West-Europese adel » Lodewijk van de Palts (1623-1624)

Persönliche Daten Lodewijk van de Palts 


Familie von Lodewijk van de Palts


Notizen bei Lodewijk van de Palts

'ONBEKEND' PRINSJE IN GRAFKELDER NIET LANGER ONBEKEND
door Annemarth Sterringa

Summary:
Unknown princeling in the royal crypt in the New Church in Delft, The Netherlands has been discovered to be Palatine Prince Louis son of the Winterking and Winterqueen.

In mijn functie van stadsgids in Delft sta ik regelmatig in de Historische Zaal van Museum Het Prinsenhof voor het portret van 'Frederik V, Koning van Bohemen'. Hij is behalve wegens dit koningschap en latere ballingschap in Den Haag ook de geschiedenis ingegaan als de echtgenoot van Elizabeth Stuart, van wie het huidige Britse koningshuis afstamt. Onlangs verdiepte ik mij in Frederiks en Elizabeths ballingschap en deed daarbij een verrassende ontdekking over de laatste rustplaats van één van hun kinderen, waarover hier meer.
Om te beginnen enige informatie over de ouders en de gebeurtenissen die leidden tot hun ballingschap hier: keurvorst Frederik V van de Palts (1596-1632) was de zoon van keurvorst Frederik IV van de Palts en diens echtgenote Louise Juliana van Nassau. Zij was de oudste dochter uit het huwelijk van Willem de Zwijger en Charlotte de Bourbon. De Palts bestond destijds uit een gebied langs de Rijn met Heidelberg als hoofdstad en een gebied in Beieren. Frederik V was in 1613 in Londen getrouwd met Elizabeth Stuart (1596-1662), dochter van koning Jacobus I van Engeland en Schotland en zijn echtgenote Anna van Denemarken en Noorwegen.
In de Duitse landen leidde de groeiende contra-reformatie tot botsingen tussen rooms-katholieken en protestanten, die resulteerden in de Dertigjarige Oorlog (1618-1648). Na de dood van de Habsburgse keizer Mathias boden de protestantse vorsten Frederik de kroon van Bohemen aan. Zijn koningschap duurde één jaar, van zijn kroning in Praag eind 1619 tot de verpletterende nederlaag die hij leed in de slag bij de Witte Berg eind 1620 tegen de rooms-katholieke vorsten, die hem bovendien uit de Palts verdreven. Na deze episode werden Frederik en Elizabeth bekend onder de bijnaam Winterkoning en Winterkoningin.
Vanaf 1621 woonden Frederik en Elizabeth en hun acht zoons en vijf dochters op de Kneuterdijk in Den Haag in de naast elkaar gelegen woonhuizen van Johan van Oldenbarneveldt en zijn schoonzoon. De kinderen werden tot hun twaalfde jaar in het Prinsenhof in Leiden opgevoed door een raadsheer uit Heidelberg en zijn echtgenote. Vier van de kinderen overleden op jeugdige leeftijd, drie van hen aan kinder- en andere ziektes. De oudste zoon Frideric Henry kwam op tragische wijze om het leven, toen hij met zijn vader naar de binnenkomst van Piet Heins Zilvervloot ging kijken. In alle drukte werd hun schip overvaren en verdronk hij.
Om wie het mij hier gaat, is hun zoon Louis die eind 1624 stierf tijdens een pestepidemie. Bij Green, de Engelse biografe van Elizabeth, vond ik de volgende interessante informatie over zijn begrafenis:

"The tombs of his paternal ancestors [in Heidelberg] were in the hands of the enemy, and at the Hague there were no churches set apart for royal sepulture. The parents desired that he should be taken to England . . . or to lay him in the burial place of the Prince of Orange, at Delft; an alternative which was ultimately adopted."

Prins Louis' naam komt echter niet voor op de plattegrond van de koninklijke grafkelder van de Nieuwe Kerk in Delft, noch in het informatieboekje van deze kerk en ook niet op het desbetreffende expositiepaneel in de kerk - met andere namen dan in het boekje. Hij wordt zelfs niet genoemd als vermoedelijk aanwezige in één van de drie kistjes met opschrift 'onbekend' in de grafkelder.
Teneinde dit mysterie op te lossen, raadpleegde ik in het gemeentearchief van Delft het begraafboek van de Nieuwe Kerk. Daar wordt op 27 mei 1625 inderdaad vermeld: "Een kint van de Coninck van Bohemen". Iemand heeft in modern handschrift erachter geschreven: 'Frederik de V (vd Palts)'. Louis' jonggestorven broers en zusje overleden na deze datum - Frideric Henry 1629, Charlotte 1631, Gustave Adolphe 1641 - en werden echter wel in de Kloosterkerk in Den Haag bijgezet, volgens Green en getuige het register van graven van deze kerk: "In de Zuydwesthouc van de West Capell is een kelder lanc 6½ en breed 6½ voet, waer in staen drye liken van de Prinsen en Princessen van Bohemen".
Indien kleine Louis van de Palts / van Bohemen (Den Haag 31 augustus 1623 - Den Haag 24 december 1624) inderdaad in de koninklijke grafkelder in de Nieuwe Kerk in Delft ligt, in één van de kistjes met opschrift 'onbekend', en het heeft er alle schijn van, is hij daar het enige achterkleinkind van Willem de Zwijger. Een mogelijke verklaring voor het feit dat zijn naam niet op zijn kistje vermeld staat, is dat zijn ouders waarschijnlijk hoopten hem te zijner tijd in de voorvaderlijke grafkelder in Heidelberg te kunnen bijzetten. Een vergissing was uitgesloten want er stonden in mei 1625 slechts twee kisten met stoffelijke overschotten in de koninklijke grafkelder, die van Willem de Zwijger en van zijn weduwe Louise de Coligny. Prins Maurits was een maand tevoren overleden maar werd pas in september van dat jaar bijgezet.

Het zou mijns inziens correct zijn om Louis' naam tenminste als vermoedelijk aanwezige te vermelden op bij voorkeur identieke lijsten. Hij was weliswaar geen lid van het Huis van Oranje-Nassau, maar wel een achterkleinzoon van Prins Willem I. Een eventuele herziening van de lijsten zou kunnen plaatsvinden in het kader van een historisch onderzoek van de koninklijke grafkelder.

Delft, november 1997

Noot van auteur:
Dit is een verkorte versie van het gelijknamige artikel in Mededelingenblad van de Geschiedkundige Vereniging Oranje-Nassau 28 (1998).

Archiefbronnen:
Gemeentearchief Delft: Begraafboek van de Nieuwe Kerk.
Gemeentearchief Den Haag: Register van graven in de Kloosterkerk.

Literatuur:
Green, M.A. Everett-, Elizabeth, Electress Palatine and Queen of Bohemia, London, 1855, revised edn 1909.

Auteur:
drs A.M.G. Sterringa (Amsterdam 1943) studeerde Engelse taal- en letterkunde aan de Rijksuniversiteit van Leiden. Haar doctoraalscriptie betrof een vergelijkende studie van de rechtspositie van weduwen in Engeland tijdens de Angelsaksen en in middeleeuws Friesland, over welk onderwerp zij ook heeft gepubliceerd. Zij is o.a. werkzaam als stadsgids in Delft.
http://www.home.zonnet.nl/annemarthsterringa/PrinsjeGrafkelder.htm

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Lodewijk van de Palts?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Lodewijk van de Palts

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Historische Ereignisse

  • Stadhouder Prins Maurits (Huis van Oranje) war von 1585 bis 1625 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
  • Im Jahr 1623: Quelle: Wikipedia
    • 25. Februar » Kaiser FerdinandII. überträgt Herzog MaximilianI. von Bayern auf dem Regensburger Deputationstag die Kurwürde der Kurpfalz, allerdings nur auf Lebenszeit und ohne das Recht, diese zu vererben.
    • 6. August » Der italienische Kardinal Maffeo Barberini wird vom Konklave zum Papst gewählt und nimmt den Namen Urban VIII. an.
    • 6. August » Dreißigjähriger Krieg: Bei Stadtlohn unterliegt der aus den Niederlanden mit Söldnern nach Westfalen eingedrungene Herzog Christian von Braunschweig-Wolfenbüttel dem Heer der Katholischen Liga unter dem Feldherrn Johann T’Serclaes von Tilly. Für diesen Sieg wird Tilly von Kaiser Ferdinand II. in den Grafenstand erhoben.
  • Stadhouder Prins Maurits (Huis van Oranje) war von 1585 bis 1625 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
  • Im Jahr 1624: Quelle: Wikipedia
    • 29. April » Kardinal Richelieu wird von König LudwigXIII. in den Staatsrat berufen. Wenige Monate später, am 13. August, wird ihm die Leitung des Gremiums anvertraut; als Erster Minister führt er fortan die Regierungsgeschäfte in Frankreich.
    • 10. Juni » Der Vertrag von Compiègne zwischen Frankreich und der Republik der Sieben Vereinigten Provinzen wird geschlossen. Er erlaubt Frankreich, die niederländischen Kriegsanstrengungen gegen Spanien im Achtzigjährigen Krieg zu subventionieren.
    • 24. Dezember » Die erste dänische Postordnung von König Christian IV. erscheint, die auch für Post in Schleswig-Holstein gilt. Vier Kaufleute fungieren zu Beginn als leitende Postverwalter.
  • Stadhouder Prins Maurits (Huis van Oranje) war von 1585 bis 1625 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
  • Stadhouder Prins Frederik Hendrik (Huis van Oranje) war von 1625 bis 1647 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
  • Im Jahr 1625: Quelle: Wikipedia
    • 2. Februar » In der Villa Medici Poggio Imperiale in Florenz findet die Uraufführung der Oper La liberazione di Ruggiero dall’isola d’Alcina (Die Befreiung Ruggieros von der Insel Alcinas) von Francesca Caccini statt. Das Werk gilt als die älteste von einer Frau komponierte Oper.
    • 27. März » Durch den Tod JakobsI. wird sein Sohn KarlI. neuer König in England, Schottland und Irland.
    • 15. Mai » Der bayerische Statthalter im Land ob der Enns, Adam von Herberstorff, lässt bei Frankenburg 36 mutmaßliche Rädelsführer eines vor ein paar Tagen ausgebrochenen Aufstandes in Paaren um ihr Leben würfeln und die Unterlegenen sofort hinrichten. Das „Frankenburger Würfelspiel“ ist der Auftakt zum Oberösterreichischen Bauernkrieg im folgenden Jahr.
    • 2. Juni » Nach zwölfmonatiger Belagerung wird die protestantische Stadt Breda in den Niederlanden an die Spanier unter Ambrosio Spinola übergeben.
    • 25. Juli » Albrecht Wallenstein, Herzog von Friedland, wird vom Kaiser zum Feldmarschall und Generalissimus ernannt und mit der Aufstellung einer Armee beauftragt.
    • 1. November » Mit dem Angriff einer englisch-niederländischen Flotte auf Cádiz beginnt der Englisch-Spanische Krieg. Die Operation endet in einem Desaster.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen Van de Palts

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Van de Palts.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Van de Palts.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Van de Palts (unter)sucht.

Die West-Europese adel-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Pieter, "West-Europese adel", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/west-europese-adel/I105099.php : abgerufen 18. Mai 2024), "Lodewijk van de Palts (1623-1624)".