Abeelen Stamboom » Willemke van Oers (1711-????)

Personal data Willemke van Oers 

Source 1

Household of Willemke van Oers

She is married to Dirk Wouter van Abeelen.Source 1

They got married on April 23, 1741 at Esch, she was 30 years old.


Child(ren):

  1. Andries van Abeelen  1743-1829 
  2. Maria van Abeelen  1746-????
  3. Wilhelmus van Abeelen  1748-1814 


Notes about Willemke van Oers

Aantekeningen

In het trouwboek van de RK Parochie te Esch van 23 april 1741 staat: inierent matrimonium Theodorus Wouters van Abele oriundus Liempt et Jacoba Willems van Oers ex Esch. Testes (=getuigen) francis van Oers et Henricus van Abelen”. De pastoor heeft zich hier kennelijk vergist. “Jacoba” is ten onrechte opgenomen en moet zijn “Wilhelmina”. Zijn broer Hendrick was getuige. “Willems” wil zeggen: dochter van Willem van Oers, hetgeen juist is. In de trouwakte van het Schepenentrouwboek van Esch staan de voornamen goed vermeld. Op 25 januari 1742 wordt door Jenneke, weduwe van Willem van Oers, een akte van vruchtgebruik opgesteld omtrent het gebruik van een aantal goederen.

Op 13 oktober 1748 hebben Dirck van Abeelen (in het testament wordt hier voor het eerst “van Abeelen” geschreven en ook Dirk tekent met “van Abeelen”) en Wilhelmina van Oers in hun woonhuis, ten overstaan van de Schepenen van Liempde hun testament laten opmaken. Wilhelmina was toen door ziekte reeds zo verzwakt dat zij haar handtekening niet meer kon zetten zoals zij dat had gedaan in de trouwakte bij haar huwelijk. Secretaris Looijens, die de akte heeft opgemaakt, vermeldde: Dit X merck stelt Wilhelmina van Oers verklaart niet anders te kunnen schrijven”. In het testament is vermeldenswaard “1 agtkantige silveren snuijfdoos, gemerkt D.V.A. Bij deze gelegenheid werd Hendrik Wouters van Abeelen (broer van Dirck) aangewezen om als voogd over de 4 onmondige kinderen Wouter, Andries, Maria en Wilhelmus op te treden. Genoemde Wouter is op 24 augustus 1753 te Liempde begraven, zodat na de dood van vader Dirck, 41 jaar, nog ten behoeve van drie kinderen een taxatie plaats vindt (op 2.12.1755). Op 7 april 1751 hebben de 4 onmondige(=minderjarige) kinderen van Dirck en Wilhelmina gezamenlijk onroerende goederen geërfd van de ouders van Wilhelmina van Oers . Op 29 augustus 1753 wordt Dirck tezamen met Johannes Beekman aangewezen als collecteurs van de Gemene Middelen van Liempde. Op 3 oktober 1753 is een taxatie van onroerende goederen opgemaakt vanwege overlijden van Cornelis Op 23 oktober 1755 wordt Hendrick tot voogd aangesteld (daartoe bij testament aangewezen) na overlijden van –eerst – Wilhelmina en later (op18 oktober 1755) van Dirck zelf

Op 2 december 1772 wordt een erfdeling opgemaakt tussen de kinderen van Dirck van Abeelen en Willemijn van Oers. Uit het gemeentearchief te Esch, kohieren van verponding en van bede blijkt dat Dirck Wouters van Abeelen de navolgende eigendommen heeft:

LOpp. Verponding bede “een Bouwhuijs ende aangeleegen ackerlandt: 6 L 17R 4.0.0. 1.10.12 “een acker over het Schoor: 3 L 33R 2.6.2. 0.18.4 “een weij: 2 L -- 0.18.12 0.2.12 “de nieuwe erven”aan Luenis Dijck -- 25R 0.4.12. 0.0.12 “een acker teulland ende Dries nevens den Groenenwegh: 5L 2R 3.7.6. 1.5.4. “de Hoffstadt”: 5 L 20R 3.8.6. 1.7.4. “de helfte van de Geevels weij int geheel: 5½L -- 1.5.12 0.4.0 “een gedeelte van een Weij aan de Reyger waarvan: 1 L 25R 0.4.10 0.0.12 “Peter van Eijndhoven de andere helft “een parthije hoijlands in de Hoogh Ochelen: 7 L -- 1.19.10 0.5.12 “en nogh een parceel hoijlands in de kleine Ochelen: 4½ L -- 2.2.2 0.6.4. (dit was voorheen van Hendriena van Abeelen) _______ ______ Verponding en bede: 19.17.8 6.1.12 Na overlijden (in 1755) van Dirck gingen deze eigendommen over naar de kinderen. Op 2.12.1755 werd daarvoor een Inventaris van de nalatenschap opgemaakt.. Onder de rubriek “Goud en Silverwerck” wordt vermeld: “1 agtkantige silveren snuijffdoos, gemerkt D.V.A.”(Dirk van Abeelen).. Het blijkt dat men niet onbemiddeld was, goed gelovig, SNOOF en aan vlas(huis) weverij deed. Zie de Inventaris van de nalatenschap opgemaakt op 2 december 1755 van wijlen de echtelieden Dirck Wouters van Abeelen en Wilhelmina Willems van Oers, door Michiel Willems van Oers en Hendrik Wouters van Abeelen, als voogden over de 3 minderjarige kinderen Andries, Maria en Wilhelmus. Bij erfdeling van de goederen van zijn ouders (Wouter Dirks van Abeelen) op 29 februari 1740 heeft Dirck de eigendom van deze goederen verkregen. Deze roerende goederen waren in 1715 eigendom van Peter Smolders, behalve het hoijlandt in kleyn Ochelen. Dat was immers van Hendriena (dochter van Dirck van Abelen en Henrica Hendriks van Eijnthoven.

Uit het gemeentearchief te Esch, kohieren van verponding en van bede blijkt, dat de weduwe Henrick Peters van Eijnthoven (de moeder van Henrica Hendrix van Eijnthoven echtgenote van Dirck van Abeelen) o.a. in eigendom had: “een weij aen de Rijger groodt een Loopensaet vijff en twintigh roeyen “het Bruntschot groot 25 roeden “het hoyland gecoomen van Goyaert Anthonissen, groodt 4 Loopense en 25 roeyen ( en later “genaamd de kleyne Ochelen) “een bouwhuys ende aengelegen ackerlandt groodt ses Loopens en 17 roeden (dit huis is later “bekend als Heikant 3 te Esch) “een acker over het schoor, groodt 3 loopens en 33 roeden “een weij, groodt 2 Loopens “de nieuwe erve aan de luenissen Dijck, groodt 25 roeden “ackerlandt ende dries nevens den groenenwegh “de Hoffstadt “de helfte van de Gevelsweij “een parthije hoijlands in de hoogh ochelen. De totale verponding beliep toen een bedrag van 37 gulden, 2 stuyvers en 2 penningen. Deze opgesomde onroerende goederen werden eerst gehuurd door Wouter Molengraeff en daarna door Gerrit Heesters enz. Als opvolgers in eigendom van de goederen van Peter Smolders en Hendriena van Abeelen worden achtereenvolgens genoemd310: Allereerst: Wouter Dircksen van Abeelen tot Liempde (=wonende te Liempde). De vader dus van (1736) Dirk van Abeelen gehuwd met Wilhelmina van Oers Daarna: gingen deze eigendommen over naar de kinderen van Wouter, te weten: Johanna, (1740) Hendrick en Dirck (Cornelis is reeds op 20 juni 1729 te Liempde overleden) Daarna: heeft Dirck van Abeelen (gehuwd met Wilhelmina van Oers) “by deylinge gepassert …(1741) voor secretaris en schepenen van Liempt” deze eigendommen verkregen. Daarna: hebben de kinderen van Dirck gehuwd met Wilhelmina van Oers deze goederen (1756) geërfd. Tenslotte: Jan Cornelis Schelle (schoonzoon van Dirck, gehuwd met Maria van Abeelen) verkreeg de eigendom van het huys en aangelegen ackerlandt in Esch ( later bekend als Heikant 3).

De 4 onmondige kinderen van Dirck Wouters van Abeelen, te weten: Wouter, Andries, Maria en Willem hadden al vroeg eigen bezittingen, verkregen uit een erfdeling van de ouders van Wilhelmina (dus van moederszijde), en wel: “een parceel land genaemt “Juffrouw Magdalenas Land in den Weijacker, groot 2 loopens en 6 roeden. “een derde part in een stuck hooijlands, genaemt den Peijser, groot int geheel 8½ loopens. “eenen moerput by het land genaemt den Looijenacker. “een stuck ackerlands in den kleynen meddel, groot 2 loopens en 42 roeden. “twee loopens Groese ter sijden den voorsegde acker. “en nogh een derde part van een koeijweij aghter den Collenbergh, groot 5 loopens. De verponding hierop bedroeg 6 gulden en 8 stuyvers. De bede was 1 gulden en 15 stuyvers.

Waar zijn de onroerende goederen van Dirck van Abeelen en zijn vrouw Wilhelmina van Oers gebleven? Op 2 december 1772 vond een erfdeling plaats: Naar zijn dochter Maria (gehuwd in 1768 met Jan Cornelis Schellen overl 1825) ging: - het Bouwhuys, schuer, backhuys en verkenskooij, gelegen in Esch aan de Boxtelse Heide (Heikant 3 te Esch). - een parceel ackerland, groot 6 loopens, genaemt den Huijsacker, gelegen nabij het voornoemde woonhuys. - een parceel ackerland, groot 3 loopens en 33 roeden, genaemt den Schooracker, gelegen naby het voornoemde woonhuys. - een parceel ackerland groot …(oningevuld), genaemt de Hoffstadt. - een parceel ackerland, groot omtrent 1 loopens, genaemt den Groenenwegh. - een parceel groes. genaemt de Nieuwe Erve, groot 25 roeden, gelegen aan de Luenis Dijck. - een parceel hooijlandt, genaemt de groote ochelen, groot omtrent …(oningevuld) loopens, gelegen aan den Dommelstroom. (Het perceel blijkt in 1751 (Kohier van verponding en bede te Esch 7 loopense groot te zijn.) Voor het uitoefenen van een bedrijf had Jan Schelle blijkbaar meer uit deze erfdeling nodig als zijn vrouw wettelijk toekwam. Daarvoor is toen een regeling getroffen. Uit een kantmelding blijkt dat Andries en Wilhelmus (broers van de vrouw van Jan Schelle) ieder een bedrag kregen (van Jan) van 400 gulden als toegift op deze goederen. Naar Wilhelmus gingen de navolgende goederen: - een woonhuys, stal en schuer, gelegen in Boxtel in den Hertgang van Bruckelen, met den huijsacker, (zijn vader heeft dit vermoedelijk geërfd van diens zuster Hendrina, overleden 20 augustus 1723 te Boxtel) - een parceel ackerland, groot 6 loopens, op deselfde plaats gelegen - een parceel groes en landt, genaemt den Lissert, groot…(oningevuld). Hierop moest Jaarlijks pacht worden betaald van 4 vaten rogge aan den Arme van Boxtel en 4 penningen aan den Heere van Boxtel. - en zoals eerder vermeld ontving hij daarnaast een bedrag van 400 gulden van Jan Schelle. Naar Andries gingen de navolgende goederen: - een parceel ackerland, groot 2½ loopens, gelegen in Esch bij den Reijgerskant. - een parceel, genaemt de Koeijweij achter de Kollenbergh, groot ….(oningevuld, doch uit andere gegevens blijkt deze 5 loopens groot te zijn. Dit perceel ligt bij de Dommelstroom. - een parceel ackerland, groot omtrent …(oningevuld) genaemt de Meddel. - een parceel genaemt het ven (=moerput), groot …(oningevuld) - een parceel groes landt, groot 5 loopens, genaemt den middelsten Dries, gelegen bij den Meddel. - een parceel hooijvelt, genaemt den Peijser, groot 8½ loopens. - een bedrag van 400 gulden te ontvangen van Jan Schelle, als bijbetaling voor het erfdeel van zijn vrouw Maria van Abeelen. Andries heeft een gedeelte van dit geld weer opnieuw belegd. Uit een registratie te Liempde van een Bossche Scheepenakte van 12 juni 1778 blijkt hij diverse onroerende goederen te hebben gekocht voor in totaal 205 gulden. Wilhelmus deed dat overigens ook.

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Willemke van Oers?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Willemke van Oers

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Ancestors (and descendant) of Willemke van Oers


With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



Visualize another relationship

Sources

  1. Geïmporteerd uit Untitled_10.ged / SUBM (Uitgever): @SUBM@

Historical events

  • The temperature on March 3, 1711 was about 7.0 °C. Source: KNMI
  •  This page is only available in Dutch.
    Van 1702 tot 1747 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Tweede Stadhouderloze Tijdperk.
  • In the year 1711: Source: Wikipedia
    • February 24 » The London première of Rinaldo by George Frideric Handel, the first Italian opera written for the London stage.
    • August 22 » Britain's Quebec Expedition loses eight ships and almost nine hundred soldiers, sailors and women to rocks at Pointe-aux-Anglais.
    • September 22 » The Tuscarora War begins in present-day North Carolina.
  • The temperature on April 23, 1741 was about 7.0 °C. Wind direction mainly west. Weather type: helder. Source: KNMI
  •  This page is only available in Dutch.
    Van 1702 tot 1747 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Tweede Stadhouderloze Tijdperk.
  • In the year 1741: Source: Wikipedia
    • March 13 » The Battle of Cartagena de Indias (part of the War of Jenkins' Ear) begins.
    • March 18 » New York governor George Clarke's complex at Fort George is burned in an arson attack, starting the New York Conspiracy of 1741.
    • April 10 » War of the Austrian Succession: Prussia gains control of Silesia at the Battle of Mollwitz.
    • June 25 » Maria Theresa is crowned Queen of Hungary.
    • July 15 » Aleksei Chirikov sights land in Southeast Alaska. He sends men ashore in a longboat, making them the first Europeans to visit Alaska.
    • September 14 » George Frideric Handel completes his oratorio Messiah.
  • The temperature on November 15, 1748 was about 7.0 °C. Wind direction mainly east by north. Weather type: regen geheel betrokken. Source: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem IV (Huis van Oranje) was from 1747 till 1751 sovereign of the Netherlands (also known as Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden)
  • In the year 1748: Source: Wikipedia
    • June 11 » Denmark adopts the characteristic Nordic Cross flag later taken up by all other Scandinavian countries.
    • August 26 » The first Lutheran denomination in North America, the Pennsylvania Ministerium, is founded in Philadelphia.
    • October 12 » War of Jenkins' Ear: A British squadron wins a tactical victory over a Spanish squadron off Havana.
    • October 18 » Signing of the Treaty of Aix-la-Chapelle ends the War of the Austrian Succession.


Same birth/death day

Source: Wikipedia


About the surname Van Oers

  • View the information that Genealogie Online has about the surname Van Oers.
  • Check the information Open Archives has about Van Oers.
  • Check the Wie (onder)zoekt wie? register to see who is (re)searching Van Oers.

When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Sjef van Abeelen, "Abeelen Stamboom", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/abeelen-stamboom/I7079.php : accessed June 2, 2024), "Willemke van Oers (1711-????)".