Familienstammbaum Kroon en Telleman » Pietertje Jans Winter (????-1703)

Persönliche Daten Pietertje Jans Winter 

  • Sie ist geboren in Mijnsheerenland.
  • Eintrag.Quelle 1
    De in Charlois wonende Heijndrick Jan Ingensz. verklaarde op 11-8-1627 aan de weeskinderen van Jan Pietersen Winter, waarvan de moeder was Soetgen Heijndricxsdr., 300 gld. schuldig te zijn.
    Voor deze lening stelde hij ca. 2 morgen in het Aptsblock, in de kaart getekend als nummer 117, als zekerheid. De oostelijke belender was Heijndrick zelf en westelijk lag ‘den Hoogen Dijck van Charlois’. Dit land was Heijndrick aangekomen bij overlijden van zijn vader.
  • Eintrag Ab 11. April 1640.Quelle 2
    Op 11-4-1640 verklaart Lenert Adriaensz. Molener dat Jan Pietersz. Winter, zijn schoonvader, en Geen Aelbrechtsz., oom van zijn huisvrouw, borg staan voor hem voor de som van 2.000 gulden, blijkens een obligatie van 2-5-1639 ten behoeve van Gerrit Adriaensz. Molener verleden wegens de. verkoop van een huis. Deze akte wordt direct gevolgd door een akte van 2-5-1639 waarbij Geerit Adriaensz. Grol aan Lenert Adriaensz. Grol verkoopt huis, erf, teling en plantage staande en gelegen in Robbenoord aan de Scheerendijk onder Charlois. Zie ook hiervoor bij Gerrit Adriaensz. Grol.
    Lenert Adriaense Molener betaald 2 gld. schoorsteengeld in 1644.
    Op 21-10-1644 sluiten schout en schepenen van Charlois een akkoord met Meerten Dingense Boel en Leendert Adriaense Molenaer als gemene buren van Robbenoord of de Robbenoordse sluis, betreffende het leggen van loopplanken langs de huizen en erven.
    Leendert Adriaensz. laat 21-4-1652 een verklaring afleggen dat op 11-4-1652 zonder zijn toestemming zijn ‘hoochaers ofte roeschuijt’ die aan de Hillendijk in een dwarssloot lag, hebben meegenomen.
    Deze schuit hebben ze een roe of twee verder ondersteboven neergelegd en er ‘veel verscheijde voeren houts’ overheen gelegd. De schuit is zodanig vernield dat er niet meer mee gevaren kan worden.
    Leendert Ariensz. Molenaer wonende in Katendrecht, eiser contra Maerten Dijngensz., Leendert Dijngensz. Boel, Claes Hermensz. Schuijer en de weduwe en erfgenamen van Jacob Willemsz. Veerman als gecommitteerden van enige inwoners van Robbenoort, in die hoedanigheid gedaagden. Gaat over een afspraak uit 1644 nopende het leggen, opnemen en onderhouden van de dijkplanken tussen de woning van de eiser en straat van Charlois. Hij heeft nog geld voor planken tegoed, rechtdag 27-5-1656.82
    Claes Coenen, wonende in Barendrecht, doet 14-6-1657 afstand van de pretentie en proceduren tegen Leend(er)t Grol, gedaan voor de ruwaard en leenmannen van den Lande van Putten. Hij zal hem houden voor een eerlijk man. Grol compareert mede en verklaart Claes te houden voor een ‘man met eeren’ en zij verklaren elkander niet anders te kennen als met eer en deugd. Akte gedaan ten huize van Claes Coenen (= dus te Barendrecht) met enkele getuigen uit die plaats. Allen tekenen, maar de handtekening of het merkje van Grol staat er niet onder.
    Eind 1663 is Leendert verwikkeld in een proces met HeijndrickThomasz. van Tongeren. Waar het precies over ging is niet te achterhalen, maar in het rechterlijk archief van Charlois zitten drie minuutakten waarin de eiser (van Tongeren) een getuige, Philpus Louwijck, heeft opgeroepen. Deze moet binnen 24 uur antwoorden. Dit antwoord wordt door notaris Gijsbrecht van Rossum persoonlijk op 13-11-1663 ten huize van Hartman de Custer, notaris te Rotterdam en procureur van Leendert Ariensz. Grol, afgeleverd.
    Bij afwezigheid van De Custer en diens klerk geeft hij dé papieren aan de dienstmeid die meedeelt dat haar ‘frère’ in den Haag is, maar dat zij de akte ’s avonds zal overhandigen. Pietertie Jans Winter, wed. van Leendert Ariensz. Molenaer, wonende onder de heerlijkheid van Katendrecht, maakt testament op 2-6-1690. Benoemt tot haar erfgenamen ‘in de simpele ende naeckte legitime portie, van de erfenis zal afgetrokken moeten worden al hetgene eenigsints naer scherpheijt vanregten kan bestaen, Soetje Leenderts Meulenaer haere dogter jegenwoordigh huijsvrouw van Leendert Rocus van der Linde’, en in al de verdere goederen die boven de voomoemde legitime portie zullen komen over te schieten, zo verklaarde zij comparante tot haar enige en universele erfgenamen te nomineren en institueren Leendert Leendertz. Meulenaer, Arij Leendertsz. Meulenaer, Pieter Leendertsz. Meulenaer, Hendrick Leendertsz. Meulenaer en Lijsbet Leendertsz. Meulenaer huisvrouw van Jacob Lodewijcksz., haar zonen en dochter, alles in gelijke delen.
    Pietertje Jans Winter, weduwe van Leendert Arijens Grol, won. op Katendrecht, transporteert op 26-6- 1690 voor 600 car. gld. aan Jan Leenderts Tackebos, herbergier, won. te Katendrecht, een huis met schuur,
    berg en bijbehoren, met nog een erfje, dat alles gelegen aan de dijk van het ambacht van Katendrecht en gedeeltelijk gelegen op de boomgaard van vrouwe de Virij, vrouwe van Tolhuijs.
    Pieterge Jans de Winter, weduwe van Leendert Ariëns Grol te Katendrecht, machtigt op 14-1-1699 Johan van Gelder, procureur, om haar zaak als eiseres tegen Leendert Rochusz. van der Linde, te Charlois, te voeren.
    Inventaris van alle goederen, zowel roerende als onroerende, actiën en kredieten, niets uitgezonderd, die Pietertge Jans de Winter, in haar leven weduwe van Leendert Ariënsz. Grol, met de dood ontruimd en nagelaten heeft, opgemaakt 24-7-1703. Leendert Grol, won. alhier, is verschuldigd aan de boedel
    per reste de som van 1800 gld. wegens een obligatie van 26-5-1691 (voor ondergeschr. not). Leendert Rochusz. van der Linde won. Charlois verschuldigd 1215:10:- over aangestelde verschotten als anders volgens aantekening daarvan gehouden. Emmetge Joosten wed. Pieter Leendertsz. Grol is verschuldigd 225 gld. met rente sedert mei 1692 tot heden toe volgens verklaring van de overledene in haar testament van 24-11-1693. Arij Leendertsz. Grol is 350 gld. verschuldigd volgens verklaring van de overledene en haar man voor not. Willem-Verschoor te Katendrecht op 16-2-1690. Pieter Leendertsz. Grol is 70 gld. en 16 st. verschuldigd volgens dezelfde verklaring. Haar. overlijden is 4 mei aangegeven, 7 mei voor de kist betaald, 10 mei voor het doodmaal aan Huijgh Koijman in Katendrecht, dat gehouden is in diens huis. Leendert Grol en Henrik Leendertsz. Grol zijn executeurs (Leendert tekent zelf, Henrik zet een kruisje).
  • Eintrag Ab 25. Juni 1659.Quelle 3
    Pietertje Jansdr. Winter, vrouw van Lenaert Ariensz. Vermolen alias Grol is als Pieterken Jans, huisvrouw van Leenard Grol, in de Charloisse kerkenraadsver gadering van 25-6-1659 vermeld vanwege ‘twistwoirden en heftige kijvagie’ met jonge Tackebos en zijn huisvrouw over de betaling van een schepel tarwe of twee. Tackebos had beweerd deze aan Leenard Grol te hebben betaald, maar Grol en Pieterken ontkenden dit.
    Na bemiddeling van predikant en kerkenraad kwamen te partijen des anderen daags tot verzoening.
  • Eintrag Ab 5. Juli 1661: 83 testament 5-jul-1661.Quelle 4
    Grietgen Heijnrikx Kranendonck, weduwe van Geen Aelbregtsz, wonend op het dorp van Charlois, keurt het testament d.d 8-10-1658, gepasseerd bij deze notaris, goed. Hierin komen de volgende namen voor: Adriaantgen Leenderts Slurp, vrouw van Leendert Cornelisz Smeer, dochter van haar volle overleden zuster Lijntgen Hendricx Kranendonck, en Leentgen Joachims Kranendonck, kinderen van Soetge Hendrickx Kranendonck; Pieter Pietersz den Dubbelden, zoon van Pieter Pietersz den Dubbelden den Ouden, Karel van Aller, advocaet, als voogd en administrateur; diaconie van de Gereformeerde Kerk te Charlois.
    Zij doet te niet een codicil d.d. 18-3-1631, een testament d.d. 26-8-1649, een testament d.d. 29-8-1645, alle drie bij notaris Jacob Duijfhuijsen, een akte van belofte, gemaakt bij Adriaen Gelttelder en Jacob Clementsz, schepen in Catendrecht, d.d. 10-7-1649 (bevat de naam Pieter Clementsz Pors), en een testament d.d. 12-4-1650 bij notaris Jan Van Aller Andrieszoon, aangevuld op 13-8-1658 bij deze notaris.
    Zij bepaalt dat haar doodmaal gehouden wordt ten huize van de weduwe van Leendert Cornelisz Smeer, die daarvoor zal ontvangen wat haar overleden man Leendert volgens testament genoten zou hebben.
    In plaats van Leendert Cornelisz Smeer benoemt zij Cornelis Joosten Schodt te Catendregt als voogd en executeur naast Arije Heijndriksz Kranendonck.
  • Eintrag Ab 2. Juni 1690: Testament van Pietertje, namen (levende) kinderen genoemd.Quelle 5
    Uit een testament dat Pietertje Winter in 2-6-1690 liet opmaken, hierin worden alle (levende) kinderen genoemd:
    Soetje Leenderts Meulenaar, huisvrouw van Leendert Rochus van der Linde, Leendert Leendertz. Meulenaer, Arij Leendertsz. Meulenaer, Pieter Leendertsz. Meulenaer, Hendrick Leendertsz. Meulenaer en Lijsbet Leendertsz. Meulenaer huisvrouw van Jacob Lodewijcksz., haar zonen en dochter, alles in gelijke delen. Soetje wordt apart genoemd, kennelijk is zij samen met echtgenoot nog geld schuldig aan Pietertje:
    zie akte in Ons Voorgeslacht november 2011
  • Eintrag Ab 14. Januar 1699: 50 machtiging 14-jan-1699.Quelle 6
    Pieterge Jans de Winter, weduwe van Leendert Ariëns Grol, te Katendrecht, machtigt Johan van Gelder, procureur, om haar zaak als eiseres vs Leendert Rochusz van der Linde (haar schoonzoon bij Soetje, IK),te Chairlois, te voeren
  • Sie ist verstorben am 4. Mai 1703 in Rotterdam.Quelle 2
    t ‘Haegseveer; vervoerd naar Saerloos op ’ t kerkhof’
    Haar overlijden is 4 mei aangegeven, 7 mei voor de kist betaald, 10 mei voor het doodmaal aan Huijgh Koijman in Katendrecht, dat gehouden is in diens huis.
  • Sie wurde begraben in Charlois, Rotterdam.Quelle 2
  • Ein Kind von Jan Pietersz de Winter und Soetje Hendricks Cranendonck
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 25. März 2023.

Familie von Pietertje Jans Winter

Sie ist verheiratet mit Lenaert Adriaens Vermolen alias Grol, Molenaar.

Sie haben in der Kirche geheiratet rund 1635.Quelle 2


Kind(er):


Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Pietertje Jans Winter?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Quellen

  1. https://www.hogenda.nl/wp-content/uploads/2021/02/OV_612_juni_2009.pdf
  2. HET GESLACHT VERMEULEN ALIAS GROL (CHARLOIS, ROTTERDAM) door drs. Klaas A . Reuvers ONS VOORGESLACHT I Jaargang 66 I november 2011 I
  3. https://www.hogenda.nl/wp-content/uploads/2021/01/OV_646_juli-augustus_2012.pdf.pdf
  4. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mivast=184&miadt=184&mizig=365&miview=ldt&milang=nl&micols=1&misort=last_mod%7Cdesc&mizk_alle=smeer&mibj=1590&miej=1710
  5. https://www.hogenda.nl/wp-content/uploads/2021/02/OV_638_november_2011.pdf
  6. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mistart=276&mivast=184&mizig=365&miadt=184&miamount=4&milang=nl&misort=unitdate%7Casc&miview=ldt&mizk_alle=winter&mibj=1600&miej=1700&miaet=1

Historische Ereignisse

  •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
    Van 1702 tot 1747 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Tweede Stadhouderloze Tijdperk.
  • Im Jahr 1703: Quelle: Wikipedia
    • 26. Mai » Im Großen Nordischen Krieg erreicht ein schwedisches Heer die Weichsel bei Thorn und beginnt die Belagerung der Stadt. Sie wird von einer sächsischen Garnison der Truppen August des Starken verteidigt.
    • 27. Mai » An der Newa wird der Grundstein für die Peter-und-Paul-Festung– und damit die Stadt Sankt Petersburg– gelegt.
    • 16. Juni » Der gegen die habsburgische Herrschaft gerichtete Aufstand von FranzII. Rákóczi wird zur politischen Größe, als sich der Adlige an die Spitze einer in der Karpatenukraine ausgebrochenen kleineren Rebellion setzen kann. Diese breitet sich durch Zulauf im ganzen Nordosten des Königreichs Ungarn aus.
    • 12. Juli » Auf der Langen Brücke zum Berliner Stadtschloss wird das von Andreas Schlüter entworfene Reiterstandbild des Großen Kurfürsten feierlich enthüllt.
    • 26. Juli » Beim Bayrischen Rummel vertreibt die Landbevölkerung Tirols mit einem Sieg an der Pontlatzer Brücke den bayerischen Kurfürsten Maximilian II. Emanuel aus Nordtirol und verhindert damit auch den geplanten Marsch der mit Frankreich verbündeten bayerischen Armee auf Wien während des Spanischen Erbfolgekrieges.
    • 31. Dezember » Ein großes Erdbeben erschüttert die japanische Präfektur Kanagawa. Zusammen mit einem nachfolgenden Tsunami richtet es in Tokio, Odawara und anderen Orten in der Region Zerstörungen an. Über 10.000 Menschen sterben bei der Naturkatastrophe.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen Winter

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Winter.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Winter.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Winter (unter)sucht.

Die Familienstammbaum Kroon en Telleman-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Ineke Kroon, "Familienstammbaum Kroon en Telleman", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-kroon-en-telleman/I22363.php : abgerufen 12. Mai 2024), "Pietertje Jans Winter (????-1703)".