West-Europese adel » Hubert Joseph Johan Lambert "Hubert" Ridder de Stuers (1788-1861)

Persönliche Daten Hubert Joseph Johan Lambert "Hubert" Ridder de Stuers 


Familie von Hubert Joseph Johan Lambert "Hubert" Ridder de Stuers

Waarschuwing Pass auf: Frau (Cornelia Catharina Antoinette Pauline del Court) ist auch sein Cousin.

(1) Er ist verheiratet mit Cornelia Catharina Antoinette Pauline del Court.

Sie haben geheiratet am 15. Oktober 1830 in 's Hertogenbosch, N.B., er war 41 Jahre alt.


(2) Er ist verheiratet mit Hortense Josephine Constance Beyens.

Sie haben geheiratet am 28. August 1838 in Brussel, er war 49 Jahre alt.


Kind(er):



Notizen bei Hubert Joseph Johan Lambert "Hubert" Ridder de Stuers

Hubert Joseph Jean Lambert ridder de Stuers (Roermond, 16 november 1788 - Maastricht, 13 april 1861) was een Nederlands generaal, commandant van het Indische leger, ridder en officier in de Militaire Willems-Orde, ridder en officier van het Legioen van Eer, ridder en commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw en Grootofficier in de Orde van de Eikenkroon.

Napoleontische tijd
De Stuers trad in 1805 in militaire dienst en scheepte zich in aan boord van de Drie Gebroeders, welk schip deel uit zou maken van een expeditie naar Engeland, maar die niet doorging en nam toen deel aan de veldtocht in Oostenrijk, waar hij de inname van Ulm meemaakte en daarna het legerkorps volgde, dat op Wiener Neustadt tegen de aartshertog van Oostenrijk werd afgezonden. Kort daarna werd de vrede gesloten en vertrok De Stuers met de divisie van generaal Dumonceau naar Rijn- en Münsterland. In 1806 maakte hij de veldtocht in Pruisen mee en werd bij de inname van Hameln, door generaal Savary, om zijn verdienstelijke gedrag, tot tweede luitenant benoemd, waarbij hem tevens de eer te beurt viel de tijding aan de Keizer over te brengen.

In 1807 stond De Stuers bij het observatie-corps, dat aan de oevers van de Elbe en de Wezer onder bevel van de Prins van Pontecorvo gelegerd was; hij werd benoemd tot adjudant van generaal-majoor Carteret en ging weldra in die hoedanigheid over bij de algemene staf van diezelfde generaal, toen divisie-generaal, aan wiens zijde hij, bij het Beleg van Stralsund (in 1809) streed en met deze onder de eersten behoorden die de stad binnendrongen, toen de generaal door een kogel werd neergeveld; ook het paard van De Stuers werd toen onder hem gedood. Door zijn moedige gedrag werd hij benoemd tot eerste luitenant en tot adjudant van generaal Gratien, maar De Stuers vertrok al spoedig met generaal Dumonceau naar Zeeland, om de Engelsen terug te drijven, die Vlissingen hadden veroverd en Antwerpen bedreigden. Kort daarop ging De Stuers over in het regiment kurassiers van de garde van koning Lodewijk; bij dit regiment,dat eerst in een regiment huzaren, en later, bij de inlijving van Holland in het Keizerrijk in een regiment lanciers werd veranderd, werd hij benoemd tot kapitein-onderadjudant-majoor, en bleef erbij tot 1815, toen het corps werd afgedankt en hij zijn ontslag ontving. De Stuers woonde, gedurend de jaren 1810-1815 de voorname veldtochten in Rusland en Duitsland bij, en onderscheidde zich daarbij bij menige aangelegenheid, zodat hij in het begin van 1813 benoemd werd tot ridder in het Legioen van Eer en tot escadronschef werd bevorderd. Toen bij de verdere loop der gebeurtenissen het Franse leger op Franse bodem was teruggedrongen, handhaafde hij zich ook daar zo lang mogelijk, zelfs tegen overmacht. In 1815 bevond hij zich in het Franse leger en woonde de grote slagen in juni van dat jaar bij; bij de Slag bij Waterloo kreeg hij verschillende kogels door zijn mantel. Na de ontbinding van het Keizerlijk leger aan de andere kant van de Loire verkreeg hij op zijn verzoek eervol ontslag uit de Franse dienst, met de rang van majoor der cavalerie van de garde, gelijkstaande met de rang van luitenant-kolonel. De Stuers was toen pas 27 jaar oud en had het jaar tevoren het officierskruis van het Legioen van Eer verkregen.

Nederlands Indië
De Stuers deed nu een verzoek om in Nederlandse krijgsdienst over te gaan. Koning Willem I benoemde hem tot luitenant-kolonel der cavalerie en spoedig vertrok hij naar Oost-Indië, waar hem eerst het opperbevel over Solo en daarna in Malakka werd toevertrouwd. In 1821 werd hij tot hoofd van de generale Staf van generaal baron van Geen benoemd en in het daarop volgend jaar riep gouverneur-generaal Van der Capellen hem als adjudant tot zich.

In datzelfde jaar werd hij naar de westkust van Borneo afgezonden, tegen de oproerige Chinezen. Hij wist aan het hoofd van een dappere bende zich een weg te banen door een met bossen en bergkloven doorzaaid land, dat eerder nooit door Nederland was onderworpen. Bij de aanval van de Chinese benting Koemsang, drong hij tot dicht bij het fort door en deed door vlammende takkenbossen de kruitmagazijnen van de vijand in de lucht vliegen, waarbij hij echter zwaar gewond raakte, nadat hij al enige bamboesteken in de voet had verkregen. In 1824 was De Stuers aan het hoofd van de expeditie tegen Tanette en Soepa, op het eiland Celebes, waarvoor hij werd beloond met de benoeming tot officier in de Militaire Willems-orde en tot kolonel bevorderd. Hij werd nu benoemd tot resident en verkreeg het krijgsbevel van Padang en onderhorigheden opgedragen. Dit was geen gemakkelijke taak omdat hij het grootste gedeelte van zijn troepen naar de opgelaaide opstand op Java moest zenden, terwijl in de streken waar hij zich bevond de opstand eveneens dreigde. In 1829 verlangde hij, op zijn verzoek, zijn eervol ontslag als gezagvoerder op Sumatra en werd toen als chef van de algemene staf van het leger te Batavia benoemd. Ruim een jaar later keerde hij met verlof terug naar Europa omdat zijn verzoek tot ontslag niet was aangenomen. Op 16 november 1830 werd De Stuers tot generaal-majoor en opperbevelhebber van het Nederlands Indische leger benoemd, als opvolger van luitenant-generaal de Kock. Gedurende vijf jaar bekleedde hij het opperbevel en keerde toen, ten gevolge van een ernstige ziekte, naar Europa terug en vroeg zijn pensioen aan. In 1838 vestigde hij zich te Maastricht, waar hij benoemd werd tot lid van de gemeenteraad en in de Staten van Limburg werd gekozen. De Stuers werd in 1831 benoemd tot ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en later verheven tot commandeur van die Orde. Daarnaast was hij grootofficier in de Orde van de Eikenkroon; hij overleed, op 72-jarige leeftijd, op 13 april 1861 te Maastricht. De Stuers was de vader van Karel van der Heijden en de grootvader van Hubert Adrien Charles van der Heijden.

Biografie van werken van De Stuers
1849-1950. De vestiging en uitbreiding der Nederlanden ter westkust van Sumatra, met plan en kaart 2 delen, Amsterdam;
1853. Aanmerkingen op het werk: Het Ned. O.I. leger ter westkust van Sumatra door luitenant-kolonel H.M. Lange (eerst geplaatst in het Tijdschrift voor Nederlandsch-Indië, later afzonderlijk uitgegeven te Zaltbommel);
1854 De expeditie tegen Tanette en Soepa (op Celebes) in 1824 in: Het Tijdschrift voor Nederlandsch-Indië.

Bron: http://www.berghapedia.nl/index.php/Stuers,_Hubert_Joseph_Jean_Lambert_de
en: http://gw1.geneanet.org/fdh1?lang=de;pz=daniel+j.s.m.;nz=peeters;ocz=0;p=hubert+jean+joseph+lambert;n=de+stuers

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Hubert Joseph Johan Lambert "Hubert" Ridder de Stuers?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Hubert Joseph Johan Lambert "Hubert" Ridder de Stuers

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Historische Ereignisse

  • Die Temperatur am 16. November 1788 war um die 3,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Nord-nord-west. Charakterisierung des Wetters: omtrent helder. Quelle: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) war von 1751 bis 1795 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
  • Im Jahr 1788: Quelle: Wikipedia
    • 1. Januar » Die von John Walter im Jahr 1785 in London als The Daily Universal Register gegründete Tageszeitung wird nun als The Times herausgegeben.
    • 2. Januar » Georgia ratifiziert als 4. US-Bundesstaat die Verfassung der Vereinigten Staaten.
    • 26. Januar » Die Briten errichten mit Ankunft der First Fleet die erste Sträflingskolonie in Australien in der Sydney Cove, ihre ersten weißen Siedler unter Kommandant Arthur Phillip treffen ein.
    • 2. Februar » An der Königlichen Oper in Berlin erfolgt die Uraufführung der Oper Andromeda von Johann Friedrich Reichardt.
    • 6. Februar » Massachusetts wird 6. Bundesstaat der USA.
    • 26. Juli » Mit der Ratifizierung der Verfassung wird New York elfter Bundesstaat der Vereinigten Staaten.
  • Die Temperatur am 28. August 1838 war um die 19,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Süden. Charakterisierung des Wetters: half bewolkt weerlicht. Quelle: KNMI
  •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Im Jahr 1838: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 2,9 Millionen Einwohner.
    • 5. März » In Paris erfolgt die Uraufführung der Oper Guido et Ginèvra ou La Peste de Florence von Jacques Fromental Halévy.
    • 8. April » Die Great Western, das größte Dampfschiff ihrer Zeit, läuft im englischen Bristol zu ihrer Jungfernfahrt nach New York aus.
    • 10. Juni » Die Oper Le Comte de Saint-Mégrin von Friedrich von Flotow hat ihre Uraufführung in Royaumont.
    • 5. September » Die Leipziger Bank wird als private Notenbank Sachsens gegründet.
    • 27. Oktober » Der Gouverneur im US-Bundesstaat Missouri verfügt die Ausweisung aller Mormonen aus seinem Staat.
    • 1. November » Die Uraufführung der komischen Oper Der Schöffe von Paris von Heinrich Dorn findet in Riga statt.
  • Die Temperatur am 13. April 1861 war um die 7,0 °C. Der Winddruck war 1 kgf/m2 und kam überwiegend aus Nord-Nord-Osten. Der Luftdruck war 77 cm. Die relative Luftfeuchtigkeit war 91%. Quelle: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) war von 1849 bis 1890 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 23. Februar 1860 bis 14. März 1861 regierte in den Niederlanden die Regierung Van Hall - Van Heemstra mit als erste Minister Mr. F.A. baron Van Hall (conservatief-liberaal) und Mr. S. baron Van Heemstra (liberaal).
  • Von 14. März 1861 bis 31. Januar 1862 regierte in den Niederlanden die Regierung Van Zuijlen van Nijevelt - Loudon mit als erste Minister Mr. J.P.P. baron Van Zuijlen van Nijevelt (conservatief-liberaal) und Mr. J. Loudon (liberaal).
  • Im Jahr 1861: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 3,6 Millionen Einwohner.
    • 11. Januar » Alabama tritt als vierter Bundesstaat aus den Vereinigten Staaten von Amerika aus. Rund ein Monat später tritt es den Konföderierten Staaten von Amerika bei.
    • 12. April » Bei einer Schießerei tötet Bill Hickok bei der Rock Creek Station am Oregon Trail den Bandenführer David McCanles und zwei weitere Männer und erhält in der Folge den Namen Wild Bill.
    • 31. Mai » Im Zuge des Basler Stadterweiterungsgesetzes von 1859 wird das Aeschentor abgerissen.
    • 26. August » Im Gefecht bei Kessler’s Cross Lanes im Amerikanischen Bürgerkrieg besiegen die Konföderierten die Unionstruppen im westlichen Virginia.
    • 15. September » Nach dreitägigen Kämpfen im Amerikanischen Bürgerkrieg schlagen die Unionstruppen den Angriff der Konföderierten am Cheat Mountain im westlichen Virginia zurück.
    • 18. Oktober » Wilhelm I. krönt sich selbst in Königsberg zum König von Preußen.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen Ridder de Stuers


Die West-Europese adel-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Pieter, "West-Europese adel", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/west-europese-adel/I201337.php : abgerufen 25. Juni 2024), "Hubert Joseph Johan Lambert "Hubert" Ridder de Stuers (1788-1861)".