Berkemeijer Genealogie » Machteld Maria Schmitz (1940-2019)

Personal data Machteld Maria Schmitz 


Household of Machteld Maria Schmitz

She is married to (Not public).

They got married before 1978.


Child(ren):

  1. (Not public)
  2. (Not public)
  3. (Not public)


Notes about Machteld Maria Schmitz

Utrechts volksblad: sociaal-democratisch dagblad 14-09-1940

Oud-raadslid en oud-Tweede Kamerlid Machteld Versnel-Schmitz is afgelopen dinsdag overleden. De in 1940 in Bilthoven geboren politica was al geruime tijd ziek

Nooit wilde zij dementerend en volledig afhankelijk van anderen eindigen in een verpleeghuis. Om dat te voorkomen, stelde oud-D66-Kamerlid Machteld Versnel (76) een euthanasieverklaring op.

Dat deed ze weloverwogen en ze was bij volle bewustzijn. Dat uitgerekend zij nu dement in een verpleeghuis is terecht gekomen, is een hard gelag voor haar man en haar drie zoons. Haar familie worstelt dagelijks met de gedachte ‘dit had ze nooit gewild’.

Wilsonbekwaam
Machteld Versnel is wilsonbekwaam geworden en komt niet meer in aanmerking voor euthanasie. Ze lijkt niet uitzichtloos en ondraaglijk te lijden en heeft zelfs hardop gezegd nog zo van haar kleinkinderen te genieten. Tegelijkertijd is ze geen schim meer van wie ze ooit was.

We spreken echtgenoot Hans Versnel die ons meeneemt naar zijn vrouw in het verpleeghuis, waar ook de oudste zoon met de kleinkinderen langskomt. En Constance de Vries komt aan het woord. Zij is arts bij de Levenseindekliniek en deed onderzoek naar wilsonbekwaamheid en euthanasie.

Machteld Versnel zat van 1989 tot 1998 in de Tweede Kamer.

Op 29 juli 2019 is op 78-jarige leeftijd rustig ingeslapen ‘onze’ Machteld Versnel-Schmitz. Met het diepste respect staan wij stil bij het leven van één van de grondleggers van D66 Utrecht. Dankbaar zijn we voor haar bijdrage aan onze partij en aan onze Utrechtse afdeling in het bijzonder.

Ook toen haar gezondheid haar in de steek begon te laten bleef Machteld betrokken bij het wel en wee van onze afdeling. Niet in de laatste plaats door de liefdevolle verzorging en steun van haar man Hans, die we daarvoor zeer erkentelijk zijn.

Onze gedachten zijn dan ook bij Hans, hun kinderen en kleinkinderen met wie wij samen onze dierbare herinneringen aan Machteld zullen blijven koesteren.

Een terugblik op het leven van Machteld Versnel

Machteld Versnel was een D66-er van het eerste uur. Zij was als studente naar Utrecht gekomen waar zij geschiedenis studeerde. Zij leerde daar de latere kopstukken van D66 kennen. In 1967 maakte Machteld, met onder meer Jan Terlouw, Henk Zeevalking en Herman Kernkamp, deel uit van een groep die de afdeling Utrecht oprichtte en voorbereidingen trof voor deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen van 1970.

Machteld heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het eerste D66 verkiezingsprogramma voor Utrecht. Het succes was groot, meteen 4 zetels, en Machteld kwam in de gemeenteraad.

Ondertussen werkte zij al sinds 1961 voor het Universiteitsmuseum, dat zij altijd een warm hart bleef toedragen.

Na 4 jaar werd zij voor een korte periode lid van Provinciale Staten, maar dat beviel haar minder dan de concretere politiek in een grote gemeente.

Zij verhuisde in 1979 met Hans en de kinderen voor enige jaren naar Indonesië, maar kwam op tijd terug om zich kandidaat te kunnen stellen in 1982 voor de Utrechtse gemeenteraad. Toen behaalde D66 (toen nog met komma: D’66) 2 zetels maar leverde wèl een wethouder, Herman Kernkamp. Omdat wethouders toen nog uit de gemeenteraad werden gekozen, bleef Machteld als eenpersoonsfractie over in de Raad. Zij overlegde vaak en kundig met de fractievoorzitters van de andere collegepartijen, PvdA en VVD. Politieke tegenstanders hielden niet altijd van haar – typische D66 – opvattingen, maar hadden wel veel respect voor haar!

Inhoudelijk maakte zij zich in die raadsperiode onder meer sterk voor behoud van monumenten, energiebesparing (denk aan de befaamde “trui van Machteld”, oftewel: zet de verwarming wat lager en doe een trui aan) en groene ruimte in de stad. Een aansprekend voorbeeld van het laatste is haar inzet voor behoud van de Oude Hortus aan de Lange Nieuwstraat. Andere partijen wilden daar woningbouw plegen, maar Machteld en omwonenden in de Binnenstad hielden vol! De Oude Hortus is nu nog steeds een mooie groene oase in het Museumkwartier!

In 1989 werd Machteld lid van de Tweede Kamer, wat zij tot 1998 bleef. In die tijd bleef zij echter trouw lid van de afdeling Utrecht, bezocht als het enigszins kon, de afdelingsvergaderingen, waar zij graag en kundig het woord voerde. Ook na haar Kamerlidmaatschap bleef zij tot op hoge leeftijd actief de afdelingsvergaderingen bezoeken. Toen zij in 2015 tijdens de Nieuwjaarsborrel in Utrecht de Jan Glastra van Loon-penning kreeg uitgereikt, zei de landelijke voorzitter Fleur Gräper-van Koolwijk daarover tegen Machteld: “En menig kandidaat schuwde het moment dat jij opstond om eens een aantal scherpe vragen te stellen of met een korte en heldere opmerking duidelijk te maken waar jij stond in een debat”.

Machteld was altijd goed voorbereid, had kraakheldere opvattingen, maar wist die ook zonder scherpe randjes te brengen en zonder mensen te beschadigen. Ze was sociaal en heel communicatief. Altijd vol inzetbaar voor D66. Ook bij het campagne voeren voor verkiezingen, waar ze onvermoeibaar stond te flyeren op de Stadhuisbrug. De afdeling Utrecht van D66 heeft een kopstuk verloren.

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Machteld Maria Schmitz?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Machteld Maria Schmitz

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Ancestors (and descendant) of Machteld Maria Schmitz


With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



Visualize another relationship

The data shown has no sources.

Historical events

  • The temperature on September 8, 1940 was between 11.2 °C and 17.2 °C and averaged 14.1 °C. There was 0.9 mm of rain during 0.6 hours. There was -0.1 hours of sunshine (0%). The average windspeed was 3 Bft (moderate breeze) and was prevailing from the west-southwest. Source: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1948 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
  • In The Netherlands , there was from August 10, 1939 to September 3, 1940 the cabinet De Geer II, with Jonkheer mr. D.J. de Geer (CHU) as prime minister.
  • In The Netherlands , there was from September 3, 1940 to July 27, 1941 the cabinet Gerbrandy I, with Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP) as prime minister.
  • In the year 1940: Source: Wikipedia
    • The Netherlands had about 8.8 million citizens.
    • March 3 » Five people are killed in an arson attack on the offices of the communist newspaper Flamman in Luleå, Sweden.
    • June 21 » World War II: Italy begins an unsuccessful invasion of France.
    • July 11 » World War II: Vichy France regime is formally established. Philippe Pétain becomes Chief of the French State.
    • August 5 » World War II: The Soviet Union formally annexes Latvia.
    • September 14 » Ip massacre: The Hungarian Army, supported by local Hungarians, kill 158 Romanian civilians in Ip, Sălaj, a village in Northern Transylvania, an act of ethnic cleansing.
    • September 17 » World War II: Due to setbacks in the Battle of Britain and approaching autumn weather, Hitler postpones Operation Sea Lion.


Same birth/death day

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


About the surname Schmitz

  • View the information that Genealogie Online has about the surname Schmitz.
  • Check the information Open Archives has about Schmitz.
  • Check the Wie (onder)zoekt wie? register to see who is (re)searching Schmitz.

When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Roeland Berkemeijer, "Berkemeijer Genealogie", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/berkemeijer-genealogie/I130137.php : accessed May 14, 2024), "Machteld Maria Schmitz (1940-2019)".