Genealogy Flu (Suriname, Nederland, USA 1750-1950) » Johannes Sr "Johan Charl [1824]; Johannes Charles Buschman [1848];" Charles (1798-1872)

Personal data Johannes Sr "Johan Charl [1824]; Johannes Charles Buschman [1848];" Charles 

Sources 1, 2
  • Nickname is Johan Charl* [1824]; Johannes Charles Buschman [1848];.
  • He was born (20-7-1788 [ geen bewijs voor de exactheid]; [∞ 26 in 1824 dus ±1798]; ev) between July 20, 1788 and 1798 in Elmina, Central Region, Ghana.Sources 3, 4
    https://archief.amsterdam/inventarissen/overzicht/30985.nl.html
    Noot: de geboortedatum van 20 vii 1788 te Elmina staat vermeld in Amsterdamse bronnen, zoals het Bevolkingsregister 1851-1853. Er bestaat echter geen bewijs voor deze datum.
  • He was baptized (Evangelische Broedergemeente [niet vermeld in Staat van EBG Lidmaten]) on July 19, 1812 in .Paramaribo, Paramaribo, Suriname.Paramaribo, Paramaribo, Suriname.Source 5
    https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/archief/1.05.11.16/invnr/22/file/NL-HaNA_1.05.11.16_22_0008?tab=metadata
  • Occupations:
  • Property: about 1804 eigenaar J.Buschman [mogelijk John B. partner van Marjorin E.Bijval], .Paramaribo, Paramaribo, Suriname.Paramaribo, Paramaribo, Suriname.
    Note: Tonhy Drewry [Pers.comm. 13-9-2020] :"1804 - Johan Charl brought as slave to Suriname (property of J Buschman"
  • Religion: March 1814 lidmaat, Evangelische Broedergemeente..Paramaribo, Paramaribo, Suriname
  • Resident:
  • (Manumissie) on March 18, 1817 in Rotterdam, Zuid-Holland, Nederland: door Majorin Elisabeth Bijval (*Suriname 28-11-1776- Kensi[n]gton, UK 2-Rotterdam, Zuid-Holland, Nederland.Source 5
    https://stamboomsuriname.wordpress.com/2015/03/08/manumissierekest-bijval-inzake-charles-1817-2/

    "Aan den Edele Achtbaare Hove van

    Politie en Crimineele

    Justitie der colonie Suriname etc. etc.

    Geevt met schuldigden eerbied te kennen M. E. Bijval.

    Dat zij supliante, voorneemens in het begin van deezen aanstaande zomer naar Europa te ver-trekken om in persoon haarer nog zeer jonge drie kinderen over te brengen tot een opvoeding; en daar deze wichtijes, waar van de jongste nog geene drie jaaren bereijkt heeft, onvermeide-lijk iemand ter oppassng nodig hebben, aan wien zij gewoon zijn en nog meer, daar haare broeder om zijne herstelling te beproeven, haar zal vergezellen en welligt aan boord ongeluk-kig weder door de jigt zoude kunnen aangetast worden.

    Zo is zij suppliante ootmoedigst verzoekende, dat deezen Achbaare Hove voor gemelde om-standigheid in gunstige overweging zullen gelieven te neemen en mits dien consenteeren, dat de neger jonge Charles haar in eigendom behoorende, de schat van vrjdom niet alleen ver……., maar zelfs vergund worde dat zij supliante, dezelve als bediende tegens de maand junij mag mede neemen naar den vaderlande, met stricte beding van haare zijde dat voormelde jonge geduurende haar verbleijv in Europa, in haare dienst zal moeten blijven.

    Zijnde de hier toe bepaalde lasten voldaan blijkens anexe quitantien. Op alle het welke zij suppliante een gunstige appoinctement is implorerende.

    Suriname den 4 februarij 1817

    M. E. Bijval

    Ik ondergetekende stelle mij tot borg onder de

    gewoonelijke verpligtingen, voor M.E. Bijval

    ten behoeven de neger jonge Charles dat dezelve

    nimmer ten lasten van den lande zal vervallen

    Dato ut supra.

    E. Matroos

    ’t Hof wijst het verzoek bij deeze requeste gedaan zo als het is liggende mits dezen van de hand.

    Paramaribo 17 februarij 1817

    C.R. Vailliant

    Ter ordonnantie van den Hove.

    P.J. Changuion

    Auteur/verzamelaar: J.F. Sang-Ajang
    Nationaal Archief: filmnr. 443, inventarisnr. 697, sessie februari 1817, bijlage 33/ nr. 63/ DK:443.697.2.33.bijval"

    https://stamboomsuriname.wordpress.com/2015/03/08/manumissierekest-bijval-inzake-charles-1817-2/: "Aan den Edele Achtbaare Hove van Politie en Crimineele Justitie der colonie Suriname etc.

    Geeft met schuldigde eerbied te kennen M.E. Bijval.

    Dat zij zig geduurende deezen sessie, bij requeste heeft geaddresseerd aan dit Hoff, met ver-zoek om brieven van vrijdom voor haaren negerjongen genaamd Charles die zij verlangde, dat haar op haare reijze naar Europa mogt verzellen, met strickt beding van haare zijde, dat voor-

    melde jonge geduurende haar verblijf in Europa in haare dienst zal moeten bleijven. Dat zij ter secretarij van dit Hoff hebbende doen informeeren of er reeds op haar request was gedis-poneerd, heeft vernoomen dat haar verzoek was geweezen van de hand zo het was liggende. Dat zij veronderstellende dat de reden daarvan kan gelegen in de daarbij bedonge conditie hier boven geexprimeerd, en er het grootste belang bij hebbende, dat gemelde neger jongen haar op haar togt tegens het voorjaar moge kunnen verzellen zig dierhalven haast met zig na-der aan dit Hoff te addresseeren, om onvoorwaardelijke vrijdom voor haaren neger jonge Charles te verzoeken op de gewoone wijze zonder eenig beding dan alleenlijk solliciteerende dispensatie van het besluit onlangs bij dit Hoff genoomen, waarbij jaar en dag inwooning word gevorderd van de vrijgemaakten alvoorens de colonie te moogen verlaaten en dat de brieven van vrijdom zo spoedig moogelijk, na in agtneeming der gewoone formaliteiten, moogen worden geexpedeerd op .. het welk de suppliante een gunstig appoinctement is imploreerende.

    Paramaribo den 18e februarij 1817

    M.E. Bijval

    (borgstelling: zie 443/697/2/33)

    Het Hof accordeert de gewoone affichij met de verzogte dispensatij, de annonce terstond te geschieden en de belanghebbenden te adverteeren om zig voor of op den 15 maart ten secre- tarij te addresseeren.

    Paramaribo den 21 februarij 1817

    J.J. Serrand

    Ter ordonnantie van den Hove.

    P.J. Changuion

    Certificeere dat na voor afgegaane advertentie ingevolge resolutie van den Hove van Politie en Krimineele Justitie dezer kolonie, niemand zich ter secretarij heeft vervoegd, die eenig recht of pretensie heeft gesustineerd op het neger jongen genaamd Charles, aankoomende M.E. Bijval.

    Paramaribo den 18 maart 1817

    P.J. Changuion

    ’t Hof, gezien certificaat van geen actie of pretentie ten lasten de bij requeste gemelde neger jongen te zijn ingekomen, als meede gelet op de gestelde borgtogt, verklaard de suppliante te hebben voldaan aan de resolutie van deezen Hove, consenteerd over zulks haar gedaan verzoek, met last op de secretaris de brieven van vrijdom in forma te vervaardigen.

    Paramaribo den 18e maart 1817

    C.R. Vaillant

    Ter ordonnantie van den Hove van Policie

    P.J. Changuion

    Auteur/verzamelaar: J.F. Sang-Ajang
    Nationaal Archief: filmnr. 443, inventarisnr. 697, sessie februari 1817, bijlage 46/ nr. 63/ DK:443.697.2.46.bijval "
    http://www.drewry.net/TreeMill/indiI482.html
  • (Manumissie) on March 18, 1817 in .Paramaribo, Paramaribo, Suriname: verzoek door M.E.Bijval.Paramaribo, Paramaribo, Suriname.
    dd. 4-2-1817 verzoek M>E.Bijval:
    "Dat zij supliante, voorneemens in het begin van deezen aanstaande zomer naar Europa te ver-trekken om in persoon haarer nog zeer jonge drie kinderen over te brengen tot een opvoeding; en daar deze wichtijes, waar van de jongste nog geene drie jaaren bereijkt heeft, onvermeide-lijk iemand ter oppassng nodig hebben, aan wien zij gewoon zijn en nog meer, daar haare broeder om zijne herstelling te beproeven, haar zal vergezellen en welligt aan boord ongeluk-kig weder door de jigt zoude kunnen aangetast worden.
    Zo is zij suppliante ootmoedigst verzoekende, dat deezen Achbaare Hove voor gemelde om-standigheid in gunstige overweging zullen gelieven te neemen en mits dien consenteeren, dat de neger jonge Charles haar in eigendom behoorende, de schat van vrjdom niet alleen ver……., maar zelfs vergund worde dat zij supliante, dezelve als bediende tegens de maand junij mag mede neemen naar den vaderlande, met stricte beding van haare zijde dat voormelde jonge geduurende haar verbleijv in Europa, in haare dienst zal moeten blijven."
    https://stamboomsuriname.wordpress.com/2015/03/08/manumissierekest-bijval-inzake-charles-1817/
    Noot: verzoek afgewezen.

    dd. 8-3-1817 herindiening verzoek M.E.Bijval:

    " ver-zoek om brieven van vrijdom voor haaren negerjongen genaamd Charles die zij verlangde, dat haar op haare reijze naar Europa mogt verzellen, met strickt beding van haare zijde, dat voor-melde jonge geduurende haar verblijf in Europa in haare dienst zal moeten bleijven. "

    Noot: verzoek aangenomen.
    https://stamboomsuriname.wordpress.com/2015/03/08/manumissierekest-bijval-inzake-charles-1817-2/
  • (Diversen) in the year 1824 in Rotterdam, Zuid-Holland, Nederland: "Akte van bekendheid" opgemaakt door T.J. BuschmanRotterdam, Zuid-Holland, Nederland.
    https://www.facebook.com/voorouder/posts/het-verhaal-van-de-vrije-neger-johan-charlbij-het-samenstellen-van-de-bevolkings/967909730004962/
    "13 februari 1824, werkte Johan Charl als “huisknegt” voor de heer Theodorus Johannes Buschman, aan de Leuvehaven 197 in Rotterdam"
  • (Diversen) on June 30, 1848 in .Paramaribo, Paramaribo, Suriname: oudst bekende brief van Gideon aan zijn vader Johannis Charles Buschman.Paramaribo, Paramaribo, Suriname.
  • He died on October 17, 1872 in .Amsterdam, Noord-Holland, Nederland.Amsterdam, Noord-Holland, Nederland.Source 8
  • The birth parents are ... ... and ... ...
  • This information was last updated on September 8, 2023.

Household of Johannes Sr "Johan Charl [1824]; Johannes Charles Buschman [1848];" Charles

(1) He had a relationship with Catharina Charlotte Blijswijk.


Child(ren):

  1. Gidion Charles  1815-± 1863 


(2) He is married to Elisabeth van Eijbergen.

They got married on March 31, 1824 at Rotterdam, Zuid-Holland, NederlandRotterdam, Zuid-Holland, Nederland.Source 9

"Stichting Voorouder
17 september 2016 ·
Het verhaal van de “Vrije Neger” Johan Charl
Bij het samenstellen van de bevolkingsreconstructie van Rotterdam kwamen Johan Charl en Elisabeth van Eijbergen in beeld. Op 31 maart 1824 traden zij in Rotterdam in het huwelijk. Op de website van het Stadsarchief Rotterdam staat Fort Delmina aangegeven als vermoedelijke geboorteplaats van de man. Nader onderzoek naar die geboorteplaats, aan de hand van de huwelijksakte en de daaraan voorafgaande akte van bekendheid, afgegeven door de Vrederegter (Dammes Ledeboer) van het kanton Rotterdam levert het volgende verhaal op.
Johan Charl is omstreeks 1797 geboren in Afrika, naar eigen zeggen in Delmina. Toen hij ongeveer 7 jaar was, dat was omstreeks 1804, is hij als slaaf weggevoerd naar Suriname, waar hij onder de naam Charl het eigendom werd van de heer Buschman te Paramaribo. Deze gegevens in hun onderlinge verband bezien, aangevuld met gegevens uit de overlijdensakte, maken het aannemelijk dat Johan Charl in Ghana is geboren in Fort Sint George, ook wel genaamd Fort (d’)Elmina. Via de navolgende link kunt u lezen op welke manier Ghanezen terugkijken op hun slavernijverleden: http://www.slavernijenjij.nl/situatie-a…/hollandse-afrikanen.
Als beloning voor zijn bewezen diensten verkreeg Johan Charl nog voor zijn doop in 1812 zijn vrijheid. Dit was kort voordat Nederland de handel in slaven afschafte (1814) en ruim voordat Nederland de slavernij op zich afschafte (1863). Meer informatie hierover vind u onder andere op http://www.slavernijenjij.nl/de-afschaffing. Op 19 juli 1812, op ongeveer 15 jarige leeftijd, werd Johan Charl christelijk gedoopt in de Missiekerk van de Evangelische vereenigde Broederen in Paramaribo, waarbij hij de voornaam Johan kreeg. In het later afgegeven doopbewijs is Johan Charl omschreven als een “Vrije Neger”. Toen de familie Buschman naar Nederland vertrok, ging Johan Charl met hen mee en bleef hij voor hen werken als “huisknegt”, eerst in Amsterdam en later in Rotterdam. Toen hij de akte van bekendheid liet opmaken, d.d. 13 februari 1824, werkte Johan Charl als “huisknegt” voor de heer Theodorus Johannes Buschman, aan de Leuvehaven 197 in Rotterdam. In de akte van bekendheid trad deze Theodorus Johannes Buschman niet alleen op als getuige, maar ook als griffier van de vrederegter.
De akte van bekendheid had Johan Charl nodig voor zijn huwelijk met Elisabeth van Eijbergen, geboren in Rotterdam op 27 januari 1800, dochter van een kantoorbediende. Vermoedelijk betrof het een gemengd huwelijk en in ieder geval een “moetje”. Nadat het huwelijk op 31 maart 1824 was voltrokken, werd op 26 april 1824 zoon Johannes geboren. Hoewel de ouders van de bruid in de Hoogstraat te Rotterdam woonden, waren zij niet bij het huwelijk aanwezig en gaven zij “hun volkomen toestemming” bij notariële akte van 18 maart 1824. Het feit dat deze akte niet door de vader kon worden ondertekend “vanwege ziekte en zwakheid” kan een verklaring zijn voor de afwezigheid. Dat sprake was van een serieuze ziekte en zwakte, kan worden opgemaakt uit het feit dat de vader korte tijd later overleed, op 1 juni 1824. Begin jaren dertig van de 19e eeuw vestigden Johan Charl en Elisabeth van Eijbergen zich in Amsterdam waar nog enkele kinderen werden geboren en waar beiden overleden in 1872 respectievelijk 1882."

Child(ren):

  1. Charlotta Charles  1832-1917 
  2. Maria Santje Charles  1838-1914 
  3. Gideon Charles  1840-1840
  4. Theodorus Charles  1841-1843

Event (Residentie) about March 1855 in .Amsterdam, Noord-Holland, Nederland : Wijdesteeg 143.Amsterdam, Noord-Holland, Nederland.Source 10

Event (Residentie) after March 1855 in .Amsterdam, Noord-Holland, Nederland : Pijpenmarkt 452.Amsterdam, Noord-Holland, Nederland.Source 11

Event (Residentie) about 1851 in .Amsterdam, Noord-Holland, Nederland : Pijpenmarkt 452 [oud 16] / Schaapherderspoort 5.Amsterdam, Noord-Holland, Nederland.Source 12


Notes about Johannes Sr "Johan Charl [1824]; Johannes Charles Buschman [1848];" Charles

Zie voor bronnen:
- 1-5 Brieven ingekomen bij Johannes Charles en kinderen te Amsterdam, afkomstig van zijn zoon Gideon Charles Blijswijk (1815-1864) en zijn zuster Maria Santje, beiden te Paramaribo, Suriname. , 1848 - 1863
- 2 Brief Maria Santje aan Johannes Charles., 1848

https://suriname.nu/surinamezoeken/knowledge-base/beeldsnijder-matroos/ :"Majorin Elisabeth Bijval (1774-1843) zou trouwen met de EBG-er Buschman, die in 1779 eigenaar werd van plantage Singularite. Na diens overlijden vertrok ze -inmiddels tevens eigenaresse van katoenplantage Bremen aan de Warrappakreek- in 1817 naar Nederland met hun huisbediende Johannes Charles. In 1833 werd de plantage Bremen door de oceaan geheel weggespoeld en hierna zou zou de familie Buschman in 1841 la Singularité van de hand doen aan Jan Frederik Taunay, destijds de grootste administrateur van Suriname. Majorin Elisabeth Bijval overleed in Londen."

Noot: een Johan Charles is genoemd als Abendanon in de STUKKEN BETREFFENDE ONBEHEERDE BOEDELS EN WEZEN EN TOT DEZE IN BETREKKING STAANDE PLANTAGES OF HOUTGRONDEN - zie nr 760, Abendanon, Charles Johannes
NL-HaNA, Nieuwe Weeskamer Suriname vanaf 1828, 1.05.11.13, inv.nr. 760
https://www.gahetna.nl/archievenoverzicht-suriname/inventaris/citeerinstructie/eadid/1.05.11.13/inventarisnr/760/level/file

ze ook: Nico Eigenhuis 'Johannes Charles'
"Johannes Charles
Regelmatig kwamen vanuit Suriname –voormalige- tot slaaf gemaakten naar Nederland. Een van ze werd bekend onder de naam Johannes Charles. Hij bouwde in Nederland een nieuw leven op, al was niet iedereen daar gelukkig mee.
Johannes Charles, ook wel Johan Charl (1788-1872) werd geboren in de omgeving van Fort Elmina aan de West-Afrikaanse kust. In 1805 werd hij als slaaf weggevoerd naar Suriname, waar hij werd verkocht aan Johannes Buschman, een koopman te Paramaribo die hem onder de naam Charl inzette als knecht in zijn pakhuis.
De EBG-er Buschman liet hem in 1812 dopen in Paramaribo, waarna hij de naam Johannes Charles kreeg en als vrij man te boek stond. Vanaf 1814 fungeerde hij als lid van de EBG in Suriname en in 1817 werd Johannes Charles meegenomen naar Nederland als bediende van de weduwe Buschman, waar hij als huisknecht fungeerde in het gezin Theodorus Johannes Buschman, eerst in Amsterdam en vervolgens in Rotterdam. Zijn zoontje Gideon –uit zijn relatie met Catharina Charlotte Blijswijk- en andere familieleden bleven achter in Suriname en verkeerden nog steeds in slavernij.
In Nederland trouwde Johannes Charles in 1824 met de Rotterdamse Elisabeth van Eijbergen. Ze woonden na hun huwelijk in Amsterdam en zouden samen 10 kinderen krijgen. Hun bijzondere familiearchief omvat familiefoto's, brieven en andere stukken die bijeengebracht zijn door dr. Robert Charles, emeritus hoogleraar Embryologie aan de universiteit van Amsterdam en een betachterkleinzoon van Johannes Charles.
Zijn “voorkind” Gideon had kennelijk ook les gehad van de EBG. Hij schreef hem in 1848 een verwijtende brief “Zonder U te berispen moet ik U melden dat het mij soms zeer onaangename gedachten veroorzaakt wanneer ik denk dat ik een Vader heb in een ver verwijderd land en dar er dagelijks schepen van Holland naar Suriname gaan zonder het minste van u te vernemen”. Gideon onderhield briefcontact en maakte ten tijde van de emancipatie melding van zijn vrijstelling door toedoen van de heer Cox."

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Johannes Sr "Johan Charl [1824]; Johannes Charles Buschman [1848];" Charles?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Johannes Sr "Johan Charl [1824]; Johannes Charles Buschman [1848];" Charles

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Ancestors (and descendant) of Johannes Sr Charles


With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



Visualize another relationship

Sources

  1. Archief van de Familie Charles 1848-1993, SA Amsterdam 30985, Vrij, Jean Jacques, 30985 / Inleiding, between 1848 and 1993
  2. Het verhaal van de "Vrije Neger" Johan Charl, Stichting Voorouder, [zie internetkoppeling], September 17, 2016
  3. BS huwelijk, arch.: 999-06, Rotterdam, 1824A / A057 (bijlagen), 1824
  4. Bevolkingsregisters 1851-1863, arch. 5000, Amsterdam, 320 / pagina 858 [beeld 183/337; ID:BRA05515000188]
  5. Archief van de Familie Charles 1848-1993, SA Amsterdam 30985, Vrij, Jean Jacques, Beschrijving van het archief
  6. Bevolkingsregisters 1851-1863, arch. 5000, Amsterdam, .../358
  7. Bevolkingsregisters 1851-1863, arch. 5000, Amsterdam, 358 [BRA05515000188]
  8. BS overlijden, Amsterdam, 6 / 127v [BUSA02007000130], 1872
  9. BS huwelijk, arch.: 999-06, Rotterdam, 1824A/ A057, March 31, 1824
  10. Bevolkingsregisters 1851-1863, arch. 5000, Amsterdam, .../149
  11. Bevolkingsregisters 1851-1863, arch. 5000, Amsterdam, .../ 984
  12. Bevolkingsregisters 1851-1863, arch. 5000, Amsterdam, .../ p.358

About the surname Charles

  • View the information that Genealogie Online has about the surname Charles.
  • Check the information Open Archives has about Charles.
  • Check the Wie (onder)zoekt wie? register to see who is (re)searching Charles.

When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Louk Box, "Genealogy Flu (Suriname, Nederland, USA 1750-1950)", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/deelgenealogie-flu/I0087.php : accessed June 19, 2024), "Johannes Sr "Johan Charl [1824]; Johannes Charles Buschman [1848];" Charles (1798-1872)".