergaande terreur te verduren.
Ter overtuiging werden cavaleristen en soldaten over het land uitgezonden voor de zogenaamde "missie met de laars" (mission bottée). Bij halsstarrige Hugenoten werden op koninklijk gezag dragonders ingekwartierd, zogenaamd ter bescherming tegen katholieke geweldplegers. Voor niets ging echter de zon op. Degenen die deze "bescherming" genoten dienden de ingekwartierde soldaten in hun levensonderhoud te voorzien en bovendien een dagvergoeding te verstrekken. Naarmate er meer kapitaal of goederen aanwezig waren werden er meer soldaten ingekwartierd zodat in korte tijd het vermogen van het slachtoffer als sneeuw voor de zon verdwenen was. Kon iemand zijn verplichtingen uiteindelijk niet meer nakomen dan werd de vordering voldaan door het huisraad van de gastheer te verkopen.
Zij die niet tot het katholieke geloof terugkeerden waren zo uiteindelijk gedwongen huis en haard te verlaten en naar het buitenland uit te wijken.
Deze uittocht had al ongeveer 20 jaar voor de herroeping van het Edict van Nantes een aanvang genomen. Vooral landen als Zwitserland, Engeland, Nederland, Duitsland (Brandenburg) en Kaap de Goede Hoop werden hun bestemming.
In die landen hebben zij, mede door hun doorgaans hoge scholing en ontwikkeling, een bijdrage in cultureel en economisch opzicht geleverd.
Rond 1550 waren er in de Zuidelijke Nederlanden Waalse kerkelijke gemeenten ontstaan, die rond 1560 ook in synode bijeen kwamen. Zij verenigden zich in 1571 aanvankelijk met de Nederduitse gemeenten. In 1577 kwamen zijechter, nadat zij zich afzonderlijk hadden georganiseerd, in Dordrechtin synode bijeen.
Vooral na de herroeping van het Edict van Nantes, in 1685, ontwikkeldende Waalse (Franstalige) gemeenten zich sterk door de toestroom van gevluchte Hugenoten of refugiés, zoals ze ook wel genoemd werden.
Hierdoor zijn voor genealogisch onderzoek de archieven van de Waalse kerkelijke gemeenten van groot belang.
Bron:Frans Feitel

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Adriaen Joosten Feijtel?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Adriaen Joosten Feijtel

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Ancestors (and descendant) of Adriaen Joosten Feijtel

Joost Feijtel
1640-????

Adriaen Joosten Feijtel
1670-1712

1696

Dina Jans
1670-1714


With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).

The data shown has no sources.

Matches in other publications

This person also appears in the publication:

Historical events

  • The temperature on December 5, 1712 was about 5.0 °C. Source: KNMI
  •  This page is only available in Dutch.
    Van 1702 tot 1747 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Tweede Stadhouderloze Tijdperk.
  • In the year 1712: Source: Wikipedia
    • February 10 » Huilliches in Chiloé rebel against Spanish encomenderos.
    • February 29 » February 29 is followed by February 30 in Sweden, in a move to abolish the Swedish calendar for a return to the Julian calendar.
    • April 6 » The New York Slave Revolt of 1712 begins near Broadway.
    • July 31 » Action of 31 July 1712 (Great Northern War): Danish and Swedish ships clash in the Baltic Sea; the result is inconclusive.
    • August 17 » Action of 17 August 1712 New Deep naval battle between Denmark and Sweden.
    • October 3 » The Duke of Montrose issues a warrant for the arrest of Rob Roy MacGregor.


Same birth/death day

Source: Wikipedia


About the surname Feijtel

  • View the information that Genealogie Online has about the surname Feijtel.
  • Check the information Open Archives has about Feijtel.
  • Check the Wie (onder)zoekt wie? register to see who is (re)searching Feijtel.

When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Hans Prince, "Dinteloord en omliggende gemeenten", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/dinteloord-en-omliggende-gemeenten/I15431.php : accessed May 24, 2024), "Adriaen Joosten Feijtel (1670-1712)".