Familienstammbaum I.D.M. de Vries » Arnold I van Fouron (Heer te Wittem) (± 1036-1106)

Persönliche Daten Arnold I van Fouron (Heer te Wittem) 


Familie von Arnold I van Fouron (Heer te Wittem)

Er ist verheiratet mit N. van Eys (Dame van Eys)?.

Sie haben geheiratet.


Kind(er):

  1. N. van Fouron  ± 1061-???? 
  2. N. van Fouron  ± 1080-????


Notizen bei Arnold I van Fouron (Heer te Wittem)

Uit het geslacht van Fouron.
Thibaut van Valkenburg werd in zijn testament vermeld als oom van Arnulph II van Elsloo zijn voogd bij de uitvoering van zijn testament (zijn Neef).
Bij een schenking van het Allodium van Maesniel aan het klooster Sint Jacues te Luik door Steppo de broer van Thibaut II van Columbire en Struona (Valkenburg) die beide broers had overleefd, wordt ook vermeld dat Arnulpus fillius fratris sui Arnuphus de wettige erfgenaam was van Maesniel en hij deze tegen betaling aan zijn oom Steppo had overgedragen.
Ook schrijft Stienon dat zij bezittingen hadden in Bassegne (Bitsingen) dat mogelijk op een Huwelijk met Loon duidt
Hier wordt Arnolphus als broer van Thibaut van Valkenburg en Steppo bevestigd. Bron; Dr Luise von Winterfeld , Oorkonde 1107-1116 uit het klooster St Jacob te Luik.
Ook de vader van Thibaut wordt vermeld en wel in de Akte van Guda waarin zij Eira en Withem schenkt, hier wordt haar Heer (schoonvader) Arnulph van Fouron vermeld!
Naar alle waarschijnlijkheid was Arnold met de dochter van Gerard van Eys gehuwd. Eira/Meira was waarschijnlijk Eys of Mheer volgens dhr. P.C. Boeren.
Zoals we weten waren van de Motte te Beusdael ca. 1055 geen bewoner(s) bekend. Om toch een mogelijk te zien heb ik de geschiedenis nogmaals bekeken en dan komen we al gauw uit bij de heren van Fouron (Voeren) de graven van de Luihgau. Zo waren er achtereenvolgens Richard I en II, Luizone, Thibaut I en Lambert van Fouron. Deze laatste van deze groep Graven woonde wellicht zeker op de burg "De Saele" te Voeren.
Thibaut I Graaf (de oude) had 2 zonen Lambert en Arnold, waarvan Lambert zijn opvolger werd. Arnold had 3 zonen Thibaut II, Steppo Domproost te Luik en Arnold II de eerste van Elsloo daarnaast ook mogelijk nog meerdere dochters waarvan waarschijnlijk een gehuwd was met Wericus van Colmont vanwege zijn aanwezigheid in het testament.
We zien nu dat van de oudere Arnold van Fouron geen verblijf bekend is.
Lambert de Graaf van de Luihgau woont te Graven-Voeren op kasteel "de Saele",
Thibaut II de zoon van Arnold (de oudere) gaat zich vestigen in het Geuldal te Oud Valkenburg.
Arnold II de zoon van Arnold (de oudere) gaat zich vestigen aan de Maas te Elsloo en noemt zich Arnold I van Elsloo. Later zien we dat diverse nakomelingen te Nuth, Stein,Gulpen, Vijlen en Hergenrath etc. etc. gaan vestigen en de familie breidt zich uit als een olievlek over het Geuldal. Aangezien dat Lambert, Thibaut II en Steppo (Domproost) geen mannelijke nazaten hadden, mogen we stellen dat deze allen van Arnold afkomstig zijn. Arnold II de eerste van Elsloo had vele zonen en dochters.
Uit haar testament ; Guda een edele vrouw en eerbiedwaardige weduwe, overeenkomstig de wil van God beroofd van de vrucht van haar schoot (geen kinderen), voor zich en haar zaken als opvolger koos de heilige Jacobus, de broer van de Heer, wiens kerk {klooster} is gelegen op het eiland van Luik. Daarom droeg zij aan deze kerk {klooster} twee allodia over, waarvan het ene is Meira, het andere wordt genoemd Witham, elk met toebehoren, in dezelfde vrijheid en hetzelfde recht als haar vader (Schoonvader) bezat aan het eind van diens leven, wat betreft bedienden {horigen}, dienstmaagden. Hier lezen we dat Guda haar vader ook reeds in bezit was van Eira (Eys) en Witten en deze was Arnod de Fouron.Hier zouden we dan nu kunnen stellen dat Arnold (de oude) van Fouron te Wittem heeft gewoond. In die tijd was het gebruikelijk dat men hun goederen afstond aan de kerk en er de familie het erfrecht voor terugkreeg.
in het testament van Guda wordt beschreven dat haar vader ook voorheen te Wittem had gewoond, waarmede bedoeld werd haar schoonvader! Zo ook de heren van Eynatten die weer te Reymersdael een leen krijgen.
Zo ook neem ik aan dat Arnold (de oude) vermoedelijk met een dochter (van de Motte te) van Eys was gehuwd waardoor de rechten van deze Motte en goederen later via Gerard IX van Eys aan Eys zijn gegaan en daarna door huwelijk met de Heer van Mulrepas van Rimburg te Eys is ook de tak met de naam Eys-Beusdael ontstaan.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Arnold I van Fouron (Heer te Wittem)?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Arnold I van Fouron (Heer te Wittem)

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

Verwandschaft Arnold I van Fouron (Heer te Wittem)



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.



Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen Van Fouron (Heer te Wittem)


Die Familienstammbaum I.D.M. de Vries-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Ger de Vries, "Familienstammbaum I.D.M. de Vries", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-i-m-d-de-vries/I11528.php : abgerufen 3. Mai 2024), "Arnold I van Fouron (Heer te Wittem) (± 1036-1106)".