Familienstammbaum Kroon en Telleman » Hendrick Leendertsz Welhoeck alias Groenendijck (1632-< 1685)

Persönliche Daten Hendrick Leendertsz Welhoeck alias Groenendijck 

  • Er wurde getauft am 12. Januar 1632 in Poortugaal.Quelle 1
  • Beruf: bouwman aan de Groenendijk in Boudewijn Hartsland, schepen van Poortugaal 1678 1679.Quelle 2
    bezat boerderijen en landerijen onder Poortugaal en Rhoon
  • Eintrag.Quelle 1
    Over dit echtpaar zijn vele akten gevonden, waaraan ruim aandacht besteed is in jrg. 1980 van dit Maandblad 170. Heijnderijck Leenderse Groendijck kocht rond 1678 voor ruim 20.000 gld. een hofstede en meer dan 50 morgen land in de heerliikheid Rhoon. Bliikbaar heeft hij niet op die boerderij gewoond. Op 28 maart 1685 maakten Heijndrick Leenderss. Groenendijck. bouwman aan de Groenendijk onder Poortugaal, ziek in bed liggend, en zijn vrouw Liedewij Bastiaensdr., een mutueel testament. De langstlevende zou bepaalde landerijen aan hun drie kinderen moeten uitkeren. Deze kinderen waren: Hilletjen, gehuwd met Dirck Heijndricx van Driel, Aert en Ariaentje Groenendijck. Liedewij stierf op 98- of lOO-jarige leeftijd als een vermogende boerin, nalatende een tweetal boerderijen en ruim 160 gemeten land.
  • Eintrag: Neemt de naam Groenendijk aan.Quelle 3
    De jongste zoon van Leendert Welhouck, Hendrick, noemde zich Groenenddck, een geslachtsnaam die wellicht ontleend zal zijn geweest aan de Groenendijk in de polder Boudewijn Hartsland onder de jurisdictie van Poortugaal. Zijn boerderij grensde aan de genoemde dijk. Ik acht het zeer waarschijnlijk dat deze bezitting - wellicht mèt de familienaam - afkomstig was van een neef van Hendrick’s moeder Hilletje, Aert Hendricksz. Groenendijck, die hoogstwaarschijnlijk zonder
    nageslacht is overleden
  • Eintrag Ab 1644: aktes.Quelle 3
    Leendert en Hilletje worden genoemd in de Geslachtboom van Doen Begensx.; zij was in de vijfde generatie een nazaat van Doen.
    Op 27 aug. 1643 werd Leendert Pieters. Welhouck, wonende te Poortugaal, als man en voogd van Hilletge
    Huiigen beleend met 9% gemeten van de hofstad Spangen in het ambacht van Poortugaal “vanouds van den Conicebreurs tot Schiedam”. Hilletie had het leen van haar vader geërfd, wiens enige nágelaten dochter zij was .
    Blijkens een akte dd. 1 en 2 dec. 1644 was Hilletje Huijge (en ook haar vader Huijch Jacobsx.) toen overleden. Willem Heijndricxs Hooghwerff, schout van Poortugaal, compareerde uit naam van Aert Heijndricks Groenendijck, wonende te Culenburch, en transporteerde aan Jacob Leenderts van der Laen, zoon van Hilletjen Huijge, dochter van Huijch Jacobs, die beiden overleden
    waren, 8 gemeten 40 roeden in de polder Deijffel. In de zomer van 1631 had Aert Groenendgck dit perceel aan Huijch Jacobsx. verkocht. Na het overlijden van laatstgenoemde was dit perceel vererfd op diens kleinzoon
    Jacob van der Laen. Er is sprake van een akte van kaveling dd. 11 dec. 1642 tussen Jacob van der Laen en zijn broers en zusters 13. Blijkbaar was het bedrag van 4800 car. gld. bij het overlijden van Huiich Jacobsz. nog niet geheel aak Aert Groenendijck betäald en was dit bedrag pas in 1644 ingelost. Men krijgt de indruk dat Hilletje Huijge al vóór 11 dec. 1642 was overleden.
    Haar kinderen, en niet zijzelf, waren erfgenamen van haar vader. Dit is echter weer in tegenspraak met de eerder genoemde leenakte uit 1643, waaruit ik meen op te maken dat zij toen nog in leven was.
    Op 29 okt. 1660 testeerde Leendert Welhouck en stelde
    zijn kinderen tot erfgenamen: Jacob Leenderss. Welhoeck, Neeltge Leendërs Welhouck, huisvrouw van Jan Janss. Vriilandt, Geertoe Leenders Welhouck, huisvrouw van Basiaenn Dircxs van. Driel schout van Hoogvliet,
    Maertge Leenders Welhouck, huisvrouw van Pieter Corneliss. Vermaet, Pieter Leenderss. Welhouck en Heijndrick Leenderss. Welhouck, allen wonende in Poortugaal.
    Om na zijn overlijden onenigheid onder zijn kinderen te voorkomen, verdeelde hij de 10 percelen en zeker 15 gemeten, gelegen onder Poortugaal en Hoogvliet en in Smalland. Men krijgt de indruk dat het niet altijd Pais en vree was tussen zijn kinderen.
    Leendert Welhouck wordt nog in diverse transportakten genoemd. In 1662 trad zijn zoon Jacob als borg voor hem op. Hij wordt genoemd: Jacob Leendertss.
    Welhouck anders genaamd van. d(e)r Laen.
  • Eintrag Ab 1657.Quelle 4
    fol. 18, 15-09-1657:
    Taxatie van de woning, erve, keeten, barch, boomgaard, erfpachtdijk, avelinge en land, door Hendrick Leendertsz. Welhoeck gekocht van de kinderen en erfgenamen van Cornelis Cornelisz. Loosjen Groenendijck en Neeltjen Ariensdr., beiden zal. Volgt een lijs met te taxeren huis en landerijen
  • Eintrag Ab 23. November 1658: albrandswaard, akte.Quelle 5
    fol. 48. 23-11-1658:
    comp. Pieter Leendertsz. Welhoek, wonende Hoogvliet, en geeft gifte aan Leendert Pietersz. Welhoek, zijn vader, van 13 gemet zaailand, waarvan 9 gemet vrij vroonland aan de noordzijde van de Albrandswaardseweg, belend ZW de voorsz. weg, NW PieterHendriksz. Roonaar, NO Neeltje Ariens, de weduwe van Leendert Ariensz. ’t Hoosje en ZOAart van Driel, dijkgraaf.
    fol. 49v. 21-11-1658:
    comp. Pieter Leendertsz. Welhoek, wonende Hoogvliet, en geeft gifte aan Pieter Cornelisz. Vermaat, zijn zwager, van 1½ gemet en een vierde part roede weiland, liggende gemeen met 1½ gemet en een vierde part roede van Leendert Jansz. Roobol aan de oostzijde van de kade, liggende langs de Poortugaalse haven, belend NW de voorsz. haven, NO Philips Cornelisz. Vermaat, ZO heer Adriaan Ramp cs en ZW Hendrik Leendertsz. Welhoek.
  • Eintrag Ab 29. Oktober 1660: Leenderts testament, namen van (levende) kinderen en hun echtgenoten genoemd.Quelle 6
    G.A. Schiedam ONA inv.nr. 760,fol. 1019 e.v. ,akte dd. 29 okt.1660:
    Leendert Pietersz. Welhouck,wonende in Poortugaal, testeert en benoemd zijn kinderen tot erfgenamen. De kinderen zijn:Jacob Leendersz.Welhouck,wonende
    in Poortugaal, Neeltge Leenders Welhouck, huisvrouw van Jan Jansz. Vrijlandt, wonende in Poortugaal, Geertge Leenders Welhouck,huisvrouw van Bastiaen Dircxs van Driel, schout van Hoogvliet,wonende in Poortugaal, Maertge Leenders Welhouck, huisvrouw van Pieter Cornelisz. Vermaet, wonende in Poortugaal, Pieter Leendersz. Welhouck,wonende in Poortugaal, Heijndrick Leendersz. Welhouck,wonende in Poortugaal.
    Om te voorkomen dat er onenigheid ontstaat over zijn na te laten landerijen,verdeelt hij deze als volgt: .
    Aan Jacob komen 4 percelen, waarvan 3 onder Poortugaal en 1 onder de ban van Hoogvliet, aan Neeltge 15 gemeten in Smalland, aan Geertge 2 percelen,waarvan 1 onder Poortugaal is gelegen, aan Maertge 2 percelen onder Poortugaal en aan Pieter en Heijndrick elk 2 percelen(onder Poortugaal 1 )
  • Eintrag Ab 13. Juni 1678.Quelle 7
    Hendrick was in de 6e graad een afstammeling vanDoen Beijensz. en wordt ook in diens Geslachtboom vermeld .
    13 juni 1678: Annetje Centen, wed. van Cornelis Claess. Weij, wonende te Pernis, geassisteerd met haar ,,gecoren” voogd Comelis Janss. Verheul, schout van Pernis, enerzijds, en Maertje Claes Weij, wed. van Pieter Joosten Vroem, Cornelis Bastiaenss. Loosje, wonende in de heerlijkheid ‘s-Gravenambacht, Heijndrick Leenderss. Groenendijck, gehuwd met Liedewij Bastiaensdr., kinderen van Ariaentje Claes Weij, en Bastiaen Claess. Weij, zoon van Claes Claess. Weij, gezamenlijk erfgenamen van voornoemde Comelis Claess.
    Weij‘, anderzijds, scheiden de boedel.
    30 juli 1678: Heijndrick Leendertse Groenendijck, wonende onder de jurisdictie van Poortugaal, koopt een hofstede en landerijen, gelegen in de heerlijkheid Rhoon,voor ruim f 20.000,-.
    31 aug. 1679: Hijnderick Leenderse Groenendijck koopt ruim 6 morgen land in de Rhoonse polder voor f 1741-8-0 47.
    22 febr. 1680: Heijnderijck Leenderse Groenendijk is f 9957,- schuldig vanwege ruim 45 morgen landerijen in de heerlijkheid Rhoon. De schuldbrief is op
    14 febr. 1682 geroyeerd.
    1 maart 1681: -Hijndrick Leenderse Groendijck en Liedewij Bastiaens Loosje, echtelieden wonende onder Poortugaal maken mutueel testament. Liedewij ligt
    ziek te bed. Voogden over de minderjarige erfgenamen zijn o.a. haar vader Bastiaen Cornelisz. Loosje en haar broer Cornelis Bastiaens Loosje .
    28 maart 1685: Heijndtick Leenderss. Groenendijck, bouwman aan de Groenendijk onder Poortugaal, ziek te bed liggend, en zijn huisvrouw Liedewij Bastiaensdr., maken mutueel testament. De langstlevende zal bepaalde landerijen aan hun 3 kinderen: Hilletje gehuwd met Dirck Heijndricx van Drie1 , Aert en Ariaentje overdragen. Er wordt o.a. me’ding gemaakt van landin het Oude Land van Poortugaal, afkomstig uit de boedel van Bastiaen Cornelis. Loosje.
    18 juli 1688: Liedewij Bastiaensdr., wed. van Hendrick Leendertse Groenendijk, in leven heemraad van de Rhoonse Zegenpolders, wonende te Poortugaal.
    25 april 1717: Liedewg Bastianns Loosje, wonende onder Poortugaal, en haar zoon Aert hebben ruzie met Jan de Raat, wonende onder ‘s-Gravenamba,cht i.v.m. de delvingskosten van een sloot, gelegen tussen de boomgaard van Liedewe en het land van De Raat.
    Lidewij Loosje wordt nog vermeld in diverse transport- en obligatieakten.
    23 juni 1730: De erfgenamen van Liedewij Bastiaens
    Loosje, in leven wed. van Heijndrik Leendertse Groenendijk. komen tot scheiding en kaveling van de door haar nagelaten onroerende goederen, welke bestaan uit een tweetal hofsteden en ruim 160 gemeten aan landerijen.
    Er wordt verwezen naar een overeenkomst tussen haar erfgenamen, opgemaakt op 29 juli 1729 voor twee commissarissen van het Hof van Holland.
  • Eintrag Ab 1689.Quelle 8
    Schiedam ONA 789/496, 7- 5-1689: huwelijkse voorwaarden.
    Schiedam ONA 789/625, 5- 3-1691: mutueel testament.
    Rhoon ORA 16/137, 24- 5-1729: de erfgenamen van Liedewij Bastiaans loosje
    machtigen Pieter Sandweg en Pieter Feteris, resp. schout en schepen van
    Rhoon, hun belangen waar te nemen in de nagelaten boedel.
    Rhoon ORA 16/139, 18- 8-1729: Aart Hendriksz. Groenendijk benoemt de kinderen van zijn zuster Ariaantje voor 1/3 part erfgenaam.
    Schiedam ONA 866/689, 23- 6-1730: de erfgenamen, te weten Ariaantje Hendriks Groenendijk, wed. van Jan Berghout, Comelis Huijgen Dekker, gehuwd met Hilletje Hendriks Groenendijk, won. Rhoon en Aart Hendriksz. Groenendijk,
    won. Rhoon. Hun moeder Liedewij Bastiaans is in maart 1729 op haar hofstede aan de Groenendijk overleden.
    Rhoon ORA 16/147, 28- 1-1731: Ariaantje Hendriks Groenendijk maakt testament.
  • Eintrag Ab 18. Dezember 1700: Liedeweij als weduwe.Quelle 9
    f. 107
    18-12-1700: Comp. Arijen Dame Speuije wonende alhier en is schuldig aan Liedewij Bastiaensdr. wed. van Henderijck Leendersdr. Groenedijck wonende onder Poortugaal een som van 300 car. gld. uit zaak en over gebruik van 9 gemeten zaailand bij de comparant van de voorsz. Liedewij Bastiaensdr. gebruikt en met vlas bezaaid.
  • Eintrag Ab 2. Mai 1707.Quelle 9
    f. 129
    2-5-1707: Comp. Liedewij Bastiaensdr. Loosje wed. van Henderick Leendersz. Groenendijck geass. met haar zoon Aart Hendericksz. Groenendijck wonende in Poortugaal voor de ene helft en Barber Pietersdr. Vroom wed. van Maerten Gerritsz. Meugh wonende in De Ketel geass. met haar zonen Pieter Maertensz. en Jan Maertensz. Meugh voor de wederhelft als erfgenamen van Cornelis Pietersz. Vroom zal. in zijn leven schout van Pernis en transporteren aan Pieter Westdeul onze schout de nombre van omtrent 5 gemeten 150 roeden weiland gelegen in Nieuw-Pernis.
    idem dito (zelfde personen, zelfde dag)... transporteren aan Maghiel Hendericksz. Boon zeker huis en erve staande en gelegen in Pernis aan de Heerenstraat
  • Er wurde beerdigt vor 16. April 1685 in Poortugaal.Quelle 10
    1685 Heindrik Leendertsz Groenendik (of Welhoek) Fl. 5.-.-.
    datum niet genoemd maar zeker voor 16 april 1685
  • Ein Kind von Leendert Pieter Woutersz Welhoeck (Welhouck) und Hilletje Huijgen (alias van der Laen?) van Driel
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 19. August 2022.

Familie von Hendrick Leendertsz Welhoeck alias Groenendijck

Er ist verheiratet mit Liedewij Bastiaens Loosje.

Die Erlaubnis zur Eheschließung wurde am in Poortugaal erhalten.Quelle 7

Sie haben in der Kirche geheiratet am 6. Mai 1657 in Pernis.Quelle 7

6 mei (otr., tr. Pernis) Heyndrik Leendertsz. Welhoeck, j.m. van Poortugaal x Liedewijtje Bastiaansdr. Loosje, j.d. van de Hije

Kind(er):



Notizen bei Hendrick Leendertsz Welhoeck alias Groenendijck

tweeling met Leijgje

122.131.3 in de parenteel van Doen Beijens

behoort niet tot mijn stamboomlijn dus niet verder uitgewerkt. Krijgen kinderen:
Hilletje Hendricks ca 1658
Aert Hendricks ca 1660
Ariaentje Hendriks ca 1662
meer info: De Nederlansche Leeuw 1983, uitgebreide stamboom van Welhoeck, Van Driel, Groenendijck, Koijer vanaf pagina 178

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Hendrick Leendertsz Welhoeck alias Groenendijck?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Hendrick Leendertsz Welhoeck alias Groenendijck

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Hendrick Leendertsz Welhoeck alias Groenendijck


    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Quellen

    1. De Nederlandsche Leeuw 1983, 178 / 314
    2. https://www.hofoda.nl/wp-content/uploads/archief/PDF/slijkerman/boeken/Duizend_jaar_Voorgeslacht.pdf
    3. De Nederlandsche Leeuw 1983, 178 / 314, Dhr Slijkerman
    4. Oud Rechterlijk Archief Poortugaal, inv.nr. 1 door J.J. Vervloet via Hogenda
    5. https://www.hogenda.nl/wp-content/plugins/hogenda-search/download_attachment.php?id=2586&type=source
    6. https://www.hofoda.nl/wp-content/uploads/archief/PDF/slijkerman/boeken/VerzamGenStud2.pdf
    7. De Nederlandsche Leeuw 1980, 43/234
    8. de parenteel van Doen Beijensz. door J.J. Vervloet in samenwerking met de werkgroep Doen Beijensz
    9. Protocol van transporten en schuldbrieven van Pernis 1676 – 1724, Teun van der Vorm, via Hogenda
    10. KERKREKENING VAN POORTUGAAL 1652-1695 door G.J. Vermaat, De Nederlandsche Leeuw 1983, 178 / 314

    Historische Ereignisse

    • Stadhouder Prins Frederik Hendrik (Huis van Oranje) war von 1625 bis 1647 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
    • Im Jahr 1632: Quelle: Wikipedia
      • 16. Januar » Rembrandt van Rijn ist bei einer Vorlesung des Mediziners Nicolaes Tulp anwesend, bei der dieser die Leiche des Straßenräubers Adriaan Adriaanszoon obduziert. Nach diesem Erlebnis entsteht das Bild Die Anatomie des Dr. Tulp.
      • 29. März » England und Frankreich schließen den Vertrag von Saint-Germain-en-Laye, mit dem England die 1629 eroberte Kolonie Neufrankreich, das heutige Québec, zurückgibt.
      • 16. August » In der Schlacht bei Wiesloch siegen im Dreißigjährigen Krieg die schwedischen Truppen unter Gustav II. Adolf gegen die Katholische Liga.
      • 17. August » Die Truppen von Gottfried Heinrich zu Pappenheim scheitern im Dreißigjährigen Krieg bei einem Sturmangriff auf die niederländischen Soldaten, die die Stadt Maastricht in den Spanischen Niederlanden belagern. Der von einer durch die Infantin Isabella Clara Eugenia von Spanien versprochenen hohen Belohnung angelockte kaiserliche Heerführer zieht sich nach dem Misserfolg plündernd Richtung Saale zurück.
      • 3. September » In der Schlacht an der Alten Veste bei Nürnberg treffen im Dreißigjährigen Krieg die kaiserlichen Söldner unter dem Befehl Wallensteins auf die schwedischen Truppen unter König Gustav Adolf. Den Schweden gelingt es dabei nicht, Wallensteins Lager zu erstürmen.
      • 16. November » In der Schlacht bei Lützen im Dreißigjährigen Krieg besiegen die Schweden unter Gustav II. Adolf die kaiserlichen Truppen Wallensteins, wobei jedoch der schwedische König fällt.
    •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
      Van 1650 tot 1672 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Eerste Stadhouderloze Tijdperk.
    • Im Jahr 1657: Quelle: Wikipedia
      • 13. Februar » In München findet die Uraufführung des musikalischen Dramas Oronte von Johann Caspar von Kerll statt.
      • 20. April » Der englische Admiral Robert Blake besiegt im Englisch-Spanischen Krieg in der Seeschlacht von Santa Cruz eine spanische Kriegsflotte vernichtend, womit die spanischen Schatzschiffe aus der Neuen Welt den englischen Freibeutern ausgeliefert sind.
      • 8. Mai » Oliver Cromwell, seit 1653 Lordprotektor von England, lehnt die ihm vom Parlament angebotene Königskrone ab.
      • 19. September » Im Vertrag von Wehlau erhält Kurfürst Friedrich Wilhelm die Souveränität über Preußen von Polens König Johann II. Kasimir.
      • 6. November » Im Vertrag von Bromberg erhält Brandenburg-Preußen die Lande Lauenburg und Bütow und, als Pfand für Geldhingabe, die Starostei Draheim vom polnischen König Johann II. Kasimir.
      • 10. November » Schwedens vormalige Königin Christina lässt ihren früheren Favoriten und Stallmeister Giovanni Monaldeschi unter dem Vorwurf des Hochverrats im französischen Schloss Fontainebleau töten.

    Über den Familiennamen Welhoeck alias Groenendijck


    Die Familienstammbaum Kroon en Telleman-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    Ineke Kroon, "Familienstammbaum Kroon en Telleman", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-kroon-en-telleman/I16574.php : abgerufen 11. Mai 2024), "Hendrick Leendertsz Welhoeck alias Groenendijck (1632-< 1685)".