Familienstammbaum Kroon en Telleman » Machteld Bastiaensd (1575-< 1619)

Persönliche Daten Machteld Bastiaensd 

  • Sie ist geboren im Jahr 1575.
  • Eintrag.Quelle 1
    Eigenaar van een boerderij met land gelegen aan de Oude Smeetlandse Zuiddijk onder West-IJsselmonde. Schepen van West IJsselmonde(1601-1622), laagheemraad van de polder Dirk Smeetsland(1602-1622), penningmeester van de polder Dirk Smeetsland (1613-1615), laagheemraad van de polder Mr Arend van der Woudensland (1602-1622), penningmeester van de polder Mr Arend van der Woudensland (1613-1615), hoogheemraad van de vier polders van West IJsselmonde(1614-1624).
  • Eintrag: Levensloop.Quelle 2
    GERRIT HUIJGEN CRANENDONCK (van We)
    Geboren naar schatting rond 1575 in IJsselmonde, overleden (vóór 11 april) 1624 te West-IJsselmonde. De boerderij waarop Gerrit Huijgen Cranendonck woonde, lag aan de oude Smeetlandse zuiddijk onder West-IJsselmonde, direct naast de woning van zijn broer Pieter Huijgen Cranendonck. Deze boerderijen hadden Gerrit en waarschijnlijk ook Pieter van hun ouders verkregen als huwelijksgift. In 1597 stonden deze twee huizen nog leeg en waren ze eigendom van hun vader Huijg Pietersz. Cranendonck: de ene met hooiberg getaxeerd op 80 pond (later eigendom van Huijg), de andere met hooiberg een oude schuur getaxeerd op 130 pond (later eigendom van Gerrit). Gezien deze getaxeerde waarde moet de boerderij van Gerrit een behoorlijke omvang gehad hebben en het is dan ook niet verwonderlijk, dat hij als belangrijke boer in West-IJsselmonde al vrij snel enige functies in dorpsen polderbestuur ging vervullen. Zo was hij schepen van West-IJsselmonde (1601-22), laagheemraad (1602-22) en penningmeester (1613-15) van de polders Dirk Smeetsland & Mr.Arend v.d.Woudensland en bracht hij het zelfs tot hoogheemraad van de vier polders van West-IJsselmonde (1614 24). Ondanks deze vliegende start, ontstonden in de jaren daarna enkele schulden: rentebrieven in 1602 en 1609 en een grotere schuld door de aankoop van land in de polder 68 Morgen. Wellicht lag deze laatste koop boven zijn financiële draagkracht, want in 1620 lijkt Gerrit in serieuze geldnood te zijn gekomen. In dat jaar legateerde zijn moeder Margrieta Gerritsdr. aan de Armen en kerk van IJsselmonde de 100 pond, die Gerrit haar schuldig was over meerdere jaren pacht van 1650 roeden land in Smeetsland. Hij moest deze £100 met daarbij de pacht van £20 per jaar over de nog komende jaren binnen een jaar na de dood van zijn moeder aan de Armen van IJsselmonde uitbetalen. Na het overlijden van Gerrit zou het land weer terugvallen aan haar boedel om gelijkelijk over de erfgenamen te worden verdeeld. Overigens ontstond in 1626, enige jaren na de dood van Gerrit, nog een conflict onder de erfgenamen van Margrieta Gerritsdr. over de vraag of Gerrit een groter aandeel in haar erfenis zou hebben ontvangen dan de andere kinderen en erfgenamen. Ondanks het uitstel van pachtbetaling dat zijn moeder hem verschafte en de verkoop door Gerrit in 1622 van landerijen onder West IJsselmonde en Carnisse kon blijkbaar toch niet voorkomen worden, dat de schuldenlast te zwaar werd. Na zijn overlijden enkele jaren later, werd de boedel failliet verklaard en werden de resterende bezittingen door de curator verkocht. Bij deze verkoop bleek, dat er behalve het huis met land aan de Smeetslandse dijk, nog land was onder Oost-Barendrecht, vermoedelijk afkomstig van zijn tweede echtgenote. De boerderij en het daarbij gelegen land aan de Smeetslandse dijk bleef overigens in de familie: koopster was zijn nicht Pietertje Willemsdr. Cranendonck (IVi), weduwe van Aert Eeuwoutsz. Verschoor.
    Hij huwde le:
    MACHTELT BASTIAENSDR.
    Hij huwde 2e 07.04.1619 te Barendrecht:
    JANNETGE AERTSDR. (SPRUIJT)
    Geboren te West-Barendrecht. Zij was een dochter van Aert Sebastiaensz. Spruijt, landbouwer in Pendrecht, heemraad van West-Barendrecht en Carnisse en schepen van Pendrecht, en Tuentge Sijmonsdr. Na het overlijden van Gerrit Huijgen Cranendonck hertrouwde zij met Jan Pietersz. Schelling.
  • Sie ist verstorben vor 7. April 1619.Quelle 3
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 28. Mai 2022.

Familie von Machteld Bastiaensd

Sie ist verheiratet mit Gerrit Huijgensz (Geeraert Huygen) Cranendonck.

Sie haben in der Kirche geheiratet vor 1600.Quelle 2


Kind(er):

  1. Willem Gerritsz Cranendonck  ± 1612-< 1639
  2. Gerrit Gerritsz Cranendonck  ± 1612-< 1632

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Machteld Bastiaensd?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!

Vorfahren (und Nachkommen) von Machteld Bastiaensd


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Quellen

  1. http://www.rijerkerk.net/databank/note/5/n_ft_17737/eigenaar-van-een-boerderij-met-land-gelegen
  2. De Geslachten Cranendonck in Holland ca.1400-1700 door Ir.C. Sigmond en K.J. Slijkerman
  3. Gerrit hertrouwt die dag

Die Familienstammbaum Kroon en Telleman-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Ineke Kroon, "Familienstammbaum Kroon en Telleman", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-kroon-en-telleman/I1566.php : abgerufen 15. Mai 2024), "Machteld Bastiaensd (1575-< 1619)".