Familienstammbaum Kroon en Telleman » Pieter Jansz Vrijland (1645-1720)

Persönliche Daten Pieter Jansz Vrijland 

  • Er wurde geboren im Jahr 1645 in Poortugaal.Quelle 1
  • Eintrag.Quelle 2
    De kinderen uit het huwelijk Van Driel-Welhoeck waren voor 1/8 part erfgenamen van hun grootmoeder van vaderszijde: Adriaentgen Bastiaens, weduwe van Dirck Dircksx. van Driel.
  • Eintrag: erfenis Jan Jans Cooman en Neeltje Welhoeck.Quelle 2
    Op 7 juni 1657 stelden Jan Janss. Vrijlandt en de zieke Neeltge Leenders Welhouck, wonende in het Vrijland onder Pernis, voogden over hun na te laten (gezamenlijke) kinderen. Van de manszijde zijn stiefvader Feijs Meuss. Pabrock en zijn broer Leendert Janss. (Coomans), van de vrouwskant haar broer Jacob Leenderss. van der Laen en (haar zwager) Bastiaen Dircxss. van Driel, schout van Hoogvliet.
    Op 1’7 juni 1676 was Neeltje Welhouck dood en haar man en kinderen kwamen tot scheiding van de boedel:
    Jan Janss. Vrijland, wonende onder Pernis, weduwnaar van Neeltge Leenders Welhouck, aan de ene zijde, en Dirck Hijndricxss. e n Heìjndrick Hendricxss. van Driel meerderjarige voorkinderen van Neeltje Welhouck bij Heijndrick-Dirxss. van Driel, en Jacob Leenderss.van der Laen, oom en gestelde voogd over de zes nog onmondige kinderen van Neeltje Welhouck bij Jan Vrijland: Trijntje, ca. 23 jaar, Leendert, ca. 21 jaar, Cornelis, ca. 17 jaar, Pieter, ca. 16 jaar, Leijchje, ca. 13 jaar en Aart Jans Vrijland, ca. 11 jaar, aan de andere zijde. Voorts waren er nog de meerderjarige Jan Janss. Vrijland de jonge en Hilletje Jansdr. Vrijland, gehuwd met Crijn Witte. Er werd overeengekomen dat vader Vrijland zijn vier jongste kinderen tot de leeftijd van 20 jaar, of eerder huwelijk, zou onderhouden en opvoeden en een uitzet meegeven naar gelang zijn vermogen. De stiefzoons Van Driel verkregen 3 gemeten in het oudeland van Poortugaal. Zijn acht kinderen ontvingen 3 gemeten in Madroel en 2 gemeten 55 roeden (gemeen bezit met jonker Thielman Grijp van Valckesteijn in een perceel van 4 gemeten 150 roeden). De laatste twee percelen zouden echter door vader Vrijland worden gebruikt totdat zijn jongste kind Aert de leeftijd van 20 jaar zou hebben bereikt. Trijntje en Leijchje verkregen al het zilverwerk dat door hun moeder gedragen werd; zijn overige vier kinderen: vier gouden ringen van hun moeder. De stiefzoons Van Driel ontvingen “een goude wapenringh” (met het wapen Van Driel? ). De rest van de boedel zou in het bezit van Jan Vrijland de oude blijven. Het is opmerkelijk dat zijn stiefdochter Hillegont van Driel niet in deze akte genoemd wordt. Wellicht was zij toen reeds met haar stiefvader in het huwelijk getreden.
    Op 8 okt. 1678 werd de inventaris opgemaakt van de nagelaten boedel van Jan Janss. Vrijland. Zijn nalatenschap bestond uit een boerderij in het Vrljland, alwaar hij overleden was, en ruim 10 gemeten in het Vrijland (waaronder 4 lijnen memorieland) en in de heerlijkheid Langebakkersoord. Verder maakt de inventaris melding van beddegoed, meubelen, zilverwerk (o.a. “een silver schepensegel”), linnengoed, kleding (de dagelijkse kleren had hij vermaakt aan de armen), bouwgereedschap en beesten (o.a. zeven paarden, waarvan één aan de armen van Pernis was vermaakt, drie veulens, twaalf koeien, vijf ossen, tien kalveren, acht lammeren en vier varkens) en landbouwprodukten.
    Diezelfde dag machtigden Jan Jans. Vrijland de jonge, Trijntje Jansdr. (Vrijland) en Crijn Witte, als man van Hilletje Jans (Vrijland), zijn meerderjarige kinderen, en Feijs Mees. Palsrock en Leendert Janss. Comans, voogden over de nog vijf onmondige kinderen van Jan Vrijland de oude, hun halfbroeder Heijndrick Heijndricxs. van Driel om hun huishouden en boerenbedrijf waar te nemen.
    Diverse akten hebben nog betrekking op het beheer van de boedel van Jan Vrijland de oude. Heijndrick Heijndrixss. van Driel kocht in 1679 de boerderij met bijbehoren voor een bedrag van 4100 gld.
    Over Jan Jansz. Vrijland de oude handelen nog verscheidene akten.
  • Eintrag Ab 10. Juni 1679: Vader Jan is overleden.Quelle 3
    [8419]
    f. 21
    10-6-1679: Comp. Jan Jansz. Vrijlant, Aert Aertsz. Cocq als getrouwd hebbende Trijntgen Jansdr., Crijn Witten als getrouwd hebbende Hilletgen Jansdr. meerderjarige kinderen en erfgenamen van Jan Jansz. Vrijlant zal., mitsgaders Feijs Meesz. Palsrock schout van ‘s Gravenambacht en Leendert Jansz. Coomans als voogden van de minderjarige kinderen en erfgenamen van de voorn. Jan Jansz. Vrijlant en transporteren aan Hendrick Hendricxsz. van Driel zekere woning als huis, schuur, berg en keten met 7 gemeten 100 roeden land daar aan en 400 roeden dijk, te samen 8 gemeten 200 roeden.

    f. 22
    10-6-1679: Comp. Hendrick Hendricxsz. van Driel en is schuldig aan Jan Jansz. Vrijlant, Aert Aertsz. Cocq als getrouwd hebbende Trijntgen Jansdr., Crijn Witten als getrouwd hebbende Hilletgen Jansdr. meerderjarige kinderen en erfgenamen van Jan Jansz. Vrijlant zal., mitsgaders Feijs Meesz. Palsrock en Leendert Jansz. Coomans als voogden over de minderjarige kinderen en erfgenamen van de voorn. Jan Jansz. Vrijlant, de som van 2100 gld. ter zake en per rest van de kooppenningen van zekere woning als huis, schuur, barg en keten met omtrent de nombre van 7 gemeten 100 roeden land daaraan en 400 roeden dijk, te samen 8 gemeten 200 roeden
  • Eintrag Ab 7. Juni 1685: Neeltje en haar vaders (Leendert) erfenis.Quelle 4
    G.A.Schiedam ONA 767,fol 787 e.v. en fol.799,akten dd.7 juni 1685:
    Dirck Heijndricxsz . van Driel doet bewijs, rekening en reliqua ten behoeve van de voogden over de minderjarige kinderen uit de beide huwelijken van Neeltje Leenderts Welhouck betreffende aanbestorven goederen van hun grootvader Leendert Pieters Welhouck.
  • Eintrag Ab 15. Mai 1724.Quelle 3
    f. 405v
    15-5-1724: Comp. Leendert Jansz. Vrijlandt wonende onder Klaaswaal, Aart Aartsz. Kock als in huwelijk hebbende Trijntje Jansdr. Vrijlandt wonende onder Pernis, Arijen Gijse Stelboer en hem sterk makende voor zijn zuster en broeders als kinderen van Leijgje Jansdr. Vrijlandt, Leendert Krijne Vrijlandt wonende onder Poortugaal voor hem zelf en hem sterk makende voor zijn zusters en broeders als kinderen van Hilletje Jansdr. Vrijlandt, Cornelis Jacobsz. Kranendonck als in huwelijk hebbende Neeltje Pietersdr. Vrijlandt wonende onder Rhoon voor hem zelf als hem sterk makende voor zijn zusters als kinderen van Pieter Jansz. Vrijlandt, Pieter Dircksz. van Driel voor hem zelf als hem sterk makende voor zijn broeder als kinderen van Dirck Hendericksz. van Driel en Neeltje Leendersdr. Welhouck die voor deze getrouwd is geweest met Jan Jansz. Vrijlandt en te samen haar sterk makende voor Cornelis Jansz. Vrijlandt, ieder voor een staak, te samen erfgenamen van de Jonge Jan Jansz. Vrijlandt voor de ene helft, Hubregt Jansz. Kock en Henderick Jansz. Kock als erfgenamen van Willemtje Huibregsdr. Kock zal. overleden onder Pernis voor de wederhelft, en transporteren aan Daam Ariensz. Speuije een half gemet boomgaard gelegen in Lombardijen onder Pernis.
  • Er ist verstorben am 14. Mai 1720 in Poortugaal, er war 75 Jahre alt.Quelle 5
  • Ein Kind von Jan Jansz Cooman alias van der Heijde, Vrijland und Neeltje Leenderts Welhoeck (Welhouck)
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 25. März 2023.

Familie von Pieter Jansz Vrijland

Er ist verheiratet mit Neeltje Jans den Otter.

Sie haben in der Kirche geheiratet rund 1679 in Poortugaal.Quelle 6


Kind(er):

  1. Trijntje Pieters Vrijland  ± 1694-± 1729
  2. Jannetje Pieters Vrijland  ± 1697-???? 


Notizen bei Pieter Jansz Vrijland

volgt 134.221.26 in de parenteel van Doen Beijens

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Pieter Jansz Vrijland?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Pieter Jansz Vrijland

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Quellen

  1. de parenteel van Doen Beijensz. door J.J. Vervloet in samenwerking met de werkgroep Doen Beijensz
  2. De Nederlandsche Leeuw 1983, 178 / 314
  3. Protocol van transporten en schuldbrieven van Pernis 1676 – 1724, Teun van der Vorm, via Hogenda
  4. https://www.hofoda.nl/wp-content/uploads/archief/PDF/slijkerman/boeken/VerzamGenStud2.pdf
  5. https://www.genealogieonline.nl/genealogie-rijerkerk-bronner/I46578.php
  6. er is een hiaat in het trouwboek van Poortugaal van 1671-1691.

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Historische Ereignisse

  • Die Temperatur am 14. Mai 1720 war um die 12,0 °C. Quelle: KNMI
  •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
    Van 1702 tot 1747 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Tweede Stadhouderloze Tijdperk.
  • Im Jahr 1720: Quelle: Wikipedia
    • 1. Februar » Schweden schließt im Großen Nordischen Krieg mit Preußen den Frieden von Stockholm. Gegen Zahlung von zwei Millionen Talern erhält Preußen Stettin, Usedom, Wolin und Vorpommern bis zur Peene.
    • 19. April » Die Uraufführung des musikalischen Dramas Caio Gracco von Leonardo Leo findet im Palazzo Reale in Neapel statt.
    • 25. Mai » In Marseille wird von einem aus Syrien ankommenden Schiff die Pest eingeschleppt. Sie breitet sich in der Folge in der Provence aus. Im Folgejahr wird aus Schutzgründen eine Pestmauer errichtet, gleichwohl erreicht die Epidemie auch Avignon.
    • 2. Juli » Der Grundstein des Mannheimer Schlosses, der Residenz der pfälzischen Kurfürsten, wird gelegt.
    • 14. August » Die spanische Villasur-Expedition in die Great Plains wird in Nordamerika von indianischen Kriegern zum größten Teil in einem Kampf getötet.
    • 31. Dezember » Eine einsetzende schwere Sturmflut verursacht an der deutschen Nordseeküste erhebliche Schäden. Auf Helgoland wird in der auch an Neujahr tobenden See die Düne von der Hauptinsel abgetrennt.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen Vrijland

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Vrijland.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Vrijland.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Vrijland (unter)sucht.

Die Familienstammbaum Kroon en Telleman-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Ineke Kroon, "Familienstammbaum Kroon en Telleman", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-kroon-en-telleman/I15243.php : abgerufen 11. Mai 2024), "Pieter Jansz Vrijland (1645-1720)".