De stambomen Angel, van Eijken, Uiterwijk en van der Zee » Udo van de Wetterau (± 895-949)

Personal data Udo van de Wetterau 


Household of Udo van de Wetterau


Child(ren):

  1. Herbert van de Wetterau  ± 930-± 992 


Notes about Udo van de Wetterau

In 914 werd Udo benoemd tot graaf van de https://nl.wikipedia.org/wiki/Gouw_(Germaans)#Gouwen_in_Duitsland_en_Oost-Frankrijk">Wetterau en stichtte een Mariakerk in https://nl.wikipedia.org/wiki/Wetzlar">Wetzlar. De Wetterau was een van de graafschappen van zijn vader https://nl.wikipedia.org/wiki/Gebhard_van_Franconi%C3%AB">Gebhard van Franconië geweest en Udo verwierf ook nog twee andere graafschappen die van hem waren geweest: de https://nl.wikipedia.org/wiki/Gouw_(Germaans)#Gouwen_in_Duitsland_en_Oost-Frankrijk">Rijngouw in 917 en de https://nl.wikipedia.org/wiki/Gouw_(Germaans)#Gouwen_in_Duitsland_en_Oost-Frankrijk">Lahngouw in 918.


Udo is vooral bekend door de https://nl.wikipedia.org/wiki/Slag_bij_Andernach_(939)">slag bij Andernach op 2 oktober 939. De opstandige hertogen https://nl.wikipedia.org/wiki/Giselbert_II_van_Maasgouw">Giselbert II van Maasgouw en https://nl.wikipedia.org/wiki/Everhard_III_van_Franken">Everhard III van Franken hadden de graafschappen van Udo en zijn neef Koenraad (graaf van de Neder-Lahngouw) ten oosten van de https://nl.wikipedia.org/wiki/Rijn">Rijn geplunderd. Hun strijdmacht was zo groot dat Udo en Koenraad hen niet konden weerstaan. Maar toen de opstandelingen bij Andernach de Rijn weer overstaken om terug te keren naar https://nl.wikipedia.org/wiki/Hertogdom_Lotharingen">Lotharingen hadden Udo en Koenraad een kans. Giselbert en Everhard waren nog bij hun achterhoede op de oostelijke oever toen het grootste deel van hun leger de oversteek al had gemaakt. Op dat moment vielen Udo en Koenraad aan en versloegen de troepen die nog achtergebleven waren. Everhard werd daarbij gedood en Giselbert verdronk toen hij over de Rijn probeerde te vluchten. De opstand was hiermee gebroken en koning https://nl.wikipedia.org/wiki/Otto_I_de_Grote">Otto I de Grotekon eenvoudig zijn gezag herstellen. Udo werd hierdoor een gunsteling van Otto: bij de dood van Koenraad (949) werd hij ook benoemd tot graaf van de Neder-Lahngouw en Udo kreeg van Otto het recht om zijn graafschappen en andere lenen naar eigen goeddunken onder zijn zonen te verdelen.

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Udo van de Wetterau?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Udo van de Wetterau

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Ancestors (and descendant) of Udo van de Wetterau

Udo van de Wetterau
± 895-949



Onbekend


    Show complete ancestor table

    With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

    • You can enter text in lowercase or uppercase.
    • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
    • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



    Visualize another relationship

    The data shown has no sources.

    Matches in other publications

    This person also appears in the publication:

    About the surname Van de Wetterau


    When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
    Jan Willem de Jong (Angel), "De stambomen Angel, van Eijken, Uiterwijk en van der Zee", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/de-stambomen-angel-van-eijken-uiterwijk-en-van-der-zee/I505537.php : accessed June 2, 2024), "Udo van de Wetterau (± 895-949)".