Familienstammbaum Kroon en Telleman » Maertje Gerritsz Cranendonck (1610-????)

Persönliche Daten Maertje Gerritsz Cranendonck 

  • Sie wurde getauft am 7. Februar 1610 in Barendrecht.Quelle 1
    gedoopt 2 kinderen, Pieter en Maritge, Gerrit Huijgen en Maergtien Bastiaens, get Arien Hendrickse, Hendrick Pieter Jan janss Anneke Claesse , Lijsbeth Pleune Lijntje Bastiaens
  • Eintrag: Akte.Quelle 2
    - 15.09.1631: Dirck Adriaen Jorisz, wonende Katendrecht, koopt 800 roeden land in het Sluijsblock In de Hille van zijn broers en zusters of hun erfgenamen (zie verder bij II) (ORA Charl.14,f.65v)
    — 28.10.1633: Dirck Adriaen Jorysz, wonende Katendrecht, bekent 100 gulden schuldig te zijn aan Bastiaentge Gorisdr, wed.v.wijlen Sijbrant Adriaen Jorisz, wegens de koop van omtr.72 roeden land (ORA Charl. 14,f.157)
    24.06.1639: comp. Dirck Adriaen Jorisse Huijsman, won.in Catendrecht, eiser, heeft arrest laten leggen op zekere penningen t.b.v.Willem Geeritse Craennendoncq zijn huisvrouw's overleden broeder, mede namens Pioen Ploens Verschoor en Adriaen Geeritsse Boots, contra Querijn Huijser, zijn zwager,won.tot Ridderkerk; het arrest is op 18 juni gedaan "van penningen...onder Elisabeth Pioenen wonende in West Iselmonde"; zij verklaren zich verbonden aan uitspraak voor het gerecht van West-IJsselmonde; gedaagde (Querijn Ariens Huijser) verzoekt verzachting van de arresten (opheffing van het beslag) vanwege "sufficante cautie" en omdat op zijn goederen geen beslag kan worden gelegd vanwege het feit dat hij landpoorter der stad Dordrecht is, en omdat de kwestie is ontstaan uit de vraag naargeldigheid of ongeldigheid van het testament van zal. Willem Geerits Cranend., hetgeen zal worden bepaald voor het gerecht van West-IJsselmonde (N.B.: het beslagwordt niet opgeheven) (ORA O-IJsselm.158,f.135,e.v.)
  • Eintrag: Levensloop, hun kinderen noemen zich Cranendonck.Quelle 2
    in. DIRCK ADRIAEN JORISZ. (HUIJSMAN) (van II)
    Geboren naar schatting rond 1600 te Katendrecht, begraven 1649 op het kerkhof te Charlois. Hij trouwde rond het jaar 1630 met een dochter van de West-IJsselmondse heemraad Gerrit Huijgen Cranendonck, die bij zijn overlijden in 1624 een failliete boedel had achtergelaten. Ondanks het feit, dat van de familie van zijn echtgenote in financieel opzicht dus weinig te verwachten viel, voerden de kinderen van het echtpaar later allen de familienaam Cranendonck. Rond het jaar 1639 kwamen Dirck Adriaen Jorisz. en de andere erfgenamen van Willem Gerritsz. Cranendonck, de broer van zijn vrouw, in conflict met hun zwager Quirijn Ariensz. Huijser te Ridderkerk, die als voogd van deze Willem per testament een wel erg groot deel van diens nalatenschap had geërfd. Het testament van Willem werd door de andere erfgenamen aangevochten en zij hadden door het gerecht van West IJsselmonde beslag laten leggen op een deel van de betreffende boedel. Na het overlijden van zijn vader heeft Dirck Adriaen Jorisz. diens boerenbedrijf voortgezet: wellicht ligt hierin de verklaring voor de familienaam Huijsman(=boer) die hij soms gebruikte. Op 15 september 1631 kocht hij een perceel van 1 morgen “allodiael ende goet patrimoniael” land in de Hillepolder,gelegen tussen de Hilledijk en de Molenvliet. De term “patrimoniael” wijst in dit verband vermoedelijk op gebruik van dit land door zijn overleden vader, waarbij de kinderen recht op koop of overname van de pacht van dit land kregen. Op dezelfde datum kocht Dirck van enkele van zijn broers en zusters of hun erfgenamen hun 2/3 erfdeel in de voorvaderlijke 2 morgen in het Sluisblok in de Hillepolder, waarvan hij zelf ongetwijfeld ook een deel geërfd had. Twee jaar later verwierf hij ook het laatste gedeelte van dit stuk land van de weduwe van zijn broer Sijbrant, die dit in 1631 wellicht nog niet wilde verkopen. Een tiental jaren later diende dit land tweemaal als zekerheid voor schulden: in 1641 voor een bedrag van ƒ500 en in 1644 nog voor ƒ1100. Bij deze laatste gelegenheid bleek, dat de boerderij van Dirck gelegen was aan de westzijde van de Katendrechtse Lagedijk in de Katendrechtse polder: dichtbij de 2 morgen voorvaderlijk land in de Hillepolder aan de andere kant van de dijk. In 1648 verkocht Dirck Adriaen Jorisz. het land in het Sluisblok van de Hillepolder aan de weduwe van zijn buurman Floris Adriaensz. Verschoor en kwam een einde aan het ononderbroken bezit van dit land door deze familie van meer dan honderd jaar. Na het overlijden van Dirck Adriaen Jorisz. in 1649 zijn de minderjarige kinderen vermoedelijk in huis gekomen bij zijn zuster Leentge Adriaens in ’s-Gravendeel. Leentge Adriaens, die zelf geen kinderen had uit haar huwelijk met Adriaen Reijnen van der Linden, liet bij haar testament in 1669 het leeuwedeel van haar bezittingen na aan de kinderen van Dirck Adriaen Jorisz. en benoemde één van hen tot universeel erfgenaam.
    Hij huwde vóór 29.05.1632:
    MAERTGE GERRITSDR. CRANENDONCK
    Gedoopt 07.02.1610 te Barendrecht als dochter van Gerrit Huijgen Cranendonck (familiegroep IJsselmonde IVj) en Machtelt Bastiaensdr. Vermoedelijk is Maertge Gerrits vrij kort voor of na haar echtgenoot overleden, wellicht te Charlois of Katendrecht.
  • Eintrag: Met Maertje vangt de familiegroep Cranendonck alias Huijsman, Schouten, van Stel en Stelboer aan..Quelle 2
    De familiegroep Cranendonck alias Huijsman maakte deel uit van een geslacht, waarin nog enige andere familienamen gebruikt werden: Schouten, (van) Stel en Stelboer. In dit hoofdstuk worden de leden van deze familie, die de naam Cranendonck gevoerd hebben behandeld, alsmede hun afstamming in mannelijke lijn. Alle personen binnen deze familiegroep die de naam Cranendonck gevoerd hebben, stamden af van Maertje Gerritsdr. Cranendonck, een dochter van Gerrit Huijgen Cranendonck uit de familiegroep IJsselmonde (IVj). Haar echtgenoot Dirck Adriaen Jorisz. gebruikte wel de familienaam Huijsman en deze naam kwam bij hun nageslacht sporadisch voor naast de naam Cranendonck.
  • Eintrag Ab 17. Juni 1627: erfgenamen genoemd, grootmoeder Margriets erfenis.Quelle 3
    Aktesoort:verkoop Datering:17-jun-1627 Aktenummer:198 Bladzijden:156 t/m 157 Standplaats:IJsselmonde
    Inhoud:
    Pieter Huijgen Craennendoncq, voor zich zelf en mede als bloedvoogd van Maertgen Geerits en Willem Geeritsz met Lenaert Jans Zoetentijt als oppervoogd, en Querijn Arensz Huijser, man en voogd van Neeltgen Geeritsdr, Geerit Geeritsz en Pieter Geeritsz, allen kinderen van Geerit Huijgensz Craennendoncq, Neeltgen Huijgen Craennendoncq, weduwe van Aert Bastiaensz, met haar zoon Pieter Aertsz als haar voogd, Willem Lenertsz Arijeswaeger, man en voogd van Maertgen Huijgensdr Craennendoncq, Adriaen Heindricxsz, man van Niesgen Huijgensdr Craennendoncq, Dirck Heindricxsz, man van Maertgen Huijgensdr Craennendoncq, en Pieter Dircksz Wittens, man en voogd van Neeltgen Huijgensdr Craennendoncq, allen erfgenamen en kinderen voor 7 achtste delen van Margrieta Geeritsdr, weduwe van Huijgo Pietersz Craennendoncq, hun ouders of grootouders, verkopen aan Adriaen Geeritsz Boots, man en voogd van Willempgen Huijgensdr Craennendoncq, mede erfgenaam voor het resterende achtste deel, hun 7 achtste delen in 8 morgen, 223 roeden land, zijnde 7 morgen, 195 roeden, gelegen in het land van genoemde Adriaen Geeritsz Boots in het Oudelant, strekkende van de Hordijck in het zuidwesten tot aan Heindrick Jansz Int Velt c.s. in het noordoosten, ten zuidoosten begrensd door Willem Lenertsz en ten noordwesten door Arije Cornelisz Hordijck. Het land ligt gemeen met de koper en de Armen van IJsselmonde. De hoeve is 18 morgen, 323 roeden groot. Dit alles is in overeenstemming met de overeenkomst tussen Arije Geeritsz Boots en wijlen genoemde Margrieta Geeritsdr en een uitspraak daarover d.d. 7 augustus 1626 van 4 onpartijdige mannen.
    Toegangsnummer:8 Archieven van de ambachten Oost- en West-IJsselmonde en de gemeente IJsselmonde, en de ambachtsheerlijkheden
    Inventarisnummer:184
  • Ein Kind von Gerrit Huijgensz (Geeraert Huygen) Cranendonck und Machteld Bastiaensd
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 28. Mai 2022.

Familie von Maertje Gerritsz Cranendonck

Sie ist verheiratet mit Dirck Adriaen Jorisz (Huijsman).

Sie haben geheiratet


Kind(er):


Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Maertje Gerritsz Cranendonck?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Maertje Gerritsz Cranendonck

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Quellen

  1. https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/archief/3.04.16.012/invnr/3A/file/NL-HaNA_3.04.16.012_3A_0097?query=
  2. De Geslachten Cranendonck in Holland ca.1400-1700 door Ir.C. Sigmond en K.J. Slijkerman
  3. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mistart=40&mivast=184&mizig=365&miadt=184&milang=nl&misort=last_mod%7Cdesc&miview=ldt&mizk_alle=in%20%27t%20velt

Historische Ereignisse

  • Stadhouder Prins Maurits (Huis van Oranje) war von 1585 bis 1625 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
  • Im Jahr 1610: Quelle: Wikipedia
    • 6. Juni » Franz von Sales und Johanna Franziska von Chantal gründen in Annecy den Orden von der Heimsuchung Mariens.
    • 24. August » Die Schesaplana, der höchste Berg im Rätikon, wird erstmals von der Dreiergruppe Christa Barball, Claus Manall und David Pappus von Tratzberg bezwungen.
    • 7. September » In der Duisburger Salvatorkirche findet die Erste Reformierte Generalsynode statt. Sie dauert bis 11. September und gilt als Geburtsstunde der Evangelischen Kirche im Rheinland.
    • 17. Oktober » Ludwig XIII. wird in der Kathedrale von Reims zum französischen König gekrönt. Seine Mutter Maria de’ Medici übernimmt für den Neunjährigen die Regentschaft.
    • 25. November » Nicolas-Claude Fabri de Peiresc entdeckt den Orionnebel.
    • 29. Dezember » Als ihr Dienerinnen und Bauerntöchter als Opfer nicht mehr reichen und sie sich auch an adeligen Töchtern vergreift, wird das Schloss der ungarischen Gräfin Elisabeth Báthory gestürmt. Dort werden zahllose Leichen, Leichenteile und überlebende Opfer der Blutgräfin gefunden.

Über den Familiennamen Cranendonck

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Cranendonck.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Cranendonck.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Cranendonck (unter)sucht.

Die Familienstammbaum Kroon en Telleman-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Ineke Kroon, "Familienstammbaum Kroon en Telleman", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-kroon-en-telleman/I23925.php : abgerufen 16. Mai 2024), "Maertje Gerritsz Cranendonck (1610-????)".